Video: Carice van Houten, Maarten van Rossem en Barry Atsma zetten zich in tegen de verbreding van de A27 Video: Carice van Houten, Maarten van Rossem en Barry Atsma zetten zich in tegen de verbreding van de A27

Video: Carice van Houten, Maarten van Rossem en Barry Atsma zetten zich in tegen de verbreding van de A27

Onder #StopDeVerbreding strijden bekende Utrechters als Carice van Houten, Maarten van Rossem, Joris Linssen en Barry Atsma tegen de verbreding van de A27. In een video op basis van een gedicht van de Utrechtse dichter Vincent Bijlo, roepen ze Nederland op hun stem te laten horen door de video te delen, de petitie te tekenen en te stemmen.

Onder #StopDeVerbreding strijden bekende Utrechters als Carice van Houten, Maarten van Rossem, Joris Linssen en Barry Atsma tegen de verbreding van de A27. In een video op basis van een gedicht van de Utrechtse dichter Vincent Bijlo, roepen ze Nederland op hun stem te laten horen door de video te delen, de petitie te tekenen en te stemmen.

De aanleiding voor de video is het besluit van minister van Nieuwenhuizen om de A27/A12 te verbreden. Provincie en gemeente Utrecht, experts en duizenden burgers zijn tegen. Toch zet de minister haar plannen door, omdat het wegennet bij Utrecht volgens haar belangrijk is voor het hele land.

Als reactie hierop nemen de bewoners van Nieuw Amelisweerd het initiatief om een creatieve noodkreet te laten horen. In korte tijd meldden zich vele bekende Utrechters om voor de video een dichtregel voor te dragen. Carice van Houten: “Hier op landgoed Nieuw Amelisweerd ben ik opgegroeid. Houd het intact. Er is al zo weinig natuur, zo dicht bij de stad.”

‘Leven in andere tijd’

De deelnemers zijn van mening dat de verbreding een onrealistisch plan is en indruist tegen de klimaatdoelstellingen. De verbreding van de A27/ A12 is een plan dat 10 jaar geleden is bedacht en minstens 1.5 miljard euro gaat kosten.

“Inmiddels leven we in een andere tijd met alternatieve oplossingen en een vernieuwde visie op mobiliteit. Er zijn talloze goedkopere en duurzame oplossing voor het fileprobleem, zoals gebruik van OV en de fiets, verlaging van de maximumsnelheid naar 80 km/u op de ring Utrecht, thuiswerken en flexwerken”, schrijven de initiatiefnemers.

Agenda

Met deze actie hoopt het collectief Nederland en de politiek wakker te schudden en op de agenda te komen van het politieke debat, zo vlak voor de verkiezingen.

Maarten van Rossem: “Ik vraag me af waar het voor nodig is een bos aan te tasten waar zo veel mensen gebruik van maken. Het is eerder aan de orde geweest en het zou onverstandig zijn dit plan door te voeren nu er zo veel goedkopere en duurzame oplossingen zijn. Moet de geschiedenis zich weer herhalen?”

Gekoppelde berichten

50 Reacties

Reageren
 1. Piet

  Leuk gedaan, maar er is natuurlijk maar een oplossing. je stem volgende week op de goede partijen uitbrengen.

 2. Natte Otter

  Wat is het? 12 meter bos… hoop lawaai om weinig…

  Hebben we dan niets geleerd van de financiële crisis? Toen zijn we gaan stoppen met huizen bouwen, en kijk waar we nu zijn. We moeten niet stil blijven zitten omdat er nu door Corona minder auto’s rijden.

  Utrecht en omgeving blijven groeien. En het OV kan het onder normale omstandigheden ook nu al niet aan.

 3. Scherpschutter

  Het is verder natuurlijk prima dat deze geschiedkundige, actrice en acteur een mening hebben en de neiging om deze publiekelijk te ventileren maar matigjes onder controle hebben (alsof het relevantie heeft) , maar zullen we dit maar gewoon aan professionals over laten, zoals infrastructurele experts?

