Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over gedoe rond prijsafspraken Wilhelminawerf Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over gedoe rond prijsafspraken Wilhelminawerf

Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over gedoe rond prijsafspraken Wilhelminawerf

Utrechtse gemeenteraad vraagt opheldering over gedoe rond prijsafspraken Wilhelminawerf
Artis impression Wilhelminawerf
Een overgrote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vraagt het college om opheldering over het gedoe rond de prijsafspraken van de woningen aan de Wilhelminawerf. Vorige week maakte de gemeente bekend dat ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

Een overgrote meerderheid van de Utrechtse gemeenteraad vraagt het college om opheldering over het gedoe rond de prijsafspraken van de woningen aan de Wilhelminawerf. Vorige week maakte de gemeente bekend dat ontwikkelaar KondorWessels Projecten (KWP) zich niet aan de gemaakte afspraken houdt.

KWP heeft de gemeente in december 2016 met een brief geïnformeerd over de huurprijzen voor blok A en B, maar biedt de appartementen nu toch duurder aan dan toen was afgesproken. De gemeente was hierdoor ‘onaangenaam verrast’.

Gesprekken tussen de gemeente en KWP hebben volgens het college nergens toe geleid. De eerste woningen in de Wilhelminawerf worden inmiddels te huur aangeboden. De gemeente berekende dat de huurprijzen circa 15 procent hoger liggen dan de prijzen uit de brief van 2016.

Gedwongen

ChristenUnie, Student & Starter, SP, Partij voor de Dieren, CDA, PvdA, D66, DENK, GroenLinks en VVD vragen nu om opheldering. Zo willen de partijen weten of de prijzen uit de brief van 2016 in een overeenkomst zijn vastgelegd. Ook zijn ze benieuwd of KWP op een bepaalde manier gedwongen kan worden de afspraken na te leven.

Hoe dit allemaal heeft kunnen gebeuren is niet duidelijk. De partijen willen daar dan ook graag opheldering over. “Heeft het college al een verklaring ontvangen van de ontwikkelaar over haar handelswijze? Heeft het college zelf een verklaring waarom de ontwikkelaar op deze manier de afspraken heeft geschonden?”, is te lezen in de ingediende vragen.

Verplichting

Tot slot willen de partijen weten op welke plekken in de stad KWP en de gemeente nog meer bezig zijn en om hoeveel woningen het in die gevallen gaat. “Op welke wijze is de ontwikkelaar daarbij door het college herinnerd aan haar inspanningsverplichting?”

De gemeente gaf eerder al aan zich te beraden op vervolgstappen. “In eerste instantie zal dat in ieder geval een bestuurlijk overleg met de directie van KWP zijn”, schreef de gemeente vorige week. KWP gaf toentertijd overigens aan het niet met de gemeente eens te zijn. “Wij zijn van mening dat wij ons wel aan de afspraken houden.”

Gekoppelde berichten

17 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Als de prijzen in een deugdelijke overeenkomst waren vastgelegd, quod non, dan was dit gedoe er nu niet geweest. Ergo: De Gemeente heeft hier weer eens gruwelijk gestunteld en tracht nu de schuld voor haar eigen totale falen in de schoenen van deze goudeerlijke ontwikkelaar te douwen…

  Dat is een ronduit schandalige behandeling van deze projectontwikkelaar (een belastingbetaler nota bene dus…) die nu met naam en toenaam verketterd publiekelijk wordt door nota bene lieden wiens salaris ze betalen.

  Dit zal wel uitlopen op een rechtszaak jegens de Gemeente wegens smaad. En terecht…Al zal het dan opnieuw de belastingbetaler zijn die opdraait voor de schadevergoeding, want abjecte klungelambtenaren zijn anno 2020 ‘untouchable’ in de rokende restanten van de rechtsstaat die dit land ooit was…

 2. Gerard Brugmans

  Volstrekt kansloos, het utrechtse gemeentebestuur is al decennia lang geen partij voor vastgoedcowboys, die lachen zich rot om die ‘inspanningsverplichting’ en het dreigen met ‘vervolgstappen’!

 3. JdV

  Ff de contracten boven water halen. Kwestie van half uurtje bij een normale, goed georganiseerde onderneming. Dan ff doorlezen. Zeg nog een uurtje werk. Dus einde van de dag zouden de afspraken wel duidelijk moeten zijn. Je hebt iets vastgelegd of niet tenslotte.
  Ben benieuwd hoeveel ambtenaren-uren er gespendeerd gaan worden aan deze zeer eenvoudige vraag. Maar ik vrees met grote vrezen.

