Utrechtse cafés openen voor het eerst in half jaar weer even de deuren Utrechtse cafés openen voor het eerst in half jaar weer even de deuren

Utrechtse cafés openen voor het eerst in half jaar weer even de deuren

Utrechtse cafés openen voor het eerst in half jaar weer even de deuren
Staatssecretaris Mona Keijzer en burgemeester Sharon Dijksma proosten (alcoholvrij) op de opening van de Fieldlab Cafés.
Voor vijf Utrechtse cafés in de binnenstad is het woensdag zover: ze mogen vier dagen lang de deuren openen en gasten ontvangen. Het gaan om een van de Fieldlab-evenementen die moeten uitwijzen hoe op termijn weer veilig evenementen kunnen worden georganiseerd.

Voor vijf Utrechtse cafés in de binnenstad is het woensdag zover: ze mogen vier dagen lang de deuren openen en gasten ontvangen. Het gaan om een van de Fieldlab-evenementen die moeten uitwijzen hoe op termijn weer veilig evenementen kunnen worden georganiseerd.

De vijf Utrechtse cafés die meedoen zijn De Beurs, Hofman, Ubica, VinVin en ’t Oude Pierement. Burgemeester Sharon Dijksma en staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken waren woensdagochtend aanwezig bij de opening van de cafés. “We gaan iets heel spannends doen de komende drie dagen”, zei burgemeester Dijksma.

“Daar is ongelofelijk hard aan gewerkt in de afgelopen dagen. […] Wat we gaan doen is, zoals de minister van Volksgezondheid zegt, ‘voor het echie’ weer oefenen met hoe het is om in een café te zitten. Dat is voor een heleboel mensen heel lang geleden.”

Tekst loopt door onder de foto

Bloedserieus

“Het voelt als een feestje, maar het is tegelijkertijd bloedserieus wat we hier doen, namelijk kijken onder welke voorwaarden je op een veilige manier in cafés kun zitten”, legt staatssecretaris Mona Keijzer uit.

De deelnemende horeca-ondernemers zijn enthousiast over het experiment. Ze hopen vooral te kunnen laten zien dat ze verantwoord weer de deuren kunnen openen. “Daar zijn we van overtuigd.”

Tekst loopt door onder de foto

Burgemeester Dijksma en staatssecretaris Keijzer in gesprek met ondernemers van VinVin, een van de deelnemende zaken.

Overweldigend

Burgemeester Dijksma noemde de belangstelling voor het evenement woensdagochtend ‘overweldigend’. Dat bleek ook wel toen de website voor het reserveren van een tijdslot online kwam. Een half miljoen mensen probeerden de website te bereiken. “Zo groot is de honger, of misschien zou ik kunnen zeggen dorst, naar een bezoek aan het café”, zei Dijksma.

Uiteindelijk lukte het ruim 3.000 mensen om een tijdslot te reserveren. Zij moeten een negatief testbewijs laten zien voordat ze naar binnen mogen. Het Fieldlab-experiment duurt van woensdag tot zaterdag en de cafés zijn open van 12.00 tot 22.00 uur. Tijdens het evenement wordt gekeken naar onderlinge contactmomenten, de naleving van coronaregels en de hoeveelheid toegevoerde verse lucht in de binnenruimtes.

Rapport

Over vier weken komt TNO, dat bij het Fieldlab-evenement betrokken is, met een rapport over het experiment. Staatssecretaris Keijzer zei woensdag in De Beurs dat dat rapport door het kabinet gebruikt wordt om vast te stellen wat de resultaten betekenen voor de toekomst.

24 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Kijk eens aan, de burgemeester én de staatssecretaris proosten op de opening van een testcafé, want daar hebben ze wél hard aan gewerkt. Behoorlijk ongepast op het moment dat de ziekenhuizen op omvallen staan. Maar ja, dat is een stuk minder sexy, dus die mogen het verder lekker zelf uitzoeken. Proost!

