Waarnemend burgemeester staakt vakantie vanwege ongeregeldheden in Utrecht Waarnemend burgemeester staakt vakantie vanwege ongeregeldheden in Utrecht

Waarnemend burgemeester staakt vakantie vanwege ongeregeldheden in Utrecht

Waarnemend burgemeester staakt vakantie vanwege ongeregeldheden in Utrecht
Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten heeft besloten zijn vakantie vroegtijdig te beëindigen vanwege twee onrustige avonden in Utrecht. Dat schrijft locoburgemeester Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeenteraad.

Waarnemend burgemeester Peter den Oudsten heeft besloten zijn vakantie vroegtijdig te beëindigen vanwege twee onrustige avonden in Utrecht. Dat schrijft locoburgemeester Lot van Hooijdonk in een brief aan de gemeenteraad.

Van Hooijdonk kijkt in de brief ook terug op beide avonden. Vrijdagavond ging het mis in Kanaleneiland.

Eerder zei de gemeente dat zo’n 250 tot 300 jongeren betrokken waren bij het tumult. Nu wordt gezegd dat een kern van zo’n 30 mensen rotzooi aan het schoppen was en dat daar een grote groep toeschouwers omheen stond.

Ook schrijft Van Hooijdonk dat verschillende bewoners in de loop van vrijdag de jongeren in Kanaleneiland tot rust probeerden te manen. “Ik ben hen zeer dankbaar voor hun inspanningen en het goede werk dat zij hebben gedaan.”

Overvecht

Al vanaf vrijdagavond kwamen er signalen binnen dat er zaterdag een nieuwe samenkomst zou zijn in Overvecht. In de middag zijn net als vrijdag onder meer jongerenwerkers, handhavers en buurtvaders Overvecht ingegaan om jongeren aan te spreken.

Op een gegeven moment is ervoor gekozen dat de politie zichtbaar in Overvecht en Kanaleneiland aanwezig was. “Ook nu was de inzet om de aanleiding om de confrontatie met de politie te zoeken zoveel mogelijk te beperken.”

Rustig

De avond begon rustig volgens Van Hooijdonk. Vooral de omgeving van de Gagelhof in Overvecht lag onder het vergrootglas van de autoriteiten, maar hier bleef de onrust uit. “Wellicht vanwege de aanwezigheid van de politie.”

Wel was er sprake van groepen die aanwezig waren in Overvecht. Op een gegeven moment bekogelden jongeren de politie met stenen, vuurwerk en fietsdynamo’s. Hierbij raakte één agent lichtgewond.

“Dit moment was aanleiding om een noodbevel uit te vaardigen en toestemming te geven om de ME in te zetten, zodat de politie personen in groepen die dreigen wanordelijk gedrag te vertonen kon sommeren het gebied te verlaten.”

De gemeente zegt dat er uiteindelijk 25 personen zijn aangehouden. De politie sprak eerder over 23 arrestaties. De aangehouden personen in Overvecht zouden vooral tieners zijn, waarvan ongeveer de helft niet in de wijk woont.

Molotovcocktail

Ondanks dat er dus met meerdere objecten werd gegooid, waaronder in ieder geval één molotovcocktail, is de schade volgens de gemeente beperkt gebleven. Van Hooijdonk schrijft dat er in Overvecht zwaardere middelen zijn ingezet en ook meer arrestaties zijn verricht.

“Tegelijkertijd zijn er minder overlastmeldingen ontvangen vanuit de wijk en is het overallbeeld dat het rustiger was dan de avond ervoor. Feit blijft dat het gedrag van deze relschoppers onacceptabel is en niet te rechtvaardigen valt.”

Vandaag

Ook vandaag is de driehoek (gemeente, openbaar ministerie en politie) actief en bereidt de politie zich voor op meerdere scenario’s. Ook is op dit moment het onderzoek op basis van onder andere camerabeelden van de incidenten van afgelopen avonden in volle gang. “Zodra daar duidelijkheid over is zullen in overleg met het OM aanhoudingen worden verricht.”

Gekoppelde berichten

26 Reacties

Reageren
 1. Bernhard

  300 of 30 man die ‘rotzooi trappen’ is nogal een verschil… Bijzonder dat men de aantallen aanvankelijk veel hoger inschatte.

 2. Scherpschutter

  Zijn vakantie onderbroken?! De man is hier op 1 juli in dienst getreden..Nog geen 1 1/2 maand geleden. En dan vakantie….?

  Maar goed. Utrecht is gered. Sidderend van angst zullen de boefjes hun wapens neerleggen….

 3. wollie

  veel mensen gaan met vakantie in juli/augustus… heeft nietd met datum indiensttreding van doen.

 4. Herman

  We hebben geen burgermeester nodig.
  Wel hebben we het leger nodig, die moeten keihard ingrijpen geen flauwekul maar keihard aanpakken.

