Water uit Merwedekanaal gebruikt om Utrechtse wijk te verwarmen Water uit Merwedekanaal gebruikt om Utrechtse wijk te verwarmen

Water uit Merwedekanaal gebruikt om Utrechtse wijk te verwarmen

Water uit Merwedekanaal gebruikt om Utrechtse wijk te verwarmen
Het water uit het Merwedekanaal wordt straks gebruikt om de zesduizend huizen van de nieuwe Utrechtse wijk Merwede duurzaam te verwarmen. De aquathermie-installatie, die warmte uit het water haalt, wordt de grootste van Nederland. De eerste woningen zullen naar verwachting in 2027 opgeleverd worden. Dan zal ook de installatie aan gaan.

Het water uit het Merwedekanaal wordt straks gebruikt om de zesduizend huizen van de nieuwe Utrechtse wijk Merwede duurzaam te verwarmen. De aquathermie-installatie, die warmte uit het water haalt, wordt de grootste van Nederland. De eerste woningen zullen naar verwachting in 2027 opgeleverd worden. Dan zal ook de installatie aan gaan.

Aquathermie haalt warmte uit oppervlaktewater, afvalwater of drinkwater. Die warmte wordt vervolgens opgeslagen in de bodem en gebruikt in een warmtenet. Het biedt daarmee een milieuvriendelijk alternatief voor gasverwarming. Dat staat op de website van Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden (HDSR), die samen met Rijkswaterstaat een vergunning verleende aan de gemeente Utrecht voor de bouw van de installatie.

Tekst loopt door onder de foto

Hoewel het momenteel nog beperkt wordt toegepast, kan ruim zestig procent van de gebouwen in Nederland op deze manier verwarmd worden volgens HDSR. Wethouder Lot van Hooijdonk is daarom blij met deze stap. “Fantastisch dat we deze duurzame techniek gaan toepassen in een nieuwe wijk in onze stad. En mooi dat we de kennis en inzichten die we hiermee opdoen ook weer kunnen gebruiken voor andere mogelijkheden voor aquathermie binnen onze gemeente.”

Invloed op leven van organismen 

Aquathermie kan invloed hebben op het leven van organismen in het Merwedekanaal. Het water wordt namelijk opgepompt om er warmte uit te halen. Daarbij wordt vuil uit het water gefilterd, maar bijvoorbeeld ook plankton. Bovendien is het water wat koeler als het teruggaat in het kanaal. Dat kan invloed hebben op het ecosysteem. 

Els Otterman, bestuurslid van HDSR, benadrukt dat het waterschap oog heeft voor de mogelijke gevolgen voor de waterkwaliteit en ecologie. “Maar als waterschap willen we ook een bijdrage leveren aan de energietransitie. Daarom onderzoeken we, samen met Rijkswaterstaat, wat mogelijkheden zijn voor aquathermie zonder dat dit gevolgen heeft voor de waterkwaliteit.”

Om negatieve gevolgen te beperken zijn maatregelen genomen, zoals de aanleg van natuurvriendelijke oevers en visbossen in het Merwedekanaal. 

31 Reacties

Reageren
  1. Ron

    Fantastisch plan, alle beetjes helpen. Het punt dat we kunnen kiezen wat we doen zijn we echt voorbij, alle haalbare opties zijn nodig om onze stad zo snel als nodig van het gas af te krijgen. Nu nog Grachte-energie, om via de oude en nieuwe gracht de binnenstad van warmte te voorzien!

  2. Koel Hoofd

    Pardon??
    Het is dus bekend dat het ecologische problemen gaat geven, terwijl de EU nu al in onze nek hijgt over waterkwaliteit en biodiversiteit zonder dat aquathermie van invloed is….
    Klinkt als zoveelste gevalletje steenkool vervangen voor petroleum.
    De wereld an sich schiet er niets mee op maar sommigen worden er wel rijker door.

  3. Ron

    @Koel Hoofd, geen enkele vorm van energie opwekking is zonder nadelen. Laten we daarom de vormen nemen die de minste hinder geven, zoals bovenstaand initiatief.

