Het Initiatievenfonds is een gemeentelijk fonds voor grote en kleine initiatieven in Utrecht. Samen koken met buurtbewoners, het groenperk in de straat opknappen of een hardloopwedstrijd organiseren in de wijk. Dit zijn voorbeelden van hoe mensen zich inzetten voor en met elkaar, in de buurt, wijk of stad. Deze week: ‘De tuinmusketiers’ van woongroep Majella Wonen namen het ongure Thomas à Kempisplantsoen onder handen. Dit artikel komt tot stand in samenwerking met de gemeente Utrecht.
Initiatievenfonds
Zet jij je in voor je buurt, wijk of de stad? Gebruik het Initiatievenfonds! Vraag geld aan om je plan uit te voeren. Bekijk utrecht.nl/initiatievenfonds
Door de rust in het hofje tussen de Thomas à Kempisweg en het Thomas à Kempisplantsoen zou je bijna vergeten dat op een steenworp afstand één van de drukste kruispunten van Utrecht ligt. Kinderen spelen rond de schommels, bewoners planten vol toewijding zaadjes van penen in de bloemperkjes, een kat struint tevreden rond. De geur van kruiden en bloemen overstemt bijna die van de nabijgelegen koffiebranderij van Douwe Egberts. Dat was een jaar geleden wel anders, herinnert bewoner Guido van Ingen zich.
Voordat de bewoners van woongroep Majella Wonen zich om het gebied tussen de flats bekommerden, was het gewoon ‘een vies veldje’. Er hingen gure types rond, er lag zwerfafval. De flats stonden op de nominatie om te worden gesloopt.
In september 2016 trok Majella Wonen in twee van de flats rond het plantsoen. In dit project, waarbij mensen die bijvoorbeeld dakloos zijn geweest en betrokken huurders van Portaal samenkomen, hebben bewoners afgesproken per week vier uur van hun tijd te investeren in een van de werkgroepen van de woongemeenschap. Eén van die groepen heet ‘De tuinmusketiers’.
De bewoners in die groep bekommeren zich om het groen rond de woningen. Met hulp van het Initiatievenfonds van de gemeente Utrecht toverden zij afgelopen winter de ruimte rond de flats om in een prettige omgeving. Ze huurden gereedschap en kochten zaden en potgrond. Een buurtbewoner doneerde oude tegels waarmee de bewoners van Majella Wonen een aantal grote bloemperken maakten. Dat ‘vieze veldje’ van een jaar geleden staat nu vol bloeiende klaprozen, zonnebloemen en fruit- en groenteplanten.
Een aanspreekplek
“De eerste oogst bestond uit zes erwten en één aardbei”, vertelt Guido. Onder het genot van een drankje werkt hij in de tuin en vertelt hij over de verschillende planten. “Daar staan kiwi’s en druiven, tegen het heggetje dat we van snoeihout hebben gemaakt staan frambozen. Hier staat een bak vol prei en wortelen.” Om de oogst van de tuin gaat het niet, legt hij uit. “Sinds de tuin er is komen de bewoners veel meer buiten. Het ziet er mooier uit en iedereen kan even lekker zitten prutsen, wat plantjes planten of gewoon even buiten zitten en een praatje maken. Het is onze huiskamer, waar iedereen op uitkijkt.” Buurman Andre de Ruiter is het roerend met hem eens. “Het is een echte aanspreekplek, je leert elkaar hier beter kennen.”
Een bijkomend voordeel is dat de overlast nu flink is afgenomen. Omdat de bewoners vaak tot ’s avonds laat buiten zitten, durven inbrekers en drugsdealers zich minder snel te vertonen. Sinds het perkje door de bewoners wordt schoongehouden, is ook de hoeveelheid rotzooi afgenomen. Guido: “Je gooit toch minder snel een peuk op de grond als het schoon is.”
Was het Thomas à Kempisplantsoen ook zo opgefleurd zonder de hulp van het Initiatievenfonds? Misschien, denkt Guido. “Maar met het fonds kun je het groter aanpakken dan alleen, als individu.”
Een bijdrage uit het Initiatievenfonds? Zo werkt dat!
Heb je een initiatief dat jouw buurt, wijk of stad leuker, groener, gezelliger, mooier en socialer maakt? En zijn er meer mensen enthousiast over dat idee? Kijk op utrecht.nl/initiatievenfonds of jouw initiatief in aanmerking komt voor een bijdrage uit het Initiatievenfonds. Wil je meer weten of heb je advies of hulp nodig bij het invullen van het formulier? Ga dan naar het wijkbureau (telefoon 14030) of een sociaal makelaar bij de welzijnsorganisatie in uw wijk.
geen Reacties
ReagerenEr zijn nog geen reacties geplaatst.