Utrechtse vuilnismannen leggen vanaf vandaag een week lang het werk neer: ‘Het water staat ons aan de lippen’ Utrechtse vuilnismannen leggen vanaf vandaag een week lang het werk neer: ‘Het water staat ons aan de lippen’

Utrechtse vuilnismannen leggen vanaf vandaag een week lang het werk neer: ‘Het water staat ons aan de lippen’

Utrechtse vuilnismannen leggen vanaf vandaag een week lang het werk neer: ‘Het water staat ons aan de lippen’
Zo’n 150 tot 200 werknemers van Stadsbedrijven waren dinsdagochtend bij de aftrap van de zevendaagse staking van de Utrechtse vuilnisophaaldienst. Aan de Tractieweg, voor de ingang van het terrein waar de meeste vuilniswagens van de stad staan opgesteld, konden de werknemers zich bij een van de vakbonden registreren voor een zogenoemde stakingsuitkering. Woensdag 15 februari staat een grote demonstratie in Utrecht op de agenda.

Zo’n 150 tot 200 werknemers van Stadsbedrijven waren dinsdagochtend bij de aftrap van de zevendaagse staking van de Utrechtse vuilnisophaaldienst. Aan de Tractieweg, voor de ingang van het terrein waar de meeste vuilniswagens van de stad staan opgesteld, konden de werknemers zich bij een van de vakbonden registreren voor een zogenoemde stakingsuitkering. Woensdag 15 februari staat een grote demonstratie in Utrecht op de agenda.

Vorige week hadden de vakbonden FNV en CNV alle medewerkers van Stadsbedrijven opgeroepen om deze week te gaan staken. Het idee is dat alle vuilnismannen- en vrouwen vanaf vandaag tot en met 6 februari het werk neerleggen. Zij doen dit om betere arbeidsvoorwaarden bij de gemeente af te dwingen.

Dinsdagochtend werd deze stakingsweek in Utrecht afgetrapt voor de ingang van Stadsbedrijven aan de Tractieweg. Er stonden meerdere partytenten waaronder de werknemers zich konden registreren bij een van de vakbonden voor een stakingsuitkering. Bij andere tenten werden koffie en lunchpakketjes uitgedeeld.

Uitgehold

Tuur Elzinga van vakbond FNV klom op een gegeven moment op het podium om de mensen toe te spreken. “We staan hier misschien niet met ontzettend veel mensen, maar jullie staan wel voor ontzettend veel mensen”, zei hij. “Jullie zijn uitgehold door structurele inflatie en je zou je geen zorgen hoeven maken of je de rekeningen wel kunt betalen. […] Als jullie het werk neerleggen gaan mensen dat merken. […] Hou vol, jullie zijn niet alleen, we gaan de werkgever dwingen naar ons te luisteren. Jullie verdienen beter, Nederland verdient beter.”

Tekst loopt door onder afbeelding

Tuur Elzinga

Stijn Kerkhove, vuilnisman bij Stadsbedrijven, zei een signaal naar werkgever af te willen geven. “Wij hebben een inflatiecorrectie van 4 procent aangeboden gekregen, terwijl de inflatie met 14 procent is toegenomen. Het water staat ons aan de lippen en het kan zo niet langer doorgaan.”

Verrommeling

Een woordvoerder van CNV zei dat de onderhandelingen momenteel stilliggen. “Zolang wij geen beter bod krijgen, gaan we door met deze actie.” Op woensdag 15 februari staat een landelijke demonstratie op de agenda. Deze moet in Utrecht plaatsvinden, maar waar dat precies gaat gebeuren is nog niet bekend.

De gemeente Utrecht gaf vorige week aan dat deze staking ‘naar verwachting zal leiden tot verrommeling’. “Met name bij de ondergrondse containers in de wijken Oost en Binnenstad, omdat daar nog bovengronds (rest)afval wordt ingezameld.”

Gekoppelde berichten

34 Reacties

Reageren
  1. Ron

    Ik snap die vuilnismannen & -vrouwen volkomen; aan de top krijgen aandeelhouders, managers en directeuren volledige compensatie voor die inflatie – en méér! Terwijl dat juist de mensen zijn die het niet eens merken of ze een paar 500 euro meer of minder netto per maand krijgen. Vuilnismannen & -vrouwen verdienen niet veel meer dan minimumloon. 50 euro netto salarisverschil is gigantisch voor hun. Het geld om ze te betalen is er, maar is zinloos uitgegeven aan de ‘top’ die weer eens meer om zichzelf gaf dan om wie het echte werk deed.

