Zembla doet onderzoek naar Tuindorp-Oost: ‘Careyn zette inspectie op het verkeerde been’ | De Utrechtse Internet Courant Zembla doet onderzoek naar Tuindorp-Oost: ‘Careyn zette inspectie op het verkeerde been’ | De Utrechtse Internet Courant

Zembla doet onderzoek naar Tuindorp-Oost: ‘Careyn zette inspectie op het verkeerde been’

Zembla doet onderzoek naar Tuindorp-Oost: ‘Careyn zette inspectie op het verkeerde been’
Het complex in Tuindorp-Oost
Zorginstelling Careyn zou de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd op het verkeerde been hebben gezet tijdens een inspectiebezoek, zegt hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein. Dat schrijft onderzoeksprogramma Zembla. Careyn is al langer in het nieuws na een omstreden verhuizing van ouderen in Tuindorp-Oost.

Zorginstelling Careyn zou de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd op het verkeerde been hebben gezet tijdens een inspectiebezoek, zegt hoogleraar veiligheid in de zorg Jan Klein. Dat schrijft onderzoeksprogramma Zembla. Careyn is al langer in het nieuws na een omstreden verhuizing van ouderen in Tuindorp-Oost.

Het succesvolle project Tuindorp-Oost werd vroegtijdig gestopt omdat de kwaliteit van zorg niet meer kon worden gewaarborgd volgens Careyn. Het leverde de zorginstelling veel kritiek op van de bewoners. De gedwongen verhuizing van hoogbejaarde bewoners zou te ingrijpend zijn. Bovendien leverde het contact met de jonge bewoners veel positiviteit op.

Zembla maakte in februari een uitzending over de verhuizing en vroeg ook om een verslag van de inspectie. In november van 2018 zou de inspectie een bezoek hebben gebracht aan de instelling en Careyn meldde daarover: “De IGJ heeft naar aanleiding van een recent bezoek aan Tuindorp-Oost de juistheid van ons besluit uit oogpunt van kwaliteit en veiligheid bevestigd.”

WOB

Zembla heeft nu het inspectieverslag via de Wet Openbaarheid van Bestuur (WOB) verkregen. Het rapport is gelezen door Jan Klein, hoogleraar veiligheid in de zorg. Hij zet vraagtekens bij de conclusie van Careyn. Er zou volgens hem niet te lezen zijn dat de juistheid van de interne verhuizing wordt bevestigd. De inspectie zou alleen hebben gekeken of de fysieke veiligheid van de ouderen tijdens de verhuizing zelf gewaarborgd is. 

Klein tegen Zembla: “Ik vind dat je dan alleen maar mag stellen dat de inspectie ingeschat heeft dat die veiligheid voldoende geborgd is tijdens de verhuizing. Dat is het doel van het bezoek geweest en dat staat er letterlijk boven.”

Careyn blijft echter bij het standpunt dat de kwaliteit van zorg en veiligheid in de hoge flat niet te garanderen was en dat de inspectie de verhuizing ook een juiste beslissing vindt.

Uit de documenten blijkt verder dat het inspectiebezoek niet onaangekondigd was. Het zou van invloed kunnen zijn geweest op het onderzoek. De rondleiding in de laagbouw zou zijn geweest bij appartementen met aangepast sanitair. Dat zou nu nog steeds niet overal zijn toegepast. Professor Klein vindt dat het illustreert dat ‘de inspectie ook nog op het verkeerde been gezet heeft’.

Lees het hele onderzoek van Zembla.

Manifest oud-bewoners

De oud-bewoners van Tuindorp-Oost hebben na de verhuizing een manifest gemaakt om de ouderenzorg te verbeteren. De groep Tegen de Onverschilligheid kwam op voor de zorg van ouderen in het zorgcentrum en woonde eerder in hetzelfde pand in het bijzondere woonproject.

De groep pleit voor een betere ouderenzorg en voor meer samenwoonprojecten tussen jong en oud. In het manifest schrijven de initiatiefnemers: “Wij hebben een unieke kijk op het leven van ouderen, omdat we ruim twee jaar tussen de ouderen in verzorgingstehuis Tuindorp-Oost hebben gewoond, totdat Careyn besloot om ons vroegtijdig uit elkaar te trekken.”

In die twee jaar zegt de groep de problemen in de ouderenzorg te hebben gezien en daarom over te zijn gegaan tot actie. Zo moet er volgens de groep meer aandacht zijn voor kwaliteit van leven, moeten de ouderen en zorgmedewerkers hun stem terugkrijgen en moeten bestuurders betrokken zijn.

1 Reactie

Reageren
  1. JdV

    Tja, als de inspectie zo overduidelijk ongeschikt is voor het uitoefenen van haar belangrijkste taak dan zal er allereerst daar de bezem door moeten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).