Utrechtse partijen vragen college op te treden tegen alFitrah; Moskee zou vrouwenbesnijdenis goedpraten Utrechtse partijen vragen college op te treden tegen alFitrah; Moskee zou vrouwenbesnijdenis goedpraten

Utrechtse partijen vragen college op te treden tegen alFitrah; Moskee zou vrouwenbesnijdenis goedpraten

Utrechtse partijen vragen college op te treden tegen alFitrah; Moskee zou vrouwenbesnijdenis goedpraten
De alFitrah-moskee in Overvecht. Foto: DUIC
De Utrechtse fracties van de VVD, SP, PVV en CDA hebben het college opgeroepen handhavend op te treden tegen de alFitrah-moskee in Overvecht. De moskee zou onder meer vrouwenbesnijdenis goedpraten.

De Utrechtse fracties van de VVD, SP, PVV en CDA hebben het college opgeroepen handhavend op te treden tegen de alFitrah-moskee in Overvecht. De moskee zou onder meer vrouwenbesnijdenis goedpraten.

Femmes for Freedom, een stichting die zich inzet voor zelfbeschikkingsrecht van vrouwen met een bi-culturele achtergrond, diende dit jaar een handhavingsverzoek in bij de gemeente Utrecht. De stichting riep daarin de burgemeester op om de alFitrah-moskee te sluiten omdat de moskee onder meer vrouwelijke genitale verminking, polygamie en illegale shariahuwelijken goed zou praten. Dat zou ook worden onderbouwd met lesmateriaal dat de moskee gebruikt.

De gemeente reageerde afgelopen zomer afwijzend op het handhavingsverzoek. “De uitingen van alFitrah (inclusief lesmateriaal) vallen onder vrijheid van meningsuiting dat is gewaarborgd in artikel 7 van de Grondwet. Verder vallen onderwijsactiviteiten onder de vrijheid van onderwijs die is gewaarborgd in artikel 23 van de Grondwet”, is te lezen in de reactie van de gemeente.

Femmes for Freedom reageerde vervolgens voorstander te zijn van vrijheid van meningsuiting, maar het onverteerbaar te vinden ‘als het propageren van geweld tegen vrouwen door de alFitrah-moskee door de gemeente Utrecht onder het mom van vrijheid van meningsuiting lijkt wordt goedgepraat’. De VVD, SP, PVV en CDA schrijven dinsdag het met Femmes for Freedom eens te zijn en te willen dat de gemeente ingrijpt.

Fundamentele mensenrechten

De partijen vragen nu of het college ook vindt dat in Utrecht geen ruimte mag zijn voor strafbare feiten en schending van fundamentele mensenrechten. “In hoeverre valt volgens het college het beschermen van meisjes, meiden en vrouwen tegen genitale verminking, polygamie en illegale shariahuwelijken onder fundamentele mensenrechten?”

Ook willen ze weten of het klopt dat de alFitrah-moskee vrouwelijke genitale verminking, polygamie en illegale shariahuwelijken goedpraat en dit met lesmateriaal onderbouwt. “Zo ja, hoe verklaart het college dat dit zwaarder weegt dan de vrijheid van meningsuiting?”

Geen bevoegdheden

De gemeente schrijft in de reactie op het handhavingsverzoek verder dat de burgemeester geen bevoegdheden heeft om te kunnen handhaven zoals is verzocht. De raadspartijen wijzen er nu op dat Femmes for Freedom al aangifte deed tegen de As Soennah-moskee in Den Haag vanwege ‘aanbeveling van vrouwelijke, genitale verminking’. Ook daar werd een eerder ingediend handhavingsverzoek afgewezen, op dezelfde gronden als de gemeente Utrecht dat deed.

De prediker van de As Soennah-moskee werd door het Openbaar Ministerie vervolgd en de rechter oordeelde dat “in dit geval het recht op vrijheid van (godsdienst en) meningsuiting niet kan opwegen tegen het recht van vrouwen op bescherming tegen geweld en discriminatie.” De raadspartijen willen daarom van het Utrechtse college weten: “Is vrijheid van meningsuiting de enige reden om voorgaande genoemde schending van mensenrechten niet als strafbaar gedrag te kenmerken?” Ook willen de partijen weten of er in de beantwoording van het verzoek van Femmes for Freedom is aangegeven welke mogelijkheden er zijn om te kunnen handhaven.

Aangifte en onderzoek

Tot slot willen de fracties weten hoeveel meisjes en vrouwen de afgelopen drie jaar in Utrecht zijn aangetroffen die genitaal verminkt zijn, of die gevallen hebben geleid tot een onderzoek of aangifte en of er afspraken zijn gemaakt om meldingen vanuit scholen en buurten door te geven aan het buurtteam, de gemeente of de politie.

