Utrechtse architect: ‘bouw een haventje of een waterspeeltuin bij het Lombokplein’ Utrechtse architect: ‘bouw een haventje of een waterspeeltuin bij het Lombokplein’

Utrechtse architect: ‘bouw een haventje of een waterspeeltuin bij het Lombokplein’

Utrechtse architect: ‘bouw een haventje of een waterspeeltuin bij het Lombokplein’
Artist impression van de Leidseweg. Bron: Gemeente Utrecht
De Utrechtse architect en D66-lid Ivo van Capelleveen pleit voor een aantrekkelijkere inrichting van het gebied rond het Park Plaza Hotel aan het Westplein. Hij noemt het huidige plan ‘verbazingwekkend saai’ en heeft daarom drie schetsen gemaakt waarin onder andere een haven voorkomt.

De Utrechtse architect en D66-lid Ivo van Capelleveen pleit voor een aantrekkelijkere inrichting van het gebied rond het Park Plaza Hotel aan het Westplein. Hij noemt het huidige plan ‘verbazingwekkend saai’ en heeft daarom drie schetsen gemaakt waarin onder andere een haven voorkomt.

Het Westplein is nu nog een gebied waar veel verkeer rijdt, maar dat moet in de toekomst gaan veranderen. Over enkele jaren is het plein, dat wordt omgedoopt tot Lombokplein, opnieuw ingericht en dan moet er ruimte zijn voor woningen, groen en water. Hieronder valt ook het gebied aan het eind van de fietstunnel bij het Park Plaza Hotel.

Saai

“In de plannen voor het Lombokplein is het gebied rond het Park Plaza Hotel verbazingwekkend saai. Ondanks de gunstige ligging in de stad is er vooral veel parkeerruimte getekend”, aldus Capelleveen.

De stad wordt door zowel station Utrecht Centraal als de treinsporen in tweeën gedeeld. De enige manier om van de ene naar de andere kant te gaan is via de Moreelsebrug of via tunnels.

“Dit zorgt voor een grote gevoelsmatige barrière in de stad. We kunnen deze gevoelsmatige barrière beperken door te zorgen dat er aan de uiteinden van de tunnels plekken zijn waar je als fietser of voetganger simpelweg een beetje gelukkig van wordt.”

Speeltuin

Volgens Capelleveen is de hoek bij het Park Plaza Hotel hier perfect voor, maar dit wordt niet in de huidige plannen benut. In de eerste schets die hij heeft gemaakt is een plein met een waterspeeltuin en verschillende horecazaken te zien.

In zijn tweede voorstel heeft hij een stadsstrandje getekend en nieuwe gebouwen met horeca op de begane grond. In de derde schets is een haven te zien waar een antieke boot met een publieke functie komt te liggen.

Bekijk de drie schetsen onder dit bericht.

1e schets: Plein met water en extra horeca.
2e schets: Nieuwe gebouwen met horeca op begane grond een stadsstrandje.
3e schets: Lombok Haven.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  Is dit nou die architect die verantwoordelijk is voor al die blokkendozen die je nu overal in Utrecht ziet?

 2. Ties

  De lelijke busbaan verpest daar alles natuurlijk.
  Als toevoeging zou ik de boel op hoogte brengen met het Platform en een 2e stadskamer / havenkamer maken, met een soort (tropisch) binnenpark.
  De busbaan netjes overkluist zoals aan de andere kant vh spoor bij Smakkelaarsveld.
  Kun je ook beide meer 1 geheel laten zijn met een traverse over het spoor.
  CU2040?

 3. Erik Meulenbelt

  Ik vind het dapper van Ivo, dit is een hele moeilijke plek en hij heeft nog leuke ideeën ook.

 4. Herman

  Leuke ideeën!
  Artikel zou waardevoller zijn als als referentie ook het beoogde plan zou worden getoond.

 5. Kadoendra

  Wat echt heel lelijk is dat zijn al die woonboten in Lombok!

  Op de plekken waar nu die lelijke woonboten liggen zouden recreatiestijgers aangelegd kunnen worden, zodat de bewoners van Lombok in hun wijk kunnen recreëren.

 6. Lombokker

  Leuk idee hoor, maar echt veel ruimte heb je daar niet. Als je dan ook nog een haven gaat graven blijft helemaal weinig over. En dan hebben we nog het probleem dat het daar altijd gruwelijk druk is met fietsverkeer, want hier loopt ook een van de belangrijkste fietsroutes van Utrecht. En daar moet je dus eerst nog tussendoor om bij de waterspeeltuin, sloepenverhuur of ‘foodcourt’ te komen.

 7. Bill

  @Manou: Komt u uit een stad of dorp? Dit soort opmerkingen kennen we inmiddels wel van iedereen die tegen de groei en dynamiek van een stad is.

  Leuk idee, maak die stedelijke hoogbouwwand langs het spoor maar af!! En wat leven met een haventje verdient het anonieme plekje wel.

