Utrechts regenboogpad bestaat tien jaar; ‘Ik geloof in de kracht van symbolen’ Utrechts regenboogpad bestaat tien jaar; ‘Ik geloof in de kracht van symbolen’

Utrechts regenboogpad bestaat tien jaar; ‘Ik geloof in de kracht van symbolen’

Utrechts regenboogpad bestaat tien jaar; ‘Ik geloof in de kracht van symbolen’
Het regenboodpad in het centrum van Utrecht bestaat tien jaar en dat werd woensdag gevierd. Onder meer Pepijn Zwanenberg, raadslid van GroenLinks en bedenker van het pad, was daarbij aanwezig. “Ik geloof in de kracht van symbolen.”

Het regenboodpad in het centrum van Utrecht bestaat tien jaar en dat werd woensdag gevierd. Onder meer Pepijn Zwanenberg, raadslid van GroenLinks en bedenker van het pad, was daarbij aanwezig. “Ik geloof in de kracht van symbolen.”

Tien jaar geleden, op 21 juni 2013, werd het hagelnieuwe regenboogpad, dat tussen het Vredenburgplein en de Lange Viestraat ligt, onthuld op Roze Zaterdag. Het was een idee van Zwanenberg. “Ik geloof in de kracht van symbolen. Kijk bijvoorbeeld naar de omgekeerde Nederlandse vlaggen. Ik denk ook dat dit bijvoorbeeld aan mensen die nu nog in de kast zitten en daar vanwege sociale druk niet uit durven te komen, laat zien dat zij welkom zijn in Utrecht.”

Beleid

Naast deze symbolen is er volgens Zwanenberg ook beleid nodig dat bijdraagt aan de acceptatie van mensen. “Dat is in Utrecht ook goed geregeld. Zo hebben we bijvoorbeeld een regenboogagenda en een adviescommissie LHBTIQ+.”

Op de vraag of dit de meest geschikte plek voor het regenboogpad zegt Zwanenberg het volgende: “Dit is een van de meest drukke punten van de stad. Hier steken niet alleen bewoners van alle Utrechtse wijken de straat over, maar ook mensen uit andere steden.”

Progress Pride

Utrecht was volgens het GroenLinks-raadslid een van de eerste steden ter wereld met zo’n regenboogpad. “We waren sowieso de eerste van Europa en dat is best bijzonder. Het was dus niet Amsterdam, Londen, Parijs of Berlijn, maar Utrecht en daar mogen we trots op zijn.”

Het regenboogpad, dat voor alle duidelijkheid geen zebrapad is, wordt binnenkort, na schriftelijke vragen van GroenLinks, vervangen door de zogenoemde Progress Pride-vlag. Dit wordt gedaan op 11 oktober van dit jaar tijdens Coming Out Day.

Gekoppelde berichten

19 Reacties

Reageren
 1. Pragmatist

  Symboolpolitiek door Groenlinks.

  Utrecht, je graaft je eigen graf.

 2. Fred

  Gelukkig staat het al in het artikel: “Het regenboogpad, dat voor alle duidelijkheid geen zebrapad is …”.
  Dit geeft precies aan waarom ik op zo’n plek niet zal oversteken: je hebt in dat geval geen enkel recht op voorrang (behalve als er niet alleen goed werkende stoplichten voor voetgangers zijn maar ook voor het overige verkeer.

 3. Carlos

  Alleen maar liefde voor dit!!!

 4. rmn

  > Ik geloof in de kracht van symbolen.

  Pepijn begrijpt het spel. Nu wij nog.

 5. Bart van Dam

  Als je een symbool nodig hebt om te voelen dat je welkom bent ergens. Jeetje…. Hoe weet ik dan of ik welkom ben in Utrecht. Ik behoor niet tot de regenboogcommunitie, welk symbool is er voor mij?

 6. Lombokker

  Wat een ironie dat dit artikel precies naast een ander staat dat gaat over het met eieren bekogelen van huizen waar een regenboogvlag hangt.

 7. justin

  Vooral blíjven opdringen, creëer je draagvlak mee.

 8. Bill

  Op één van de meest drukke punten van de stad geen goed herkenbaar en verkeersveilig zebrapad, het kan alleen in Utrecht, waar de “kracht van symbool(politiek)” groter is dan de verkeersveiligheid voor de burger.

  En ik ben niet tegen de regenboog, maar doe het op een veilige plek. Gigantisch kostbaar kunstwerk op het Vredenburg is nu al door iedereen vergeten (mooi idee gemeente!) vanwege de onzichtbaarheid, knal er met een pot verf een regenboog overheen, kan er alleen maart beter op worden.

 9. W

  Zolang tokkies eieren gooien tegen gevels van woningen waar de regenboogvlag hangt (ja mense, gewoon in utrecht!) heeft deze stad nog een lange weg te gaan

 10. W

  Zolang onverlaten eieren gooien tegen gevels van woningen waar de regenboogvlag hangt (ja mense, gewoon in utrecht!) heeft deze stad nog een lange weg te gaan

 11. Wim

  Lang genoeg geweest nu weer naar een wettelijke oversteekplaats Zwart/wit

 12. Herman

  “Hou jezelf voor de gek show”.
  Vraag is of het klimaat voor deze mensen nu beter is geworden sinds dat pad er is?

 13. Anne-Fleur

  Volgende stap verkeersborden kleuren?
  We draven door

 14. Willem

  @Bart hoe vaak wordt jij op straat uitgescholden om wie je bent? Als je nog nooit uitgescholden, bent bevind jij je in een bevoorrechte groep Utrechters die nog nooit haat heeft ondervonden. Voor leden van de regenbooggemeenschap is dat helaas niet zo vanzelfsprekend. Voor iedereen die dagelijks te maken heeft met uitsluiting, discriminatie, intimidatie en/of (verbaal) geweld is een teken dat je wel welkom bent heel belangrijk.

 15. Frans

  O jee, het mag geen regenboog meer zijn; er moet zo’n lelijke driehoek bij gepropt worden. Zooo jammer dat het ultieme symbool voor niet-specifieke schakeringen in de menselijke natuur letterlijk doorkruist moet worden door dit stereotype hokjes-denken…

 16. Nina

  @ W

  Onverlaten zijn van alle tijden. Net als mensen die om aandacht schreeuwen. Ik vind allebei zeer onprettig.

 17. w

  volgens mij praat je nu het eieren gooien tegen panden goed want onverlaten zijn immers van alle tijden, @nina.
  Lekker dan meid!

 18. Nina

  @W
  Ik praat helemaal niets goed en ik heet Nina, niet “meid”. Fijn weekend.

 19. Bart van Dam

  @willem. Ik word regelmatig op straat uitgescholden (rood haar en een bril he) Ook regelmatig fysiek bedreigt omdat ik niet aan de kant ga voor een spookrijdenden scooter bijvoorbeeld. Mijn moeder schijnt dan ook altijd een slopende ziekte te hebben. Je kan je alles aantrekken en slachtoffer voelen, of je schouders ophalen en denken: met deze mensen heb ik toch niets.
  Als je voor je zelfredzaamheid een zebrapad nodig hebt, dan is er volgens mij wel meer mis

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).