Utrechtse studentenvereniging Veritas schorst leden vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken Utrechtse studentenvereniging Veritas schorst leden vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken

Utrechtse studentenvereniging Veritas schorst leden vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken

Utrechtse studentenvereniging Veritas schorst leden vanwege vrouwonvriendelijke uitspraken
Het gebouw van C.S. Veritas. Foto: C.S. Veritas
Studentenvereniging Veritas uit Utrecht heeft een aantal leden geschorst nadat homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken uit een bericht openbaar werden. ‘Absoluut onacceptabel’, noemt wethouder Eelco Eerenberg het voorval, nadat verschillende Utrechtse partijen hier vragen over stelden.

Studentenvereniging Veritas uit Utrecht heeft een aantal leden geschorst nadat homofobe en vrouwonvriendelijke uitspraken uit een bericht openbaar werden. ‘Absoluut onacceptabel’, noemt wethouder Eelco Eerenberg het voorval, nadat verschillende Utrechtse partijen hier vragen over stelden.

In desbetreffend bericht, dat van Jaarclub Bondolero naar Jaarclub Moto Moto werd gestuurd, zeiden de leden van de studentenvereniging dat ‘een trio altijd beter is dan seks met één simpele hoer’ en dat zij ‘testosteronbommen, trotse apen op de rots van Utrecht’ zouden zijn.

“Dit zijn smakeloze berichten”, zei de wethouder. “Wij zetten ons in voor een cultuur waarin iedereen zich veilig voelt en waarin dit soort berichten dus tot het verleden behoren.” De Utrechtse fracties van de PvdA, GroenLinks, D66, VVD, Partij voor de Dieren, CDA, Bij1 en Student & Starter wilden weten wat de gemeente Utrecht hieraan zou kunnen bijdragen.

Rechtsprocedure

De gemeente heeft dinsdag en woensdag contact gehad met de studentenvereniging, laat Eerenberg weten. Er is een interne rechtsprocedure gestart. Totdat er binnen die procedure een uitspraak is gedaan, zijn de leden die verantwoordelijk worden gehouden voor het voorval geschorst.

Veritas laat volgens de wethouder weten dat met dit incident een grens is overschreden. De studentenvereniging wil dit voorval gebruiken om opnieuw met de leden in gesprek te gaan over een veilige sfeer en over grensoverschrijdend gedrag.

16 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Als dit het niveau is van onze toekomstige specialisten, advocaten en politici, dan maak ik mij ernstige zorgen. Al verwacht ik niet dat dit hoogvliegers zullen worden.

 2. Phileine

  (Bijna) net zo erg als het echte corps.

 3. Baliekluiver

  Iedereen die anno 2022 nog lid is van een studentenvereniging of daar zelfs een bestuursfunktie heeft aanvaard draagt bij aan de instandhouding van zo’n eng clubje, en is dus medeverantwoordelijk voor de stinkende drek die regelmatig door de kieren naar buiten druipt.

 4. Statler

  Terechte schorsing, maar wat er mis is tussen die oren wordt hiermee vermoedelijk niet aangepakt.
  @Baliekluiver:
  niet alle studentenverenigingen zijn zo, halen het nieuws dan ook niet.

 5. alex

  Ben ik de enige die dit een storm in een glas water vindt? Dit zijn gewoon een stel infantielen die om stoer te doen iets shockerends te roepen. Deze schavuiten zijn de pubertijd amper ontgroeid. Vervolgens schiet heel nederland krampachtig in de stress. Lekker belangrijk allemaal. Over een jaar of 10 wonen deze jongens ook huisje boompje beestje in een vinex wijk en zijn het keurige burgers.

 6. Scherpschutter

  Leuk dat ene Eelco Eerenberg van de door zichzelf gefabuleerde Gedachtenpolitie van mening is dat je niet langer je seksuele voorkeuren mag uitspreken (zoals dat je liever een trio hebt dan seks met een enkele simpele prostitue), maar we leven hier uiteraard niet in Eelco’s fantasie waar zijn mening wet is, maar in een rechsstaat. En in een rechtsstaat is een dergelijke uitspraak uiteraard niet strafbaar.

  Deze schorsing dient inmiddellijk opgeheven te worden. Dit is een schande!

 7. Utrechtsch

  Lekker interessant dat een paar jonge jochies intern belachelijke dingen roepen. Hoe kan dit nou zo breed worden uitgemeten in het nieuws? Tuurlijk, het is verachtelijk. Echter kan het me niets interesseren wat er onderling tussen (vrienden)groepen wordt gecommuniceerd.

 8. Link zakie

  Bezopen pubers
  Die nog wat onzeker zijn over hun sexualiteit
  Meer is het niet

 9. Moniek

  @Scherpschutter
  Noch u, noch meneer Eerenberg gaan over een al dan niet (naar uw idee schandelijke) schorsing binnen deze vereniging (tenzij u lid zou zijn; in dat geval zou ik het lidmaatschap maar onmiddellijk opzeggen).
  Wat wél kan, is stopzetten van iedere vorm van subsidiëring. Want als uitspraken zoals bovengenoemde naar buiten komen, is dat dermate platvloers dat iedere hulp aan deze club onterecht is.

 10. Ton

  En de gedachtepolitie in Stadskanaal bepaalt dan wel voor ons ( voor de vrouwelijke Veritas-laden !? ) dat we dit soort beledigingen en minachting normaal moeten vinden.

 11. Hans

  Hey, Scherpschutter erkent de rechtsstaat.
  Da’s nieuw. Maar we houden ‘m er aan.

 12. Scherpschutter

  @Ton

  In welk universum is het uitspreken van een seksuele voorkeur een belediging of een minachting? Waar heeft u het nou toch over?

 13. Arjan

  Wat een ophef over iets dat al decennia lang gebeurt en zonder het hedendaagse woke-activisme weer wordt neergesabeld door stilte. Vroeg adolecente heren zien vrouwen als lustobject. Deal with it. Dat zal nooit veranderen. De oplossing zit ‘m niet in het verbieden hiervan, maar hoe je hierop anticipeert! Genoeg te doen dus, dames!

 14. Ton

  Ah kijk, daar hebben we de bevestiging van onze Gedachtepolitie uit Stadskanaal.
  Er is in deze slechts één gedachte de enige juiste: de gedachtekronkel van Heer Scherpschutter.
  Waarvan acte.

 15. Moniek

  “Heren”, Arjan? Zijn dit heren? En “dames” die nu in actie moeten komen?
  Hm!

 16. Koel Hoofd

  Platvloerse, smakeloze en mild fobische uitspraken zijn verboden in de 21e#metoo eeuw.
  Veritas had al een procedure gestart en lost het ook verder intern op,
  Politiek moralistisch verontwaardigd luchtshowtje voor de buhne.
  Veel storm, onbenullig klein glaasje water.
  Case closed

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).