Utrechtse jazzmuzikant Gijs Hendriks overleden | Utrechtse jazzmuzikant Gijs Hendriks overleden – De Utrechtse Internet Courant

Utrechtse jazzmuzikant Gijs Hendriks overleden

Utrechtse jazzmuzikant Gijs Hendriks overleden
Gijs Hendriks. Foto: Toon Fey
Gijs Hendriks is zondagavond op 79-jarige leeftijd in het Barthelomeus Gasthuis overleden. Hendriks was een invloedrijke jazzmuzikant in Nederland. Veel Utrechtse vrienden van hem reageerden op sociale media geschokt op het bericht.

Gijs Hendriks is zondagavond op 79-jarige leeftijd in het Barthelomeus Gasthuis overleden. Hendriks was een invloedrijke jazzmuzikant in Nederland. Veel Utrechtse vrienden van hem reageerden op sociale media geschokt op het bericht.

Zijn eerste professionele werk als jazzmuzikant had Hendriks in 1955 in een club voor Amerikaanse soldaten in Frankfurt am Main. Hij leefde en werkte in Duitsland, Frankrijk en Marokko en keerde in het begin van de jaren zestig terug naar Nederland.
In 1967 richtte Hendriks samen met bassist Bert Ruiter en gitarist Herman Meyer de groep Fullhouse op. Deze band speelde voornamelijk rhythm-and-blues en stevige soul.
Hij was lid van de bigband van Boy Edgar en leidde daarna eigen groepen. Vaste begeleiders van hem waren jarenlang bassist Bert van Erk en drummer Michael Baird. Hij speelde verder onder meer met Slide Hampton, Fred Leeflang, Kenny Wheeler, Michael Moore, Rick Hollander en John Engels
In 1972 kreeg hij de Wessel Ilcken Prijs. Zes jaar later kreeg hij de cultuurprijs van de stad Utrecht.
Bassist en musicoloog Hans Mantel heeft vaak samen met Hendriks gespeeld. Hij noemt hem de belangrijkste naoorlogse jazzmuzikant van Utrecht. “Het was geen makkelijke man. Hij volgde altijd zijn eigen pad en deed geen concessies. Maar daardoor heeft hij wel iets heel bijzonders uit de grond weten te stampen.”

De uitvaart van Gijs Hendriks is zaterdag 27 mei 13.00 uur in Crematorium Domstede,
Proostwetering 8, Utrecht. Er is gelegenheid tot afscheid nemen in Bartolomeus
Gasthuis, Lange Smeestraat 40, Utrecht.

Gijs Hendriks in 1967 in de VARA Studio. Foto: Toon Fey

 

 

4 Reacties

Reageren
 1. Jan scherjon

  Gijs een fantastische jazz muzikant ,in de jaren 70 speelde hij een paar keer in mijn atelier in de Schalkwijkstraat voor vrienden……

 2. Rob Huibers

  Jarenlang woonde ik in hetzelfde blok als Gijs en Sonja en hoorde ik hem vaak oefenen. Met veel toonladders en allerlei andere loopjes hield hij zich in vorm.Het was altijd: hé, Gijs speelt! en gaf een goed gevoel.

 3. Willemradio

  Gijs, dank voor je mooie muziek. R.I.P. en sterkte aan de nabestaanden.

 4. Sven Jan Hendrik

  Sonja, heel veel sterkte met het dragen van jouw verlies. Ik heb jullie in de afgelopen vijf maanden goed leren kennen. Vriendelijk, humorvol, sociaal, nieuwsgierig.
  Gijs, dank je wel voor de fijne momenten die wij hebben mogen delen.

  Jouw muziek was mooi, indringend en vernieuwend.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).