VVD wil dat nijntje museum verhuist naar Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant VVD wil dat nijntje museum verhuist naar Leidsche Rijn | De Utrechtse Internet Courant

VVD wil dat nijntje museum verhuist naar Leidsche Rijn

VVD wil dat nijntje museum verhuist naar Leidsche Rijn
De VVD Utrecht stelt voor om het nijntje museum vanuit de binnenstad te laten verhuizen naar Leidsche Rijn Centrum. Leidsche Rijn Centrum is nog op zoek naar een culturele trekker van formaat en volgens VVD Utrecht groeit het museum ‘uit haar jasje’. Tijdens de bespreking van de Programmabegroting 2019 op donderdag dient de partij een motie in voor ‘Leidsche Nijn’.

De VVD Utrecht stelt voor om het nijntje museum vanuit de binnenstad te laten verhuizen naar Leidsche Rijn Centrum. Leidsche Rijn Centrum is nog op zoek naar een culturele trekker van formaat en volgens VVD Utrecht groeit het museum ‘uit haar jasje’. Tijdens de bespreking van de Programmabegroting 2019 op donderdag dient de partij een motie in voor ‘Leidsche Nijn’.

Leidsche Rijn Centrum is nog op zoek naar een ‘culturele trekker van formaat’. Daarvoor is er een kavel beschikbaar waarvan de invulling nog niet is vastgesteld. Met het nijntje museum dat inmiddels uit haar jasje groeit, is het voorstel voor de verhuizing volgens VVD Utrecht een logische optelsom. Het voorstel is ook een mogelijkheid voor het nijntje museum en het Centraal Museum om hun depot te kunnen uitbreiden.

Raadslid Gertjan te Hoonte (VVD): “We hebben een stad waar een kavel is gereserveerd en een culturele trekker die op zoek is om uit te breiden. Als dat niet bij elkaar komt, is het aan ons om daar iets aan te doen.”

Emoties
Te Hoonte laat weten dat er een belofte is gedaan dat in Leidsche Rijn Centrum een culturele trekker van formaat komt. Toch blijk het lastig om die belofte ‘vanaf nul’ te vervullen. “Het grote voordeel van een bestaande instelling erheen brengen, is dat bijna het hele jaarlijkse bedrag dat gebonden is aan de kavel gebruikt kan worden voor de huisvesting.”

Te Hoonte: “Ik heb er veel vertrouwen in dat het museum die rol op een zelfstandige locatie aan kan; om als trekker voor het hele gebied te functioneren. We snappen heel goed dat er haken en ogen aan zitten en dat er emoties zijn. Het is een kans die we aanbieden, we willen dat er in ieder geval naar gekeken wordt.”

45 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Soms betreur ik het niet dat de VVD niets te vertellen heeft in Utrecht…

 2. Michael

  “Een culturele trekker van formaat” gezocht! Dan denk je idd al snel aan het Nijntje museum . . .
  Uitstekend voorstel van de VVD: Leidsche Rijn blij en wij zijn er vanaf.
  In het Museumkwartier graag alleen serieuze en interessante zaken!

 3. Herman

  Wat een giller!
  Denk dat Leidsche Rijn meer behoefte heeft aan een LR museum vol met Intratuin kitsch, video’s van Eigen Huis & Tuin en al die programma’s die bewoners op ideeën hebben gebracht en dergelijke.

 4. Willem

  Verhuizing van het Spoorwegmuseum is natuurlijk ook een optie. Dan kunnen we het pand weer gebruiken als station en wordt Utrecht CS ontlast. Als dat niet uit zichzelf bij elkaar komt moet de VVD maar een handje helpen.

 5. Jeroen

  Ik vraag me af waarom Utrecht geen historisch museum heeft zoals het Amsterdams Historisch Museum. Utrecht heeft een bewogen, rijke en veel langere geschiedenis dan Amsterdam.

 6. BramD

  Of naar het op dit moment leegstaande museum in Amelisweerd?
  Hoewel, al die blèrende kinderen in het bos…

 7. Bert

  @michael

  ‘serieuze en interessante zaken’?

  Lekker prententieus weer.

  Buiten de Dom, Catherijneconvent en het centraal museum kan ik niks opnoemen.

 8. Ton

  jaag de toeristen, die o.a. voor Nijntje komen, Utrecht-stad maar uit. Hoeven ze ook geen geld uit te geven in al die mooie zaken en restaurants.

