Advocaat slachtoffers Utrechtse ‘bangalijst’: ‘Meerdere aangiftes gedaan tegen studenten USC’ Advocaat slachtoffers Utrechtse ‘bangalijst’: ‘Meerdere aangiftes gedaan tegen studenten USC’

Advocaat slachtoffers Utrechtse ‘bangalijst’: ‘Meerdere aangiftes gedaan tegen studenten USC’

Advocaat slachtoffers Utrechtse ‘bangalijst’: ‘Meerdere aangiftes gedaan tegen studenten USC’
Sociëteit Hestia aan de Drift in Utrecht
Volgens advocaat Ina Brouwer zijn er vanwege de vorige week verspreide ‘bangalijst’ meerdere aangiftes gedaan tegen studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Dat meldt de Nationale Onderwijsgids. Brouwer is de advocaat van studentes op de lijst en hun ouders.

Volgens advocaat Ina Brouwer zijn er vanwege de vorige week verspreide ‘bangalijst’ meerdere aangiftes gedaan tegen studenten van het Utrechtsch Studenten Corps (USC). Dat meldt de Nationale Onderwijsgids. Brouwer is de advocaat van studentes op de lijst en hun ouders.

In de powerpointpresentatie die rondgaat worden eerstejaarsstudenten van vrouwenvereniging UVSV “besproken op basis van hun uiterlijk”. Bij foto’s van de vrouwen staan beledigende en seksueel aanstootgevende teksten. Ook hun huisadressen en telefoonnummers staan in de presentatie. Er is een apart hoofdstuk waarbij vrouwen worden genoemd die weer juist niet ‘in de smaak vallen’. De presentatie zou gemaakt zijn door leden van het Utrechtsch Studenten Corps (USC).

Advocaat Brouwer meldt dat de studentes die in de presentatie voorkomen 18 en 19 jaar oud zijn. Ze zouden het verschillend oppakken, maar volgens Brouwer zitten er veel “nare verhalen” tussen, van studentes die paniekaanvallen hebben, zich isoleren, niet meer over straat durven en weg willen uit Utrecht.

‘Heel bedreigend’

De Nationale Onderwijsgids schrijft over de vader van een van de vrouwen in de powerpointpresentatie. Volgens Brouwer heeft hij de telefoon van zijn dochter ingenomen en is hij geschrokken van de hoeveelheid telefoontjes en appjes van wildvreemde mannen. “Het is heel bedreigend”, aldus de advocaat.

Brouwer laat weten dat er meerdere aangiftes gedaan zijn tegen leden van USC en dat er ook nog aangiftes zullen volgen. Het Openbaar Ministerie liet vorige week al weten een onderzoek te starten naar de ‘bangalijst’. Daaruit moet blijken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Er wordt volgens Brouwer ook een klacht in te dienen bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

‘Veilig klimaat’

Brouwer wacht verder op excuses van de mogelijke daders of hun ouders en vindt het schorsen van enkele leden van USC niet voldoende. Ondertussen probeert ze samen met een groep ouders van de studentes om de lijsten zoveel mogelijk te verwijderen en ‘een veilig klimaat te scheppen voor studentes’.

Gekoppelde berichten

11 Reacties

Reageren
 1. Statler

  Ik vrees dat de aangerichte schade groter is dan wat deze “heren” ooit kunnen vergoeden.

 2. Baliekluiver

  Moet er geen aangifte worden gedaan tegen de bestuurders van USC, zij zijn toch verantwoordelijk en aansprakelijk voor het wangedrag van hun leden?

 3. Balthasar

  mij lijkt toegang weigeren tot UU en alle andere U’s het enig juiste vonnis

 4. Loes Fortuin

  Wat verschrikkelijk toch voor de slachtoffers en voor al die andere betrokkenen.
  Publiceer de foto’s met naam, adres en telefoonnummer en studie van de jongens, die de “bangalijst”met elkaar hebben samengesteld, Een koekje van eigen deeg want wie wil er nou door later met dit soort tuig te maken hebben als advocaat, dokter, wetenschapper o.i.d.. Ik niet in ieder geval!!!
  Jammer genoeg worden zij door de wet privacy beschermd…..etterbakken.