  Nog even en we krijgen Wesley Sneijder die als ornitholoog komt uitleggen dat het weghalen van de bomenstripje de grijs-gespikkelde tiftjaf zwaar trektocht-leed bezorgt.

 4. BM

  Huh? Carice van Houten bekende Utrechter?
  Ze is geboren in Leiderdorp en woont in Amsterdam en/of Amstelveen?

 5. Mark

  @Natte Otter, het is inderdaad een smalle strook bos en er komt extra bos elders voor in de plaats. Al met al wordt het dus beter voor de natuur.

  Hartstikke leuk al dat gebabbel over OV en fiets. Blijkbaar is dat voor veel mensen geen optie anders hadden ze dat nu wel gedaan. En thuiswerken, leuk, maar beseffen die mensen dat we nu gedwongen moeten thuiswerken? Als de Covidcrisis voorbij is gaan er veel meer mensen weer gewoon naar kantoor aangezien elke dag thuiswerken echt niet fijn is. Resultaat is dat er toch weer files komen. Deze verbreding is gewoon nodig. Vooral omdat Utrecht ook nog eens al het verkeer via de ring wil laten rijden.

 6. Lombokker

  Wat een gezanik, er komt op een andere plek veel meer natuur voor terug.

 7. Janah

  Ik heb de petitie ook getekend. Vraag me wel af of het niet effectiever is als al die ondertekenaars, met veel BN’ers onder hen, hun auto van de hand doen.

 8. woutvr

  Fantastisch! Goed gedaan!!

 9. Ger

  2×6 banen maken binnen de huidige bak met 80 km/u en een goede NRU is een beter en veel goedkoper alternatief

 10. Rob H.

  We zouden het ook anders kunnen doen. Ja, we verbreden de A27, maar maken er meteen een tolweg van. Om die anderhalf miljard terug te verdienen.

 11. Adriaan

  Wat een goed bedoelde onzin!
  Iedereen roept maar wat, zonder te zijn wezen kijken. De strook bos die weg moet bevat nauwelijks iets bijzonders. Kappen die opgeschoten rommel! En die ene eik heeft pech. Het tijdperk van paard en wagen is voorbij.

  Ik schreef al eerder: stop dit achterhoedegevecht en onderhandel een volwaardige opknapbeurt van het park uit en zorg dat het zijn oude grandeur weer krijgt. Door 50 jaar geen onderhoud te doen is allerlei spontane opslag groot geworden en is een dichtgegroeid oerwoud ontstaan. Dit heeft niks meer met een klassiek open landschapspark, bospark, te maken. Zeker niet wat Amelisweerd waardig is.
  Natuur bestaat in NL niet, allemaal door mensen aangelegd.

 12. betalen als je de weg opgaat.

  Ga hier nu eindelijk eens beginnen met rekeningrijden!!!!!!!

 13. BdV

  Ach @scherpschutter, er zijn er wel meer die een mening hebben en zich niet bovenmatig vaak geroepen voelen het ventileren hiervan gewoon aan de professionals over te laten.
  Het is niet gezegd dat infrastructurele experts het publiekelijk ventileren beter onder controle hebben, danwel voldoende deskundig zijn op het gebied van dendrologie om hun mening te kunnen onderbouwen.

 14. Rob Huibers

  Beste reageerders, de informatie over de voors en tegens van de verbreding ligt nu wel voor het oprapen. Dus waarom zouden flink wat van jullie hier nog zulke overduidelijke onjuistheden schrijven. Zoek bijvoorbeeld de uitzending van Zembla even op of de artikelen z’n beetje alle dagbladen van Nederland. Even een paar voorbeelden.

  @BM Van Houten is opgegroeid in een vd huizen op Nieuw-Amelisweerd.

  @Lombokker @Mark Dat hele natuurcompensatieverhaal is een leugen. Ga je een potje schamen voor de overduidelijke onzin die je hier schrijft. Hoe wil je het zinloze omhakken van 200 jaar oude bomen vlak buiten de stad compenseren met jonge aanplant op een terrein op tientallen km’s van Utrecht? Een plan dat er overigens al was en dat nu als compensatie wordt ingezet. En daar moeten we dan met de auto heen? Ja, dan heb je wel meer snelwegen nodig.