  2. JdV

    Zoals al eerder gezegd, ik ben uitermate benieuwd of de medewerkers van de bonden zelf ook 14% salarisverhoging gaan krijgen in april.

  3. Don

    Prima actie en niet toegeven en je al laten schepen met een fooi. Werken loont al heel lang niet meeren zeker in utrecht niet waar alles onbetaalbaar is.

  4. Hugo Aylva

    Belachelijk! Ik irriteer me mateloos aan al die mensen die continu lopen te klagen en om het minste of geringste gaan staken, alleen maar omdat je in een vakgebied werkt waarin staken de samenleving ontwricht. 14% loonsverhoging, wie wil dat niet? Wees eens solidair met anderen en ga aan het werk.

  5. JdV

    @Ron: Toch snap jij het niet helemaal ook al zeg je van wel. De CAO van de VNG is van toepassing op alle gemeenteambtenaren. Ook de directeuren, managers en koffiejuffrouw van de Stadsbedrijven. Die krijgen er net zoveel of weinig bij als alle andere medewerkers. Het percentage is niet anders. Aandeelhouder zijn ze al helemaal niet. Maar goed, links geblaat zonder kennis van zaken is hier een veel voorkomende kwaal.

  6. Scherpschutter

    En waarom zou de belastingbetaler nog eens 14% extra salaris moeten ophoesten voor deze vuilnismannen voor het verrichten van EXACT hetzelfde werk dat ze altijd deden, waarmee de inflatie voor de belastingbetalers toeneemt….?

    “Geef ons 14% meer geld want wij hebben 14% meer geld nodig en het kan ons niet verdommen waar dat geld vandaan moeten komen, want anders leveren we geen arbeid meer voor betaling” is natuurlijk in geen enkele omstandigheid een deugdelijk zakelijk argument of moreel uitgangspunt te noemen. Het neigt eerder naar afpersing dan onderhandeling.

    Waarom stellen de vuilnismannen bijvoorbeeld niet voor om 20% meer te gaan werken voor 14% extra loon? Of bijvoorbeeld het inleveren van alle vakantiedagen in ruil voor 14% meer loon? Vast en zeker dat ze toch wel iets aan waarde tegenover hun eisen kunnen zetten….? Daar kan een werkgever tenminste iets mee! Maar “geef ons meer geld want we hebben het nodig”…? Nee. Zo werkt het niet in leven uiteraard.

  7. Binnenstadbewoner

    Nul begrip voor deze stakers die over een extreem machtsmiddel beschikken. Dit is gewoon chantage van de samenleving.

    Het ontbreekt werknemers aan realiteitszin. Men denkt overal recht op te hebben, maar gaat eraan voorbij dat geld eerst gewoon verdient moet worden. Wie vindt dat hij te weinig verdient, kan altijd nog naar een andere branche overstappen. In de bouw en techniek zijn veel banen en salarissen liggen op een significant hoger niveau, om maar eens een voorbeeld te geven.

  8. Tom de Laat

    14% is een overtrokken getal. De inflatie is ongeveer 9% voornamelijk gestoeld op energie prijzen die keihard dalen, dat is gewoon een onzekere factor waar dat eerst juist een mooi getal was om inflatie op de berekenen. De som klopt wel, het idee er achter was echter nooit dat er instabiele factoren zouden worden meegenomen. Doe nu 4,5% en en spreek af dat de situatie de komende vier a vijfjaar nauwlettend in de gaten wordt gehouden en zonodig gecorrigeerd. Persoonlijke mening is dat juist bij het gemeente bedrijf de secundaire arbeidsvoorwaarde helemaal top zijn. Dat mag ook best worden meegenomen in het verhaal.

  9. Janah

    Ondanks de vele publiciteit vooraf liggen bij ons de straten vol met grijze plastic zakken. Het is immers ophaaldag! Op andere dagen ligt het vuil opgestapeld bij de vuilcontainers. Utrecht is een smeriger stad vol met vuil en fietsen. En dat ligt niet aan de gemeente en de vuilnisophalers. Naast de staking voor een loonsverhoging lijkt me het gedrag van de inwoners van de Domstad ook een reden om de zaak eens een tijdje plat te gooien.

  10. Utrechtse Keesie

    De leidinggevenden hoeven niet te staken,want die zorgen wel voor zichzelf tijdens de aanbestedingen van bedrijven.

