Vertrek Jan van Zanen komt dichterbij: Maar hoe krijgt Utrecht een nieuwe burgemeester? Vertrek Jan van Zanen komt dichterbij: Maar hoe krijgt Utrecht een nieuwe burgemeester?

Vertrek Jan van Zanen komt dichterbij: Maar hoe krijgt Utrecht een nieuwe burgemeester?  

Vertrek Jan van Zanen komt dichterbij: Maar hoe krijgt Utrecht een nieuwe burgemeester?  
Burgemeester Jan van Zanen toen hij in 2014 geïnstalleerd werd. Foto: Robert Oosterbroek
Het vertrekt van burgemeester Jan van Zanen kwam niet alleen voor de Utrechtse inwoners als een verrassing, ook de gemeentelijke organisatie wist van niks. Nu hij op 1 juli begint in Den Haag en Utrecht daarmee achter zit laat is de zoektocht naar een nieuwe burgemeester al begonnen. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Het vertrekt van burgemeester Jan van Zanen kwam niet alleen voor de Utrechtse inwoners als een verrassing, ook de gemeentelijke organisatie wist van niks. Nu hij op 1 juli begint in Den Haag en Utrecht daarmee achter zit laat is de zoektocht naar een nieuwe burgemeester al begonnen. Hoe gaat dat eigenlijk in zijn werk?

Van Zanen was nog maar net begonnen aan zijn tweede termijn toen hij besloot liever in Den Haag te werken. Daar waren ze namelijk op zoek naar een nieuwe burgemeester. Sinds oktober 2019 vult Johan Remkes tijdelijk de functie nadat Pauline Krikke ontslag nam. Zij stopte vanwege aanhoudende kritiek over het verloop van het vreugdevuur bij Scheveningen.

In Den Haag kwam er dus een vacature voor de functie van burgemeester. 28 mei werd bekend dat de Utrechtse burgemeester van alle sollicitanten de beste optie was. Daarmee vertrekt Van Zanen per 1 juli naar de Hofstad.

Zoektocht

Nu Den Haag een nieuwe burgemeester heeft, gaat de zoektocht in Utrecht juist van start. Het is een uitgebreide procedure voordat er iemand is gevonden. Daarom gaat men eerst op zoek naar een waarnemer. Deze man of vrouw zal de komende maanden de taken van Van Zanen overnemen. Dit is een tijdelijke functie en kan niet gevuld worden door iemand die ook locoburgemeester of wethouder is in Utrecht.

Ondertussen gaan de politieke partijen in de gemeenteraad samen een profiel opstellen waar de nieuwe burgemeester aan moet voldoen. Verschillende leden van de gemeenteraad gaan dan samen in een vertrouwenscommissie zitten. Tegelijkertijd bespreekt de raad het profiel samen met de Commissaris van de Koning. Dan komt er een vacature en kan iedereen reageren die graag burgemeester van Utrecht wil worden. De commissaris maakt een voorselectie en de vertrouwenscommissie voert dan de sollicitatiegesprekken.

Gesloten deuren

De vertrouwenscommissie gaat dan overleggen en vertelt de gemeenteraad wat ze allemaal te weten is gekomen. Dan wordt door de gemeenteraad de eerste en tweede voorkeur gekozen. De kandidaat die de voorkeur krijgt wordt dan voorgedragen als nieuwe burgemeester.

De doorlooptijd van de benoemingsprocedure is normaliter 8 maanden – maar kan ook wat sneller gaan – en vindt grotendeels achter gesloten deuren plaats. Dit is om de privacy van de sollicitanten te waarborgen. Daarom wist ook bijna niemand dat Van Zanen had gesolliciteerd voor de functie in Den Haag.

Hier is ook in een infographic (pdf) het proces te zien.

Gekoppelde berichten

23 Reacties

Reageren
 1. Katja

  Hou een referendum met niet alleen kandidaten zijnde mislukte politici, of slechts van één partij zoals de vorige keer.
  Henk Westbroek, meldt je aan !