 5. MJPD

  @wollie
  U en ik wellich, maar een pas aangesteld burgemeester toch niet in deze tijd? Dan had Van Zanen ook wat langer kunnen aanblijven. Dan was het overigens net zo goed geescaleerd als daar in de Schilderswijk. Deze burgemeester is niet zo van het handhaven, dat hebben we wel gemekrt in de afgelopen jaren. Of het nu Van Zanen of Den Oudsten is, of dat de wijken aan hun loco Lot (v. H) worden overgelaten is alsof je door de kat of de hond wordt gebeten.

 6. Koel Hoofd

  Die man is hier pas op 1 juli in dienst getreden en heeft al binnen een maand vakantie nodig?
  Precies in een periode waarbij er veel onzekerheid was over de gevolgen van het opheffen van de intelligente lockdown; er problemen waren rondom het wel toestaan van antidiscriminatie demonstraties en bijkomende vernielings acties maar het niet toestaan van alle andere demonstraties; en een hittegolf. Daarmee is zijn timing voor zijn vakantie gewoon bijzonder slecht. Soms gaat ‘plicht doen’ namelijk gewoon voor ‘het recht hebben op’,

  Om dan de openbare orde over te laten aan een ondermaatse locoburgemeester met geldingsdrang, is gewoon niet handig. Waar is het inzicht en verantwoordelijkheidsgevoel van deze man?
  Er is nu uit pure angst de ME en politie te paard ingezet om minderjarigen te arresteren, het moet echt niet gekker worden! Deze politiemacht wordt niet eens ingezet met oud en nieuw terwijl er dan toch echt vele auto’s in de fik gaan en Utrechters daarvoor betalen met hogere verzekeringspremies. Die geweldsspecialisten worden normaal ingezet tegen geharde volwassen hooligans die elkaar zonder problemen total loss het ziekenhuis in slaan. Of bij mogelijke clashes tussen extreem rechtse populisten die een door extreem links ongewenste mening hebben. Dat is echt hele andere koek dan beetje kinderachtig rotzooi schoppen uit verveling, frustratie, en korte lontjes dankzij de hitte.

  De ironie is hier dat GroenLinks eerder helemaal wilde niet handhaven in probleemgebieden maar eerst nader onderzoek doen waarom er onaangepast gedrag is in probleem wijken en dan “in gesprek gaan”. Met de inzet van de ME en politie te paard zijn nu werkelijk alle mogelijke tussenvormen van onderzoek, gezond verstand en gesprek op extreem hoge fietssnelheid overgeslagen.
  Deescalatie begint al vele jaren van te voren met een steekhoudend sociaal beleid, niet pas op het moment dat de boel al compleet is geescaleerd vanwege het ontbreken van een fair sociaal beleid….

  Wat dan wel weer hilarisch is dat de politie is bekogeld met fietsdynamos, daarmee kan veilig worden gesteld dat de integratie voor 100% voltooid.

  .

 7. AA

  Wie denkt dat de problematiek zich beperkt tot rellen heeft het mis. De overlast is structureel en varieert van geluidsoverlast tot moordpartijen. De politiek moet nu eens doeltreffend ingrijpen anders moeten ze hun bureau maar gaan opruimen en vertrekken.

 8. JdV

  Ja, wederom een grote blijk van vertrouwen voor de loco burgemeester die waarnam. Wie o wie zou dat nou zijn? Welke topper zorgt ervoor dat de burgemeester toch maar terug komt om het zelf aan te pakken in plaats van te vertrouwen op het competent handelen van zijn loco?

 9. wollie

  @mjpd zo beredeneerd kan een burgemeester nooit op vakantie.

 10. MJPD

  @DUIC
  Als ingezonden reacties pas de volgende dag worden geplaatst, zoals die van mij op zogenaamd “16/8/2020 – 17:43 ” dan heeft het nog weinig zin om te reageren…

 11. Jvs

  Daar zullen ze extra trots op zijn dat die voor hun eerder terugkeert. Vanuit de NL’se cultuur een verstandige zet. Vanuit het oogpunt van de relschoppers een zwaktebod en een overwinning.

 12. Pete

  De burgemeester doet een plas ,,de politiek drinkt een glas
  Alles blijft zoals het was
  Oververvecht Kanaleneiland is al 20 ,,30 jaar ellende

 13. Hand metrerdaad

  Prachtig hoe problemen met 300 rellende jongeren wordt omgedraaid naar 270 welwillende en meewerkende model burgers. Dat is ook precies het beeld wat ik kreeg toen ik alle beelden en meldingen zag…

 14. Pee

  Teveel gepraat en te weinig actie.

