Voorwaarden om subsidieproblemen De Machinerie te voorkomen Voorwaarden om subsidieproblemen De Machinerie te voorkomen

Voorwaarden om subsidieproblemen De Machinerie te voorkomen

Voorwaarden om subsidieproblemen De Machinerie te voorkomen
Central Studios in Utrecht wordt Kabul a Gogo
Het advocatenkantoor AKD heeft meerdere voorwaarden opgesteld om de subsidie die De Machinerie wil krijgen mogelijk te maken. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan is het geld dat de gemeente gaat geven ongeoorloofde staatssteun.

Het advocatenkantoor AKD heeft meerdere voorwaarden opgesteld om de subsidie die De Machinerie wil krijgen mogelijk te maken. Als aan deze voorwaarden niet wordt voldaan is het geld dat de gemeente gaat geven ongeoorloofde staatssteun.

De gemeente Utrecht wil 3,55 miljoen euro investeren in de nieuwe plek voor film- en beeldcultuur. Het concept moet in de huidige Central Studios aan de Gietijzerstraat in het Werkspoorkwartier komen en gaat De Machinerie heten.

Central Studios is nu nog een plek voor evenementen, maar moet omgebouwd worden naar De Machinerie. Fotodok, het Nederlands Film Festival, De Maakruimte en ’t Hoogt willen hun intrek nemen in het pand en werkruimte huren van de eigenaar van het gebouw. In het plan wordt de nieuwe locatie een ‘publiekstrekker’ genoemd.

Om dit mogelijk te maken investeert de eigenaar van het pand 4 miljoen euro in het casco van het gebouw. Om het pand verder in te richten vragen de initiatiefnemers daarnaast een bijdrage van 3,5 miljoen euro aan de gemeente.

Voorwaarden

Door het advocatenkantoor AKD is onderzoek gedaan naar deze subsidie. Het ging om een second opinion over de vraag of deze vorm van staatssteun in dit geval wel mag. Juristen van het kantoor concluderen dat de subsidie geen probleem is, als er maar aan meerdere voorwaarden wordt voldaan. Het risico is anders onder meer dat de eigenaar van het huidige gebouw Central Studios kan meeprofiteren van de subsidie. De investering gaat namelijk in zijn pand zitten.

Een van de voorwaarden is dan ook dat de eigenaar een huurbedrag vraagt voor een ‘kaal gebouw’, dus voor een pand waar niet voor miljoenen is in geïnvesteerd vanuit de gemeente. Ook moet de gemeente het recht behouden om de investering weer uit het pand te halen of terug te krijgen als De Machinerie vroegtijdig stopt.

Ook worden de internationale ambities van De Machinerie en de partners genoemd als mogelijk risico. Want met subsidie, waarmee er geconcurreerd kan worden kan tussen lidstaten, heeft de Europese Commissie nog weleens problemen.

Al met al denkt AKD dat de staatssteun wel geoorloofd is, als er maar aan al van voorwaarden wordt voldaan. De gemeenteraad heeft het laatste woord en moet gaan beslissen over de subsidieverlening.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Dit hele project heeft veel open einden, en zou zomaar op een toekomstige bodemloze put uit kunnen draaien. Ik hoop dat de gemeenteraad noch eens goed nadenkt over deze besteding van 3,5 miljoen euro belastinggeld.

 2. Karla

  De beste manier om ongeoorloofde staatssteun te voorkomen, is om dit geld NIET uit te geven aan dit project. Ik hoop dat de gemeenteraad inziet dat er andere prioriteiten gesteld moeten worden.