 2. Rietje

  Van Zanen zal gemist worden. Politiek gezien verschillen we ietwat van mening maar het is een warm en betrokken mens. Hart voor de stad en haar bewoners. Bedankt en veel geluk op je nieuwe stek.

 3. erdal

  gelukkig!, en nou hopen dat er een echte Utrechter onze burger vader word.

 4. JdV

  Hoe krijgt Utrecht een nieuwe burgemeester? Simpel. Er is vast wel een ex-politicus die grandioos heeft gefaald in zijn vorige werk en nu door het kartel naar voren word geschoven. Maak je niet druk, die zijn er genoeg voorradig.

 5. Ooginaller

  Pechtold, Dijksma, Spekman en Jongerius hebben de brieven al de deur uitgedaan, schijnt het.

  Maar ik verwacht eigenlijk dat over acht maanden een minister (Ollongren?) of staatssecretaris (Van Veldhoven?) uit het huidige kabinet de klus krijgt. Of de burgemeester van een middelgrote stad, als bijvoorbeeld Weerwind uit Almere.

 6. UtrechtseSjoerd

  Hart voor de stad @Rietje? Waarom vertrekt hij dan? En hoe kreeg ie het voor elkaar bij de benoeming van de tweede termijn nog uit zijn mond te krijgen dat Utrecht zijn stadsie was terwijl ie op dat moment al bezig was om weg te gaan. Bah. Nee, Van Zanen is een fakerd en mag weg. Een met @Erdal dat het tijd wordt dat er eens een Utrechter burgermeester wordt.

 7. Lombokker

  Reken maar dat Pechtold al staat voorgesorteerd. Die houd zich nu tijdelijk bezig met het CBR en de verbouwing van de Tweede Kamer, dus kan vrij snel beschikbaar zijn.

 8. E WesterhoffBeekink

  Ik hoop ook een echte utrechter als burgemeester en dat zou voor veel utrechters heel veel plezier doen zeker geen partij politiek figuur zoals in amsterdam is gebeurd zie de resultaten daar

 9. Koel Hoofd

  Hoe gaat dat te werk?
  Via achterkamertjespolitiek.
  En dan vind Nederland transparantie oh zo belangrijk… Not

 10. Lombokker

  @Ooginaller
  Agnes Jongerius zegt U? Dat zou een hele goede keuze zijn. Acht jaar voorzitter geweest van de FNV, dus weet hoe het werkt in Den Haag. Eeuwig zonde dat een vrouw van haar statuur in het Europarlement zit te verstoffen.

 11. Jord in de Kelder

  @lombokker, voorzitter van de FNV zeg je. Dus iemand die weet hoe het is om in de steek te laten dat waarvoor zij zich “inzet”.

 12. Frits

  @JdV,
  Vertel, op welke gebieden hebben Van Zanen, Wolfsen, Brouwer-Korf en Opstelten zoal als bestuurder gefaald voordat ze door het kartel naar voren werden geschoven?

  En waarom nemen we de moeite om een lange sollicitatieprocedure in te gaan als het toch allang bekend is wie de nieuwe burgemeester wordt?

 13. [email protected]😷

  Bernard Tomlow als gekozen burgemeester voor de stad Utrecht dat zou pas echte Democratie zijn.

 14. Utrechter

  Er is een herenakkoord. De grootste 4 steden gaan naar 2 linkse en 2 rechtse burgemeesters. Aangezien er al 2 linkse burgemeesters zijn, krijgt Utrecht weer een rechtse burgemeester.

 15. Joris

  Ik hoop dat Pechthold het wordt. Lijkt me een ‘mensenmens’.

 16. Joas

  @ Koel Hoofd

  Er is gewoon een vacature (waarschijnlijk in de staatscourant) en iedereen kan solliciteren. Er is een commissie vanuit de gemeenteraad die de sollicitaties beoordeelt en de gemeenteraad, het democratisch orgaan van de gemeente, kiest. Volledig democratisch. Niks geen herenakkoorden tussen steden. Het enige dat er gebeurd is dat politieke partijen hun paradepaardjes graag in de grote steden zien, dus bepaalde prominenten zullen verzoeken te solliciteren. Echter is het altijd nog aan de persoon of hij dit doet en aan de gemeenteraad om de keus uit kandidaten te maken.