  @BdV Begrijp je dit zelf wel? “Het is niet gezegd dat infrastructurele experts het publiekelijk ventileren beter onder controle hebben, danwel voldoende deskundig zijn op het gebied van dendrologie om hun mening te kunnen onderbouwen.”

  @Adriaan Zo te lezen ben jij daar nog nooit geweest.

  @Scherpschutter zullen we het even over jouw mening hebben?

 15. Bill

  Zoals Zembla laatst liet zien, infrastructurele experts zijn er niet van overtuigd dat de verbreding nodig is. Onze VVD minister legt dat echter naast zich neer, toevalligerwijs net met de verkiezingen aan de horizon.

 16. Frits

  Ik zie de overkapping van de A27 eigenlijk wel graag gebeuren…

 17. HArry

  Een deugpuntje is tegenwoordig snel gescoord. Maarrrrrrrr

  Verdiep je eens in de de nieuwe plannen ipv die huilie huilie verhalen.

  Overigens is Maarten niet echt succesvol gebleken met het buigen van plannen. Zie de Maliebaan crisis/affaire/fraude.

  En Clarice weet de bak waarschijnlijk nog niet eens op de kaart aan te wijzen.

  Dus RWS….. Suczes of zelfs 2 maal suczeven banen

 18. BdV

  @Rob Huibers: Ja, ik begrijp het zelf wel, maar ter verduidelijking, dit was mijn reactie op het bericht van Scherpschutter van 10/3/2021 – 11:13.

 19. Koel Hoofd

  Ach, nu worden de BNers als influencers voor deze verloren zaak van stal gehaald.
  De cultuursector ligt zeker op zijn gat dat ze zich hiervoor lenen?

  @Rob Huibers
  Ik zou maar uitkijken in je blinde geloof in Zembla want die zijn nogal van het padje af.
  De Raad voor de Journalistiek stelt namelijk dat Zembla onzorgvuldig heeft gehandeld in de berichtgeving over het storten van granuliet in een natuurplas in Gelderland. Volgens de raad was de uitzending ‘eenzijdig, onevenwichtig en tendentieus’.
  Reactie van Zembla was om de Raad van Journalistiek niet te erkennen…
  Zembla = riooljournalistiek, vermaak voor de dummies

 20. RABE

  Die verbreding mag er gewoon niet komen. We raken al bijna uitgerookt door alle wegen rondom de stad. Stoppen nu met die onzin plannen. Geen VVD stemmen dus.

 21. Hoera

  @scherpschuttertje
  Hahaha, wat kom je geestig uit de hoek. Dus vanaf nu hoeven we van jou geen enkel commentaar te verwachten want we laten het voortaan over aan de experts. Terwijl jij als non-expert op ongeveer alles reageert.
  Maar goed, sinds je het zorgpersoneel een trap na hebt gegeven, lees ik je geleuter toch al zelden.

 22. Scherpschutter

  @BVD

  Ze ventileren er maar een eind op los. Maar je moet je wel afvragen of een maatschappij waarin de Barry Atsma’s, van Rossem’s en Carice van Houten’s van deze wereld kennelijk als serieuze ‘autoriteiten’ op het gebied van infrastructuur en klimaat worden gezien (LOL), een wereld is waar rede en ratio uberhaupt nog wel bestaan…

  Want werkelijk: wat voor persoon met gezond verstand trekt zich iets aan van het totaal emo-gebral en deug-exhibitionisme van een zooi totale leken als dit?

 23. Utrechtvoorutrecht

  Voor iedereen die bos terugbouwen zo’n goed idee vindt, stel ik voor dat jullie je huis verlaten. Krijgen jullie een nieuw onderkomen met paar extra vierkante meter ergens achterin Overvecht. Want locatie is niet belangrijk. En vervolgens branden we 1.5 miljard aan briefjes op. Iedereen blij!

