Utrechtse binnenstad ligt slechts een paar uur na het begin van de staking al vol met vuilniszakken Utrechtse binnenstad ligt slechts een paar uur na het begin van de staking al vol met vuilniszakken

Utrechtse binnenstad ligt slechts een paar uur na het begin van de staking al vol met vuilniszakken

Utrechtse binnenstad ligt slechts een paar uur na het begin van de staking al vol met vuilniszakken
Foto's: Bas van Setten
Veel inwoners van Utrecht wisten waarschijnlijk niet dat de vuilnismannen- en vrouwen sinds vandaag een week staken. Dat lijkt althans zo gezien de honderden, al dan niet duizenden, vuilniszakken die op straat liggen.

Veel inwoners van Utrecht wisten waarschijnlijk niet dat de vuilnismannen- en vrouwen sinds vandaag een week staken. Dat lijkt althans zo gezien de honderden, al dan niet duizenden, vuilniszakken die op straat liggen.

De medewerkers van Stadsbedrijven zijn net een paar uur aan het staken en op de straten van de Utrechtse binnenstad liggen al ontelbare vuilniszakken. Op de ene plek zijn hele bergen gemaakt en op andere locaties ligt een bescheiden aantal. De staking duurt in totaal zeven dagen dus mogelijk wordt het aantal vuilniszakken op straat de komende week veel groter.

Dinsdagochtend werd de stakingsweek in Utrecht afgetrapt voor de ingang van Stadsbedrijven aan de Tractieweg. Voor de ingang van het terrein konden de werknemers zich bij een van de vakbonden registreren voor een stakingsuitkering. “Het water staat ons aan de lippen en het kan zo niet langer doorgaan”, zei een van de vuilnismannen dinsdagochtend tegen DUIC.

De gemeente Utrecht gaf vorige week aan dat deze staking ‘naar verwachting zal leiden tot verrommeling’. Die verwachting lijkt nu al uitgekomen in in ieder geval het centrum van de stad. De gemeente heeft ondernemers en bewoners opgeroepen het afval thuis te bewaren.

Gekoppelde berichten

53 Reacties

Reageren
 1. Binnenstadbewoner

  Dit heet dus chantage.

 2. Lachgas

  Sluit aan bij het beeld dat mensen niet geïnteresseerd zijn in het dagelijkse nieuws. Vluchten naar streamingdiensten. Krijgen niks mee.
  En dan is dit het resultaat.

 3. Nlz

  @ Binnenstadbewoner: Dat is ook de bedoeling van een staking. Als er niet op een normale manier met de werkgevers onderhandeld kan worden, dan moeten ze het op deze manier maar voelen. In dat opzicht weinig anders dan treinen die niet rijden bijvoorbeeld. Door het grote publiek overlast te bezorgen druk zetten op de werkgever(s) in kwestie om in betere arbeidsvoorwaarden te voorzien.

 4. Binnenstadbewoner

  @ nlz: ga op fluitjes blazen met petjes op enzo, maar val geen burgers mee lastig die hier niets mee te maken hebben. Plus explosie van rattenpopulatie die onder normale omstandigheden slechts met moeite onder controle wordt gehouden.

  Grote groepen werknemers en zelfstandigen die niet zo’n machtsmiddel hebben.

  Kort geding aanspannen en staking breken door een particulier bedrijf in te schakelen.

 5. Koel Hoofd

  Bij de staking in 2010 werden deze kleine hoopjes binnen de kortste keren hele bergketens van afval.
  Het ongediertje hield stadsfeestje wat zelfs overdag gewoon doorging.
  Dus ‘verrommeling’ is een understatement, Utrecht is straks weer een grote ranzige stinkende vuilnisbelt wat de typering ‘health hazard’ verdiend.

 6. Scherpschutter

  Vuinisman, wilt u deze vuinismannen wellicht ook even meenemen? Dank.

 7. Chef Plongeur

  De handhavers staken ook zie ik? Ongeoorloofd vuilniszakken buitenzetten is een overtreding. Dus alle zakken náást containers controleren en de eigenaar beboeten.
  Dien de handhavers iets goeds mee, en dat is een van de primaire taken waarvoor handhavers zijn aangesteld.

