‘Winkelcentrum Vleuterweide is onbereikbaar en verkeerssituatie is onveilig’ | De Utrechtse Internet Courant ‘Winkelcentrum Vleuterweide is onbereikbaar en verkeerssituatie is onveilig’ | De Utrechtse Internet Courant

‘Winkelcentrum Vleuterweide is onbereikbaar en verkeerssituatie is onveilig’

‘Winkelcentrum Vleuterweide is onbereikbaar en verkeerssituatie is onveilig’
Winkelcentrum Vleuterweide
Winkeliers, consumenten en omwonenden van winkelcentrum Vleuterweide zijn niet blij met de huidige verkeerssituatie in het gebied. Ongeveer een jaar geleden is deze gewijzigd om de veiligheid te bevorderen, maar de situatie zou volgens betrokkenen alleen maar onveiliger zijn geworden.

Winkeliers, consumenten en omwonenden van winkelcentrum Vleuterweide zijn niet blij met de huidige verkeerssituatie in het gebied. Ongeveer een jaar geleden is deze gewijzigd om de veiligheid te bevorderen, maar de situatie zou volgens betrokkenen alleen maar onveiliger zijn geworden.

Het winkelcentrum is bovendien een stuk lastiger te bereiken. Vorige maand kreeg wethouder Lot van Hooijdonk een petitie overhandigd die door zo’n vierduizend omwonenden en ondernemers is getekend. In de petitie staat onder andere dat de huidige verkeerssituatie onveilig is, en dat de verkeersdruk is toegenomen in de omliggende woonwijken.

Ongeveer een jaar geleden sloot de gemeente aan de noordzijde van het winkelcentrum de doorgang over de busbaan van de Voor de Burchten, de straat die langs het winkelcentrum loopt, naar de Utrechtse Heuvelstraat. Voor de Burchten loopt nu dood voor auto’s en gaat verder als fietspad. Sommige automobilisten keren niet om, maar rijden een stukje over het fietspad zodat ze geen kilometers om hoeven te rijden. Dit levert volgens de betrokkenen onveilige situaties op.

De gemeente heeft voor deze afsluiting gekozen omdat het oversteken van de busbaan juist gevaarlijke situaties oplevert. “Het is hier oversteek, na oversteek, na oversteek. Dat schept enorm veel onveilige situaties”, zei verkeerspsycholoog Gerard Tertoolen in 2017 in het SBS6-progamma Van Onze Centen.

Om te tafel
Barbara Manten van modewinkel Shoeby is één van de ondertekenaars van de petitie en wil dat de situatie wordt aangepast. “Alle winkeliers hebben het afgelopen jaar de omzet zien dalen. Ik hoor dat veel klanten uitwijken naar andere winkelcentra vanwege de slechte bereikbaarheid. Daarnaast heeft de afsluiting van de doorgang geen veiligere verkeerssituatie opgeleverd. Er moet een situatie gecreëerd worden die veilig is en het winkelcentrum weer makkelijk te bereiken maakt.”

Donderdagavond gaan een aantal ondernemers en omwonenden van Winkelcentrum Vleuterweide om de tafel met de gemeente en experts op het gebied van verkeerssituaties. “Hier moet iets uitkomen wat voor iedereen aanvaardbaar is”, aldus Manten.

13 Reacties

Reageren
 1. Mohamed

  Daarnaast is het net zoals Leidsche Rijn Centrum een ontzettend deprimerend winkelgebied. Ik kan mijn vinger er niet op leggen maar hoe kan het dat dit soort nieuwbouw winkelcentra, ondanks identiek winkel aanbod als Utrecht Centrum, zo ontzettend sfeerloos is?

 2. Erica

  Het zou mooi zijn als de winkeliers eens ophouden met zeuren. Dit is een buurtwinkelcentrum waar je zwaar zou moeten inzetten op bezoekers die per fiets komen. Maar voor fietsers zijn er nog steeds te weinig stallingsplaatsen. De nieuwe situatie is voor fietsers en voetgangers juist veel veiliger geworden. Auto’s kunnen er aan alle kanten nog steeds dichtbij komen en parkeren. En ja, het is logisch dat ze omzet verliezen want Leidsche Rijn centrum is open en daar hebben alle buurtwinkelcentra last van.

