Werkzaamheden aan Ooster- en Westerkade in Utrecht starten binnenkort Werkzaamheden aan Ooster- en Westerkade in Utrecht starten binnenkort

Werkzaamheden aan Ooster- en Westerkade in Utrecht starten binnenkort

Werkzaamheden aan Ooster- en Westerkade in Utrecht starten binnenkort
De gemeente Utrecht gaat binnenkort een aantal bomen verplaatsen van de Ooster- en Westerkade, naar de wijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn. Hiermee starten dan ook de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van beide kades.

De gemeente Utrecht gaat binnenkort een aantal bomen verplaatsen van de Ooster- en Westerkade, naar de wijk Leeuwesteyn in Leidsche Rijn. Hiermee starten dan ook de voorbereidende werkzaamheden voor de herinrichting van beide kades.

De huidige inrichting van de Ooster- en Westerkade is volgens de gemeente, met het oog op de gezonde en duurzame ontwikkeling van de binnenstad, niet meer van deze tijd. Ook zijn de twee straten belangrijk geworden door de komst van station en parkeergarage Vaartsche Rijn, de Uithoflijn en de ontwikkeling van Rotsoord.

De gemeente gaat met de herinrichting van de kades de zogenoemde ‘zone A’ buiten de singels uitbreiden. Dat betekent dat de nadruk ligt op voetgangers, fietsers en verblijfskwaliteit, terwijl de auto te gast is en parkeren op straat wordt verminderd. De Ooster- en Westerkade zijn dan ook aangewezen als autoluw gebied.

Vergunning

Er is een vergunning verleend voor onder meer het verplaatsen van 11 amberbomen naar Leeuwesteyn. Deze bomen moeten weg omdat ze volgens de gemeente te groot zijn, waardoor de kades beschadigd kunnen raken.

Het verplaatsen van deze bomen zou zo snel mogelijk moeten gebeuren omdat het verplantseizoen bijna afloopt. “Een volgend moment om te verplanten valt pas in het najaar en daarmee midden in de herinrichting, wat leidt tot extra vertraging en overlast voor de omgeving”, is te lezen in een brief aan de gemeenteraad.

Daarnaast wordt binnenkort ook gestart met voorbereidend werk aan kabels en leidingen onder deze bomen. “Risico voor beschadiging van de bomen en vertragingen in het werk willen we voorkomen”, aldus de gemeente.

Essen

In de vergunning staat ook dat 19 essen aan de Ooster- en Westerkade gekapt mogen worden. Al deze bomen hebben essentaksterfte en zijn dus ziek.

Iemand heeft bezwaar gemaakt tegen de vergunning en daarmee dus tegen het verplaatsen van de amberbomen en het kappen van de essen. Hierin worden onder meer vraagtekens gezet bij de grootte van de amberbomen en de mogelijke gevolgen voor de kades. “De verwarring is mogelijk ontstaan omdat in het constructieonderzoek ook de huidige grootte is doorgerekend en niet alleen een doorrekening van de boom in volgroeide omvang”, is te lezen in de brief.

Ook wil de bezwaarmaker dat de zieke essen zo lang mogelijk blijven staan. De gemeente verwacht echter, gezien de slechte conditie van de bomen, dat deze essen sowieso binnenkort het veld moeten ruimen. “Daarom hebben we besloten de herinrichting aan te grijpen om de essen in één keer te vervangen door gezonde bomen van meerdere soorten.”

De kap van de 19 essen staat gepland in augustus van dit jaar. Dit is nog voor de start van de herinrichting van de Ooster- en Westerkade en na afhandeling van het bezwaarschrift.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

12 Reacties

Reageren
 1. Wim

  En wat voor sprietjes komen dan voor de gekapte en verplaatste bomen terug?

 2. Begijntje

  Het bezwaarschrift komt de gemeente niet zo goed uit dus ze gaan gewoon doen wat ze van plan waren.
  Waarom kun je dan een zienswijze cq bezwaar indienen?

