De gemeenteraad heeft donderdag besloten dat er nieuw beleid moeten komen voor darkstores. Flitsbezorgbedrijven zonder vergunning zijn daardoor voortaan niet meer welkom in panden in woon- of winkelbuurten. Verschillende partijen reageren op het besluit.
VVD
Zowel D66 als de VVD meent dat er ruimte moet zijn voor flitsbezorgers in Utrecht, maar beide partijen benadrukken het belang van het aanpakken van de overlast. VVD-raadslid Martijn van Dalen licht toe: “Het is belangrijk dat winkelstraten aantrekkelijk blijven, en dat winkels die zich daar vestigen ook bezoekers aantrekken […] Darkstores van flitsbezorgers passen daar niet tussen.” Ook schrijft hij: “In woonwijken kan het zijn dat dark stores niet passen en tot overlast leiden. Ook dat is niet gewenst. Daarnaast vindt de VVD dat gekeken moet worden naar de verkeersveiligheid: niet overal is het continue in- en uitrijden van flitsbezorgers mogelijk.”
De VVD is geen voorstander van een volledig verbod: “Toch is er in Utrecht genoeg ruimte en zijn er locaties waar dit wel mogelijk is. Het is belangrijk dat de raad daar in de openbaarheid een debat over kan voeren. Daarom heeft de VVD nu ingestemd met het voorbereidingsbesluit, en gaat de VVD graag het debat aan met de andere partijen. Wij willen in ieder geval niet een hele bedrijfstak verbieden, maar juist ruimte scheppen op de juiste plaats, zonder mogelijke overlast.”
D66
D66 Utrecht laat weten blij te zijn met dit aangenomen voorstel, maar wil ook verder vooruitkijken en het gesprek starten over hoe de stad zo goed mogelijk met deze economische ontwikkeling kan omgaan. Ralph Peters, raadslid van D66, vertelt: “Het is een persoonlijke afweging of je graag gebruikmaakt van flitsbezorgdiensten. Het is dus ook niet aan de gemeente om deze ontwikkeling te remmen. Wel moet de gemeente zorgen dat deze bedrijven niet leiden tot onwenselijke situaties of overlast. Dat kan nu met dit voorstel.”
D66 Utrecht is verder van mening dat deze economische ontwikkeling niet geremd moet worden, maar “de (lokale) overheid moet ervoor zorgen dat overlast in woonwijken en onwenselijke vestiging in winkelstraten voorkomen wordt”.
GroenLinks
Volgens GroenLinks raadslid Fred Dekkers is het nieuwe beleid een belangrijke stap, maar gaat het besluit nog niet ver genoeg. “Flitsbezorgers zitten vaak op plekken in woon- of winkelgebieden waar ze overlast veroorzaken. Er zijn bedrijfsactiviteiten en verkeer op alle momenten van de dag. Dat past wat ons betreft niet in een duurzame en sociale stad. Wij willen paal en perk stellen aan de overlast.” Verder zegt Dekkers: “Ik snap dat dat voor sommige mensen een handige dienst is, maar de overlast is disproportioneel. Omwonenden hebben te maken met gebarricadeerde stoepen, geluidsoverlast en continu verkeer.” Het GroenLinks-raadslid benadrukt dat wat hem betreft de regels ook voor de bestaande locaties gaan gelden.
Dekkers ziet ook graag een breder debat: “We moeten niet alleen de symptomen bestrijden, maar een breed debat voeren: hoe staan wij ten opzichte van flitsbezorgers en andere bedrijven die soortgelijke problemen opleveren? De insteek moet wat mij betreft een gesprek zijn over hoe we prettig, veilig en duurzaam kunnen samenleven in de stad. En vanuit daar vervolgens kijken wat wel en niet mogelijk is.”
Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.
Gekoppelde berichten
Utrecht legt flitsbezorgers aan banden: zonder vergunning niet meer welkom in woon- of winkelbuurten
De gemeente Utrecht gaat de flitsbezorgers in de stad aan banden leggen. De gemeenteraad heeft…
8 Reacties
ReagerenD66 Utrecht is verder van mening dat deze economische ontwikkeling niet geremd moet worden…
Flitsbezorgers bieden producten tegen marktconforme prijzen aan welke gratis worden thuisbezorgd tegen maximale minimale kosten. Het verdienmodel is dus een verliesmodel totdat de ‘stenen retail’ kapot is.
Kortom, een kopie van het business model van Amazon waarmee Jeff Bezos de retail in USA omzeep heeft geholpen. Dus shopping malls als HC staan leeg in de USA. Daarnaast Amazon heeft al de nodige rechtszaken gehad wegens exploitatie en mishandeling personeel alsook exploitatie en oplichting van virtuele retailers omdat Bezos die decennia lang geinvesteerde miljarden om de lokale retail omzeep te helpen toch moet terugverdienen.
Het is een econmische ontwikkeling maar dan in de vorm van een kopy/paste marketing ontwikkeling: alles in naam van het gemak en comfort van de meest slimme kale aap in het universum, die dankzij de obsessie van gemak en comfort van de eigen technologie steeds dommer wordt.
Of dit een gewenste ontwikkeling voor de menselijke samenleving is valt nog te bezien. GL snapt het hier toch iets beter.
Deze yuppendienstverlening is totaal overbodig.
Gevaarlijk, onnodig, overlastgevend en slecht voor de middenstand die het toch al zwaar heeft. Weg met die diensten. En neem AirBnB en die overal rondslingerende huurfietsen mee. De lusten van dit deel van de neiuwe economie wegen niet op tegen de lasten ervan.
wat een bewonersonvriendelijke reacties van de vvd en d66. ik ga nooit meer d66 stemmen. zij begrijpen niet wat er nodig isom Utrecht leefbaar te houden!
Helemaal eens met Peter…overtollige yuppendienst !
Hadden we nu maar een referendum…
Als mensen er geen gebruik meer van maken, gaan ze vanzelf weg
@ martin
Dat is niet juist.
Er is geen flitsbezorger die winst maakt. (Internationale) investeerders pompen er miljarden in, om zodoende de bestaande retail kapot te maken en hopen ergens ver in de toekomst een keer winst gaan maken.
Flistbezorgers zijn dus niet afhankelijk van klanten; het geld komt van investeerders.
Men probeert de markt simpelweg te herverdelen.