 24. Utrechtse

  Tegen. Het is een dom ouderwets achterhaald plan voor oude dikke mensen.

 25. Froh

  Hahaha… opgeschoten rommel, een eik die pech heeft, gezanik, huilie huilie verhalen en een hoop lawaai om weinig. Zo scheetig! Pak die gratis paar minuten extra zen in de file. Daar knap je van op.

  Moderne tijden en vooruitstrevend leven zit hem niet meer in extra asfalt of tijdwinst, dat was iets uit de jaren 80. Nu is het tijd om slimmer te leven. Zonder bos te vernietigen. Dat is leuk om over na te denken joh! Moet je eens doen als je op een mooie zondag er eens rondloopt. Knap je van op hoor, van zelf nadenken 🙂

 26. Ties

  Als Rijnenburg nou eens volgebouwd wordt, scheelt dat veel auto’s die niet over dat stuk naar hun werk hoeven te rijden.

 27. Nina

  Langs het stuk A27 dat verbreed moet worden, liggen vele sportclubs (o.a. Sporting ’70, Hercules, Kampong en atletiekverenigingen) waar juist kinderen rond het tijdstip van de files sporten.

  Filerijdende auto’s vervuilen meer dan rijdende auto’s. Het is dus hoog tijd dat de verbreding er komt, zodat de luchtkwaliteit verbetert voor onze kinderen.

 28. Nina

  Je kunt nu al op de Waterlinieweg (de “oude” A27) 70 km per uur rijden, als je dat wilt. Nog steeds staat er ondanks deze extra rijbanen van de Waterlinieweg file.

  Men doet net alsof het hele landgoed Amelisweerd verdwijnt. Daar is echt geen sprake van. Er komt juist een overkapping over de A27 die het gebied vergroot en dus deels herstelt nadat de bak is aangelegd in de jaren 80.

 29. Jozias

  @ HArry Carice is alleen maar opgegroeid in een huis vlak naast de bak, just sayin. Een huis zelfs waarvan een deel van de grond heeft moeten plaats maken voor die zelfde snelwegbak.

  Toch best wel algemene kennis voor mensen uit Utrecht.

 30. Hans

  Stikstofcrisis dwingt
  minister uitbreiding
  wegen stil te leggen

  Kop in Trouw van vanochtend 11 maart 2021

 31. Hans

  Alle geroep ten spijt over ‘een rij struiken’, ‘waar hebben we het eigenlijk over’ en ‘niet relevante meningen van bekende Utrechters’ (en het gekissebis over de vraag waar welke Utrechter precies geboren is) doen domweg niet terzake.

  Wat terzake doet is dit: de regering er al vaker op gewezen dat het problematisch is om de stikstoftoename door wegenbouwprojecten slechts binnen een straal van 5 kilometer in kaart te brengen. Veehouders die hun bedrijf willen uitbreiden, bijvoorbeeld, moeten de stikstoftoename daarvan voor het hele land berekenen.
  Deze verschillende behandeling van boeren en wegenbouwers is ‘niet verdedigbaar’, stelde de commissie-Hordijk vorig najaar al.

  Zie daar de relevantie van het stikstofverhaal in dit geheel.

  Ik durf me wel aan een voorspeling te wagen in dit kader: de verbreding van de A 27 gaat definitief niet door.
  Ik ga nog eens even van het filmpje genieten op het ritme van het prachtige gedicht van Vincent Bijlo!

 32. BdV

  @Koel Hoofd: natuurlijk kan de Zembla redactie ongeveer dezelfde mening over de Raad voor de Journalistiek hebben als andersom. Wij zijn buitenstaanders en moeten dan voor ons zelf maar uit proberen te maken hoe het zit, maar op basis dit granulietverhaal Zembla kwalificeren als riooljournalistiek en vermaak voor dummies komt op mij nogal overdreven over.

  Het is mij nog niet eens duidelijk hoe het staat met de onzorgvuldigheid wat betreft deze granulietuitzendingen. Wat mij wel duidelijk is is dat het enkele mensen heeft aangezet tot onvriendelijke reacties en acties, hetgeen mij toch wel te denken geeft.