 9. Marjolein

  Mijn eerste reactie was dat ik het jammer zou vinden als het Nijntje museum uit de oude binnenstad zou verdwijnen. Ik vind het een leuk museum over onze populaire cultuur. Het is aantrekkelijk voor kleine kinderen en het trekt ook veel internationaal publiek.
  Maar daarna kwam de gedachte dat bereikbaarheid en blijkbaar ook ruimte inderdaad een probleem vormen. Dan is een andere locatie, bij LR misschien wel een mooie kans. Onder één voorwaarde: er wordt een mooi ontworpen modern gebouw in de stijl van Nijntje voor neergezet. Dan vindt ik het eigenlijk wel een goed idee. Ook handig voor alle jonge ouders in LR.

 10. Ton

  Ja, jaag de toeristen die, o.a. voor Nijntje naar Utrecht komen, de stad maar uit.
  Hoeven ze ook geen geld uit te geven aan de plaatselijke middenstand.

 11. Michael

  @Bert
  Daar moet dan ook hoognodig iets aan gedaan worden, alhoewel er wel meer is dan jij noemt hoor.
  @Jeroen
  Goede vraag!

 12. S.

  @BramD

  Juist het Nijntje Museum wordt ook druk bezocht door volwassenen, nl toeristen uit bijvoorbeeld Japan en China, waar Nijntje heel veel fans heeft. Het zou m.i. nogal een blamage zijn om al die mensen naar Leidsche Rijn te moeten sturen.

 13. S.

  Waarom verzint Leidsche Rijn Centrum zelf niet een mooi museum passend bij dat kavel/lokatie? Allemaal leuk en aardig dat zij een grote culturele trekker willen hebben maar

  1 is daar dan uberhaupt raakvlak voor?
  en
  2 verzin het lekker zelf ipv een gevestigd museum gedwongen te laten verhuizen middels een politiek spelletje

  Idee alvast: een archeologisch museum? Wel leuk gezien de vele opgravingen aan die kant toch?

 14. JdV

  Een slavernij museum lijkt mij meer op de juiste plaats in LR. Voor alle Vinex-slaven die daar wonen.

 15. Michael

  @S.
  Juist naar Leidsche Rijn, liever nog de provincie uit!
  Daar wil je als rechtgeaarde Utrechter toch niets mee te maken hebben: Nijntje-verheerlijking.

 16. G. de Vries

  Een museum, en zeker het Nijntje museum, hoort in een binnenstad en zeker niet achteraf weggemoffeld in een suburp .

 17. Marie

  Heb zo’n vermoeden dat Dick Bruna daar niet blij mee zou zijn geweest.

 18. Anne Marie ten Berge

  Ik woon er met mijn neus boven op, kom er dagelijks langs. Ben gaan vragen: Groeit dit museum uit zijn jasje ? Neen absoluut niet. Leidsche Rijn heeft een te grote jas aan gekregen. VVD burgemeester doe even normaal. Zelf de ‘grote’ geest achter het Museumkwartier en nu weer van de hak op de tak? Het Museumkwartier is gerealiseerd met Europese euro’s door de belofte dat het kwartier zijn eer zou aan doen. en nu weer terugkrabbelen ? Ik zal de Europese commissie berichten dat de VVD onbehoorlijk bestuurt.

 19. w

  een steigerhoutbankmuseum in LR zal pas veel bezoekers trekken!

 20. Gerard Brugmans

  Deze poging om dat lieve witte konijntje te dumpen in zo’n naargeestige slaapwijk getuigt van weinig gevoel voor culturele waarden, en zoiets kan eigenlijk inderdaad alleen maar uit de koker van de VVD komen!

 21. Piet

  Ben benieuwd wat Scherpschutter en Baudet hiervan vinden. Of gaat dat vast goed zolang het maar niet energiezuinig is.

 22. Cico

  Prima. Maak er maar een soort M&M Experience van dat Nijntje museum. Dezelfde kleurige meuk dat goed verkoopt en er is genoeg parkeerruimte in die polder voor bussen Aziaten met mondkapjes.

 23. Michiel

  Ik vind het echt bij de konijnen af!

 24. Marko

  Het Nijntje museum is 3 jaar geleden heropend na een miljoenen kostende verbouwing. Door de verbouwing is het museum juist zo populair geworden. Zouden ze dan nu alweer moeten verhuizen? Wat een geldverspilling.

 25. T-rex

  Wat Utrecht nodig heeft is een natuurhistorisch museum met grote Dino’s etc. dat trekt mensen en is net als Nijntje leuk voor kinderen.