De raadspartijen willen dat het college een lesbrief verspreidt op Utrechtse basisscholen, zodat docenten signalen kunnen herkennen en weten waar ze die kunnen melden.

Rapport

In 2019 verscheen al een kritisch rapport over alFitrah van het Verwey-Jonker Instituut. Daarin was te lezen dat de moskee polygamie normaal vindt, leerlingen zich dienen af te wenden van alles dat niet-islamitisch is en het vormen van een eigen mening wordt ontmoedigd.

Gekoppelde berichten

18 Reacties

Reageren
 1. Manou De R.

  Dit is de zoveelste keer dat deze instantie hier voorbij komt schuiven. Zou het niet gewoon voor iedereen béter zijn de boel op te doeken en aan het gebouw een normale bestemming te geven?

 2. Bakfiets

  Lastige is dat opdoeken betekent helemaal geen zicht meer op dit soort radicale opvattingen.

  Ipv weer geld uit te geven aan knuffelen, coaches en zinloze onderzoeken. Stel een Raad van Toezicht met capabele (niet GL en SP achtergrond) mensen.

  Optreden moet, adequaat bestuur en toezicht is vereist.

 3. AA

  Een andere actie dan het sluiten van deze moskee is wat mij betreft een middelvinger naar onze normen en waarden. De gemeente zou dagelijks bij Den Haag moeten aankloppen om hen te vragen wetgeving op te stellen zodat radicalisering en terrorisme kan worden voorkomen. Of wil men met als in Frankrijk achter de feiten aanlopen?

 4. Jeroen

  Pak dan ook meteen het genitaal verminken van jongetjes aan. Dat wordt in iedere moskee en synagoge goedgepraat.

 5. Koel Hoofd

  Dus het college van D66, GL en CU – en de slappe VVD ex-burgemeester- vinden het propageren van geweld tegen vrouwen onder de vrijheid van meningsuiting vallen en konden daarom zogenaamd niet handhaven?
  Enge gedachten houden sommige types er op na….

  Gelukkig laat de Raad steeds vaker niet alleen haar tanden zien, maar gromt ze ook vaker vervaarlijk!

 6. Manou De R.

  Je kan je afvragen Bakfiets wat er dan daadwérkelijk wél mee gebeurt met dat beetje zicht dat je nu wél denkt te hebben. Eveneens totaal niks. Ik kies dan voor onmiddellijk opdoeken.

 7. Scherpschutter

  Dat is een totaal geschifte oproep van VVD, PVV, CDA en SP. ‘Oproepen tot iets’ is natuurlijk in geen enkele morele samenleving een deugdelijke grond om handhavend op te treden tegen individuen. Woorden schenden geen lijf of goed, handelende individuen schenden lijf of goed. En de individuen die dit soort handelingen verrichten moet je natuurlijk kneiterhard aanpakken. Niet degenen die slechts woorden hebben gebruikt…

  Laat deze moskee met rust en pak simpelweg de krankzinnige smeerlappen op die minderjarigen besnijden (handelen!) en sluit ze meerdere jaren op achter slot en grendel voor verminking van een minderjarige. Veel moeilijker is het niet…

  Morele overheden gaan niet over woorden en ideeen. Morele overheden beschermen individuen simpelweg tegen daadwerkelijke inbreuk op lijf en goed door andere individuen. Een besnijdenis in woord of beeld goedkeuren of zelfs aanbevelen is GEEN misdaad of misdrijf. Een misdaad begint pas waar een individu daadwerkelijk het mes in een ander individu zet natuurlijk…Niet bij wat opgedroogde inkt op papier, digitale bytes of luchttrillingen van gesproken woorden.

  Alle tirannieke gevaarlijke politieke partijen zetten de geweldsmonopolie in jegens woorden of ideeen.

 8. Michiel

  Oproepen tot geweld is in de meeste morele samenlevingen strafbaar. Aanzetten tot het plegen van strafbare feiten (uitlokking) ook. De vraag is of het soort uitspraken dat in deze moskee zou worden gedaan, daaronder zouden kunnen vallen. Heb het idee dat de gemeente altijd wel heel snel roept dat ze geen bevoegdheden hebben zonder het zelfs maar te proberen.

 9. Thuisblijver

  Soms zijn woorden, zinnen of oproepen niet gewenst in onze samenleving.
  Hitlergroet: niemand wordt hierdoor fysiek geraakt, toch is het strafbaar. Iets raars zeggen tegen onze kroonprinses: niks gebeurd, toch is er iemand bestraft. Dreigementen worden door de politie daadwerkelijk onderzocht en door OM aangepakt.
  Aan de andere kant: PVV voorman wil graag minder criminaliteit (dat wil toch iedereen) wordt jarenlang voor de rechter geroepen.
  Deze moskee, overigens een schandelijke splintergroep binnen de normale moslimwereld, propageert opvattingen die echt uit de middeleeuwen stammen. Ook nog zeggen dat dit binnen vrijheden van art. 7 en 23 vallen. Ik zou zeggen strafbaar: aanzetten tot haat van vrouwen. Het wordt in deze groep thuis dus met de paplepel ingegoten. Opvallend vaak zie je kleine, getinte jongetjes – op damesfietsen notabene – keihard “homo” roepen naar allerlei voorbijgangers. Het is maar wat er elke dag tegen je verteld wordt van jongs af aan.