 8. Benno

  Prachtig! Laat die bergen maar lekker groeien. Kan me niets schelen of het voor m’n deur ligt. Die goedverdieners die mogen beslissen of de harde werkers een leefbaar loon verdienen zijn de schuldigen!

 9. Nina

  @ Scherpschutter

  https://www.trouw.nl/politiek/kaag-roept-op-tot-loonsverhoging-werkgevers-moeten-verantwoordelijkheid-nemen~b48f3c52e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  Als de minister van Financiën oproept tot loonsverhogingen, dan is deze staking een logisch gevolg.

  Verder minder geld naar cultuur en stadsboulevards en meer naar de basis, zoals: afval, schoolgebouwen, burgerzaken, straatverlichting, brandweer, politie, onderhoud openbare ruimte (schoonmaken bruggen) en handhaving bijv.

 10. Statler

  Wij waren geinformeerd via de media, maar volgens mijn vrouw was maandag op de gemeentelijke afvalwijzer nog geen waarschuwing gegeven. Inmiddels wel als nieuwsbericht.
  Taalkundig vraagje: een vuilnisman, twee vuilnislieden?
  Hoe dan ook, zo,n baan mag best meer opleveren.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 11. Bobby

  Dat hondje op die eerste foto piest wel grappig

 12. Vaute Ambtenaar

  @binnenstadbewoner , lees de wet er is op na. ( werk is besmet en mag niet door anderen worden gedaan.)
  Mensen zoals jij zien alleen hun eigen belang, maar vergeten dat deze mensen met weer en wind jouw shit opruimen. Deze heren en dames hebben het met praten geprobeert, maar hun werkgever luistert niet. Maar goed jij leest en praat liever over geluidsoverlast en niet over mensen die niet meer rond kunnen komen.

 13. Betweter

  Je kunt vinden wat je vindt maar staken is een recht en maar goed ook.

 14. Marko

  De Gemeente Utrecht heeft als credo ‘Healthy Urban Living”. De betekenis daarvan is kennelijk nog niet echt goed uitgewerkt, wat je helaas wel vaker ziet bij dit soort kreten. Een gezonde beloning van reiniging- en inzamelingsmedewerkers hoort daar bij. En ook het voorkomen van gezondheidsrisico’s in de openbare ruimte, dus geen ongedierte en bergen afval op straat. De staking is ruim van tevoren aangekondigd dus alle gelegenheid voor de gemeente om tot goede afspraken te komen. Mocht het nog niet helemaal rond zijn voorafgaand aan de staking, dan tijdelijk het ophalen van afval door een privaat bedrijf inregelen, zeker op de plekken waar vieze toestanden dreigen te ontstaan….

 15. Ralf

  Persoonlijk vindt ik het tamelijk asociaal gedrag om je vuil maar op straat te dumpen en maar af te wachten wanneer iemand het op komt halen. Maar ja, tal van mede stadbewoners zien er het hele jaar al geen been in om hun troep naar de ondergrondse container te plaatsen op dat het er niet in past of zelf gewoon willekeurig op een hoek achter te laten. Dus tja, ik kijk er niet van op dat de troep zich nu ook weer rap opstapelt. Geen goed woord over voor dergelijke lui (en ik geef u op een briefje, het zijn ook die personen die altijd de mond vol hebben met klagen over de overheid). En overigens heb ik ook geen enkele sympathie voor stakers in vrijwel alle voorkomende gevallen in NL, dus ook nu niet voor de stakende mensen van de reinigingsdienst. En voorts, ik houd mijn afval nog wel een week op eigen terrein en frons mijn wenkbrauwen als ik onderweg de troep zie die mijn medestadgenoten veroorzaken. Mijn invloed beperkt zich tot het uiten van mijn afkeur van het gedrag van de die asociale vervuilers en het ook afkeuren van stakingen. En verder, het zal mijn tijd wel duren.

