Vuilnismannen in Utrecht gaan een week lang staken; gemeente vreest voor ‘verrommeling en vervuiling’ Vuilnismannen in Utrecht gaan een week lang staken; gemeente vreest voor ‘verrommeling en vervuiling’

Vuilnismannen in Utrecht gaan een week lang staken; gemeente vreest voor ‘verrommeling en vervuiling’

Vuilnismannen in Utrecht gaan een week lang staken; gemeente vreest voor ‘verrommeling en vervuiling’
De vakbonden FNV en CNV hebben alle medewerkers van Stadsbedrijven opgeroepen om volgende week te gaan staken. Dat betekent dat in Utrecht de vuilnismannen van dinsdag 31 januari tot en met maandag 6 februari het werk neerleggen. De gemeente weet nog niet precies wat de staking voor gevolgen gaat hebben, maar mogelijk leidt het tot ‘verrommeling en vervuiling’ van de straten.

De vakbonden FNV en CNV hebben alle medewerkers van Stadsbedrijven opgeroepen om volgende week te gaan staken. Dat betekent dat in Utrecht de vuilnismannen van dinsdag 31 januari tot en met maandag 6 februari het werk neerleggen. De gemeente weet nog niet precies wat de staking voor gevolgen gaat hebben, maar mogelijk leidt het tot ‘verrommeling en vervuiling’ van de straten.

De gemeentemedewerkers die worden opgeroepen om te staken werken bij de afdelingen Inzamelen, Markten & Havens (IMH) en Wijkonderhoud & Service (W&S). Dit zijn de afdelingen die verantwoordelijk zijn voor onder meer het inzamelen van afval, het schoonhouden van de openbare ruimte en de bestrijding van ongedierte. Dat de staking van deze medewerkers gevolgen gaat hebben, is duidelijk, maar de gemeente weet nog niet precies wat die gevolgen gaan zijn.

Wat Utrechters merken van de staking hangt onder meer af van het aantal medewerkers dat het werk neerlegt. Als dat het merendeel van de medewerkers is, verwacht de gemeente dat er geen afval en papier wordt opgehaald en dat er geen schoonmaak- en groenwerkzaamheden worden uitgevoerd.

“Naar verwachting zal dit leiden tot een verrommeling en vervuiling van de openbare ruimte. Met name bij de ondergrondse containers in de wijken Oost en Binnenstad, omdat daar nog bovengronds (rest)afval wordt ingezameld”, waarschuwt het college van burgemeester en wethouders. Verder blijven afvalscheidingsstations naar verwachting dicht en zijn er gevolgen voor de werkzaamheden van de bierboot en afvalboot.

‘Actiebereidheid is groot’

Volgens Gijsbert Boggia, FNV Overheid bestuurder Utrecht, is de actiebereidheid bij het Utrechtse Stadsbedrijf ‘bijzonder groot’. “De medewerkers zien de enorme kloof tussen wat zij eisen en wat de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten, red.) bereid is te bieden. Zij vinden het bijzonder vervelend dat de burgers nu hierdoor getroffen worden, want zij zijn trots als hun stad schoon, groen en veilig is.” Het FNV had een ultimatum voor een nieuwe cao gesteld, dat liep 11 januari af. Daarop volgen nu dus de stakingen. De vakbonden willen onder meer een structurele loonsverhoging en een goede verlofregeling afdwingen.

De gemeente is het naar eigen zeggen met de vakbonden eens dat er een goede cao moet komen. “Dit kan uitsluitend als de VNG, WSGO en de vakbonden met elkaar in gesprek zijn. We hopen dan ook dat de vakbonden zo snel mogelijk de cao-onderhandelingen hervatten. Want alleen door in gesprek te blijven over het realiseren van een nieuwe cao kan daadwerkelijk op korte termijn iets concreets geboden worden aan alle medewerkers.”