 3. Nico

  Ik vind de bereikbaarheid niet slecht, ben erg blij met de ontsluiting aan de Noord/west zijde. wel is er geregeld te weinig parkeerruimte direct bij het winkelcentrum. Jammer dat er nu woningen worden gerealiseerd, ik denk dat de omzetdaling voornamelijk te wijten is aan het gebrek aan parkeerruimte. Persoonlijk vindt ik de situatie voor fietsers verbeterd, er bestaan tegenwoordig geen gevaarlijke verkeerssituaties meer, het zijn de verkeersdeelnemers die het onveilig maken. Als alle gebruikers zich aan de regels houden is er geen probleem.

 4. Paul

  Zolang die busbaan daar is zal het nooit ideaal worden.

 5. herman

  Middenstanders, boeren en vissers altijd hetzelfde, zeuren zeuren en nog eens zeuren.

  IK doe mijn boodschappen lekker online, geen gezoek naar parkeerplaatsen, geen parkeergeld en geen chagrijnige winkeliers.

  Als ik wil funshoppen dat is de binnenstad van Utrecht favoriet, in zo’n Vinex oord is geen sfeer.

 6. JdV

  LRC is nog echt een stukje erger, ben er dit weekend naar toe gereden en heb nog nooit zo’n slechte bewegwijzering meegemaakt. Hopeloos en volgende keer toch maar weer gewoon naar HC.

 7. V

  Sinds het zogenaamd is verbeterd is het alleen maar slechter op geworden.

  Hoe kan je in hemelsnaam zo een winkelcentrum zo onbereikbaar maken???

  Je moet letterlijk een kwartier omrijden voor dat je er nu bent!

 8. Katja

  Men is niet bereid een paar meter te lopen. Laat maar gaan, lost zichzelf op.

 9. Berend

  Het probleem is niet een gebrek aan bereikbaarheid, maar het feit dat menig Utrechter te lui is om een paar meter te lopen/fietsen. Alles moet en zal met de auto, zodat men niet van de luie reet af hoeft. Hier is geen enkele hoeveelheid asfalt of bewegwijzering tegen opgewassen. Het is een mentaliteitskwestie.

 10. Louise

  Ik woon aan de Utrechtse Heuvelrug en ik vind dat de verkeerssituatie juist enorm is verbeterd (o.a. vermindering sluipverkeer). Ik denk dat de winkeliers last hebben van het opheffen van de tijdelijke extra parkeerplaatsen (op deze grond zijn/worden 2 nieuwe woonblokken gebouwd) en de opening van LRC. Op de parkeerterreinen bij het gezondheidscentrum en het Amadeus zijn altijd parkeerplaatsen vrij. Inderdaad, dan moet je iets verder lopen. Het gebrek aan parkeerplaatsen aan de AH-zijde is een oud probleem, dat bestond al voordat de tijdelijke extra parkeerplaatsen er kwamen. Een wijziging van de verkeerssituatie gaat daar niet bij helpen.
  Ook is het zo dat bij alle fietspaden waar paaltjes verwijderd zijn, auto’s gaan rijden als dat een shortcut is. Er zitten altijd aso’s tussen, dus gemeente zet die paaltjes maar weer terug.

 11. Gregor

  Wat een onzin om LRC sfeerloos te noemen. Het is direct een schot in de roos te noemen en is nu al omarmd door de meeste inwoners van Leidsche Rijn. Als bewoners tussen beide winkelcentra kan ik inderdaad zeggen dat ik niet meer in Vleuterweide kom vanwege de abominabel slechte bereikbaarheid ervan. Ik fiets, dan wel rijd de auto zo LRC in, ideaal! Laatste lege winkelpandjes vullen en de woningen erboven opleveren, en het wordt echt een prima winkel-/verblijfsgebied!

 12. Hein

  Ik kom altijd met de fiets en vind de bereikbaarheid goed.

 13. Suus

  Ik kan me als direct omwonende volledig bij Louise aansluiten! De winkeliers verliezen omzet voornamelijk door de opening van LRC en ik irriteer me mateloos aan Barbara Manten en het eenzijdige beeld dat zij schetst. De veiligheid en het sluipverkeer (auto) is juist enorm verbeterd. De direct omwonenden (Utrechtse Heuvelrug, direct tegenover winkelcentrum) zijn ook zeker niet betrokken bij de enquêtes en de hoor-wederhoorprocedures, maar moeten hier zelf actief in zijn.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).