Wereldwijde schaarste aan personeel en materiaal leidt tot problemen voor Utrechtse bouwprojecten Wereldwijde schaarste aan personeel en materiaal leidt tot problemen voor Utrechtse bouwprojecten

Wereldwijde schaarste aan personeel en materiaal leidt tot problemen voor Utrechtse bouwprojecten

Wereldwijde schaarste aan personeel en materiaal leidt tot problemen voor Utrechtse bouwprojecten
Utrechtse bouwprojecten ondervinden hinder van een wereldwijde schaarste aan personeel en materialen. Met name in de bouwsector lopen projecten door die schaarste vertraging op of vallen ze duurder uit.

Utrechtse bouwprojecten ondervinden hinder van een wereldwijde schaarste aan personeel en materialen. Met name in de bouwsector lopen projecten door die schaarste vertraging op of vallen ze duurder uit.

De wereldwijde schaarste ontstaat nu we, na de stagnatie van de economie door de coronacrisis, te maken krijgen met sterke economische groei. De schaarste leidt tot stijgende prijzen en dat is vooral in de bouwsector merkbaar. In de eerste helft van dit jaar waren prijzen in de bouwsector 40 procent hoger dan in 2015. Vorig jaar waren de prijzen nog maar 28 procent hoger dan zes jaar geleden.

De effecten van die kostenstijging zijn ook in Utrecht goed merkbaar. De gemeente Utrecht houdt rekening met vertraging bij uitvoering van projecten doordat materialen niet op tijd leverbaar zijn en offertes die hoger zijn dan het beschikbare budget. Ook het dagelijkse onderhoud van bijvoorbeeld prullenbakken en kunstgras van sportvelden in de gemeente ondervindt hinder.

Maatregelen

Een voorbeeld van een project dat last heeft van de prijsstijgingen is volgens de gemeente Kindcentrum Leeuwesteyn. De aanbesteding van het kindcentrum valt ruim 15 procent hoger uit dan door de gemeente was geraamd.

“Per project wordt beoordeeld wat nodig en mogelijk is om budgetoverschrijdingen te voorkomen” – Gemeente Utrecht

De gemeente gaat per project beoordelen wat nodig en mogelijk is om overschrijding van de budgetten te voorkomen. Mogelijke maatregelen zijn het uitstellen van aanbestedingen en het optimaal benutten van voorraden. Ook kan geld gebruikt worden dat gereserveerd was voor onvoorziene kosten.

De Machinerie

Ook projecten die niet van de gemeente zijn, krijgen te maken met hogere kosten. Onder meer de bouw van De Machinerie, dat in het pand van Central Studios moet komen, gaat waarschijnlijk duurder uitvallen dan van tevoren berekend. Dat heeft te maken met de stijgende prijzen van hout, staal en arbeid in de bouwsector. Voor De Machinerie is versoberd op onder meer materiaalkeuze, inrichting en afwerking, zodat de kosten met in ieder geval 318.000 euro worden gedrukt.

Tekst loopt door onder de afbeelding

De Machinerie

De bouwkostenraming van De Machinerie heeft als gevolg van de prijsstijgingen echter nog steeds een tekort van 1.607.000 euro, meldt de gemeente. De belangrijkste investeerder in De Machinerie, Erfgoed Werkspoor Utrecht BV (EWU), heeft daarom besloten om 985.000 euro extra te investeren tegen een lager rendement dan de oorspronkelijke investering.

Rijksmiddelen

De gemeente komt vanuit het potje rijksmiddelen voor ondersteuning van de lokale culturele infrastructuur dat aan Utrecht beschikbaar is gesteld met een incidentele bijdrage van 300.000 euro.

De Machinerie voldoet aan de voorwaarden voor die rijksbijdrage en de gemeente vindt het belangrijk dat de organisaties die De Machinerie vormen, zoals NFF en Fotodok, behouden blijven in de stad.

15 Reacties

Reageren
 1. Scherpschutter

  Dit is allemaal nog maar het begin…. Overheden hebben zowel de wereldwijde supply chain kapot gemaakt als het geld compleet verwoest door ongekende ontwaarding. De moeder aller crisissen is onvermijdelijk en aanstaand.

  Nu zal de prijs betaalt gaan worden, maar niet door overheden uiteraard.

 2. JdV

  Aanbesteed is aanbesteed, vastgestelde prijzen blijven gelden. De ondernemer neemt het risico, hij geeft ook geen korting als de prijzen van materialen of arbeid dalen zoals tijdens de vorige crisis.
  Als je nu last hebt van de hoge prijzen komt het omdat je begroot hebt op prijzen die niet meer reeel zijn. Slimme inkopers leggen prijzen vast in een laagconjuctuur.

 3. Realist

  Hopelijk leest de gemeente mee, dit heeft een direct gevolg voor allerlei klimaatplannetjes. Van het gas af bijvoorbeeld, dat kan nog wel eens heel lang duren zonder technisch personeel.

 4. Massegast

  Over het algemeen vind ik ‘de economen’ nogal falen in deze ‘bijna corona voorbij fase’. Ze verhelderen de logistieke chaos niet, laat staan de inflatie. Zo’n ECB tast in het duister. Nou, dan zet ik m’n intuïtie maar aan het werk. Er komen economische tijden, die een vrij fantastisch karakter gaan krijgen, zeker als de ECB de rente moet gaan verhogen om de inflatie tegen te gaan. Want daarvoor zijn ze op aarde. En dan maar hopen dat de pandemie echt geschiedenis wordt.

 5. Peter de V.

  Alsof de Machinerie dit soort ontwikkelingen nodig heeft om budgetoverschrijding te realiseren. Dat zwarte gat gaat nog veel meer geld opzuigen, wacht maar af.