23 Reacties

Reageren
 1. Pascal

  Bij ons en elders in de stad liggen er nog steeds kerstbomen die al weken geleden zouden worden opgehaald. Meldingen hierover worden genegeerd.
  Ook is er steeds meer aandacht dat ratten de stad overnemen maar dat gif steeds minder mag worden gebruikt. En nu komt er een staking waardoor de stad gaat verloederen met afval en ondertussen de ratten goed kunnen worden gevoed. Ik maak me ernstig zorgen en vind het belachelijk hoe de stad een steeds grotere bende wordt. Trouwens, ook zonder staking valt mij op hoe veel afval er overal ligt. De gemeente heeft een paar jaar geleden bij ons in de straat alle prullenbakken weggehaald. Als ik nu met mijn kindje wandel is er pas na 15 minuten een eerste prullenbak. Het nodigt bijna uit om je afval op straat te gooien en er zijn er velen die dat dus ook doen.
  Volgende week komt mijn familie over uit het keurige buitenland. Ik schaam mij diep om Utrecht en al zijn vuil op de kaart te zetten, niet trots op mijn verloederende stad

 2. Natte Otter

  Mijn zegen hebben ze. Gemeente harkt genoeg geld binnen met belastingverhogingen en parkeergelden voor de verschillende hobby projecten, dan kunnen deze harde werkers ook een fatsoenlijke beloning krijgen.

 3. Jes

  Staken om vervolgens een nog grotere zooi op te ruimen. Ik herinner het met nog uit 2010. https://utrecht.sp.nl/nieuws/2010/02/massale-deelname-aan-staking-stadswerken

 4. Hans

  Kom op mensen. Wees solidair met deze vuilnisophalers! Even zelfdiscipline oefenen en je vuilniszakken voor een weekje extra opsparen, niet op straat kwakken tegen beter weten in. want dan hebben we de daaruit voortvloeiende rattenplaag uitsluitend aan onszelf te danken. Deze mensen knappen voor ons, weer of geen weer, het vuile werk op en verdienen een veel betere beloning!

 5. Wil

  Ik dacht dat ze al twee weken bezig waren met staken. Manmanman wat is de stad een zootje!!

 6. BdV

  @Pascal, ja, ik ben het volledig eens met die laatste twee zinnen. Vergeleken met heel veel andere landen, krijgt de toeschouwer het idee dat de welvaart hier op een vrij laag laag niveau staat. Dat zal niet alleen aan de vuilnismannen (geen vrouwen in dienst?) liggen, zeker ook aan de mentaliteit van veel bewoners en bezoekers.

 7. Pee

  Ze moeten eens wat meer respect tonen naar de mannen en vrouwen die bij de afval inzameling werken.
  Geef ze gewoon waar ze recht op hebben dat is niet meer dan normaal.

 8. Binnenstadbewoner

  De gemeente weet nog niet wat voor gevolgen de staking gaat hebben…….. ik gok dat ongeveer een week na de staking een brief op de mag valt dat wij ons afval in de week er voor niet mogen aanbieden buiten. En dat daar uiteraard de nodige boetes voor uitgedeeld gaan worden als we dit toch doen.

 9. Scherpschutter

  Stuk voor stuk ontslaan, het hele stadsbedrijf opheffen en privatiseren die handel. Laat maar aan de markt over.

  Burgers betalen natuurlijk niet om geen diensten geleverd te krijgen. Werken voor je geld.

 10. w

  zelf koken, geen kant en klare troep kopen en bezorgeten, dat scheelt ook enorm voor de afvalberg!

 11. Pieter

  Binnenstadbewoner
  Gewoon je afval aanmerken als bedrijfsafval, op die manier hoef je niet te vrezen voor eventuele boetes.
  Zoals meermaals gebleken wordt niet gehandhaafd op de regels omtrent het “dumpen” van bedrijfsafval in de openbare ruimte.

 12. Geenstijl@Utrecht

  Wel fijn die staking,hebben de meeste bewoners in Utrecht ook geen last van trillingen in hun woning door de zwaare vrachtwagens vd gemeente Utrecht.
  Hoewel ik respect heb voor het werk,vind ik de mentaliteit van de gemiddelde medewerker van bijzonder slecht.

