Zakelijk leider Jannet van Lange reageert op afbranden theater: ‘Heel afschuwelijk’ Zakelijk leider Jannet van Lange reageert op afbranden theater: ‘Heel afschuwelijk’

Zakelijk leider Jannet van Lange reageert op afbranden theater: ‘Heel afschuwelijk’

Zakelijk leider Jannet van Lange reageert op afbranden theater: ‘Heel afschuwelijk’
Het afbranden van het gebouw van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) maakt een hoop emoties los. Zakelijk leider van het NUT Jannet van Lange werd vanochtend vroeg wakker gebeld en ging direct naar het Berlijnplein. Daar zag ze de smeulende resten van het theater.

Het afbranden van het gebouw van het Nieuw Utrechts Toneel (NUT) maakt een hoop emoties los. Zakelijk leider van het NUT Jannet van Lange werd vanochtend vroeg wakker gebeld en ging direct naar het Berlijnplein. Daar zag ze de smeulende resten van het theater.

De brand heeft het volledige gebouw aan het Berlijnplein in Utrecht verwoest. Niet alleen het NUT was er gehuisvest, ook RAUM, adviesbureau Jonge Honden en de BuurtWerkKamer zaten er.

Jannet van Lange werd zaterdagochtend om 07.00 uur wakker gebeld en zag dat ze al meerdere berichtjes had ontvangen: “Dan denk je even: laat ons met rust.” Ze doelt daarmee op de vele uitdagingen die ze dit jaar al hebben gehad. “De gevolgen van de coronacrisis raken ons hard en ook is er afgelopen maanden al ingebroken in het pand.”

De zakelijk leider stapte direct in de auto om naar het Berlijnplein te rijden. “Daar zag ik tientallen brandweermensen. De resten waren nog aan het smeulen. Direct was duidelijk dat de schade enorm was. Er viel niks meer te redden.”

Tekst gaat verder onder afbeelding

Een wand van het gebouw staat nu nog overeind

Decor en kostuums

Afgelopen vrijdag werd er nog gerepeteerd in het pand. “Het decor en de kostuums zijn ook verbrand. Het is allemaal weg.” Van Lange benadrukt ook de gevolgen voor de andere organisaties in het gebouw. “De BuurtWerkKamer is bijvoorbeeld een plek van én voor bewoners. Daar kwamen omwonenden samen die elkaar helpen als ze steun nodig hebben. Het is heel afschuwelijk dat het gebouw is afgebrand. We zijn allemaal dakloos geworden.”

De politie heeft vier minderjarigen opgepakt voor de brand. De gedachten van Van Lange gaan ook uit naar deze tieners en hun ouders. “Misschien komt het ook door deze coronacrisis, waarbij jongeren ook weinig te doen hebben. Misschien zijn ze uit verveling het gebouw ingegaan. Wie zal het zeggen? Ik kan mij niet voorstellen dat ze bewust hebben gedacht dat ze het hele gebouw wilden afbranden. Maar de consequenties van hun gedrag zullen ze met zich mee moeten dragen.”

Hulp uit de sector

De komende tijd zullen de betrokkenen van het theater met elkaar in gesprek moeten gaan. “Ja het is emotioneel. Dit jaar hadden we al tegenslagen moeten verwerken. Dit is een extra dreun die daarbij komt. De gevolgen kan ik nog niet goed overzien. We krijgen wel heel veel hulp en steun uit de sector aangeboden. Dat voelt warm en fijn. Vanaf maandag gaan we ons beraden op de praktische kant.”

Gekoppelde berichten

1 Reactie

Reageren
  1. Jeroen

    Bijzonder jammer. Ik moet zeggen dat dit een gebied is waar toch veel leuke dingen worden georganiseerd/ bedacht. Met veel plezier loop ik hier met regelmaat rond en schrok toen ik afgelopen dinsdag de verwoesting zag. Erg jammer dat dit gebeurd is en veel succes met de wederopbouw.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).