Er zijn afspraken gemaakt om 2000 extra studentenwoningen te bouwen, bovenop de 3.500 die al op de planning staan. Ook moet de wachttijd afnemen met een jaar. De gemeente Utrecht heeft hiervoor een plan ondertekend samen met onderwijsinstellingen en studentenorganisaties.
Het tekort op de woningmarkt voor studenten in Utrecht daalde volgens de laatste cijfers van 8.600 (collegejaar 2017-2018) naar 7.400 (2018-2019). Toch is de situatie daarmee niet rooskleurig. Ondanks die daling en alle inspanningen om hierin verdere verbetering te brengen, is het tekort nog steeds groot. Vorig jaar publiceerde DUIC nog cijfers over juist een sterke afname van studentenwoningen in Utrecht.
“Daarom is er extra inzet en samenwerking nodig. Alleen zo kunnen we ervoor zorgen dat Utrecht een toegankelijke stad is met goede en betaalbare woningen voor studenten”, aldus wethouder Wonen Kees Diepeveen.
Locaties
De gemeente heeft daarom een convenant, een document met afspraken en doelen, ondertekend samen met de Utrechtse studentenorganisaties en onderwijsinstellingen. Daarin staat dat er minimaal 2000 studentenwoningen gebouwd moeten worden bovenop de al geplande 3.500. In 2030 moet vraag en aanbod in de stad dan in evenwicht zijn.
Er is ook een lijst gepubliceerd met mogelijke locaties, zoals: Pieter Baan Centrum, ‘t Goylaan, Merwedekanaalzone en IBB.
Ook de wachttijd voor een woning moet flink omlaag. Bij SSH wachten studenten nu, bij de minst gewilde complexen, gemiddeld 27 maanden. Het streven is om dit terug te brengen naar 15 maanden.
Internationale studenten
Steeds meer internationale studenten weten hun weg te vinden naar Utrecht. Omdat zij extra moeite hebben om woonruimte te vinden en geen netwerk hebben om op terug te vallen, is er ook aandacht voor het verbeteren van hun positie op de woningmarkt.
De gemeente, VIDIUS, SSH en de hoger onderwijsinstellingen ondersteunen bijvoorbeeld een campagne van Hospi Housing om hospita’s te vinden die een kamer willen verhuren aan (internationale) studenten. Ook is de informatievoorziening en ondersteuning aan deze studenten uitgebreid. Daarnaast is er in het convenant aandacht voor het verbeteren van de positie van studenten met een functiebeperking op de studentenwoningmarkt.
De afspraken hebben de huidige partners (SSH, Universiteit Utrecht, Hogeschool Utrecht, Hogeschool voor de Kunsten Utrecht, ROC Midden Nederland, MBO Utrecht, BoKS en VIDIUS) gemaakt voor de periode 2020-2025.
Gekoppelde berichten
Slecht jaar voor woningzoekende studenten in Utrecht: sterke afname van studentenkamers
Het is een slecht jaar voor studenten die een woning zoeken. Het aantal studentenkamers in…
Kamernood: De ouderwetse hospita is terug in Utrecht
De 25-jarige Virginia Durón verbleef voor 25 euro per nacht in een hostel in Utrecht,…
9 Reacties
ReagerenKlinkt goed, maar begrijp niet waarom niet veel intensiever wordt ingezet op bouwen op de Uithof. Nu wordt weer naar locaties gekeken waar een groot gebrek is aan vooral OV naar de scholen, waardoor de stad alleen maar weer opgezadeld wordt met nog meer drukte en onvermijdelijke miljoeneninvesteringen. Als ze nou gewoon eens een keer goed gaan bouwen op de Uithof, heb je niet al die extra investeringen nodig en komt die campus ook eens een keer goed tot leven.
Een van de oorzaken van het studentenkamer tekort staat genoemd in het artikel, ‘internationale studenten’. Maar nee, ook die moeten allemaal een kamer kunnen krijgen.
Zolang er voor onderwijsinstellingen op het aantrekken van deze studenten nog een verdienmodel zit, zal dit ten koste blijven gaan van Nederlandse (in Nederland woonachtige) studenten.
Beste Tim, heb je de bijlagen bij het rapport gelezen? Ze geven daar in “bijlage 1 Jaaglijst” (what’s in the name) al aan dat ze meerdere locaties, zowel door SSH als door anderen, aan het verkennen zijn voor op USP.
Eens met Tim. Paar studentenwoontorens op de Uithof bouwen en het probleem is opgelost. Misschien komt ‘t daar dan ook nog een keer tot leven. Tot nu toe blijft het een unheimisch geheel van tochtgaten en grauw beton, dat je bij de eerste mogelijkheid het liefst ontvlucht.
Laat ze lekker studententoren op de Uithof bijbouwen.
Dan blijft de stad beschikbaar voor mensen die een echte woning nodig hebben.
Er zijn ruim 80.000 studenten ingeschreven op de uithof. Hoeveel woningen houden die bezet?
80.000 ingeschreven studenten op de Uithof? Mooi cijfer maar het daadwerkelijk aantal bewoners ligt rond de 3.000. En wat ik begrepen heb qua land op de Uithof: niet alle lappen grond hebben als bestemmingsplan (woning)bouw en er mag toch ook niet zomaar gebouwd worden op UU terrein?
Toen ik op de Uithof studeerde stonden er nog helemaal geen studentenflats. Toen waren er ook tekorten en toen riepen mensen ook; bouw maar een paar torenflats op de Uithof. Dat helpt dus niet.
Wat wel zou helpen is om te beginnen een andere financiering van studentenwoningen. Nu heb je een eigen huisnummer, inclusief eigen faciliteiten, want huis, nodig om huurtoeslag te kunnen krijgen. IBB en TWC zijn gebouwd toen corporaties subsidie kregen om te kunnen bouwen. Dat drukt de kosten en dus kunnen ze goedkoop verhuren. En je kunt dan dus gezamenlijke eenheden bouwen met minder ruimtebeslag en dus meer kamers.
En destijds had je meer hospita’s. Kostendelersnorm in de bijstand en andere (fiscale) regels helpen ook niet echt om structureel een kamer te verhuren.
En dan is er natuurlijk nog de neiging van universiteiten en hogescholen om maar zoveel mogelijk buitenlandse studenten te werven, want die leveren geld op. Vervolgens gooien ze het huisvestingsprobleem over de schutting bij de rest van de maatschappij. In Amsterdam betekent het dat ze nu ongeveer net zoveel moeten bijbouwen (bijna 10.000 kamers) als de toename aan buitenlandse studenten in de laatste 15 tot 20 jaar. Dan kun je wel roepen dat wetenschap internationaal is en dat is prima, maar was dat 20 jaar geleden dan niet zo?
@koelhoofd. Studenten hebben ook een echte woning nodig, ze houden niets “bezet”. Veel studenten blijven ook na de studie hier wonen, ze zijn hier niet tijdelijk.
In Utrecht-Oost heb je nog een loos stuk water. De Zilveren Schaats heet dat, geloof ik. Kunnen ook de nodige studentenflats neergezet worden. Als het op de Uithof niet gaat lukken.