 13. Binnenstadbewoner

  Schande. Dit is gewoon chantage. Een conflict tussen werknemers en werkgever waar de burger niets mee te maken mee heeft, maar wel als enige onder lijdt. Een week lang bergen met vuilniszakken met ook grofvuil er tussen. Ondergrondse vuilcontainers die uitpuilen met afvalbergen van vuilniszakken er omheen want deze zijn zo vol. Een wahalla voor de grote rattenpopulatie.

  Na deze staking zal het nog dagen extra duren voordat al het oude en het nieuwe afval dat erbij is gekomen, op te ruimen.

  Gemeente moet daarom de leiding nemen en een kort geding aanspannen om deze staking te voorkomen. Ik lees daar niks over.

 14. Hans

  @ Losse Flodder Schutter

  ‘Stuk voor stuk ontslaan, het hele stadsbedrijf opheffen en privatiseren die handel. Laat maar aan de markt over.’

  Nou, hoe dan? Welke wetten en praktische bezwaren gaat onze man uit Stadskanaal eventjes beslechten om zijn utopische plannetjes op onze vuilnismannen los te laten? Graag concreet worden. Want hier worden weer eens wat losse scheten gelaten waar niemand wat mee opschiet.

 15. Taeke D.

  Door te privatiseren, het overlaten aan de markt, wordt het vast beter…
  Als ik kijk naar de totale mislukking bij andere geprivatiseerde bedrijven, zet ik daar een groot vraagteken bij. Ik geloof er geen donder van!

 16. Realist

  Die dinosauriërs van de vakbonden stoken het personeel op omdat ze zelf niet in staat zijn om fatsoenlijk te onderhandelen. Onkunde bij dit suffe linkse zootje.

 17. Penna

  Stakingsrecht en demonstratie recht zijn een groot goed, maar ook hier, net als bij demonstraties ,vinden de stakers het heel vervelend dat de burgers worden getroffen. Is er dan iemand die dacht dat ze anderen dan die burgers zou treffen?
  Heel benieuwd hoe de gemeente er voor gaat zorgen
  dat afval van bijv, winkels en horeca wordt verwerkt. Die hebben nl ook geen onuitputtelijke ruimte op het afval op te slaan. Maar het mag wel wat meer dan die kleine 2000 bruto p maand zijn. Vuilnismens is zwaar werk!

 18. Dorstig Hartje

  Dit is het standaardbeeld in de stad bij containers. Dus ? … Als men wil dat het niet vervuilt… laat dan net zoals tot de jaren 00 de vuilniswagen 3 x per week komen, maandag, woensdag, vrijdag. Zo doe je dat. Gewoon Ophalen die handel . We betalen ons scheel elk jaar aan belastingen !!! Doe er wat voor !

 19. Realist

  @Taeke D. Haha, alsof overheidsinstellingen wel goed werken.. Ze zijn ofwel veel te kostbaar of het werkt simpel gezegd niet.

 20. Hoera

  @Hans, dat kan ‘onze’ klappertjespistolenman uit Stadskanaal helemaal niet. Die heeft werkelijk nog nooit een oplossing aangedragen, alleen maar druk in de weer op zijn toetsenbord. In het dagelijks leven zou hij ambtenaar heten.

 21. Tanja

  Ik snap heel goed dat ze staken. En ja, dat is lastig, maar het is het enige drukmiddel dat ze hebben.
  Wat betreft verrommeling: wie veroorzaakt dat? Volgens mij doen we dat zelf…

 22. Gerben

  Wat een schande dit…ik kom niet uit Utrecht maar uit de achterhoek loop vandaag door een stad die zichzelf naar mijn idee toch wel respecteerd. Maar wat een ongelofelijke bende het lijken de middeleeuwen wel. Dit kan en mag natuurlijk nooit gebeuren, het grove vuil wordt wel een keer opgeruimd maar het kleine losse vuil komt in het water terecht wat kost dit wel niet…. schande schande schande gaan wij zo met onze rommel om. Gemeentes schaam u schaam u schaam u.. .

 23. Rs

  Vraagje: Krijg je als vuilnisophaler ook extra betaald omdat je na de staking overuren moet maken om de troep weer op te ruimen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).