 6. Scherpschutter

  @Massegast

  De ECB is niet bepaald op aarde om de inflatie te beteugelen. Dat is net zoiets als stellen dat pyromanen op aarde zijn om branden te blussen. Werkelijk de enige reden dat de ECB bestaat is om geld uit te geven dat uit lucht bijgemaakt kan worden. Inflatie genereren. Ofwel; koopkracht stelen met niets doen.

  @Peter de V.

  Maar natuurlijk. Dat is precies de bedoeling. Al die subsidieprojecten zijn werkelijk niets anders dan linkse verbrandingsovens van geld dat van productieven is afgenomen. Zo wordt de midden- en onderklasse (diegenen die de belasting opbrengen) verder verzwakt en afhankelijker van de overheid…

 7. Massegast

  @Scherpschutter — Wacht maar rustig af. De ECB is in een fuik gelopen. Als de inflatiestijging doorzet is er voor de ECB geen houden meer aan. Dan gaat de rente omhoog, met alle gevolgen van dien. De Zuidelijke Euro-landen (equivalent-landen als Oekraïne en Argentinië betalen 8% op hun obligaties) en de zombie-bedrijven vallen om. De huizenprijzen dalen, wat onderwater perikelen geeft. De bitcoin blijkt een replica van de dwaze tulpenhandel. En de consument gaat stevig op de rem staan, met een recessie tot gevolg. Dit alles wordt ingeleid door een beurscrash, aangezwengeld door een schandaal. Had u 3 maanden geleden al van EverGrande gehoord? Afgelopen jaar zijn er al meer schandalen geweest. Inderdaad, de ECB heeft uit het niets geld geschapen, wat tot de nep-welvaart van de afgelopen 10 jaar geleid heeft.

 8. Koel Hoofd

  Kortom:
  – die sociale nieuwbouw gaat niet door omdat de kosten veel hoger zijn dan de inkomsten over lange tijd, het rendeert dus niet.
  – die ingebreide nieuwe flatjes gaan vertraging oplopen en ook een heel stuk kleiner moeten worden om nog betaalbaar te kunnnen zijn. Dus €330.000 voor 25-30m2 ipv 45m2, terwijl er een rentestijging in de ECB pijplijn zit.
  – die hele energietransitie gaat ook minstens 8 jaar vertraging oplopen, want er moeten eerst voldoende technische mensen worden opgeleid.

  Die politiek correcte groengewassen luchtkastelen zijn gewoon niet opgewassen tegen contact met de harde realiteit.

 9. GeeWee

  Mag ik straks als ozb-betalende Utrechter gratis naar de film in De Machinerie?

 10. Ton

  @ JdV
  Was het maar zo simpel.
  Je hebt niet alleen slimme inkopers maar ook slimme verkopers.
  Er zijn altijd kleine lettertjes: overmacht, calamiteiten, ‘transporttoeslag’, ‘energietoeslag’, enz. Je ziet ze nu allemaal voorbij komen.
  En als je als inkoper wel echt ieder risico wil uitsluiten, betaal je natuurlijk ook meer. Als de prijsstijgingen dan achteraf meevallen heb je dus te veel betaald. Dan krijg je ook weer iedereen over je heen.
  En dan zijn er nu ook nog de problemen met de levertijden. Als je aan de laagste prijs wilt blijven vasthouden ben je natuurlijk niet de eerste die geleverd krijgt.
  En er zijn ook nog de mannetjes die gaan voor de baggervette winsten.
  Die winsten komen natuurlijk ook niet zomaar uit de lucht vallen.

 11. JdV

  @Ton: Als gemeente heb je een iets andere positie dan de gemiddelde inkoper. Als het gaat om (woning)bouw kun je zo ongeveer je eigen voorwaarden dicteren omdat zonder toestemming van diezelfde gemeente er 0,0 gebouwd kan worden. Iets met bestemmingsplannen, bouwvergunningen, voorkeursrecht en bezit van grond zeg maar.
  Een slimme gemeente (niet 030 dus) besteed aan in tijden van laagconjuctuur en beperkt e mogelijkheden voor de andere partij op het doorberekenen van prijsstijgingen (cap). Voor wat betreft late levering, daarvoor neem je afspraken op over boetes bij niet tijdige oplevering.
  Maar ambtenaren zijn geen goede inkopers, en daarbij is er veel “openbare” aanbesteding waarbij de winnaar al bekend is voor de inkt op de uitvraag droog is. Een goede inkoopafdeling met professionals verdiend zichzelf makkelijk terug. Maar dan moet je als gemeente wel de juiste professionals aantrekken en betalen.

 12. Utrechter2

  Bedrijven hebben zeggen altijd dat ze tekort hebben aan personeel (aan het bekende schaap met 5 poten dat bereid is voor gemiddeld 10 euro per uur te werken, uiteraard met 0-urencontract). Het verschil met vroeger is dat iedereen het nu blindelings aanneemt.

 13. jos stelling

  Als alle rapporten, verslagen, onleesbare (vele) adviezen, vermeende problemen en excuses worden weg gefilterd krijg je een helder inzicht in de feitelijke incompetentie (schande). Maar dit geldt en gold voor erg veel ‘bestuurlijke zaken’, waarbij men zich wil/moet verschuilen
  Wat hier ontbreekt is het gedoe om het uit de koers geraakte containerschip in het Suez kanaal, waar volgens berichten de helft van de wereldhandel in opgeslagen was.

 14. Wim Vreeswijk

  Het is zaak dat er zo snel mogelijk extra vakopleidingen in Utrecht komen voor o.a. de bouw en zorg zodat we zoveel mogelijk mensen kunnen rekruteren en er verantwoord gewerkt kan gaan worden zonder wachtlijsten.

 15. Ton

  @JdV
  duidelijk

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).