  Aan de slag, EenUtrecht! Bewoners moeten echt meer zeggenschap krijgen over hun woonomgeving, Veel herinrichtingen gaan niet goed omdat er nul rekening gehouden is met de ervaringsdeskundige bewoners!

 3. Fred

  De gemeente roept altijd dat de bewoners zo graag meer groen willen in hun leefomgeving en in dat kader verdwijnen dus alle bomen van de Ooster- en Westerkade?

 4. Johan

  Alle bomen weg?
  Wie verzint dat zeg.

 5. Adriaan

  Kijkend naar de bomen dan lijkt het argument van schade aan de kademuren voorlopig af te vallen. Ook is daar blijvend redelijk eenvoudig wat aan te doen door een HDPE scherm tussen kademuur en bomen in de grond in te brengen. Er bestaat een machine die dat volautomatisch over honderden meters tegelijk kan. Zie dit artikel, ik stel me voor dat men inmiddels dieper dan 65 cm kan.
  https://www.greenmax.eu/cms/uploads/downloads/nl/Downloads/Publicaties/Artikel%20Boomzorg%20-%20Machinale%20Inbouw%20Wortelwering%20(nov.%202012).pdf

  Gewoon rondom de boom een sleuf graven en handmatig een HDPE strip van 3mm en max 2m hoog ingraven, kan ook.
  Maar ja, voor beiden geldt dat leidingen roet in het eten kunnen gooien.

  Enne met essen heb ik zelf de ervaring dat de meerderheid die ziek is ook dood gaat, maar dat de laatste jaren er zo lijkt het steeds meer zich weer herstellen. Wat blijft is dat essen onvoorspelbaar en te groot blijven en daardoor ongeschikt voor stedelijk gebied. Zo zie je van buiten eigenlijk niet of ze rot zijn. Trekproef voor alle bomen is onbegonnen werk.

  Een boom heeft net als een auto een technische levensduur, daarna vervang je hem….

  Feitelijk is de gemeente nu te laat, er lopen nog procedures. De bomen komen nu al in blad. Wat niet wil zeggen dat het niet meer kan, maar dan moet je je water geven wel heel erg goed hebben georganiseerd en daar zie ik het telkens mis gaan. Het makkelijkste deel blijkt vaak de bottleneck…. Dergelijke bomen zul je bij droogte op ma, woe en vrijdag water moeten geven. En dan 10-20% op de oude kluit tegen uitdrogen en 80-90% zeg 20-30cm buiten de oude kluit om de boom te stimuleren nieuwe wortels te maken. De standaard fout is alleen op de kluit.
  Dat is wat mij betreft de ambtelijke manier van je baan behouden…..

 6. Koel Hoofd

  Over 30 jaar ondergaan die nieuwe bomen hetzelfde lot…

 7. Leon

  Mooi.

 8. JdV

  In de biomassa centrale er mee. Toch weer 20 seconden energie.

 9. John

  Goed dat ze deze kades aanpakken. Wordt er ongetwijfeld mooier en groener op. Dat er dan een paar bomen moeten sneuvelen, het zij zo. Bijzonder hoe sommige mensen die hier reageren zo cynisch kunnen zijn!

 10. Johan

  @ Johan
  Bijzonder, hoe makkelijk jij over die bomen-kaalslag heenstapt.

 11. Oetski

  Die amberbomen zijn echt prachtig, je ziet regelmatig mensen foto’s maken wanneer ze helemaal rood zijn. Doodzonde om die weg te halen van de kade. Daar moet toch een andere oplossing voor zijn? Zo groot zijn ze nou ook weer niet.

 12. C.

  “De kap van de 19 essen staat gepland in augustus van dit jaar. Dit is nog voor de start van de herinrichting van de Ooster- en Westerkade en na afhandeling van het bezwaarschrift.”
  Tot die tijd zijn dan waarschijnlijk de te zeer aan het oppervlak liggende wortels van deze bomen (zie artikel over de werkzaamheden aan de Mereveldseweg) reden om de werkzaamheden ook hier tot (langer durende) chaos te leiden. Zo gaat dat in Utrecht overal (zie bijv. ook Reigerstraat-Nachtegaalstraat).

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).