  11. Berk

    Omdat we als samenleving ervoor moeten zorgen dat mensen die cruciale publieke diensten leveren zoals het ophalen van vuilnis een fatsoenlijke boterham kunnen eten. Dat heet solidariteit, maar dat is een woord dat u volkomen vreemd lijkt Scherpschutter en JDV. U gelooft niet in de publieke sector maar het alternatief, publieke diensten aan de markt overlaten, faalt in Nederland en daarbuiten op grote schaal. We moeten zorgen dat mensen in die publieke sector willen (blijven) werken anders wordt het letterlijk een rotzooi in dit land

  12. Hans

    @ SS “ Waarom stellen de vuilnismannen bijvoorbeeld niet voor om 20% meer te gaan werken voor 14% extra loon? ”

    Ik zou zeggen: doe het zelf.

  13. Hans

    @ Janah

    “ Naast de staking voor een loonsverhoging lijkt me het gedrag van de inwoners van de Domstad ook een reden om de zaak eens een tijdje plat te gooien.”
    Je hebt absoluut gelijk. En er is een directe link met het verschijnsel overconsumptie / verspilling / op straat dumpen van wat je niet meer nodig hebt (en dat is heel veel weet ik uit eigen waarneming) zodat anderen en niet jij er last van hebben.
    Het is ongeveer 15% van de bevolking die zo handelt. Wat dat betreft is deze staking, die niet alleen volstrekt terecht plaatsvindt een eyeopener eerste klas. We kijken in een spiegel.

  14. cas

    Maar wat is nu de werkelijke inflatie, de verkeersboetes waren met 11% verhoogd (inflatie zeggen ze) hier komt iemand met 9% en de bonden zeggen 14%……
    Daarnaast weet je natuurlijk dat je nooit de 14% krijgt. Ze zetten hoog in om te hopen ergens in het midden te komen.

  15. Jeroen

    Van mij mogen ze 10% bovenop de afvalstoffenheffing gooien en daarmee deze harde werkers betalen. Kost maar een paar euro per maand meer, maar dan kunnen de vuilnismannen en -vrouwen ook gewoon weer hun gas, water electra en boodschappen betalen.

  16. Nina

    Een loonsverhoging van 4% is te weinig gezien de inflatie en het feit dat een lager salaris een groter percentage aan boodschappen uitgeeft.

    Verder heel belangrijk werk waar velen hun neus voor optrekken. Een goede beloning is op zijn plaats en moet makkelijk kunnen van de verhoging van de gemeentelijke belastingen.

    Afvalverwerking bedient iedereen in de stad en cultuur slechts een deel van de inwoners van de stad. De gemeenteraad moet andere keuzes maken in de uitgaven, want er komt voldoende geld binnen.

  17. Scherpschutter

    @Jeroen

    Waarom stort je niet gewoon zélf alvast wat? Vrijwillig? Je bent solidair of je bent het niet. Hetzelfde geldt voor reaguurder Berk uiteraard.

  18. Ton

    Kijk zo werkt kapitalisme als er geen ‘recht op een leefbaar inkomen’ bestaat:
    Alles heeft z’n prijs, ook arbeid. En die prijs moet dan steeds weer op het scherpst van de snede vastgesteld worden.
    Als je vindt dat er niet zoiets als een ‘recht op een bestaansminimum’ bestaat, moet je ook niet gaan zitten klagen als er of en toe gestaakt wordt.

  19. Scherpschutter

    @Ton

    Een ‘recht’ dat bestaat uit een inbreuk op het lijf of goed van een ander, kan natuurlijk per definitie geen ‘recht’ zijn…

    Man man man. LOL

  20. Hans

    @ SS ‘Waarom stort je niet gewoon zélf alvast wat? Vrijwillig?’

    Wat een ongelooflijk gelul

  21. Koel Hoofd

    Volgens Randstad.nl verdient een vuilnisman ongeveer €2.000bruto/mnd bij een 40 urige werkweek.
    Staken voor meer loon zodat ze kunnen rondkomen van een 40 urige werkweek (de hoogopgeleide mens werkt gemiddeld slechts 32u/wk voor een veelvoud aan inkomen en daar worden ze al doodmoe van) is dus een volkomen terechte actie van ze.
    Want de stad kan niet zonder vuilnisdiensten maar kan wel zonder overbetaakde onderpresrterende (bijvoorbeeld) cultuurprojectmanagers.

  22. Scherpschutter

    @Nina 13:53

    U vindt geheel arbitrair dat de vuinismannen meer moeten verdienen en gelukkig kunt u daar als weldoener en mensen-mens ook direct voor zorgen;

    57 BNGH 0285 1782 61

    Dat is een publiek bekend bankrekeningnummer van de Gemeente Utrecht, zo leert Google. Mooi he? U kunt nu per direct uw vrijwillige donatie aan de vuilnismannen overmaken onder vermelding van kenmerk ‘Gift ten bate van vuinismannen Gemeentebedrijf’.