 16. Peter

  Kom maar door ratten!
  Terug naar de middeleeuwen want het wemelt van de ratten, de stad is (ook voor de staking trouwens) een bende en de mensen nog altijd even dom en naïef

 17. Gerard van der Vlist

  Ik schaam mij kapot voor al die asocialen die hun troep dumpen op straat. Het is g.v.d.zo verschrikkelijk egoïstisch om hier in Lunetten, hele bankstellen, en op veel plekken tientallen huisvuil en zakken te zien. Smaragdplein , al die zooi van de flat die daar wordt neergeflikkered, er zou onmiddelijk opsporingsambtenaren de zakken moeten openen en te zoeken naar adressen en al die gasten een boete en taakstraf te geven.

 18. Utrechter

  Er zijn zo veel onzin banen in dit land, dat we zijn vergeten welke banen er nog echt toe doen.

 19. stefan

  Tja dat krijg je ervan als je jarenlang je personeel veel te weinig betaald, en dan vooral de lagere salarisschalen. Als je van je manager nooit te horen krijgt dat je goed werk verricht, dan moeten er maar euros tegenover staan.

 20. Floep

  Typische binnenstadbewoners. Je weet dat er gestaakt wordt en tóch gewoon stug je vuilnis aan de straat zetten. Anders staat het maar zo in je huis te stinken, tenslotte.

 21. Conchita Ham

  Groot gelijk laat de boel aub verslonsen.. net als wij lekker slepen met je vuilnis élke dat weer een volle zak door weer, wind en regen. ……….. Het is gewoonweg een schande dat vuilnis niet 3 x per week opgehaald wordt zoals vroeger, dat je 650 euro gemeentelijke belastingen per jaar betaalt voor het verwerken van vuil dat men weer opnieuw gebruikt maw je levert grondstof aan en je moet er nog voor betalen ook? da’s toch idioot? Je zou per kilo vuil betaald moeten worden.. Ik doe het tegenwoordig heel anders. Alles groentenresten gaan door de blenden en die spoel ik weg………… geen stank ook meer in je huis van rottend fruit. alles gaat er in en zo hup door de gootsteen en als ik geen zin heb om te blenden snij ik het in stukken en gaat het door het toilet. mijn tijd zal het wel duren papier ook in stukken hup door de wc met die handel…. wc papier is ook papier dus prima. Als het dan niet normaal kan: gewoon ophalen. Dan doe ik het ook niet normaal. Ik blijf niet slepen . Ben oud en krakkemikkig.

 22. Bram

  Ik zie niets vreemds aan de foto’s.
  Groetjes uit Overvecht

 23. Tarik

  Nul begrip voor deze lui. De VNG bied in totaal 8% loonsverhoging. Een unicum. Ja de inflatie is hoger, maar de situatie is ook uniek. Nederland word ook armer an sich.

  Inflatiecompensatie (en dus 15% loomsverhoging) betekend dat andere groepen minder gaan krijgen. Het geld moet ergens vandaan komen.

  Erg jammer deze chantage.

 24. Utregsjochie

  Gemeente Utrecht heeft teveel medewerkers op kantoor zitten, en te weinig op straat. De openbare ruimte wordt daardoor gewoon slecht onderhouden.
  En er zijn altijd burgers die rotzooi maken, en andere burgers die netjes hun straat proberen schoon te houden. Als gemeente ga je over de openbare ruimte, en ik hoef niet in discussie met iemand die zijn vuilnis altijd naast de container zet.
  De gemeente moet handhaven op die mensen, en kies je daar als gemeente niet voor, zoals Utrecht, dan moet je de openbare ruimte schoonhouden, en het niet aan de overige bewoners overlaten

 25. Pee

  Tenslotte moeten ze toch echt die vuilnis opruimen , al laten ze het 3 weken oplopen.
  Ik gun hun die extra procenten wel .
  Waar dat geld vandaan moet komen ?
  Minder aan asielzoekers besteden .

 26. w

  zo ziet de binnenstad er altijd uit, vlak voor t wordt opgehaald toch? t is nu alleen wat langer zichtbaar…

 27. Teresa

  Als binnenstadsbewoner ben ik wel wat gewend, qua vuilnis en ratten. Ik ben benieuwd hoe hoog de bergen worden.

  Ik hou mijn afval deze week wel thuis. Ik heb weinig afval, en een balkon, dus is kleine moeite voor mij.