 3. Harry

  Dus beste mensen. Hier komt het leermoment:

  Het betreft hier dus eenduidig ongeoorloofde subsidie! Gewoon een stukkie regeltje buigen en oogje sluiten en tsjakka weer wat gemeenschapsgeld weggesluisd. En ze blijven maar op je stemmen. ha ha ha ha

 4. JdV

  Prachtig. De rijen bij de voedselbanken groeien per dag. De vogelopvang moet sluiten wegens gebrek aan geld. Buslijnen worden omgelegd of opgeheven. Wachttijden voor schuldhulp lopen op tot 8 maanden. En de gemeente investeert nu en in de toekomst vele miljoenen in overbodige cultuurspeeltjes voor vriendjes en de elite. Onbegrijpelijk dat hier geen wetgeving is om dit soort absurditeiten strafrechtelijk te verbieden.

 5. Koel Hoofd

  Deze vorm van gesubsideerde staatssteun gebeurt niet alleen in de cultuur sector, maar in alle sectoren waar subsidies te verkrijgen zijn. Het is een compleet achterhaald systeem wat corruptie in de hand werkt.

 6. Arjan Verhoeven

  Er zijn vast wat dingen te verzinnen, ja nee dit is zeker niet gewoon een bioscoop die met een zak gratis geld 1 op 1 zit te concurreren met een commerciele collega, zo moet je het niet zien. Dit is bééldcultuur! Maar ik vind het moreel niet kunnen.

  Google zegt dat bv een lokaal zwembad wel mag als uitzondering, als er alleen maar lokale mensen in zwemmen. Maar het zijn uitzonderingen voor speciale situaties. De hoofdregel lijkt toch gewoon dat de overheid niet zelf brood mag (laten) bakken als er al een bakker is.

  @Jos Stelling, kun je niet gewoon een rechtszaak beginnen? Niet alleen om deze oneerlijke concurrentie tegen te gaan (ik weet ook niet of je daar veel last van hebt want echt goed zijn ze kennelijk niet), maar ook om het gesmijt met geld uit onze portemonnee in ieder geval voor een stukje in te dammen?

  (Voor de laatste reden zou ik graag meedoen met een crowfund om de advocaat te betalen)

 7. Arjan Verhoeven

  @Koel Hoofd,

  Er ZIJN helaas geen sectoren waarin geen subsidie te verkrijgen is. Voor alles waar de overheid zich mee wil bemoeien, en dat is dus alles, is wel een potje.

  Ik geef direct toe dat mijn bedrijfje 8 jaar geleden ook aan het circus heeft meegedaan. Maar dat was wel de laatste keer. We hadden geen notulen van vergaderingen, we hadden geen ontwerpen, we hadden dit niet, dat niet. En waarom medewerker zus want die is daar toch niet voor opgeleid? Deze keer werd het door de vingers gezien, maar de ambtenaar vond het toch wel echt raar dat wij ons bedrijf niet runde als een ministerie. Serieus, wie denkt er nou dat mensen slimme plannetjes hebben maar die niet uitvoeren als ze geen subsidie krijgen. Nou ja, ambtenaren dus. Die hebben ook kinderen denk ik dan maar.

  Dus nu geen subsidies en gedoe meer voor ons. Wij betalen belasting zodat de overheid die aan onze concurrenten kan geven, omdat zij een dikkere duim hebben dan wij. So be it.

 8. Koel hoofd

  @ Arjan Verhoeven
  Samenvattend: we hebben een kunstmatige economie met een kunstmatig in het zadel gehouden bestuur.
  Want mensen/organisaties die subsidie krijgen (georganiseerd door links sinds de jaren zeventig) zullen echt niet rechts gaan stemmen want dan zijn ze inkomsten kwijt.

 9. Angelique

  Als de machinerie failliet gaat, zou ik niet weten hoe de geente haar “”investering”” terug zou kunnen krijgen. Toch een afhankelijkheid van een marktpartij die hier wordt ingebouwd. En gezien de crisistijd, misschien wel verstandig om even niet (oneerlijk) te gaan concurreren met bestaande bioscopen…
  Maar de ambtenaren en politici willen dit zo graag! Al jaren, hoe slecht ‘t Hoogt ook met geld omgaat.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).