 2. Wim Vreeswijk

  Er zijn in Utrecht 1069 horecazaken en staan hiermee met dit aantal landelijk op de 3e plaats in Nederland. Ik vraag me echter af hoe het komt dat Staatssecretaris Mona Keijzer, samen met burgemeester Sharon Dijksma, slechts 5 zaken bovengenoemd, slechts tijdelijk, heeft heropend en waarom dat niet met dezelfde pennenstreek ook gebeurt met de andere 1064 horecazaken in Utrecht. Zo wordt er, lijkt mij toch een gigantische rechtsongelijkheid gecreëerd voor de Utrechtse horeca ?

 3. Lombokker

  Ik gun het de horeca van harte hoor, maar het lijkt me toch verstandiger om nog even geduld te hebben. De situatie op de IC’s wordt steeds nijpender, het personeel van de ziekenhuizen loopt op zijn achterste benen. Het lijkt me nog niet het juiste moment om de teugels te laten vieren.

 4. Mark

  @Lombokker, nog even geduld horen we al een jaar… de avondklok zou ook voor 2 weekjes zijn etc etc. Nu komt de Braziliaanse variant er ook aan die besmettelijker is en waar de vaccins minder goed tegen werken. Oftewel dat even geduld gaan we nog heel wat maanden of jaren horen als we zo door willen gaan.

 5. Inez

  Waarom hebben de burgemeester en Mona Keijzer geen mondkapje op?

 6. Utrechtse geboren in 1955

  Heel verwerpelijk dat Utrecht meedoet met de testmaatschappij die hieruit zal voortvloeien.
  Utrecht doet mee aan een tweedeling in de maatschappij en chantage. Je moet bewijzen dat je niet ‘ziek’ bent, ondanks het feit dat een positieve PCR test helemaal geen bewijs is dat je ‘ziek’ bent.

 7. Simon

  @Dus Mark, wat stel jij voor?

 8. UTRECHTSE JANTJE

  @Wim Vreeswijk ik ben het helemaal met je eens hoor , het riekt naar Klasse ongelijkheid , en @ Inez met ‘n mondkapje op werk je al die Wijntjes niet naar binnen hé !!! hahaha … Triest voor alle andere Ondernemers , die zeer waarschijnlijk ook Allemaal hun zaakjes op orde hebben !!!!

 9. GeeWee

  Al deze veldlaboratoria komen me me behoorlijk kafkaiaans voor. Wat ga je hiermee aantonen? Wat kosten al deze experimenten? De uitkomst is er pas over 4 weken, dan zijn toch alle 60-plussers al gevaccineerd en kunnen we toch al bijna weer naar de kroeg zonder eerst langs Lead Technologies Test Services in Maarssen te fietsen?

 10. Bubbel

  Dat begint goed
  Burgemeester Dijksma en mona keijzer dragen geen mondkapje

  Zo openen is totaal zinloos
  Natuurlijk houden de horeca uitbaters zich nu aan de regels
  Zodra het toezicht handhaving weg is , en men gaat drinken , dan is het weer dolle boel
  Ook voor het coronavirus,,met huiver kijk ik naar de opkomst van Zuid-Afrikaanse virus
  Gewoon de tijd nemen dat iedereen vaccin in zijn arm heeft zitten is hopelijk het beste

 11. Manou De R.

  Gewoon álles opengooien Simon en Survival Of The Fittest. Géén vaccinatieflauwekul en je bent overal in een paar maanden van af.

 12. Esrin W.

  Jij betaalt het GeeWee, jij bepáált het.

 13. Kees

  Wat een hysterie, een half miljoen mensen!

 14. Mark

  @Simon, terug naar normaal en accepteren dat in de komende 3 maanden een aanzienlijk deel van de ouderen en zwakkeren overlijdt. Daarna hebben we groepsimmuniteit en is het klaar. Net als bij de Spaanse griep etc. Even een aderlating en dan weer door. Anders zitten we de rest van ons leven in lockdown.

