Utrechtse gemeenteraad stemt voor vuurwerkverbod en tegen aftelmomenten met siervuurwerk Utrechtse gemeenteraad stemt voor vuurwerkverbod en tegen aftelmomenten met siervuurwerk

Utrechtse gemeenteraad stemt voor vuurwerkverbod en tegen aftelmomenten met siervuurwerk

Utrechtse gemeenteraad stemt voor vuurwerkverbod en tegen aftelmomenten met siervuurwerk
Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag voor een vuurwerkverbod in Utrecht gestemd. Ook worden tijdens de jaarwisseling in Utrecht geen aftelmomenten met siervuurwerk georganiseerd. Een meerderheid stemde tegen dit voorstel van de fracties van het CDA en Utrecht Solidair.

Een meerderheid van de gemeenteraad heeft donderdag voor een vuurwerkverbod in Utrecht gestemd. Ook worden tijdens de jaarwisseling in Utrecht geen aftelmomenten met siervuurwerk georganiseerd. Een meerderheid stemde tegen dit voorstel van de fracties van het CDA en Utrecht Solidair.

De gemeenteraad neemt daarmee, zoals het college van B&W voorstelde, de adviezen van het burgerberaad over een vuurwerkverbod over. Eerder bleken die al ‘juridisch, praktisch en financieel’ uitvoerbaar te zijn en dus stelde het college aan de gemeenteraad voor om de adviezen over te nemen en uit te voeren. Dat is nu gebeurd.

Een ruime meerderheid van de eerste Utrechtse burgerraad was voor een lokaal afsteekverbod en adviseerde de gemeente dan ook om het afsteken van vuurwerk te verbieden. In plaats daarvan moeten er andere laagdrempelige evenementen voor bewoners worden georganiseerd, zoals aftelmomenten en het uitlichten van gebouwen.

Het CDA en Utrecht Solidair dienden een motie in met het voorstel om door de stad aftelmomenten met siervuurwerk te organiseren. Een van de redenen daarvoor, is volgens de fracties dat “het afsteken van siervuurwerk bij lokale vuurwerkshows voor inwoners reden kan zijn om, in combinatie met het lokale afsteekverbod, zelf geen vuurwerk meer af te steken en daarmee de veiligheid in de stad kan bevorderen”. Maar de motie werd niet aangenomen.

Niet te handhaven

Het was al wel duidelijk dat er geen centrale vuurwerkshow zou komen, zoals ieder jaar in Rotterdam bij de Erasmusbrug wordt georganiseerd. Dat idee kreeg tijdens de bijeenkomsten geen meerderheid, net als onder andere een groot muziekfestival met oud en nieuw en het toestaan van vuurwerk op bepaalde plekken in de stad.

Het college wees er eerder al wel op dat een vuurwerkverbod niet handhaafbaar is, vanwege “de beperkte capaciteit bij de handhavers”. Het lokale verbod moet gezien worden als een signaal naar bewoners en de landelijke politiek. “Pas als er een landelijk vuurwerkverbod is, kan er goed op gehandhaafd worden.”

Ook het burgerberaad zei dat een vuurwerkverbod in de stad waarschijnlijk niet voorkomt dat er ook daadwerkelijk vuurwerk wordt afgestoken, maar het zou wel een ‘krachtig’ signaal afgeven.

Gekoppelde berichten

28 Reacties

Reageren
 1. Ooginaller

  Prima. Het is mooi, maar niet meer van deze tijd. Niet handhaafbaar? Ach, zeiden ze bij het rookverbod in de kroegen ook. Is inmiddels breed geaccepteerd. Het zal een paar jaar duren en dan is het met dit vuurwerkverbod ook zo.

 2. Klaasjan

  Dit is niet handhaafbaar omdat er geen landelijk verbod is. Hoe simpel kan het zijn?

 3. de Roeptoeter

  Goed zo, dan nu ook aub alcohol verbieden op koningsdag. Alle ellende die hieruit voortkomt, ruzies, ziekenhuisbezoeken, alcoholvergiftiging, ziektes, ongelukken met dodelijke afloop, etc. Dat kost de samenleving nog veel meer dan 1 avondje oud en nieuw.

  Misschien goed voor het volgende burger initiatief?
  Gaan we daarna over de volgende verboden nadenken, want ik heb nog wel een lijstje.

 4. Kuifje

  @Ooginaller ik lach me suf om die mensen die denken dat een verbod helpt die leven echt in een soort fantasiewereldje en hebben geen enkele benul wat er echt speelt. Hoe kan je nou serieus denken dat een verbod helpt als je in zowat heel de eu gewoon vuurwerk kan kopen in bijv Belgie zelfs het hele jaar door. En dan heb je ook gewoon nog cat1 dus technisch gezien is er geen sprake van een vuurwerkverbod want dan moet me dat ook verbieden.