 4. HArry

  Misschien zou de gemeenteraad eerst opheldering moeten eisen over de exorbitante OZB en parkeervergunning verhogingen van de afgelopen tijd. Daar zouden meer mensen mee geholpen zijn inclusief de toekomstige huurders van dit pand.

 5. Don

  Een gemeente die de eigen inwoners een poot uitdraait door de parkeerbelasting met 58% te verhogen moet niet zeuren dat ze zelf een poot uitgetrokken wordt voor 15 %. Zo de waard is vertrouwd hij zijn gasten.

 6. Bromsnor

  Bromsnor denkt dat KondorWessels Projecten, net als alle grote ontwikkelaars totale schijt hebben aan “principeovereenkomsten” en “vervolgstappen” van de gemeente. Gemeente (lieve mensen) is geen partij voor ontwikkelaars en aannemers (roofdieren, met veel geld en macht).

 7. Uuutje

  @ Don

  De gemeente wordt niet een poot uitgedraaid, maar wij als mensen.

 8. Herman

  Altijd proberen, maar de maatschappij, niet alleen Utrecht, is landelijk beeld, heeft de strijd tegen de vastgoed maffia al jaren geleden verloren.

 9. JdV

  JdV denkt: Gemeente amateurs, ontwikkelaars professionals. Kosten voor de inwoners doordat amateurs zaken doen met profs. En dan gaat inderdaad de parkeerbelasting en ozb door het dak. Maar daar heeft de meerderheid van de stad bewust voor gekozen dus dat geeft niks.

 10. Bromsnor

  @JdV, Bromsnor denkt dat “professionals” een aardige frame is voor “meedogenloze zakkenvullers zonder geweten”

 11. Koel Hoofd

  Ik sluit mij aan bij @JdV

 12. Nina

  Eén keer een bespreking gehad bij de gemeente over een bouwproject in de wijk. Afspraak op verzoek van omwonenden vanwege bezwaren met gemeente en bouwer.

  Ik zat met een paar buren te wachten in de hal en wij waren getuige van een gezellige ons-kent-ons ontmoeting tussen mensen van de gemeente en andere bezoekers die zaten te wachten.

  Dit bleken de partijen te zijn waar wij een afspraak mee hadden (gemeente en bouwer). Onnodig te zeggen dat dit een zinloze bijeenkomst bleek te zijn voor ons als omwonenden.

 13. JdV

  @bromsnor: JdV denkt dat amateurs een aardige frame is voor volslagen nutteloze en onbekwame raamambtenaren en beroeps wachtgelders.

 14. Gregor

  En iets zegt mij dat al die woningen toch verkocht en verhuurd gaan worden. Dus wat is het probleem nu eigenlijk? Mensen kunnen en willen het betalen. Er staat niemand met een pistool op zijn hoofd gericht dat je hier moet gaan wonen. No big deal dus. En door nu!

 15. W

  Wat is dit college toch vaak amateuristisch bezig!
  Hup foutje! dan maar de belastingen, vooral belastingen waarmee de auto/autobezitter geraakt kan worden, maar omhoog.
  Leeft dit college wel in de huidige werkelijkheid? Ik ben bang van niet.
  Utrecht wordt door opportunisme bestuurd; in ieder geval zeker géén realisme voor Groen Links, D66 en CU!
  Waren/zijn deze bestuurders misschien nog te jong om een stad als Utrecht te besturen? Een te lege rugzak misschien toen men begon? Wat is het toch met deze club?
  Ik denk dat ze in hun eigen amateuristische geschapen bubbel zitten.
  Je zorgt toch dat die prijsafspraken die je wilt hebben bij de oplevering zwart op wit staan; en dat dit ook geldt voor de partij die op de opleveringsdatum eigenaar is!

 16. Marcel

  Leuk weer al dat commentaar.
  @W
  U kiest een gemeente raad. De gemeenteraad kiest het college. De raad is de baas en college moet doen wat de raad in al zijn wijsheid (:-)) beslist.
  Dan heb je ambtenaren. Die werken voor het college en de raad. Die ambtenaren zitten er al 10 jaar. De raad en rest zitten 4 jaar. De raad ( baas ) weet van niks iedere 4 jaar. Dus wie doen de onderhandelingen met allerlei partijen?
  Vult u het even in? O ja, en de grote baas die alles weet er er al jaren zit is de gemeente secretaris. Wat denkt u hoeveel invloed die heeft? Juist!!!!
  Nogmaals, het heeft geen enkele zin al dit commentaar. U uit uw eigen frustratie en daar is o.a. Scherpschutter de aanvoerder in. Veel succes met de volgende verkiezingen. Wie er wint in deze studentenstad? U weet t vast al.

 17. Pee

  Is het in zijn geheel al opgeleverd ,dan kan er niets meer aan gedaan worden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).