Utrechtse flitspalen flitsen in 2021 bijna 43.000 keer voor door rood en te hard rijden Utrechtse flitspalen flitsen in 2021 bijna 43.000 keer voor door rood en te hard rijden

Utrechtse flitspalen flitsen in 2021 bijna 43.000 keer voor door rood en te hard rijden

Utrechtse flitspalen flitsen in 2021 bijna 43.000 keer voor door rood en te hard rijden
Archieffoto
De negen vaste flitspalen die in Utrecht staan, hebben in 2021 vaker geflitst dan in 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In 2021 werd er 42.867 keer geflitst, tegenover 41.164 keer een jaar eerder.

De negen vaste flitspalen die in Utrecht staan, hebben in 2021 vaker geflitst dan in 2020. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB). In 2021 werd er 42.867 keer geflitst, tegenover 41.164 keer een jaar eerder.

De flitspaal op de Beneluxlaan zorgde, net als in 2020, met afstand voor de meeste boetes. In 2021 werden 15.554 auto’s door deze paal geflitst: 14.835 van deze boetes waren voor een snelheidsovertreding. De flitspaal aan de Beneluxlaan staat er pas sinds april 2020, maar flitst sindsdien het vaakst van alle Utrechtse flitspalen. In 2021 was de paal zelfs goed voor 36 procent van alle geflitste overtredingen in Utrecht.

Tekst loopt door onder de grafiek

Veruit de meeste geflitste overtredingen in Utrecht waren snelheidsovertredingen. De flitspalen in de stad gingen vorig jaar 33.331 keer af voor auto’s die te hard reden. 9.536 boetes waren voor het negeren van een rood verkeerslicht.

Tekst loopt door onder de grafiek

Utrecht telt in totaal negen flitspalen, die automobilisten flitsen als ze te hard of door rood rijden. Nieuwe palen worden vaak geplaatst aan de hand van een analyse van de verkeerssituatie. De gemeente en de politie kunnen op basis van die analyse bij het Openbaar Ministerie een aanvraag doen voor nieuwe flitspalen. Het OM beslist of een flitspaal kan bijdragen aan de verkeersveiligheid en keurt aanvragen goed of af.


Wil jij DUIC steunen en een set ansichtkaarten ontvangen met de beste foto’s uit het boek DUIC in 2021? Voor 7,95 euro krijg je twaalf kaarten, van elke maand in 2021 één ansichtkaart. Met de aanschaf van de kaarten heb je niet alleen een herinnering aan 2021 – om op te hangen, te bewaren of te versturen – maar steun je ook de lokale journalistiek in Utrecht.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
  1. JdV

    Jeetje. 9 palen. Die onthoud je toch wel? Of anders zet je ff de flitsmeister app aan, pak je ook meteen de mobiele controles mee. Voor de rest lekker gas geven, alleen ff remmen waar dat perse moet !!

  2. Gerben

    De Graadt van Roggenweg zuid plus noord levert de meeste boetes op…

  3. Anne Marie ten Berge

    Dat is ongeveer 118 keer op één dag in het jaar 2021 door rood of te hard rijden. Ik ben niet nieuwsgierig maar ik wil wel graag alles weten: Hoeveel hebben die flitsboetes nu opgebracht minus de materiaal- en personeelskosten?

  4. Lombokker

    Dat is allemaal leuk en aardig, maar wanneer gaan ze nu eens met mobiele controles werken. De echte asomobilisten pak je hier namelijk niet mee; die weten precies waar de flitspalen staan, en trappen daar even op de rem.

  5. Charles

    Er staan er dus veel te weinig! En wanneer gaan ze nu de slimme elektronica in motorvoertuigen nu eens gebruiken om automatisch die bekeuring te verzenden als je harder dan 50 rijd in de stad, 100 op de snelweg (vrachtwagens 80). Lijkt mij in ieder geval een prima systeem en dan hebben we het nog niet eens over de enorme milieu winsten die je er mee haalt. Als Europa dan gelijk regeld dat er geen auto’s meer op de weg komen die harder dan pak weg 120 en vrachtwagens 90 gaan kunnen er dus heel veel kleinere benzine, diesels,
    electromotoren en accupaketten gemonteerd worden zodat het energieverbruik enorm zakt. Maarja dat is allemaal heel politiek gevoelig en scoor je nu eenmaal makkelijker door Jan met de pet in zijn antieke diesel uit de stad te jagen.
    PS. wie belast er nu uiteindelijk het milieu het meest, Jan die 30 jaar met zijn diesel rijd of die zogenaamde milieu ridder die elke drie jaar zich een nieuwe auto laat aan praten door de autofabrikanten………

  6. Bernhard

    Eens met Lombokker. Dit is een hopeloos ouderwetse en ineffectieve manier van ‘handhaven’. Zorg dat je elke dag, wat zeg ik, ieder dagdeel op een andere plek staat te flitsen met een onherkenbare mobiele opstelling. Als ze wegpiraten meerdere keren per week op de bon worden geslingerd, dan zet dat ze misschien aan het denken. Daarnaast snel een puntenrijbewijs invoeren voor alle bestuurders. Drie keer een hoge snelheidsovertreding (binnen bebouwde kom) en/of door rood rijden binnen een jaar = rijbewijs kwijt.

  7. snorretje

    maar is er ook geincaseerd daar het gros rijd met gestolen kenteken platen

  8. Rob H.

    Met bijna 15000 bekeuringen op jaarbasis, is de afschrikwekkende werking van de bekeuring dus niet hoog genoeg. Een verdubbeling lijkt me raadzaam. Een inkomensafhankelijke boete zou nog beter zijn.

  9. Koel Hoofd

    Niet verwonderlijk dat de palen op de Gr.v.Roggenweg en Beneluxlaan het meeste flitsen. Daar rijden ook heel veel ‘niet-ingezetenen’ de stad in en uit richting de snelwegen. Makkelijke prooi dus omdat: deze niet weten dat die palen daar staan en velen ook gewoon niet op hun omgeving letten.
    Hoeveel bezoekers zouden er op jaarbasis worden geflitst?
    Op korte afstand na het bord “Welkom in Utrecht” bij de fly-over…

  10. Guy Lier

    Op een 50 km weg moet een oranje licht minimaal 3,5 seconden branden. Ik heb zo mijn twijfels bij de lichten op de Graadt van Roggenweg. Ik benader die lichten met ong. 40 km per uur en dan nog moet ik een noodstop maken als het licht een paar meter voor me op oranje springt om niet door rood te rijden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).