 33. Mia

  Tegen de verbreding van de A27 bij de bak van Amelisweerd……

  Dat is wel rijkelijk laat: alles ten noorden en ten zuiden is reeds verbreed.

 34. Piet

  @Mia nou ten zuiden niet hoor. De brug over de lek en zeker de Merwedebrug is nog wel een dingetje. Als je toch ergens tijdwinst wil halen moet je het daar doen. Ofschoon het vanuit milieu oogpunt natuurlijk beter was geweest een rechtstreekse treinverbinding naar Breda aan te leggen.

 35. Justin

  Ironisch toch, dat sommige reaguurders hier roepen dat de mensen in de video geen mening hierover mogen hebben, terwijl ze zelf hun mening erover geven.

 36. Utrechtse

  Stikstof
  Het eerdere TB is op 17 juli 2019 vernietigd door de Raad van State op grond van de uitspraak van het Europees Hof over de PAS, de Nederlandse stikstofaanpak. De reparatie in het nieuwe TB rammelt aan alle kanten. Zo wordt er beroep gedaan op de ADC methode (geen Alternatief, Dwingend openbaar belang, voldoende Compensatie) terwijl er een alternatief voorhanden is, geen sprake is van een onomstreden dwingend algemeen belang en de compensatie ook in de betreffende N2000 gebieden tekort schiet. De vereiste ‘passende beoordeling’ van stikstof is onjuist en onvolledig. De forse stikstofuitstoot tijdens de aanlegperiode (mede als gevolg van de keuze voor de schermwandmethode) is in het geheel niet in rekening gebracht.

  Schermwanden en grondwaterstand
  Om te voorkomen dat de A27 tijdens de verbredingswerkzaamheden onder water loopt, wordt er tussen Amelisweerd en het knooppunt Lunetten aan weerszijden over een lengte van bijna 2 kilometer een 65 à 75 meter diepe schermwand de grond ingefreesd. Dat geeft minstens 15 maanden 24 uur per dag en 7 dagen per week een enorme herrie en veel zwaar bouwverkeer. Een contra expertise van de gemeente Utrecht en het Hoogheemraadschap de Stichtse Rijnlanden (HDSR) wijst op de mogelijkheid dat deze ingreep grote gevolgen kan hebben voor de grondwaterstand, zowel voor het bos in Amelisweerd als voor de woonwijk Lunetten. Bomen kunnen sterven of omvallen en Lunetten kan zowel met wateroverlast als verdroging te maken krijgen omdat de grondwaterstromen worden geblokkeerd.

  Natuur en boscompensatie
  De compensatie voor de kap van honderden bomen in Amelisweerd (waaronder een aantal van monumentale omvang) en duizenden bomen verder langs het tracé schiet tekort. Compensatielocaties kunnen om diverse redenen niet de ecologische kwaliteit compenseren die verloren gaat. De inventarisatie van beschermde soorten is niet voldoende actueel en de zorg voor instandhouding van deze soorten schiet tekort. Het Tracébesluit houdt ook op geen enkele wijze rekening met de status van Amelisweerd als Rijksmonument.

  Kampong en Bewoners Overleg Lunetten
  Voor de sportvereniging Kampong, met meer dan 6500 leden de grootste in Nederland, vormen de enorme overlast tijdens de bouwperiode en de vervanging van het bosrijke decor door een hoog, kaal scherm van een nog nabijere snelweg belangrijke redenen om het beroep te steunen.

 37. Inez

  Ik ben tegen verbreding. Ik heb astma en meer auto’s is slechter voor me.
  Ook meer herrie snachts is slecht voor me. Ik hoor de weg nu al goed, en ik woon bij de Nachtegaalstraat. Toch niet echt dichtbij. En dit is natuurlijk niet het eerste stuk bos wat er daar gekapt wordt. Het gaat maar door.

