Utrechtsch Studenten Corps loopt 4600 euro subsidie mis; UU en HU blijven beurzen wel betalen Utrechtsch Studenten Corps loopt 4600 euro subsidie mis; UU en HU blijven beurzen wel betalen

Utrechtsch Studenten Corps loopt 4600 euro subsidie mis; UU en HU blijven beurzen wel betalen

Utrechtsch Studenten Corps loopt 4600 euro subsidie mis; UU en HU blijven beurzen wel betalen
Het Utrechtsch Studenten Corps loopt dit jaar in ieder geval 4.594 euro subsidie mis doordat leden een zogenoemde ‘bangalijst’ hebben gemaakt en verspreid. De beurzen, die een veel hoger bedrag vertegenwoordigen, worden voorlopig wel gewoon betaald door de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.

Het Utrechtsch Studenten Corps loopt dit jaar in ieder geval 4.594 euro subsidie mis doordat leden een zogenoemde ‘bangalijst’ hebben gemaakt en verspreid. De beurzen, die een veel hoger bedrag vertegenwoordigen, worden voorlopig wel gewoon betaald door de Universiteit Utrecht en Hogeschool Utrecht.

Donderdag werd bekend dat de Universiteit Utrecht (UU) en Hogeschool Utrecht (HU) de subsidies aan het Utrechtsch Studenten Corps (USC) voor de rest van het kalenderjaar stopzetten. Toen was nog niet bekend om welk bedrag het ging.

Nu is duidelijk dat het USC hierdoor 3.445 euro van de UU misloopt en 1.148 euro van de HU. Dit geld zou in september uitgekeerd worden. Dit laat een woordvoerder van de UU aan DUIC weten.

Beurzen

Het USC krijgt daarnaast van de onderwijsinstellingen per studiejaar ook 70 maal 425 euro aan beurzen. Dit geld is bedoeld voor individuele bestuurders, ter compensatie van studievertraging omdat ze tijd kwijt zijn voor hun werk bij het USC. Dit blijft voorlopig nog uitgekeerd worden.

Wel moet het USC een plan maken dat moet leiden tot verbetering van de sociale veiligheid. Als dat niet ‘met de grootst mogelijke zorgvuldigheid’ wordt uitgevoerd kan het zo zijn dat vanaf 1 januari 2025 ook de beurzen ingehouden worden.

Aangifte

De sancties worden opgelegd nadat leden van USC een bangalijst hadden gemaakt en verspreid. In de ‘bangalijst’, een powerpointpresentatie, die rondgaat worden eerstejaarsstudenten van vrouwenvereniging UVSV besproken op basis van hun uiterlijk. Bij foto’s van de vrouwen staan beledigende en seksueel aanstootgevende teksten. Ook hun huisadressen en telefoonnummers staan in de presentatie.

Meerdere mensen hebben bij de politie aangifte gedaan vanwege de verspreiding van de lijst. Het Openbaar Ministerie heeft laten weten een onderzoek te starten.

Gekoppelde berichten

21 Reacties

Reageren
 1. BdV

  Ja, de studievertraging die ze oplopen door de tijd die ze nodig hebben voor bijvoorbeeld het samenstellen van bangalijsten, moet natuurlijk wel gewoon gecompenseerd worden…

 2. Blaag

  Waarom precies worden de beurzen wel nog steeds betaald?

  Ik word zo langzamerhand moe van de schijvertoningen voor de bühne. Een schamele “korting, nog niet eens een straf, van 4000 euro, een schijntje voor het corps. Nou, dat zal ze leren zeg!

  Het lijkt de politiek wel, potverdorie!

  Het bestuur is toch verantwoordelij voor haar leden? Voor de zoveelste maal in de geschiedenis van het corps verzaakt het bestuur daarin. Niks geleerd van het verleden. het bestuur is verantwoordelijk voor corpsgedrag onder corpstijd en over het gedrag in haar huizen en disputen.

  Punt.

  Zwaktebod van UU en HU! Alle banden doorsnijden graag en studenten met normen en waarden en fatsoen moeten keihard actie gaan voeren, totdat/ zodat alle banden tussen scholingistituut en corporale verenigingen doorgesneden zijn! Tijd voor actie, nu!

 3. Bert

  Moet dit soort verenigingen überhaupt subsidie ontvangen? Belastinggeld. Het lijkt me dat er betere keuzes te maken zijn…

 4. Scherpschutter

  Onrechtvaardig. Waarom een vereniging bestraffen, waar het echt om maar enkele individuele leden van de vereniging gaat die op eigen houtje deze lijst hebben samengesteld, en dat uiteraard ook niet uit naam van de vereniging hebben gedaan? Wellicht zijn ze ook wel allemaal lid van dezelfde schaakvereniging…Moet die hele schaakvereniging dan ook maar bestraft worden wegens de gedragingen van enkele leden?

  Collectieven straffen voor gedragingen van individuen. Ultiem zwak bestuur van de UU en HU. Holle symboolmaatregelen voor de bühne.

 5. Rutger

  Nou nou wat sponsort de uni enorme bedragen zeg, terwijl het geld daar tegen de plinten aan klotst. Zelfs zo dat het niet opvalt als ze bestolen worden terwijl de voorzitter van de universiteit niet oplet: https://www.volkskrant.nl/politiek/baas-universiteit-utrecht-ontving-noodsignalen-over-verdachte-transacties-bij-universitair-investeringsbedrijf~b680b7d2/

 6. Rinus

  Bizar, ze krijgen blijkbaar zo’n 30K per jaar voor het bestuurswerk?
  Waarom moet dat betaald worden door de UU / HU?
  Ga dat geld alsjeblief snel uitgeven aan iets wat wel toegevoegde waarde voor de maatschappij heeft

 7. balthasar

  die rijkeluiszoontjes die thuis al door hun even rijke-luis-ouders zijn verkloot verdienen niet beter dan door alle Universiteiten in de ban te worden gedaan

 8. henk

  4.594€. Paar avondjes baromzet en het is weer aangevuld

 9. WJM

  Misschien is dit bedrag te verhalen op die paar stoere mannen, die die kinderachtige ‘lijst’ gemaakt hebben!