 28. Binnenstadbewoner

  @ Vaute ambtenaar: niemand moet vuilnisman zijn. Er is vrijheid van beroepskeuze. Daarnaast is het salaris vergelijkbaar met veel andere beroepen en functies. Inflatie kan niet altijd gecompenseerd worden. Waar de een meer krijgt, moet de ander meer betalen. De afvalstoffenheffing zou dan nog hoger moeten worden dan die al is en daarmee tref je de hele Utrechtse bevolking die ook zucht onder de inflatie maar niet de stad chanteren.

  Voor een eenpersoons huishuiden bedraagt de afvalstoffenheffing dit jaar e. 314,50 en voor gezinnen iets van 50 euro duurder. Dat zijn dus significante bedragen die elk jaar stijgen. Jouw redenering toepassend kan deze heffing zo naar 400 euro want alles en iedereen moet gecompenseerd worden. Dat anderen daarvoor moeten betalen, interesseert je niet.

 29. Joep

  Er wonen in de binnenstad veel (buitenlandse) studenten en expats. Die volgen niet de NL-talige media waar de staking is aangekondigd.

 30. Scherpschutter

  @Nina 18:30

  Dat een Minister van Financiën die nog nooit in haar leven ook maar een dag iets met financiën heeft gedaan denkt dat het aanjagen van inflatie middels nóg hogere lonen een oplossing is voor inflatie, zal tot weinig verbazing leiden onder diegenen die in ieder geval de basis van financiën begrijpen.

  Geen idee hoé die Rutte het elke keer voor elkaar krijgt om elke keer letterlijk de absoluut mínst denkbaar capabele personen op ministerposities te krijgen, maar geniaal is het wel! Hugo de Jonge op Wonen (die weet nog niet hoe die een IKEA tuinhuis moet monteren), Jetten op Energie (die denkt dat huizen niet met kernenergie verwarmd kunnen worden, LOL), Yesilgoz op Justitie (die heeft niet eens een rechtenstudie, wtf…), een semi-autistische cijferfetisjist als Hoekstra op een diplomatieke post als Buitenlandse Zaken (hoe dan…?) en laten we zeker ook niet de freule op Defensie vergeten, met als gevechtservaring dat ze een keer een vioolstok in haar oog kreeg tijdens priveles op het ouderlijk paleis. Ze falen allemaal hopeloos en hij blijft zelf op deze wijze al jaren buiten schot…Het is een briljant concept. LOL

  Anyway. Inflatieverhogende loonsverhogingen zijn uiteraard geen oplossing voor inflatie, op dezelfde manier dat extra olie gooien op een oliebrand uiteraard ook niet werkt. De geldprinter afpakken van politici en het herstellen van de banden met energieleverancier en historisch trouwe vriend Rusland (de echte Utrechter weet nog wel waarom Kozakkendag in Utrecht werd gevierd) zijn werkelijk de enige oplossingen.

 31. Realist

  Zouden de bestuurders van de vakbond nu heerlijk achteroverleunend met dikke sigaar genieten van de puinhoop die ze veroorzaakt hebben?

 32. Theo

  In Transwijk-Noord is het ook al bal. Na één dag staking stapelt het gedumpte huisraad, de vuilniszakken en het bedrijfsafval zich al op naast de ondergrondse containers. En dat is dus op dag één van de staking, dat belooft nog wat voor de rest van de week…

  Normaal is de gemeente zo goed om dat verkeerd aangeboden afval toch op te halen, nu wordt mooi duidelijk om hoeveel zooi het eigenlijk gaat. En juist omdat verkeerd aangeboden afval toch wel wordt opgehaald, lijken bewoners het ook erg makkelijk op straat te dumpen. Het idee was dat die ondergrondse containers veel straatvuil zouden voorkomen maar ik moet zeggen dat daar tot nu toe maar weinig van te merken is.

 33. Lachgas

  Buurgemeenten zetten Boa’s in om te kontroleren of je niet uit Utrecht komt. Sinds wanneer geeft een legitimatie aan wat je huidige woonplaats is?

 34. Utregter

  Handhavers van de Gemeente Utrecht laten handhaven…..echt een briljante idee……misschien aan gedacht dat die onder de zelfde CAO vallen als de vuilnismannen? Dus het zelfde belang hebben?

