“Wie o wie legt er 1,8 miljoen euro op tafel voor alFitrah?” | De Utrechtse Internet Courant “Wie o wie legt er 1,8 miljoen euro op tafel voor alFitrah?” | De Utrechtse Internet Courant

“Wie o wie legt er 1,8 miljoen euro op tafel voor alFitrah?”

“Wie o wie legt er 1,8 miljoen euro op tafel voor alFitrah?”
De alFitrah-moskee in Overvecht. Foto: DUIC
Wie o wie legt er even 1,8 miljoen neer voor alFitrah? Die vraagt leeft in de Utrechtse gemeenteraad. Bijna alle politieke partijen willen opheldering over de herkomst van het geldbedrag dat gemoeid is met de aankoop van het pand in Overvecht.

Wie o wie legt er even 1,8 miljoen neer voor alFitrah? Die vraagt leeft in de Utrechtse gemeenteraad. Bijna alle politieke partijen willen opheldering over de herkomst van het geldbedrag dat gemoeid is met de aankoop van het pand in Overvecht.

Op donderdag werd duidelijk dat de omstreden organisatie alFitrah 1,8 miljoen euro betaalt voor het pand in Overvecht, plus achterstallige huur en gemaakte proceskosten. Met de koop komt er een einde aan een langlopende kwestie. AlFitrah lag lang overhoop met de eigenaar van het pand omdat de omstreden stichting lang geen huur zou hebben betaald.

De vraag die bij veel partijen, en bij de Utrechtse gemeenteraad leeft, is waar haalt alFitrah opeens dit geldbedrag vandaan? Het is op dit moment nog niet bekend wie precies de investeerder is die de omstreden organisatie te hulp schiet.

Uit eerder onderzoek van het Algemeen Dagblad bleken er banden te zijn met RIHS, die door het ministerie van Financiën in de VS in verband is gebracht met Al Qaida. Daarnaast heeft de FIOD in september een inval gedaan bij de moskee, omdat het functioneel parket meerdere panden wilde doorlichten vanwege fraudeonderzoek.

De ChristenUnie, D66, VVD, GroenLinks, CDA, PvdA, SP en Partij voor de Dieren hebben vraagtekens bij de verkoop van het pand en vragen opheldering aan het college. De partijen willen onder andere weten wat de gemeente weet van de investeerders die alFitrah helpen en of er mogelijkheden waren om de verkoop van het pand tegen te houden.

Gekoppelde berichten

3 Reacties

Reageren
 1. Ben

  Meneer Bibob?

 2. BW

  Het antwoord op de vraag waar Al-Fitrah dit bedrag ineens vandaan haalt ligt natuurlijk voor de hand: uit dezelfde bron waar Al-Fitrah haar geld al steeds vandaan haalde. Dat valt waarschijnlijk wel te traceren.

  De werkelijke vraag is natuurlijk vooral hoe lang “wij” (de Nederlandse samenleving in breedste zin) toestaan dat dergelijke organisaties, die eigenlijk lak hebben aan de Nederlandse democratische waarden, gebruik maken van diezelfde Nederlandse democratische rechten. Protest zou nu ook eens nadrukkelijk moeten komen uit Islamitische kring, omdat deze salafisten ook alle goedwillende en goed participerende Nederlandse moslims (en dat is echt de overgrote meerderheid) in een kwaad daglicht stellen.

  Met andere woorden (dit is aan Nederlandse moslims), distantieert u zich nu eens met krachtige bewoordingen van salafisten. U heeft daar echt alle belang bij, bijvoorbeeld alleen al om acceptatie door autochtone Nederlanders (herstel: Nederlanders zónder migratie achtergrond) makkelijker te maken. Maar ook omdat salafisten doorgaans opvattingen hebben die mijlenver van uw éigen normen en waarden liggen.

 3. Lombokker

  Oom Dagobert al-Duck.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).