 15. MJPD

  @Hand metrerdaad
  Dan had u het Staatsjournaal moeten zien. Met moeite kon de NOS nog enkele blonde ‘jongeren’ in beeld brengen, die ik op de livestreambeelden vrijdag- en zaterdagavond totaal niet voorbij heb zien komen.

 16. Hadjememaar

  Ja joh, keihard aanpakken dat tuig. Repressie werkt heel goed om mensen die zich uitgesloten voelen weer bij de les te krijgen. Lukashenko weet daar alles van.

  Kijk, relschoppen is niet te tolereren, daar moet tegen opgetreden worden, maar “hard optreden” biedt m.i. geen enkele oplossing voor de lange termijn. Zolang er geen dialoog is tussen jeugd, ouders en bevoegd gezag en zolang jongeren het gevoel hebben dat ze maatschappelijk niet vooruit kunnen komen zullen ze meedoen met rellen.

  Ik wil de wijkagenten weer terug. Die hadden gezag en wisten waar de pijn zat.

 17. Bert

  @wollie de meeste mensen gaan niet na anderhalve maand in dienst treding meteen op vakantie. En helemaal wanneer het een functie betreft van ruim 110K plus extraatjes, is dat vrij apart te noemen.

 18. [email protected]🤔

  Geef Geert de kans in 2021 in Utrecht, geef Utrecht terug aan haar inwoners ….

 19. herman

  @Hadjememaar, jouw voorstel (dialoog enzo) hebben we 35 jaar geprobeerd, zie het resultaat.
  Helaas werkt dit niet bij deze groeperingen, die moet je wel keihard aanpakken, anders staan je je gewoon uit te lachen in de zogenaamde dialoog…..

 20. Pee

  @Hadjememaar

  Ze sluiten zichzelf overal buiten .
  En niet alleen hier maar in alle landen waar ze verblijven laten ze dezelfde mentaliteit en gedrag zien.
  Jij trapt in de slachtofferrol act van ze.
  Het ligt nooit aan hun maar altijd aan anderen ,volgens hun zelf.
  De zachte aanpak van praten en dingen regelen voor ze heeft dus zichtbaar gefaald.
  Nu kijken wat een hardere aanpak voor effect heeft .
  Maar er gebeurt niets en we gaan weer wachten op het volgende ”incident”.

 21. Bill

  En gewoon absurd dat loco-burgemeester Lot van Hooydonk niet voor de camera “durft” te verschijnen. Dit is gewoon haar taak, maar in geen velden of wegen gezien!! Waar is de leiding van onze stad als je haar écht nodig hebt?!

 22. Arbeider

  Net bij Op 1 de politiechef van Midden Nederland zien raaskallen.Bagataliseren, ondanks de voorzet van de presentator laf de doelgroep Marrokaanse reljeugd omzeilen. Dus mensen in de wijken…men weet niet waar dit geweld vandaan komt, het zijn zielige jongens die nu een aantekening krijgen op iets wat een strafblad lijkt.

  Ondertussen in Ondiep weer rellen…door wie? U mag 1x raden…Nederland anno 2020! We kunnen ” rustig ” slapen hoor….pfff

 23. Bromsnor

  @Geenstijl, Bromsnor denkt dat relschoppers ook inwoners zijn.

 24. Hadjememaar

  @Herman en Pee, daar vergis je je in. De dialoog is juist helemaal afgebouwd. Overvecht had 15 wijkagenten die ook achter de voordeur welkom waren. Die hadden dagelijks een vinger aan de pols, kenden iedereen en konden optreden als dat nodig was. Die wijkagenten zijn allemaal wegbezuinigd en vervangen door versnipperde initiatieven en een overkoepelend buurtteam dat niet achter de voordeur komt. En een dialoog is er helemaal niet meer en vertrouwen over en weer is er ook niet.

  De meeste mensen in Overvecht, vooral de jeugd, hebben geen enkele reden om vertrouwen te hebben in het bevoegd gezag. Het gezag heeft ze niks te bieden. Er is domweg geen perspectief en de verleiding om “mee te doen” met andere groepen is groot. Als jongere in Overvecht heb je toch niks te verliezen.

 25. herman

  @Hadjemaar, toen de wijkagenten er blijkbaar nog wel waren was het toch niet beter dan nu? Delen van Overvecht en Kanaleneiland zijn al lange tijd geen fijne plekken.
  Dus die dialoog heeft gedurende lange tijd veel geld gekost en niets opgelost, eerder het tegendeel. Sommige heren hebben zich “rechten” toegekend die onaanvaardbaar zijn.
  Na veel te lange tijd pappen en nathouden is het nu echt tijd voor een andere aanpak. En voor alle duidelijkheid geen PVV of Forum gedoe, gewoon door de reguliere politiek.

 26. Jerry

  Van Zanen bedankt

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).