  Geen achterkamertjes, wel vertrouwelijk. Jammer dat jij en anderen dit nuanceverschil niet kennen. Vertrouwelijk is ook iets anders dan ‘geheim’.

  Misschien moeten jij en Scherpschutter en JdV maar eens gaan solliciteren. Lijkt me wel iets voor jullie. Komen jullie er ook achter dat de burgemeester niet zo veel te vertellen heeft en niet zo veel invloed op het beleid heeft als jullie denken.

  Hou gewoon eens op met roeptoeteren, bewust polariseren en stigmatiseren om de publiek opinie op te hitsen, zonder dat je weet hoe het werkt of net alsof doet alsof je niet weet hoe het werkt.

 17. Katja

  Staatssecretaris Visser ! :):):)

 18. JdV

  @Joas: Wat is er mis met directe democratie oftewel een gekozen burgemeester? Tuurlijk kun je solliciteren. Je kunt je ook aanmelden voor een ruimtereis naar Mars hoor, als je dat leuk vind. En in jouw droomwereld maak je dan ook nog een kans. In de echte wereld waar ik leef is het toch echt zo dat je als burgemeester wordt gepushed door je partij (zie Jan van Zanen) en dat het solliciteren als burger ongeveer net zoals naief is als het denken dat Mark Rutte de waarheid spreekt. Maar droom rustig verder.

 19. Scherpschutter

  @Joas 10/6/2020 – 10:27

  “Misschien moeten jij en Scherpschutter en JdV maar eens gaan solliciteren. Lijkt me wel iets voor jullie. Komen jullie er ook achter dat de burgemeester niet zo veel te vertellen heeft en niet zo veel invloed op het beleid heeft als jullie denken.”

  Helemaal gelijk Joas. Dat is exact waarom ik er al jaren voor pleit om deze totaal overbodige functie helemaal af te schaffen en het geld terug aan de belastingbetaler te geven in de vorm van een belastingverlaging. Ik hoef geen burgemeester.

 20. joas

  @ JdV

  Als jij bij voorbaat niet solliciteert, omdat je denkt dat het is zoals het is, dan wordt iets een self fullfiling prophecy.

  Dus hoe meer partijlozen solliciteren in steden en gemeentes, hoe meer kans ze maken.

  Maar ja, roeptoeteren over dat iets niet democratisch is (terwijl het zeer democratisch is), is zoveel makkelijker.

  En ja, een rechtstreekse burgemeester? Dankje de koekoek. Zodat we nog meer populistische-kleuterklas-opwind-politiek krijgen in dit land? Geleid door de waan van de dag, opgehitst door zowel professionele binnen- en buitenlandse trollen (als amateuristische) die door middel van polarisatie de stemming en het beleid in een land willen kleuren.?….Dankje dus.

  Politiek is saai (houden zo aub, het wordt al te veel popi jopi enzo), lange termijn enzo, beleid maken voor de semi-lange termijn. Dat leent zich bij uitstek niet voor dagkoersen

 21. Koel Hoofd

  @Joas
  Verdiep jij je eerst eens in de mechanismen en geschiedenis (Athene 650 BC) van de democratie en de psyche van Homo sapiens voordat je roeptoetert.
  Je bent bijna vertederend naief.

 22. carl

  een goed burgermeester zou Hans Spekman kunnen zijn, een burgemeester met het hart op de goede plek.
  carl

 23. HArry

  Een nieuw drama ontvouwd zich.

  Hoogste tijd dat de mensen die hier wonen en potverdorie gemeentelijke belastingen betalen mogen besluiten wie hun vertegenwoordiger wordt.

  Overal geldt het principe van wie betaald die bepaald. Helaas nog steeds niet voor de democratie in dit burgerlijke deuglandje.

  En dat moet nou eens worden veranderd!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).