 8. Hans

  In voorstel 2 wordt voor de zoveelste maal de optie van watertaxis vermeld.Niet doen
  Watertaxis gaan veel sneller dan toegestaan
  Ze maken ook meer lawaai en meer golven en zijn een gevaar voor de langzamer boten

 9. W

  Hoe oud is dit D66-raadslid?
  Na de bouw van het muziekcentrum Vredenburg(1974) hadden we ook een sfeervol vijvertje met een oud stukje muur van kasteel Vredenburg aan de voet van de ingang van het muziekcentrum. Leuk bedacht door politici, maar helaas niet doordacht genoeg! In Utrecht is het namelijk onmogelijk om zoiets te maken en vooral ‘schoon’ te houden! De nodige Utrechters vonden het een uitdaging om troep in dat water te gooien!
  En dit heeft niets niets met pessimistisch denken te maken, alleen maar met hedentendaagse realiteit! Spijtig genoeg!

 10. Casper

  Er is niet veel nieuw onder de zon. Indertijd, zo’n 15 jaar geleden, is hier ook al naar gekeken. Maar de doorvaart door de Van Sypesteyntunnel is een probleem. Een fatsoenlijke boot kan vanaf de Leidse kade de Catharijnesingel niet bereiken, De hoogte van de tunnel en de ondiepte van het water lieten zich toen, zelfs met een sluis, niet oplossen. Alleen bootjes van het formaat van een kano kunnen heen en terug.

 11. JdV

  @Kadoendra: Zou de partij van de dieren het houden van (s)tijgers in Lombok wel oke vinden?

 12. Kadoendra

  @JdV

  “@Kadoendra: Zou de partij van de dieren het houden van (s)tijgers in Lombok wel oke vinden?”

  Hihihi lol! Schrijffoutje.

 13. D.

  Niet realistisch ben ik bang. Om het lombokplein te financieren zal er wel meer bebouwing moeten komen. Of deze architect weet een aannemer die alles kosteloos uitvoert?

 14. Berend

  Leuk, of een kinderboerderij met pluktuin

 15. Kadoendra

  @JdV

  “@Kadoendra: Zou de partij van de dieren het houden van (s)tijgers in Lombok wel oke vinden?”

  Ik heb navraag gedaan bij de PvdD en ze vinden het prima als mensen in Lombok teigetjes willen houden, want teigetjes zijn heel erg lief voor kinderen!

  Teigetje (Winnie de Poeh) – Wikipedia
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Teigetje_%28Winnie_de_Poeh%29

 16. Cico

  Okay waarom moet het allemaal weer ‘leuk en gezellig’ worden? Het is al stervensdruk daar, trekt alleen maar meer volk aan. En leuk/gezellig betekent natuurlijk: horeca, terrasjes, iets voor ‘de kids’. En bij de Jaarbeurs ligt al een haventje.

  Kortom, wat een ontzettend onoriginele architect. Hij vindt het ‘ontiegelijk saai’ en komt vervolgens met minstens zo saai alternatief. Kom eens met iets vernieuwends of kijk eens waar de mensen echt behoefte aan hebben ipv je generieke ontwerp te pitchen op DUIC.

 17. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  “Op de plekken waar nu die lelijke woonboten liggen zouden recreatiestijgers aangelegd kunnen worden, zodat de bewoners van Lombok in hun wijk kunnen recreëren.”

  Dat is anderman’s landje inpikken vanwege het eigen genot.
  De geschiedenis leert ons keer op keer op keer dat dergelijke elitaire attitudes de meest gruwelijke gevolgen kunnen hebben.

 18. Kadoendra

  @Koel Hoofd.

  Het uitzicht over het water in Lombok behoort toe aan alle bewoners van Lombok en niet alleen aan de eigenaars van woonboten.

  Veel personen op DUIC zitten vaak Lombok af te kraken vanwege verschillende problemen maar ik ben een persoon die het ook graag heeft over de mooie kanten van Lombok.
  De randen van Lombok bij de Munt en de rest van de gedeeltes waar zich water bevind vind ik erg mooi en dit zou zich zeer goed kunnen lenen voor mooie groenstroken waar alle bewoners van Lombok kunnen recreëren.

  Overigens, ga eens goed kijken naar hoe lelijk die drijvende gedrochten zijn!

 19. Ralph

  Goed en leuk idee! optie 1 🙂
  Waterspeeltuin is erg leuk.

 20. cas

  Grond aan hotel verkopen, dan mogen die de kamers uitbreiden en extra parkeerplaatsen maken. Geen gezeur en iedereen blij.
  Niet een of andere appie een kleurplaat laten maken met onrealistische plannen.

 21. Lombokker OG

  @Kadoendra

  Sorry dat we af en toe wat zeggen over de ondermijnende drugscriminaliteit en het aso-verkeer dat onze wijk teistert.

  Er zijn zeker wat mooie plekken in Lombok, de Munt en de Molen voorop. Lombokplein en Kanaalstraat hebben potentie, maar aanpak is nodig. Hopelijk echt met wat meer aandacht voor bewoners, voetgangers en fietsers. En niet voor autoverkeer. Anders wordt Lombok echt platgedrukt tussen al het geweld in.

 22. Koel Hoofd

  @Kadoendra
  Dus omdat jij het bezit van andere mensen lelijk vind moeten ze maar weg of iets mooiers kopen?
  Sorry hoor, we hebben het hier niet over een goedkoop truitje van de H&M wat bij aankoop al mode is.

 23. Gabriëlle

  Inspirerende opties, Ivo

  TOP

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).