 35. Adriaan

  Dat men zich hier druk over maakt…..
  Stap eens een paar uur in een vliegtuig en zie hoe het leven daar is georganiseerd…..

 36. Joey

  Toevallig woonde ik in het jaar 2007, wanneer de vuilniscrisis was in Napels.
  En gek genoeg viel het toen reuze mee vond ik, terwijl iedereen er eigenlijk over begint als ik zeg dat ik daar woonde.
  Terwijl ik in Utrecht eigenlijk gewoon iedere dinsdag een soort vuilnisbelt zie in de binnenstad.
  En in 2010, terwijl het warm was, was het helemaal verschrikkelijk.

 37. Knuppel

  Conchita Ham wint de eeuwige discussie hier. Hij (hem) is zelfs bereid om extra fruit te kopen en te laten rotten, dat ook nog eens door de blender te doen en vervolgens zijn (hun) eigen afvoer te verstoppen. Een dagtaak, om maar niet iets te hoeven dan als, tsja, een weekje wachten met vuilnis buiten zetten (of het gewoon toch doen). Als dat geen sympathie tonen is, weet ik het ook niet meer.

 38. Uuu

  @ Joep

  Je kaart precies het probleem van de buitenlandse studenten en expats aan. Wel de lusten, niet de lasten.

  Belastingtarief van 0-zeer weinig. Geen moeite doen om de Nederlandse taal te leren, ook niet na jaren, integratie nul, want lekker in het hoogopgeleide “international”-randstad-bubbeltje blijvend.

  En dan ben je dus ook niet op de hoogte nee.

  Dat je nog niet eens geïnteresseerd bent om op de hoogte te geraken en niet geïnteresseerd bent om met je Nederlandse buren samen te leven diskwalificteert je als mens, maar kennelijk is het dit menstype dat hoge salarissen (ten koste van anderen) claimt. En dus een pleuriszooi veroorzaakt.

 39. JdV

  @Adriaan: Vliegen? U bent een klimaatmoordenaar.
  Trouwens, in 2 uurtjes zit ik Zurich of Geneve. Wat is daar mis mee?

 40. JR

  @ floepjoepuuuu
  Dit is een nogal karikaturale weergave van het verschijnsel expat/student. Soms ruzie gehad, beste man?

 41. Vaute Ambtenaar

  Lekker blijven staken! Mensen ! Blijkbaar denken veel mensen dat het de gewoonste zaak is dat iedereen gecompenseerd wordt en wij door blijven werken. Zien niet dat wij de lasten dragen (letterlijk en figuurlijk) Een @scherpschutter en een @binnenstadbewoner mogen wat mij betreft lekker blijven mopperen en hun vuilnis in huis houden. Kijken of ze dan ooit doorhebben wat deze vrouwen en mannen voor ons doen. Dagelijks!!!

 42. W

  Ratten, eksters en meeuwen! in Utrecht staken niet hoor!!!

 43. Binnenstadbewoner

  Vaute ambtenaar jaagt de Utrechtse bevolking graag op nog hogere kosten. Het leven is nog niet duur genoeg en de Utrechtse bevolking kan nog wel wat meer lijden.
  Dat iedereen wordt gecompenseerd, is een leugen. Grote groepen werknemers ontvangen er niks of een paar procent bij bij.

 44. Amoroso

  op de Kanaalstraat is vandaag (1febr) geen vuilniszak te bekennen?
  hebben de winkeliers het zelf opgelost/uitbesteed?

 45. het oranje mannetje

  GEWOONWEG ASOCIAAL hou je huisvuil binnen of in de tuin of op balkon met een extra vuilniszak erom!!! viespeuk schaam je!

 46. Rob

  # BRAM moet je nagaan hoe het er over 1 week uitziet en de KANAALSTRAAT daar kan je overmorgen niet meer doorheen rijden LEKKER RUSTIG!!

 47. Wim Vreeswijk

  Ik kom me goed voorstellen dat de Utrechters hun vuilniszakken naar buiten gooien. Dit om niet zèlf dagenlang in de stank te blijven zitten. Laat defensie maar een paar honderd militairen sturen om een handje mee te helpen in deze oorlog voor een schoon Utrecht !