 5. Koel Hoofd

  @Statler
  Mwah, als de “heren” worden vervolgd hoeven ze niet eens meer af te studeren, met een strafblad als seksueel roofdier zitten ze voorgoed in de bijstand. Er gaat namelijk deze zomer een nieuwe wet in die hun bangalijstje als strafbare seksuele intimidatie beschouwt. Dat het regelrechte intimidatie is blijkt ook wel uit het feit dat die vader zich helemaal kapot is geschrokken.

 6. Tony

  Allemaal niks nieuws onder de zon. Wie kan zich nog het dagboek van twee studentes herinneren. 2003 zo uit m’n hoofd. Beoordeelden ook hun bedpartners op scherpe wijze.

  Het is al lang zo en het zou mij verbazen als het ooit anders is geweest.

 7. Hapsnurker

  @Baliekluiver. Huh? Meent u dat serieus?

 8. Sexisme

  @Koel Hoofd
  “Dat het regelrechte intimidatie is blijkt ook wel uit het feit dat die vader zich helemaal kapot is geschrokken.”

  Toch bijzonder dat de mening van één man kennelijk meer gewicht in de zaak legt, dan de mening van tien-tallen vrouwen. Fijn dat we het nu écht als intimiderend mogen beschouwen omdat er ook een man is die het zegt.

  Wat is dat voor sexisme joh! Vrouwen worden anno 2024 nog steeds niet zelfstandig geloofd als het om hun ervaringen gaat. Pas als een mán hun verhalen en ervaringen valideert geloven sommige andere mannen het pas… Ga je schamen.

 9. Ratio

  @ Baliekluiver
  Hoe graag je ook zou willen, het bestuur van zo’n studentenvereniging is niet verantwoordelijk voor het gedrag van individuele leden. Net zoals de voorzitter van een voetbalclub niet strafbaar is als op zondagochtend twee voetballers of supporters op de vuist gaan. “Ja maar dit is toch een structureel probleem bij de corpora!!?!??”. Zou je ook kunnen zeggen van al het geweld op en naast het voetbalveld, maar dat maakt de voorzitter van FC de Meerkoeten nog niet strafbaar.

 10. Blaag

  @ Ratio

  Onjuist. Het bestuur is wel verantwoordelijk voor wat de leden in verenigingstijd en in verenigingshuizen en via verenigingsappgroepen, etc., doen en delen.

  “doxing, het verzamelen of delen van andermans persoonsgegevens om die persoon te intimideren, is strafbaar”

  @ Tony

  Het gaat hier niet om het seksueel keuren van de ander, dat doen mensen, het gaat hier om het In de openbaarheid brengen daarvan en dan vooral het noemen van naam en toenaam, adresgegevens en telefoonnummers, het aanzetten tot het lastigvallen van deze vrouwen ( de pp is een uitnodiging om dit te doen), het aanzetten tot het benaderen van deze vrouwen tot het uitnodigen van deze vrouwen tot seksuele handelinge en dan hebben we het natuurlijk nog niet gehad tot het negatief benoemen van sommige van deze vrouwen en tot het openlijk uitnodigen tot het beledigen (en erger) van deze laatste categorie vrouwen. Misschien het wetboek eens bestuderen; er worden meerdere strafbare feiten bovenop elkaar gestapeld door het gedrag van de corpsleden.

 11. Nina

  @ Blaag

  Deze volwassenen worden inderdaad zeer waarschijnlijk aangeklaagd voor het verspreiden van de persoonsgegevens. Dat is strafbaar per 1 januari 2024.

  Per 1 juli van dit jaar komt er een wet die de gedragingen die zij vertoonden strafbaar stelt. De wet daarvoor is nu in behandeling, aldus de minister van justitie in ‘WNL op zondag’ afgelopen zondag op NPO1.

  Het is voor sommigen blijkbaar nodig dat er een wet komt die duidelijk uitlegt dat je zo niet met je medemens omgaat. Ik vind het zeer vreemd dat er mensen zijn die dit gedrag goedpraten en/of afdoen als hormonaal, puberaal gedrag. Zegt veel over henzelf, denk ik.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).