Waarom komen er eigenlijk geen woningen in het Jaarbeurspleingebouw? Waarom komen er eigenlijk geen woningen in het Jaarbeurspleingebouw?

Waarom komen er eigenlijk geen woningen in het Jaarbeurspleingebouw?

Waarom komen er eigenlijk geen woningen in het Jaarbeurspleingebouw?
Het huidige skatepark op het Jaarbeursplein
Utrecht heeft een nijpend tekort aan huizen. Veel mensen, waaronder gemeenteraadsleden, vragen zich dan ook af waarom er geen woningen komen in het nog te verrijzen Jaarbeurspleingebouw. Het college laat nu weten dat daar meerdere redenen voor zijn.

Utrecht heeft een nijpend tekort aan huizen. Veel mensen, waaronder gemeenteraadsleden, vragen zich dan ook af waarom er geen woningen komen in het nog te verrijzen Jaarbeurspleingebouw. Het college laat nu weten dat daar meerdere redenen voor zijn.

Het Jaarbeurspleingebouw moet, zoals de naam al doet vermoeden, op het Jaarbeursplein worden gebouwd. Op deze plek is nu nog het skatepark te vinden. In een bestemmingsplan uit 2015 is het Jaarbeursplein aangewezen als evenementenlocatie. Het is volgens de gemeente een van de weinige plekken in het centrum waar grootschalige evenementen, inclusief demonstraties, kunnen plaatsvinden.

“Bijkomend voordeel van deze plek is dat het direct bij Utrecht Centraal ligt zodat het goed bereikbaar is voor bezoekers van de evenementen”, schrijft het college in een brief aan de raad. Daarnaast is er ook extra geïnvesteerd. Zo ligt er bijvoorbeeld een zware constructie onder zodat ook vrachtwagens het Jaarbeursplein op kunnen rijden.

Geluid

In hetzelfde bestemmingsplan uit 2015 is het Jaarbeurspleingebouw aangewezen als kantoorpand. Dit is een zogenoemde ‘niet-geluidsgevoelige functie’ en past daarom naast een evenemententerrein. Vanwege de inmiddels grote behoefte aan woningen is alsnog onderzocht of de bestemming van het Jaarbeurspleingebouw niet deels aangepast kan worden.

Een geluidsspecialist heeft verschillende metingen gedaan rond het Jaarbeursplein. Hierbij is zowel gekeken naar het geluid dat wordt veroorzaakt door het verkeer, waaronder de stadsbussen en de trams. Daarnaast is ook de invloed van evenementen die plaatsvinden op het Jaarbeursplein gekeken.

Overschrijding

Uit het onderzoek is gebleken dat er een forse overschrijding is van de normen – als er woningen zouden komen – en er wordt dan ook afgeraden om woningen te bouwen op deze plek. Onder meer de geluidsadviseur geeft aan dat bewoners last kunnen krijgen van hun gezondheid, door bijvoorbeeld slaapverstoring, stress en een hoge bloeddruk. “Dit past niet in gezond stedelijk leven voor iedereen”, aldus het college.

Tot slot speelt geld ook een rol. De gemeente zegt dat door er kantoren te bouwen een hogere grondopbrengst is. “Het realiseren van een woonprogramma conform de Woonvisie is op deze locatie financieel niet haalbaar.”

10 Reacties

Reageren
 1. Mark

  “Uit het onderzoek is gebleken dat er een forse overschrijding is van de normen – als er woningen zouden komen”. Hoe kunnen mensen dan wonen naast het Vredenburg… Als de gemeente nu gewoon eens eerlijk is en zegt waar het werkelijk om gaat: kantoren leveren de gemeente meer op.

 2. Marko

  Heel bijzonder dat vergelijkbare bezwaren er niet zijn voor de appartementen in de Galazy Tower die momenteel in aanbouw is. Die grenst ook aan het Jaarbeursplein.

 3. Erwin

  @mark: artikel wel gelezen? Jaarbeursplein is evenementenlocatie, Vredenburg niet. Niet alles is een complot.

 4. Wim

  Tijd dat dat ding er nou eindelijk wordt neergezet.
  Opvullen, die lege vlakte.

 5. Dorine

  O, dus men weet wel degelijk dat geluidsoverlast (en dan bedoel ik ook OVERlast, niet een beetje extra geluid) gezondheidsproblemen veroorzaakt? Waarom mag er dan wel steeds meer horeca in de binnenstad? Die veroorzaakt, met name door menselijk stemgeluid, ook veel geluidsoverlast. Maar dan ben je een zeikerd als je daar over klaagt.
  Nogmaals, voor de hutjesopdeheiroepers onder ons, we hebben het hier niet over een beetje gezellig geroezemoes, maar over niet meer kunnen slapen van het geschreeuw en gelal van aangeschoten volk onder je raam. En trust me, dat komt vaker voor dan je denkt.

 6. Jeroen

  @Mark op het Vredenburg zijn toch geen evenementen? En trams rijden daar ook niet langs. Volgens mij hebben ze daarnaast geluidslekken uit TiVre moeten dichten omdat er anders inderdaad forse overschrijdingen waren.

 7. Harry Mens

  @mark

  Rijden er op vredenburg treinen dan? Die wekelijkse bio markt is inderdaad wel verschrikkelijk qua geluid ja 😉

 8. R.van Ree

  Hoop dat ze gelijk wat aan de fietsen chaos doen.🥴

 9. Eva

  Fijn dat de gemeente nu aandacht heeft voor de serieuze gevolgen van geluidshinder. Wetenschappers verwachten dat geluidshinder de grootste milieugerelateerde bedreiging voor onze gezondheid wordt. Op dit moment staat de gezondheidsschade door een teveel aan geluid al op de tweede plaats, ná fijnstof.
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Geluidshinder#Gevolgen_van_geluidshinder

 10. Cico

  Dat skatepark is tot nog toe de beste toevoeging op dat hele plein. Wordt intensief gebruikt door skaters, wat weer gratis entertainment oplevert voor alle andere mensen. Jaarbeursplein is nu een verblijfsruimte geworden in plaats van de doorgangsroute dat het eerst was.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).