  4. Nina

    Van de wal in de sloot dus, als ik het zo lees. Voor het klimaat ten koste van de ecologie en het waterleven.

    Willens en wetens ook nog. Je moet het maar durven, zeg.

  5. Gjb

    Ik zie de dode vissen nu al drijven! Het zal hun Lot wel zijn.

  6. Le coq sportif

    Echt de bizarre cynische onzin die je elke keer weer uitslaat is niet te harden Koel Hoofd

    On topic: Mooie ontwikkeling, langzaam maar zeker vindt die energietransitie wel plaats

  7. Anoniem

    Ik ben het helemaal.met de vorige reactie eens. Als je van te voren al weet dat het schadelijk is voor het milieu in het merwedekanaal en daar nog geen juiste oplossing voor hebt, hoe kan je er dan gewoon mee doorgaan. Het maakt niet uit wat we ook allemaal zeggen, de gemeente doet toch wat het wil, want het merwede projekt moet er hoe dan ook konen, wat voor gevolgen het voor de bewoners heeft die aan de omliggende kanten wonen of wat voor schade het aan het milieu aanricht, dat maakt allemaal niet uit. Inspraak is een mooi woord, maar voor de gemeente Utrecht heeft het geen betekenis.

  8. Pol

    @ Koel hoofd: misschien moeten ze eens in Chicago gaan kijken..?
    https://www.forbes.com/sites/siladityaray/2024/09/12/trump-tower-chicago-violated-environmental-laws-and-killed-thousands-of-fish-illinois-court-rules/

  9. Scherpschutter

    Opmerkelijk, nietwaar? Hoe meer je die zogenaamde groene ‘natuurpartijen’ de ruimte geeft, hoe minder er van je natuur over blijft…

    U mag geen natuurlijk vlees eten, maar wel in een fabriek geproduceerde rotzooi.

    Groene weilanden worden zwarte zonnevlaktes.

    Blauwe wateren worden zwarte zonnevlaktes.

    Akkers verdwijnen voor huizen en natuurverstorende windmolens.

    Hele Estlandse oerbossen tegelijk worden opgestookt.

    En nu zijn de rivieren aan de beurt…

  10. Van Puffelen

    Zal wel net zo succes worden als in Parkwijk, het twee water leidingssysteem, waar het de bedoeling was om ongezuiverd water voor de toilet te gebruiken en gezuiverd water om te drinken. U raad het al, we hebben twee jaar water ongezuiverd gedronken en met gezuiverd water de toilet gespoeld, toen hebben ze het maar afgeschaft en u raad het al, wij de bewoners mochten de linkse hobby’s betalen 3400 gulden kosten dat grapje. Maar ze zouden kijken of ze de bewoners schadeloos konden stellen en ik wacht daar nog steeds op. Ik wens ze in de Merwede zone alvast zeer veel warme winters toe.

  11. Rob H.

    Het zou ook maar eens wat zijn, dat je een betere wereld achterlaat voor je kinderen. Dat moeten we niet willen met zijn allen (als ik hier de commentaren weer eens lees).

  12. rene

    Beste redactie,
    Waarschijnlijk zijn jullie een “t” vergeten bij het warme uit het water halen.

  13. Lombokker

    Goed initiatief, dit is gewoon een hele grote warmtepomp.
    Dat temperatuur van het water in het Merwedekanaal wat lager wordt lijkt me geen enkel probleem. Minder kans op blauwalg, en wie weet kunnen we er ‘s winters weer eens op schaatsen!

  14. Utrechtvoorutrecht

    Heel netjes dat er bij deze innovatie ook een ecologische kanttekening geplaatst wordt. Wel jammer dat vele lezers dan vergeten dat de alternatieven, ook wat issues met temperatuur hebben. Waarom staan kerncentrales altijd bij stromend water? Oh ja, voor de koeling! En wat komt er vrij bij het verbranden van gas om electriciteit te winnen? Warmte! En waar gaat die warmte heen? Grond/oppervlaktewater!

    Eerst lezen, dan piepen: https://edepot.wur.nl/182626

  15. Koel Hoofd

    @le coq sportif
    Systeemdenken is overduidelijk niet je sterke kant, klakkeloos in de groene ganzenpas meelopen wel.