 5. Baliekluiver

  Bij de mensen die zo trots roepen dat ze zich niet aan het vuurwerkverbod gaan houden vraag ik me altijd af welke wet- en regelgeving ze verder nog aan hun laars lappen…

 6. S

  @kuifje: ik lach me suf om die mensen die denken dat een verbod niet helpt die leven echt in een fantasiewereldje en hebben geen enkel benul wat er echt speelt. Hoe kan je nou serieus denken dat een verbod op roken in de kroeg niet werkt als je in de hele eu rookwaar kan kopen? Nog wel eens in de kroeg geweest de afgelopen 20 jaar? Lekker een peukie opgestoken binnen? Nou dan!

 7. Pee

  Door dat vuurwerk verbod filteren ze alleen maar de mensen eruit die zich aan de regels hielden / houden .
  Want degene waar het verbod is door ontstaan haalde hun vuurwerk al over de grens en denk je dat ze dat nu niet zouden doen?

 8. JdV

  @s: fout. In dit geval is de juiste vergelijking het opsteken van sigaretten binnen NL. Niet bezit of verkoop. Beetje jammer maar u bent wel consistent in uw onjuiste vergelijkingen.

 9. Koel Hoofd

  Zo’n vuurwerkverbod is niet eens te handhaven dankzij de open grenzen.
  Niet vanwege ontbreken van landelijke wetgeving maar wegens het gebrek aan handhavers.
  I

 10. Nina

  We gaan het zien, maar ik denk dat velen zich helemaal niets aantrekken van dit verbod. Dit is ook niet te handhaven.

 11. Nico

  Uhh, ik lees nergens dat ook verboden wordt vuurwerk te verkopen in Utrecht. Als dat zo is wordt het nog vreemder. Dan vuurwerk kopen en naar een gemeente naast Utrecht om af te steken. We slaan ook compleet door ook.

 12. Boris

  Het is toch wel geestig dat die anti vuurwerk mensen er alles aan doen om het verbod door te drukken zelfs in april. Terwijl al duidelijk is dat dat verbod een lachertje is zie maar in 2020 en 2021 beide jaarwisselingen een verbod maar er werdt massaal afgestoken. Misschien dat het ooit verdwijnt maar dan hebben we het echt over de lange termijn, in Antwerpen in immers ook al jaren een verbod maar nog steeds wordt daar van alles afgestoken. Er is zoveel vuurwerk in omloop dat de overlast niet snel verdwijnt en legaal vuurwerk verbieden lost niets op de enige die je benadeeld is de mensen die zich netjes aan de regels houden de mensen die nu al illegaal afsteken gaan nog steeds gewoon door want een rotje is immers net zo illegaal als een nitraat.

 13. Herman

  Wat zal het stil worden in Utrecht ….
  Geen vuurwerk, betaald parkeren, verboden te drinken op straat, geen vlees meer te koop.

  Stad heeft identiteit volkomen verkwanseld en dat omdat voorbijgangers, studenten en jongemannen die nog even in de stad wonen, in het stemhokje kozen voor hun idealen.

 14. Claire Obscur

  Ooginaller is hilarisch. In Utrecht heb je wijken als Overvecht, Hoograven, Zuilen en Kanaleneiland. Deze laatste staat beter bekend als Knal-eiland. Daar woont nét even wat ánder publiek dan in de bubbel van Oog in Al. Arme handhavers. Ik wil ze zien rennen, hollen en vliegen om het allemaal een beetje te kunnen bijhouden. Popcorn erbij.

 15. Kees

  Het blijft mij bevreemd dat er een verbod komt omdat ca 20 mensen het willen.
  Deze personen zijn volksvertegenwoordigers die alleen naar hun zelf luisteren.
  Indien .en iets democratisch wilt laten kloppen zullen ze het volk moeten laten spreken.
  En let wel, iets verbieden zonder houvast ishet slechtste idee.

 16. Eindelijk

  @ Ooginaller, Baliekluiver: +1!

  En idd de verkoop van vuurwerk in Utrecht dan ook verbieden natuurlijk! En vuurwerkbezit in Utrecht dan ook. Gepakt voor iets anders en ook vuurwerk in bezit: gelijk dubbele boete.

  Aftelmoment met siervuurwerk: prima idee!

 17. Kevin

  Lekker een vuurwerkverbod erdoorheen proberen te drukken, deze mensen die ergens op kantoor zitten hebben werkelijk geen idee dat alle overlast wordt veroorzaakt door knalvuurwerk o.a van over de grens, dit moet aan banden worden gelegd en op worden gehandhaafd

  Laat iedereen het lekker bij Siervuurwerk houden en met respect naar elk ander rond 12 uur (snachts!) afsteken tot 02:00.

  Ja ook ik heb huisdieren namelijk een hond en een vogel maar draag vuurwerk wel een warm hart toe, ondanks dat mijn hond bang is voor vuurwerk.

  Dus voor iedereen (die zich aangesproken voelt) gun elkaar iets en verpest het niet voor een ander !!

 18. Peter

  Super goed nieuws! Voor iedereen die geen zin heeft in die herrie, troep op straat, overlast, fijnstof etc. En om veiliger over straat te kunnen. Vooral ook goed nieuws voor ouderen, kinderen, wilde dieren en huisdieren.
  Hopelijk gaat het net zo als met roken idd. Dat het ieder jaar minder wordt en dat ieder jaar meer mensen zich afvragen waarom we dat ooit deden.