 10. Nico Kleijn

  Het is natuurlijk te idioot voor woorden dat dergelijke barbaarse praktijken in een beschaafd land als Nederland gebeuren en niet keihard worden aangepakt. Religieuze scholen dienen allemaal te worden opgedoekt en vervangen door openbare scholen zonder godsdienst onderwijs. Geloven doe je maar achter de voordeur waar het hoort en niet op straat en zéker niet op school. Daar moet je worden geleerd zelf na te denken zonder rekening te houden met regeltjes of gebruiken opgelegd vanuit een of ander antiek boek. Zolang niet is bewezen dat er daadwerkelijk een god bestaat is godsdienstonderwijs verwerpelijk.

 11. Maarten Rommink

  Wel gek dat niemand schijnbaar moeite lijkt te hebben met besnijdenis bij jongens. Waarom is dat zo anders dan?

 12. Stuurvrouwtje aan wal

  @Maarten Rommink

  Goed dat je het je afvraagt.

  Jongensbesnijdenis is heel anders dan meisjesbesnijdenis.

  Bij jongens wordt alleen een stukje voorhuid weggehaald.

  Bij meisjes wordt bijvoorbeeld de hele clitoris weggehaald, zodat ze geen seksueel genot kan ervaren.

  Of de schaamlippen worden aan elkaar gehecht, zodat de de vaginale opening nauwer is.

  Beeld je maar even in dat jouw eikel weggesneden wordt 🙂

  https://www.pharos.nl/infosheets/algemene-informatie-over-meisjesbesnijdenis/

 13. Bernhard

  Deze toko had men al veel eerder moeten sluiten. Ondertussen hebben zij jarenlang ongestoord hun giftige gedachtegoed verspreid.

 14. Wim Vreeswijk

  Ook in Marokko en Turkije wordt vrouwenbesnijdenis niet toegepast. Het zijn met name primitieve landen in Midden-Afrika die nog steeds aan dit soort rituele barbaarse verminkingen meedoen.

 15. Pee

  Dit heeft niets met vrije meningsuiting te maken.
  Als ze gewoon eerlijk toegeven dat er van hoger hand aangegeven is om niet te handhaven, in plaats van smoesjes te bedenken ,dan zijn ze eerlijk.
  Ze hadden deze tent allang moeten sluiten maar op de 1 of andere manier mag dat schijnbaar niet.
  Wat moet er nog meer gebeuren om toch dat pand dicht te gooien?

 16. Ceasar

  @ Nico Kleijn,

  Spijker op zijn kop Nico!

 17. Maarten Rommink

  @stuurvrouwtje. Het is beide toch onnodige verminking. Daarin is toch geen gradatie van wat erger is?

 18. Thuisblijver

  Besnijdenis bij jongens, niet nodig, maar wordt in de westerse wereld wel eens toegepast, maar alleen in geval van medische noodzaak. Tegenwoordig staan we elke dag onder de douche, dus besnijden op grond van hygiëne is geen steekhoudend argument meer. Maar in het jaar 700 (wel lang geleden hoor!) niet eens zo’n gekke maatregel. Inmiddels weten we beter. Aderlatingen doen we ook niet meer.

  Besnijdenis van vrouwen, absoluut onaanvaardbaar, reden die deze club opgeeft is om de lust bij vrouwen af te remmen. Lees bijgaand artikel maar eens. Het vrouwelijk geslachtsdeel wordt vergeleken met een hanenkam en daar moet een stuk van af, om inderdaad de lust af te remmen.

  http://www.al-islaam.com/library_details.php?id=161&h=165

  Als je verder leest wordt de vloer aangeveegd met de Nederlandse democratie. Verder nog wat aanbevelingen die heel erg bijzonder zijn (in de tijd dat er nog geen toiletpapier bestond, een hand vol steengruis was toen gebruikelijk).

  Ik zag ook nog een filmpje op YouTube van een vertegenwoordiger van deze club. De onbeschoftheid die deze man ten toon spreid is ongekend. Ik denk dat deze kerel zelfs in Turkije of Marokko niet meer welkom is.
  Kortom, strafrechtelijk aanpakken dit soort organisaties. Ik woon nog liever naast een lid van de Hells Angels dan naast een van deze barbaren.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).