    @Scherpschutter
    Daar erger ik me al vele decennia aan.

    @Pol
    Je bedoelt dat ze zich alvast moeten gaan voorbereiden op een slepende rechtszaak?

    @Lombokker
    Het moet echt paar weken lang wel heel erg hard vriezen om stromend vaarwater van het Merwedekanaal tot schaatsbaan te laten bevriezen.
    Blauwalg heeft stilstaand water nodig.

  16. Klaasjan

    Een lesje natuurkunde lijkt me nuttig voor u, Scherpschutter.
    Gelukkig blijft Amelisweerd bestaan temidden van uw denkbeeldige ruïnes.

  17. Scherpschutter

    @Klaasjan

    Ik begrijp uw reactie. U kunt immers niet zeggen dat ik inhoudelijk geen gelijk heb. Natuur is in de slechts mogelijke handen bij die zogenaamde ‘groenen’.

  18. De count

    Vrees dat de bewoners hier de hoofdprijs voor gaan betalen. Geen auto voor de deur, hoge energierekening, postzegeltuintje, wordt niet veel daar

  19. Massegast

    Massegast heeft de zeer strenge winter van 1963 nog in z’n geheugen zitten. We schijnen zo’n winter in dit tijdsgewricht niet meer te krijgen, maar mocht het toch gebeuren, dan wens ik de nieuwe Merwede-bewoners veel sterkte. Mijn advies: schaf voor de zekerheid maar een paar elektrische kacheltjes aan.

  20. Nina

    @ Rob H.

    Ja, dat hoor je steeds als je terecht vragen stelt bij dit soort acties; dat je geen toekomst wilt voor je kinderen.

    Sommige verwijters stappen vervolgens 4 keer per jaar in het vliegtuig voor een vakantie en daarna ok nog voor wat zakelijke vluchten; allemaal gerechtvaardigd door de Pfas-houdende zonnepanelen op hun dak en de EV aan hun laadpaal.

    Het zijn vaak niet de mensen die met een oude broodzak naar de bakker gaan, maar wel de mond vol van duurzaamheid hebben. Humor wel.

  21. Nina

    @ Klaasjan
    Dat Amelisweerd nog bestaat, is te danken aan buurgemeente Bunnik. De gemeente Utrecht wilde hier ooit huizen bouwen en dat is door de gemeente Bunnik tegengehouden.

    Als de A27 wordt verbreed, verdwijnt er een strook bos en verbindt een overkapping het stuk natuur bij Lunetten weer met Amelisweerd.

  22. Klaasjan

    @Nina,
    Mijn opmerking over Amelisweerd was vanzelfsprekend ironisch bedoeld.
    Welke gemeente dan ook heeft bijgedragen aan behoud van Amelisweerd: mooi toch als men niet die idioot dure plannen voor nutteloze verbreding van de A27 doorvoert?

  23. Rob H.

    @nina: Het gaat me niet om een ouwe broodzak of vier keer vliegen. Het gaat me erom, dat als wij zo doorgaan, je dochter straks haar telefoon en elektrische auto niet meer kan opladen en in de kou leeft, omdat de fossiele brandstoffen op zijn. Daarom moeten we inzetten op dit soort ontwikkelingen

  24. Le coq sportif

    @Koel Hoofd dat is vaak het probleem met mensen zoals jij. Jezelf als grote (systeem)denker zien, compleet overtuigd van het eigen gelijk en mensen die het niet met je eens zijn als makke schapen die achter de massa aanlopen beschouwt. Niet beseffend dat je eigen mening heus niet heel origineel is.

  25. Nina

    @ Klaasjan
    Fijn voor jou dat jij zelf geen directe last zegt te ondervinden van de files op de A27 bij Utrecht.

    Ademen wij in Utrecht wel gewoon de viezere filelucht in. Net als alle kinderen bij de vele sportclubs langs de A27 die precies tijdens de avondspits daar sporten.

    Wel heel fijn dat er een milieuzone is in Utrecht.

  26. Nina

    @ Rob H.