 10. Herman

  Wow 4.600 euro!
  Dat is de baromzet van hooguit een halve avond zuipen en brallen.

  Stop met subsidie aan deze maatschappij vreemde mensen (die notabene onze toekomstige politieke, rechterlijke en economische elite worden).
  Deze mensen, hun vrindjes en ouders (pud leden) hebben geld zat om hun eigen broek op te houden.

 11. Klaasjan

  Om te beginnen zouden de dames van die beruchte lijst, maar ook de overige, meteen massaal hun lidmaatschap op kunnen zeggen. Je stelt je toch niet open voor het risico dat je t.z.t. op een of andere manier door die onvolwassen knaapjes wordt vernederd? Ik denk dat ook veel mannelijke leden zich openlijk zouden moeten afkeren van deze kinderachtige vereniging. Lidmaatschap strekt hun nl. niet ten eer, ook niet bij hun toekomstige carrière. Universiteit en Hogeschool hebben in principe niets te maken met de club, dus zouden zij alle financiële steun maar beter meteen en blijvend kunnen staken. Leden van USC moeten gewoon studeren en als ze een bijbaantje willen binnen USC, is het onnodig rekening te houden met evt. studievertraging. Studenten met andere bijbaantjes worden toch ook niet ontzien? M.i. gauw ophouden met dergelijke obsolete regelingen. Eigen broek ophouden in het USC áls ze al blijven voortkwijnen.

 12. Nina

  In het AD viel in 2016 te lezen dat slechts 8% van alle studenten lid is van een studentenvereniging. Waarom er dan onderwijsgeld naartoe moet van universiteiten en hogescholen is mij een raadsel.

  Dit gemeenschapsgeld kan de overheid dus vanaf nu wel inhouden op het budget dat ze universiteiten en hogescholen geeft voor het onderwijs.

 13. S

  Ik had verwacht dat de opwinding van ss zich zich richten op het feit dat het usc überhaupt subsidie ontvangt. Daar is meneer immers altijd op tegen.
  Maar opeens is hij tegen het stopzetten van de subsidie. Curieus.

 14. tineke ter Worst

  Ze sterven van het geld? ploffen uit elkaar van de huizen, stikken in hun bezittingen en nog subsidietrekken? ……………… Nog financiele hulp krijgen? ik moet ook álles zelf betalen. En moet het doen van een minimumloon !!!!!!!!!!!!!!!!!! En ja IK HEB GESTUDEERD.. Maar sommige mensen treffen het nu eenmaal niet in het leven hey!
  Rol je eigen mouwen maar op jongens !
  Weg met financiele tegemoetkoming. papa en mama hebben genoeg geld!

 15. Kees

  De daders verdienen een strafblad.

  Moet je voorstellen dat zo’n vent arts, zorgmanager, advocaat of politicus wordt. Met zo’n verleden.

  Zolang dit onbestraft blijft loont misdaad altijd.

  Laat de bestraffing van deze daders het voorbeeld worden voor anderen.

  Ben wel bang dat papa’s van knullen met veel geld en invloed ervoor zorgen dat zoonlief de dans ontspringt.

  Het doet mij denken aan de film uit 2013 Het Diner waarin ouders een misdaad proberen te verhullen.

 16. Harm

  Wat doet iedereen overdreven. Facebook is ook zo begonnen. Voortplanten is het belangrijkste in het leven. Als iedereen zo preuts doet waarom dan niet meteen weer harde lijn religie en huwelijk invoeren. Jongemannen worden gedemoniseerd en de kinderloze prinsesjes worden opgehemeld. Dat het OM zich er mee gaat bemoeien gaat toch veel te ver?

 17. Klaasjan

  @Harm
  Het infantiele gedrag dat ver over de schreef gaat van leden van een studentenclub die totaal uit de tijd is, heeft toch niets met preutsheid van reageerders, met religie en huwelijk van doen?

 18. Blaag

  @ Harm

  Wat lul je nou? Op de eerste versie van facebook werden gewoon foto’s van vrouwen beoordeeld. Er werden geen adresgegevens gedeeld, geen telefoonnummers en al helemaal niet verteld welke vrouwen makkelijk te ne*ken waren (en er zijn nog wel ergere woorden gebruikt). Dit is doxing in optima forma. De PP heeft de bedoeling dat de vrouwen lastig gevallen gaan worden. Als je dat nog niet eens doorhebt? Maar ja, je zal zelf wel lid zijn geweest ofzo.

 19. Sj

  He @harm, ooit van het wvsr gehoord? Doxing staat daar tegenwoordig ook in.
  Niks preutsheid, het is gewoon strafbaar.

  Heb je met betrekking tot verkrachting dezelfde gedachten? “Voortplanten is het belangrijkste in het leven.” En “Jongemannen worden gedemoniseerd en de kinderloze prinsesjes worden opgehemeld”?

 20. Erik

  @S

  Iets zegt me dat scherpschutter deze club van binnenuit kent en dat zijn mening daarop gebaseerd is.

 21. Scherpschutter

  @Erik 5:14

  Nee. Dat is onjuist. Ik ken deze club niet van binnenuit.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).