 15. erwin

  @Lombokker: vroeg of laat zal de samenleving weer open moeten. Waarschijnlijk komen we nooit van corona af, we moeten er mee zien te leven. Dus is het van belang hoe we eea gaan inrichten. Het alternatief is de jaren binnen blijven zitten. “Nog even geduld” schrijf je. Voor wat? Een coronavrije samenleving gaat ‘m niet worden, we gaan nooit meer terug naar “normaal”.

 16. Simon

  @Mark, je vergeet dat er dan geen sprake meer zal zijn van reguliere zorg.

 17. Koel Hoofd

  Gaat nu ook 20% van deze horeca bezoekers zich achteraf niet laten testen totdat het te laat is? Dan hebben de Utrechtse ziekenhuizen binnen nu en 4 weken code zwart… en gaan de aangekondigde versoepelingen dit jaar niet meer door.
  Want de braziliaanse variant is al in Nederland, en is kennelijk 49% besmettelijker dan de varianten die we nu al hebben binnengehaald.

  Staat onze slimme burgermoeder Dijksma daarom op de ‘gezond verstand afstand’ op de foto’s?

 18. Mel

  @Manou,
  “Gewoon alles opengooien…”
  Hebt u daar bewijs voor? Bent u viroloog?
  Of bedoelt u het cynisch?
  Ik hoop maar op het laatste.

 19. Moniek

  Aha, Mark, u offert dus zomaar even een flink deel van de samenleving op. Dan is het klaar. U bent zo’n dor-houtadept?
  Ik weet niet hoe oud u bent, maar ik ben wel benieuwd hoe u hier over pakweg 30 of 40 jaar tegenaan kijkt, als uzelf waarschijnlijk tot die ouderen en zwakkeren behoort en er zich weer eens een pandemie voordoet. Dan ook maar weer een aderlatinkje, of u dan nog van het leven houdt of niet, hup, klaar ermee?

 20. Scherpschutter

  @Bubbel

  “Burgemeester Dijksma en mona keijzer dragen geen mondkapje”

  Waarom zou je een mondkap moeten dragen waar je je uitsluitend bevindt onder mensen die negatief getest zijn?

  Persoonlijk zit ik me eerder af te vragen wat onze burgemeester van bijzaken hier nou weer te zoeken heeft. Die heeft -in tegenstelling tot Keijzer- vast belangrijkere zaken om zich mee te bezigen dan in de kroeg hangen.

 21. Bernhard

  @Erwin: Reken maar dat ik en de mensen in mijn directe omgeving heel rap teruggaan naar normaal. Succes in uw bunker.

 22. Zonnewende

  @Inez,

  Geen mondkapjes omdat dat onderdeel is van het experiment: alleen mondkapjes als je loopt. Aan tafel mag hij af.

 23. BW

  @Mark
  Ik kijk er bepaald niet naar uit om nog heel lang in lockdowns te zitten, maar het scenario wat jij schetst is niet de realiteit. Lees het artikel eens wat gisteren is gepubliceerd in De Groene Amsterdammer: ‘Bolsonaro’s corona-beleid bedreigt de hele wereld’. Dat is feitelijk het scenario wanneer je corona zijn vrije gang laat gaan. De ene mutatie na de andere en inmiddels bestaat de risicogroep daar al lang niet meer uit ouderen en zwakkeren.

  Uiteraard begrijp ik ook dat je ondernemingen niet oneindig lang kunt sluiten en hoe het wel moet weet ik ook niet precies (in tegenstelling tot mijn 16.999.999 landgenoten ben ik geen viroloog), maar per direct loslaten van alle maatregelen leidt tot een regelrecht horror scenario.

 24. Utrechter

  @Mark ben ik even benieuwd hoe oud jij bent en je naaste familie leden. En heb jij kennissen die in de zorg werken of ken je mensen van wie een operatie is uitgesteld. Allemaal niet relevant als jij je gang maar kan gaan. Of stel dat jij besmet raakt en opgenomen moet worden valt dat ook onder de categorie een aderlating en dan weer door.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).