    Met vliegen verbruik je brandstoffen en plastic wordt gemaakt van olie.

  27. Scherpschutter

    @Rob H 12:06

    Een wereld die totaal failliet is doordat overheden klimaatspoken najagen (of nare totalitaire systemen willen implementeren), is geen betere wereld, Rob.

    Maak je geen zorgen. ‘We’ hebben nog voor honderden jaren aan fossiele brandstoffen. Makkelijk nog 100 jaar tijd om een alternatief te bedenken. Dat kun je de markt wel toevertrouwen. Een door winstmotieven gedreven genie zal langskomen en alles oplossen, zoals altijd.

    Je dochters en de dochters van je dochter zullen een droomleven leven.

  28. Toine Goossens

    @Scherpie,

    De herverzekeraars, belegt u daarin?, hebben deze week alarm geslagen. Zij voorzien onverzekerbare klimaatrisico’s. Heb ‘t u het FD niet goed gelezen? De schadepost, nu 50 miljard gaat toenemen tot 150 miljard. Én overbodige klimaatdoden. Kom zeg, 2 voeten op de grond graag.

  29. Scherpschutter

    @Toine Goossens 21:28

    Volgens mij waarschuwden ze er vooral voor dat de verzekeringspremies snel fors omhoog zullen gaan, Toine. 😉

  30. Van Puffelen

    Toine Goossens@@ Nee, we zijn lekker bezig met al die windmolens die trillingen veroorzaken in zee waar het leven in zee erg veel last van heb en de windmolens op land daar vliegen erg veel vogels zich dood tegen de wieken.

    Maar nu even over de elektrische auto’s en fietsen, deze accu’s zijn niet recyclebaar (meer chemische) en een aanslag voor het milieu, zo meteen hebben we zo veel oude accu’s dat we een trap naar de maan kunnen bouwen (wat dan wel weer makkelijk is om daar ook grondstoffen te delven, dat dan wel weer).

    Waar denk iedereen dat de grondstoffen vandaan komen uit de fabriek of uit mijnen die zeer verontreinigend zijn en veel mensen werken die voor een habbekrats levensgevaarlijk werk doen en deze mijnen verontreinigen de hele omgeving, (maar wel lekker schoon bij ons in de wijk, hypocrisie ten top).

    Maar stroom omzetten in groene waterstof betekend dat maar één derde van de stroom omgezet kan worden in waterstofgas twee derde gaat verloren.

    Nou denk veel mensen dat elektrische auto’s en fietsen schonen zijn dan benzine en auto’s en auto’s op gas, maar vergeet niet dat de stroom wel ergens mee opgewekt moet worden. Maar als dat maar bij een ander in hun achter tuin gebeurt, is er natuurlijk niks aan de hand in de Groen Links wijken (dat is ver van mijn bed show).

    Maar blijf allemaal maar lekker tegen kerncentrales, want waarom zou je efficiënt gaan werken, als je ook de hele aarde kan vergiftigen en veel dieren de dood in jagen.
    Tuurlijk zijn bij kerncentrales ook risico’s maar deze zijn wel te verwaarlozen tegenwoordig. (Pss, bij Japan zijn inderdaad 20.000 mensen over eden maar dat kwam door een vloedgolf die door een aardverschuiving in zee is ontstaan en de hele stad heeft weg gevaagd)

  31. Ooginaller

    Nou, laat ze t maar eens proberen met die nieuwbouwwijk voordat ze het in onze wijk doordrukken. Daar zijn namelijk plannen voor, merken we hier aan de vele glimmende voorlichtingsfolders en enquetes die we op de mat krijgen.

    Ik kom uit een familie van installateurs, loodgieters, elektriciens en andere bouwvakkers. Die zeggen dat het nooit genoeg energie gaat opleveren om onze jaren 30-huizen warm te krijgen. (Nee, is niet tegen aan te isoleren.) En dat het waarschijnlijk zelfs ook niet gaat werken in een splinternieuw 100% supergeïsoleerd gebouwd appartement (maar wel beter dan hier).

    Maar laten ze het eerst daar maar doen. Ik laat me graag verrassen door de uitkomst.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).