 19. Michel

  En weer een verbod, een zinloze weliswaar deze keer maar het is er weer een. En waarom? Omdat een klein groepje zich niet kan gedragen en de jaarwisseling nog steeds ziet als een vrijbrief om je als een malloot te gedragen. Mijns inziens zou het veel effectiever zijn om adequaat te handhaven op het misbruik van voornamelijk illegaal vuurwerk en de florerende handel daarin dan burgertjes pesten die tegenwoordig steeds minder mogen en steeds meer als pinautomaat gezien worden door de overheid.

  Als vuurwerk de daadwerkelijke oorzaak zou zijn dan was alcohol al veel langer geleden verboden.

 20. blikkie

  Gewoon op traditionele wijze vuurwerk afsteken met de jaarwisseling, Dit hele burgerberaad was een farce!
  Is dat anderhalf uurtje (op een heel jaar) met O/N nou zo’n probleem? ik geloof dat niet.

  Op naar de steriele, saaie niet risico-nemende samenleving, ondertussen tietallen miljoenen weggooien.

  Tuincentrum here i come!

 21. Mojoman

  Burgerberaad? Wie mogen daar dan wel in zitten? Zijn die gekozen?
  Waarom krijgen die invloed over belangrijke zaken die IEDEREEN aangaan?
  Ik zeg iedereen omdat hier dingen gebeuren onder mom van ‘de burger wil dit’, ‘wij als college weten wat goed is voor onze burgertjes’, en kijk we richten een clubje burgers op die ons adviseert en dat clubje weet ook precies wat alle burgers willen.
  Mensen het overgrote deel van de burgers wil helemaal niet alles wat jullie bedenken. Jullie hebben een mandaat, het college dan hè niet het burgerberaad, maar dat zegt niets over goedkeuring voor het beleid.
  Heb lef, toon kracht en werkelijke betrokkenheid en laat de burger kiezen bij belangrijke beslissingen. Alles wordt maar uitgerold alsof het niks is.

 22. JdV

  Heerlijke symboolpolitiek. En een hoop zeer teleurgestelde mensen. Dat zal het resultaat worden.
  De overlast vanaf oktober/november zal met precies 0,0% vermindereren. De overlast van de 6 uur tussen 18.00 en 02.00 uur op 31 december/1 januari idem. Aantal slachtoffers? Gelijk. Aantal meldingen? Gelijk? Aantal afgefikte auto’s? Gelijk. Aantal gewonde politieagenten/ambulancemedewerkers/brandweermannen? Gelijk.
  Maar wat deugen we toch fijn met zijn allen. Want het mag niet dus nu is het goed zo. Proest.

 23. Boris

  @S Roken is iets totaal anders dan vuurwerk hoe achterlijk ben je om dat met elkaar te vergelijken. Roken is kankerverwekkend vuurwerk niet. Het rookverbod is ook makkelijker te handhaven dan het vuurwerkverbod omdat het op kleinere schaal gebeurt. Het vuurwerkverbod is bijna onmogelijk te handhaven puur om de open grenzen en je kan simpelweg geen muur bouwen om Nederland en handhaven langs een 500 km lange grens is ook niet te doen en los van alle snelwegen heb je ook vele sluiproutes. Het enige wat het kan stoppen is een eu verbod maar zelfs dan is er nog vuurwerk. Je kan je beter druk maken om andere zaken dan een verbod die theoretisch werkt maar in de praktijk simpelweg onmogelijk is.

 24. Ooginaller

  @Kuijfje e.v.a.: Je kunt er van alles en nogwat van vinden, maar dit is gewoon een aflopende zaak. Steeds meer gemeentes krijgen een afsteekverbod, op een gegeven moment wordt het landelijk, daarna wordt de verkoop verboden en uiteindelijk vindt iedereen dit de normaalste zaak van de wereld.

  Dit zijn de eerste stappen. Zie bijv ook zwartepiet en roken. Ik spreek je over 10, 15 jaar. Dan is vuurwerk een achterhoedegevecht dat als een (Romeinse) nachtkaars uitgaat.

 25. Joris

  Fijn dat dit stopt!

 26. Etienne

  Mensen hebben het zelf verpest, door het afsteken van illegaal vuurwerk al in september af te steken, handhaven helpt wel moet alleen een fixe boete tegenover staan, praat ik niet over 100 euro.

 27. Barend

  Mooi dat dit verbod er komt. Maar bijzonder kwalijk dat ons bestuur daar zelf de verantwoordelijkheid niet voor durfde te dragen, maar meende er dat democratische wangedrocht, genoemd burgerberaad, voor te moeten schuiven.

 28. RvD

  En nu honden verbieden. 365 dagen per jaar overlast, stikstof uitstoot boven de norm en enorm veel medische behandelingen. Bovendien vallen er meer doden door hondenbeten dan door vuurwerk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).