 48. Kabaal

  Wat wilt u zeggen ?

  Dat we deze week kunnen genieten van Morgensterren, Middagsterren, Avondsterren en Nachtsterren …

  Plak er nog maar een weekje bij !!

 49. Koel Hoofd

  @Scherpschutter 1/2/2023 – 11:04
  Lekker bezig, heb je vrije dag of zo?
  Kleine correctie, Hoekstra is jurist MBA, hij managed dus wetten want cijferen doen ze niet bij MBA opleiding. M.a.w. hij wist wel dat hij een verdachte financiele constructie had welke hij bij zijn aantreden op afstand heeft gezet, maar niet hoeveel er op staat. Dus een cijferfetisjist zou ik hem niet willen noemen, dat is Omtzigt maar die willen ze niet hebben omdat hij veel te goed met cijfertjes is.

  @Allen
  Volgens Randstad.nl verdiend een vuilnisman €2.000 bruto/mnd voor een 40urige werkweek. Bruto, staan ze 40 uur per week in weer en wind vuilnis voor te laden, ook jullie vuil. Denk daar eens aan als je achter je laptoppie lekker warm met een latte onder handbereik je werk doet. Want loonsverhogingen gaan ook in bruto, maar netto komt er niet zoveel bij want de overheid heft overal belasting over. En dan is er nog de loonkloof tussen doewerk en zitwerk, die laatste verdienen minstens het dubbele van de eerste terwijl ze minder moe worden en langer in gezondheid leven….
  Deze staking is geen chantage maar een actie waar ze toe gedwongen worden.
  Want hoeveel ettelijke miljoenen heeft de gemeente intussen al wel verspild aan afvalscheidingsexperimenten met onderzoek en communicatie en hele hoogopgeleide bullshitbanen rataplan? Hoeveel inwoners staan intussen zogenaamd vrijwillig de wijk op te leuken omdat het in werkelijkheid moet vanwege keiharde bezuinigen op onderhoud openbare ruimte?
  Al gaan ze 3 weken staken, mijn zege hebben ze.

 50. Statler

  @Koel hoofd:
  Eens. Tekenend voor het dedain vanuit het stadskantoor was het verbod op het “nieuwjaars waarderings rondje”. Ze kregen toch al salaris? Bah.
  Met vriendelijke groet,
  PeterH

 51. Binnenstad

  In de binnenstad is 80 procent van het stakings afval van de horeca
  Duidelijk te zien
  Bijvoorbeeld,,drakenburgstraat
  Ratten lopen zichtbaar rond

 52. Yoshua

  @Koel Hoofd,

  Mensen met € 2000.- bruto, wens je drie weken staken toe, leuk persoon ben je.
  Hoeveel mensen denk je dat er lid zijn van een vakbond met dit inkomen?
  Maar een paar procent van werkend Nederland, is lid van een vakbond.
  De FNV-leden van de vuilophaal ontvangen een dagelijkse stakingsvergoeding.
  Het gros ontvangt geen cent, die komen na een week staken enorm in de problemen.
  Drie weken zonder inkomen, is een enkele reis afgrond, met een inkomen van € 2000.- bruto.
  Inhumaan om mensen dit toe te wensen.

  De elites die de vakbonden besturen staan daar niet bij stil, die maakt het ook weinig uit, zijn toch geen leden.
  Vakbonden maken met dit gedrag meer kapot dan ze lief is.
  Pak het aanbod, onderhandel, tot de volgende CAO.
  FNV-mensen staan trots, mensen in de ellende te storten alleen voor een tv-momentje.
  Besef dat een vakbond maar een minimaal aantal leden heeft die de rest van werkend Nederland kunnen gijzelen.
  Ze beslissen over de toekomstige pensioenen van de werkenden, terwijl ze slechts een paar procent van de toekomstige pensionado’s vertegenwoordigen.

 53. Gerrit van Dijk

  Wat nu duidelijk wordt is dat we in de steden toch ongelofelijk veel afval produceren , EN DAN MAAR ZEIKEN OVER DE BOEREN!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).