    Een minuut werk. En? Hoeveel heeft u vrijwillig gestort?

  23. Realist

    Belangrijk werk maar dat geldt natuurlijk voor vele andere uitvoerende beroepen. Wat is redelijk, hoe gaan we om met al die anderen die ook dit soort eisen gaan stellen en hoe gaat dat betaald worden. Denkt de vakbond überhaupt wel eens na over dit soort vragen?

  24. Aa

    @jeroen: dikke doei die is al extreem gestegen. Ik word ondertussen gek van de stijgende lasten voor mijn huis. Ik zie meer heil in het snoeien in gemeentelijke uitgaven, daar kan zeker op bezuinigd worden. De overheid is veel te groot geworden en verwaarloost haar kerntaken. Is het echt nodig dat de gemeente subsidie verstrekt voor een festival over genderidentiteit?

  25. Nina

    @ Scherpschutter
    Ik betaal de gemeente o.a. afvalstoffenheffing en dit jaar alles bij elkaar zo’n 15% meer dan vorig jaar. Iets minder geld naar cultuur (bibliotheek bijv.) en stadsboulevards dan maar.

  26. Nina

    @ Realist

    De minister van Financiën heeft opgeroepen tot loonsverhogingen om de inflatie te bestrijden, dus ja dan krijg je dit. Logisch.

    https://www.trouw.nl/politiek/kaag-roept-op-tot-loonsverhoging-werkgevers-moeten-verantwoordelijkheid-nemen~b48f3c52e/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F

  27. Redelijk

    Ik ben het eens met een goeie loonsverhoging voor deze mensen, maar niet 14 %! Het minimumloon ging immers 10 % omhoog om de verschillen kleiner te maken. De geëiste loonsverhoging maakt die verschillen dan juist weer kleiner.

    Verder moeten zij met dit zware beroep (veel ongezond sjouwen en tillen), eerder met pensioen kunnen.

  28. Jeroen

    Scherpschutter, de koning van de drogredenatie…

  29. Don

    Als de gemeente utrecht nu eens stopt met alle kul uitgaven aan de Machinerie de bodemloze geld verbrandingsfabriek TivolieVredenburg wat minder mozaïek bestratingen enz enz. Verder moet de gemeente zelf geen grote verkeers projecten meer uitvoeren iets met een tram dat scheelt ongelofelijke bakken met geld aan gepruts. Dan kunnen we zonder met de ogen te knipperen heel veel mensen een riante loonsverhoging krijgen en kunnen de gemeentelijke belastingen verlaagd worden. Allemaal geld dat voor een deel weer ten goede komt aan de utrechtse economie. Win win win win zou ik zeggen maar het begint bij de gemeente utrecht die een keer de hand op de knip moet houden. Ben bang dat ze dat nooit zullen begrijpen.

  30. Ambtenaar

    @binnenstadbewoner, ga jij dan lekker een dagje mee werken om het afval op te ruimen. Dan piep jij wel even anders dan alleen je gejank over lawaai en afval in de binnenstad. Deze mensen hebben alle recht om te gaan staken en meer loon te eisen voor het harde werk dat zij dagelijks doen. Wat voor boeiend werk doe jij voor de maatschappij? Inderdaad, alleen maar huilie huilie op social media over hoe slecht de gemeente en de inzameldienst is.

  31. Realist

    @Nina. De minister van buitenlandse zaken, ik bedoel van financiën, roept wel meer dingen. Ook dat we allemaal wat armer zullen worden. Geldt ook vuilnismannen..
    https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5320470/kaag-we-moeten-beseffen-dat-we-samen-stukje-armer-zullen-worden

  32. Binnenstadbewoner

    @ Ambtenaar: als er iemand is die zich kosteloos en vrijwillig inzet voor mijn eigen direkte woonomgeving, ben ik het wel. De drijvende kracht zelfs.

    Probleem met ambtenaren is dat zij geen besef hebben dat extra geld ergens vandaan moet komen. Ambtenaren denken dat geld gratis is. Extra geld voor vuilnismannen = nog hogere lasten voor de burger in 2024. U zal dat niks kunnen schelen want u zult toch wel gecompenseerd worden maar geldt niet voor de meerderheid van belastingbetalend Utrecht. .

    Verder ligt er nu een uitstekend en redelijk bod voor loonsverhoging op tafel. Gewoon tekenen bij het kruisje.

  33. Berk

    Wat een ongelooflijke dooddoeners Scherpschutter. Normaal word ik altijd een beetje bozig van reacties maar dit is ronduit treurig

  34. JdV

    @berk: wellicht moet u uw nick veranderen naar Treurwilg ipv Berk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).