 26. Yoshua

  Nijntje is Utrechts en die moet je niet buiten Utrecht willen plaatsen.
  Een Japanner en Chinees komt echt wel naar Nijntje LR de Meern of Nijntje LR Harmelen museum.
  Wanneer Nijntje toch de stad uit moet dan kan je het beter verbannen naar Houten, Dick Bruna had meer met Houten dan met LR Vleuten/de Meern.
  Er wonen in die dorpen al bijna 80.000 mensen, die kunnen toch zelf wel iets verzinnen, begin een museum met met plaatselijke kunstenaars.

 27. Michael

  @Gerard Brugmans
  “dat lieve witte konijntje” en “culturele waarden” in één zin.
  Waar moet dat naartoe?

 28. Sjaak

  Zet gelijk die lelijke nijntje-beelden die de stad ontsieren ook maar op het Berlijnplein in LR! Dat is toch al een ratjetoe.

 29. Michael

  @Yoshua
  Nijntje is helemaal niet Utrechts; wel een commerciële streek van Utrecht.
  De eerste Nijntje werd getekend op het strand in Egmond aan Zee. Daar zag Dick Bruna een duinhaas voor een konijn aan en zo is het gekomen.
  In Egmond staan al veel Nijntje-trofeeën, maar er is nog ruimte genoeg voor een museum.
  Nijntje en Utrecht, waar haal je het vandaan!?

 30. Utrechter

  ja breng die vervelende toeristen maar naar LR toe! Utreg weer voor de Utrechters!

 31. Panul

  Waarom verhuizen we de Dom niet naar Leidsche Rijn? Toch een publiekstrekker van formaat!

 32. Joost

  Misschien is de inboedel van het waterleidingmuseum, geldmuseum of schelpenmuseum nog beschikbaar?

 33. Charlie

  Leidsche Nijn

 34. R

  Leuk om te lezen dat er vooral tegenstanders zijn. Met gemotiveerde onderbouwingen als “Nijntje moet in Utrecht blijven”. Ik heb groot nieuws voor deze prehistorische mastodonten: Leidsche Rijn is in Utrecht. Het geografische centrum van Utrecht ligt zelfs zo’n 100 meter van Leidsche Rijn Centrum. Een Nijntje museum zou niet misstaan in Leidsche Rijn Centrum. Het zou heel goed bereikbaar zijn met OV, fiets en auto, veel horeca in de buurt, hotel op loopafstand, zelfs een doelgroep dichtbij. Maar ik zou het wel zonde vinden van de recente verbouwing.

  En nee, ik woon niet in Leidsche Rijn. Maar ik ben ook weer niet zo stug om niet in te zien dat de stad steeds verder naar het westen trekt en dat blijkbaar heel veel mensen probleemloos in Leidsche Rijn gaan wonen. Over 30 jaar staat de Dom in een buitenwijk van het centrum van Utrecht.

 35. woutvr

  Ja, doei VVD! Ik wil niet zo’n eind fietsen hoor…

 36. Stefan

  @michael, volgens mij begreep ik dat je het 2 weken geleden erg naar je zin hebt gehad met je kleindochter in dat commerciële museumpje? Alleen dat parkeren was wat lastig dus toch maar dat hele eind op de fiets gegaan…….

 37. Anne

  Inhoudelijk zie ik bij de tegenstanders geen sterke argumenten. Ik vind de verhuizing naar een grotere, en beter bereikbare locatie, een grote bonus. Nu moet je online kaartjes kopen voor een bepaald tijdslot, en als je kind dan net even niet meewerkt mag je er 15 min later niet meer in. Het is stampvol, en je moet er wel lopend naar toe. Dit kan beter!

 38. Bill

  Al die stompzinnige, bekrompen opmerkingen over de VVD, dit is gewoon een bestuurder die meedenkt over oplossingen hoe Leidsche Rijn Centrum aantrekkelijk te maken. Ik denk zelf niet dat het Nijntje museum de beste oplossing is, kijk echter eens naar nieuwe collectiegebouw/ Depot van het Boijmans. Kan het Centraal Museum, met al z’n opgeslagen kunst, daar geen dependance maken?

  Tevens hebben wij ook nog geen museum voor Moderne kunst in de stad, Leidsche Rijn is de ideale plek!!