 38. jan

  @piet het zuidelijke gedeelte gaat compleet opgeknapt/verbreed/aangepast worden. ze zijn op sommige plekken al bezig met het grondwerk.

 39. Nina

  @ Utrechtse

  Honderden bomen? Er staan 15-20 bomen op de strook bij Amelisweerd die plaats moet maken voor de verbreding. En van die bomen blijken er helaas al een aantal ziek te zijn. De rest zijn struiken.

  Stop alstjeblieft met te doen alsof heel Amelisweerd gaat verdwijnen. Er komt een overkapping, zodat je straks bijna niets meer hoort van de snelweg en op de overkapping wordt het recreatiegebied uitgebreid.

 40. Nina

  @ Inez

  Filerijdende auto’s vervuilen veel meer dan rijdende auto’s. De verbreding levert dus juist een betere luchtkwaliteit op.

 41. Utrechtse

  @Nina

  In totaal gaat het om zo’n 28 hectare langs de A27, A12 en A28 en in de verschillende knooppunten. Een snel rekensommetje: dat is gelijk aan 42 voetbalvelden. Dit komt dus bovenop alle bomen en struiken die al zouden moeten verdwijnen voor de verbreding. Rijkswaterstaat zegt dat dit nodig is voor werkterreinen en tijdelijke rijstroken. Rijkswaterstaat heeft dit niet eerder voorzien en kwam doorom op 3 september 2018 een wijziging van het zogeheten Tracébesluit A27/A12 Ring Utrecht.

  Daarnaast, groenstroken, zoals deze bij Lunetten, vormen een buffer tussen de snelweg en de aangrenzende woonwijken. Geluid, fijnstof en uitlaatgassen worden in ieder geval nu nog deels afgevangen door deze groenstroken, maar tijdens de verbredingswerkzaamheden (minimaal 6 tot 8 jaar) en een lange periode daarna, totdat de bomen weer volgroeid zijn, zal daar geen sprake van zijn.

 42. Hans

  @ Nina
  Het verhaal van Utrechtse is een goed onderbouwd betoog. Chapeau.
  Jouw reactie is er eentje uit de luie, losse pols omdat je een liefhebber van asfalt bent. Niks minder, niks meer.

 43. Utrechtse

  @Nina

  Er worden “slechts” 354 bomen gekapt, terwijl ter compensatie enorme groene gebieden uit het NIETS zullen verrijzen.

  Er klopt echter iets niet aan dit verhaal… Het ministerie noemt namelijk enkel de kap in een klein stukje van Amelisweerd, het Markiezenbos.
  Hierbij wordt uitgegaan van een strook van 15 meter breed, terwijl onderzoekers in opdracht van Rijkswaterstaat eerder al stelden dat een strook van –25– meter noodzakelijk is.
  Er is namelijk veel ruimte voor de bouwwerkzaamheden nodig, zeker nu blijkt dat er een 70 meter diepe damwandconstructie moet komen.

  Het totale aantal bomen dat sneuvelt rondom Amelisweerd ligt daarmee minstens twee keer zo hoog, en langs het hele traject gaat het om duizenden bomen.

  Saillant is dat ook bomen gekapt zullen worden die in 1982 zijn aangeplant ter compensatie van de toenmalige kap. Dit laat meteen zien hoe ongeloofwaardig natuurcompensatie is.
  Veel van de te kappen bomen zijn meer dan honderd jaar oud. Het duurt veertig jaar voor je weer een flinke boom hebt, en nog veel langer voordat een ecosysteem weer in optimale staat functioneert.

  Daar komt nog bij dat een deel van de ‘nieuwe’ natuur al groen gebied is. Natuurplannen die al bestonden worden ingezet als compensatie.
  De geplande groene overkapping over de A27 is te ondiep voor grote bomen en deels moet het compensatiegebied zelfs nog gevonden worden, maar de handtekening staat al onder het besluit…
  Ook hier neemt de minister een voorschot op een niet bestaande werkelijkheid.