 39. Speedy Tomato

  Goed idee! Wel graag passend vervoer van CS naar LR. Een Nijntje treintje bv …

 40. Anne Marie ten Berge

  Wat maar weinig lezers beseffen: Gertjan Ten Hoonte is lid van het VVD fractie bestuur. in de gemeenteraad van Utrecht. het VVD plan het Nijntje museum te sluiten mag gezien worden als de eerste stap in de besluitvorming ook wel voorbereidingsbesluit genoemd. Daar mag ieder een formeel bezwaarschrift tegen indienen . Ik heb mijn bezwaar tegen dit planbesluit via [email protected] kenbaar gemaakt met de hier eerder geschreven argumenten. ik hoop goed voorbeeld doet goed volgen. Een en ander is weer een grijs gedraaid voorbeeld van machtspolitiek. En daar heb ik een bloedhekel aan. Utrecht is van de Utrechters en NIET van de politieke luchtballonnen.

 41. Michael

  @Stefan
  Klopt dat ik daar was en neen, ik heb het niet naar mijn zin gehad. Dat zegt niets over dat museum natuurlijk.
  Fiets was niet nodig, want er is een uitstekende OV-verbinding.

 42. S.

  @Bill

  Moderne Kunst is ook een heel goed idee en zeer passend bij Leidsche Rijn.

 43. Anne Marie ten Berge

  Datum: 8 NOV. 2018
  Onderwerp: BEZWAAR
  Betreft: Uw (VVD-coalitie) Plan- \ Voorbereidingsbesluit d.d. 07 November 2018: sluiting Nijntje Museum.
  Geachte dames, heren gemeenteraadsleden,
  Bezwaar
  Hierbij teken ik formeel bezwaar aan tegen het planbesluit d.d. 7 NOV. 2018.
  Het besluit
  Het planbesluit strekt tot de sluiting van het Nijntje-museum in het Museumkwartier, aan de Agnietenstraat 2. 3512 XB Utrecht.
  Het planbesluit is op of rond 07 NOV.2018 genomen door Gertjan ten Hoonte, lid VVD-fractie. Zitting hebbende in het hoogste bestuursorgaan van de Stad-Utrecht: De Gemeenteraad Utrecht
  Het planbesluit is (alleen) gepubliceerd in De Utrechtse Internet Courant (DUIC)
  Redenen / Feiten
  1. Na de heropening in 2015 was het Nijntje-museum meteen een doorslaand succes.
  2. Het Nijntje-museum is een onderdeel van de Stichting Centraal Museum, wiens reactie op de voorgenomen sluiting niet is geplubliceerd (gehoord).
  3. Het museum is in 2015 verbouwd met de giften van de Bank-giroloterij, Mercis BV en Gemeentesubsidies (belastinggeld).
  4. Het Museumkwartier is verwezenlijkt met EU-geld met de verplichting het Museumkwartier met haar Musea in stand te houden
  5. Dat het Nijntje-museum uit haar jas zou zijn gegroeid is geen argument voor het politieke plan van de sluiting (verplaatsing). Argumenten die uit de duim zijn gezogen hebben geen bestaansrecht.
  6. Dat aan het stadsdeel Leidsche Rijn de vestiging van een publiekstrekker van formaat beloofd zou zijn, kan al helemaal geen grond zijn om op willekeur te beslissen. De willekeur om het Nijntje-museum in het Museumkwartier aan te wijzen voor sluiting en een (dure) overname te ritselen voor in Leidsche Rijn is politiek bedrijven zonder enige redelijkheid.
  7. Het betreffende planbesluit mag ook een klassiek voorbeeld genoemd worden van zinloze geldverspilling, van ondoordachtheid, van kiezersbedrog, van ondemocratische achterkamertjes politiek en dus van onbehoorlijk bestuur door de Gemeenteraad van Utrecht.
  Graag ontvang ik van u een voor beroep vatbare reactie op mijn bezwaar.
  Was getekend: Mevrouw A.M.S.ten Berge.\ mail naar [email protected]

 44. Barend

  @ Anne Marie

  Uitstekend. Ik vraag me ook af of Mercis BV, rechthebbende op het beeldmerk en de catalogus, van deze VVD-losseflodder vindt.

 45. Gert

  Laat me raden… VVD heeft onderhands weer een plannetje om lekker kortetermijn denkend de locatie van het huidige Nijntje-museum te gelde te maken.

  Nijntje-museum trekt veel internationaal bezoek; en of je nu zo snobistisch bent dat je het niet leuk vindt (“serieuze en interessante zaken”? Gast!) of niet, het hoort gewoon bij Utrecht.

  Het geopperde archeologisch -of, breder, stedelijke of provinciale geschiedenis -museum lijkt me een betere optie. Al zullen er vast mensen die dat ook niet serieuzerig of interessanterig genoeg vinden.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).