 44. Utrechtse

  @Nina

  80 km/u heeft meer zin, bij een maximumsnelheid van 80 km/h stroomt volgens Rijkswaterstaat, zelf, het verkeer beter door en krijg je minder files, minder ongelukken, minder geluidhinder voor omwonenden en veel minder luchtvervuiling.

  Dat komt vooral omdat de snelheid bij 80 km/h gelijkmatiger is, er wordt minder opgetrokken en afgeremd dan bij een hogere maximumsnelheid. Ook het brandstofverbruik en de CO2-uitstoot dalen.

  Hier is door de jaren heen zat onderzoek naar gedaan, kijk bijvoorbeeld al naar het rapport uit 2004 https://www.ce.nl/publicatie/snelheid_en_emissies/294

  In Diemen zijn ze er ook mee bezig geweest http://www.diemerkrant.nl/2019/05/19/diemen-wil-80-km-op-snelwegen-luchtvervuiling/

  Hetzelfde geld voor de A13 bij Rotterdam, maar helaas. Ook al nam de luchtvervuiling af, zelfs bij een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur overschrijdt de luchtvervuiling in de Rotterdamse wijk Overschie langs de A13 nog steeds de Europese normen.

  Het is kwalijk te noemen dat er niet naar dit alternatief is gekeken voordat er een handtekening is gezet onder besluit voor de verbreding.

 45. Nina

  https://www.a27a12ringutrecht.nl/over+het+project/1572870.aspx?t=Er+komt+meer+groen+en+geluid

  Visualisaties via de link hierboven. Verder komt er stiller asfalt en worden de geluidsschermen (voorzien van groen) opgehoogd.

 46. Massegast

  Ik wed dat de hier optredende ‘artiesten’ allemaal blije rijders zijn, die met enige regelmaat het Amelisweerdbos in hun bolide passeren. Hen past zwijgen en geen hypocriet nummertje.

 47. Nina

  @ Hans

  Wat vind jij ervan dat kinderen bij de verschillende sportclubs langs de A27 sporten in de extra vervuilende lucht van de filerijdende auto’s?

 48. JJ

  @ Nina

  Welke files precies? Het is overigens niet gezegd dat de files verdwijnen als er slechts lokaal rijbanen bijkomen. Dat is verplaatsing van het probleem. Het knelpunt komt elders te liggen. Het is wel aantoonbaar bewezen dat een snelheid van 8okm beter is voor de doorstroming dan een x-aantal rijbanen erbij leggen.

  Files ontstaan door optrekkend en afremmend verkeer; in- en uitvoegend verkeer, en te grote snelheidswisselingen in verkeer. Een constante stroom auto’s op een bepaalde snelheid leidt aantoonbaar tot een vermindering van het aantal, de lengte en de duur van eventuele files. Een verbreding trekt meer verkeer aan, want de illusie is dat er meer verkeer afgehandeld kan worden. Meer verkeer is per definitie meer uitstoot.

  Kantoren willen in grote getalen mensen nog maar 2x in de week op kantoor hebben; na dit coronajaar. Verdeel je deze mensen goed over de dag en de week, dan is je fileproblematiek als sneeuw voor de zon verdwenen. Dat is pas echt goed voor mensen die dicht in de buurt van snelwegen wonen, sporten en recreëren

 49. Nina

  @JJ

  De files die elke werkdag vanaf 16.00 uur ontstaan naast de sportvelden van Sporting’70 en Hercules en de bijbehorende extra CO2-uitstoot die daar door de kinderen wordt ingeademd.

  Ach, destijds was men ook tegen de huidige bak bij Amelisweerd met als argument dat er geen files zouden komen en het autobezit afnam. Ik denk dat dat helaas vooral wensdenken is….

 50. Piet

  @Jan ik ben er van het weekend nog langs gereden maar behalve een enorme waterleiding tussen lexmond en meerkerk zie ik ze nergens aan de weg werken op de a27.
  En dan zou het juist gaan om knooppunten als de merwedebrug en van 3 naar 2 baans bij lexmond. Dat helpt tegen enorme vertragingen en niet zoals een paar minuutjes in langzaam rijden in de bak.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).