Zeven bomen aan de Oudegracht in Utrecht worden gekapt Zeven bomen aan de Oudegracht in Utrecht worden gekapt

Zeven bomen aan de Oudegracht in Utrecht worden gekapt

Zeven bomen aan de Oudegracht in Utrecht worden gekapt
Bron foto: gemeente Utrecht
De gemeente Utrecht gaat zeven bomen langs de oostkant van de Oudegracht laten kappen. De bomen, die tussen de Jansbrug en Viebrug staan, vormen een te groot risico voor onveilige situaties en beschadigen mogelijk het erfgoed.

De gemeente Utrecht gaat zeven bomen langs de oostkant van de Oudegracht laten kappen. De bomen, die tussen de Jansbrug en Viebrug staan, vormen een te groot risico voor onveilige situaties en beschadigen mogelijk het erfgoed.

In het najaar start de gemeente Utrecht met het herstel van de walmuur op dit deel van de Oudegracht. Op deze smalle werf staan negen bomen. Twee van deze bomen staan stabiel, maar van zeven bomen zijn de wortels zo vergroeid met de oude walmuur, dat het risico te groot is dat ze bij het vervangen van de muur instabiel worden en tijdens of na het werk omvallen.

De gemeente schrijft dat ze vind dat bomen bij de Utrechtse werven horen. “Zij dragen bij aan een groene binnenstad, slaan regenwater op in natte perioden en zorgen voor verkoeling in periode van hitte. We willen deze bomen daarom zoveel mogelijk te behouden bij de werkzaamheden die nodig zijn aan de walmuren. Toch lukt dit helaas niet altijd.”

Het is overigens niet de eerste keer dat deze bomen op de kaplijst staan. Dit was ook in 2017 al het geval. Omdat de werkzaamheden aan de wal- en kluismuren in Utrecht vertraagd zijn moet de vergunning nu opnieuw aangevraagd worden.

Nieuwe bomen

Na de werkzaamheden worden zeven nieuwe bomen geplaatst, maar niet allemaal op dit gedeelte van de Oudegracht. “We kijken bij het herplanten waar een boom goede omstandigheden heeft om te groeien. We willen bomen genoeg ruimte geven om mooi en gezond te kunnen groeien, zonder dat ze het erfgoed beschadigen. Omdat er op dit deel van de werf weinig ruimte is, zijn we van plan om hier vier bomen terug te planten. Drie bomen planten we verderop in het wervengebied terug, aan de overkant van de Oudegracht (Eén tussen de Jansbrug en Bakkerbrug en twee tussen de Gaardbrug en Weesbrug).”

19 Reacties

Reageren
 1. Wim

  Kap is soms helaas onvermijdelijk. Maar die herplant….
  Toezegging op toezegging wordt niet nagekomen.

 2. Erwin

  “De gemeente schrijft dat ze vind dat bomen bij de Utrechtse werven horen. “Zij dragen bij aan een groene binnenstad, slaan regenwater op in natte perioden en zorgen voor verkoeling in periode van hitte. We willen deze bomen daarom zoveel mogelijk te behouden bij de werkzaamheden die nodig zijn aan de walmuren. Toch lukt dit helaas niet altijd.”

  Wat een aperte onzin!
  Bomen dragen onmiskenbaar bij aan een groene binnenstad (nogal wiedes) en zorgen voor verkoeling. Maar dat dat ze bij de werven horen is een gotspe.

 3. Johan

  @ Wim
  Erger nog. Die toegezegde herplant van die drie bomen elders is flauwekul. Dat betreft herplant op plekken waar al veel eerder herplant had moeten plaatsvinden. Sigaar uit eigen doos zeg maar.

  @ Erwin
  Nee, dat is geen gotspe, dat is jouw mening. Die gelukkig niet breed gedragen wordt.

 4. Erwin

  @johan: je haalt historische feiten en meningen door elkaar.

 5. Wim

  Ook bomen worden oud en sterft, waardoor ze geruimd moeten worden en begraven, niets vreemds aan gebeurt ook met mensen.
  Houdt alleen goed in de gaten dat de herplant er komt en reageer dan als het niet gebeurt.

 6. isabelle

  Meer ruimte voor horecastoeltjes. Dat is veel belangrijker voor de gemeente Utrecht….

 7. W.

  @Erwin: Dan is het vermeende historische feit dat er vroeger geen bomen op de werven stonden. Of ze wel of niet bij de werven horen is een overtuiging, waarover je prima van inzicht kun verschillen ondanks het vermeende historische feit.

  Tijden en opvattingen veranderen bovendien. Misschien zou een Erwin in de decennia na 1636 ook wel geschreven hebben dat de universiteit niet bij de stad hoorde (want ‘historisch feit’ 🙂 ), terwijl het heden ten dage toch geen vreemde opvatting mag heten dat de universiteit bij de stad hoort.

  In dit, overigens best interessante, rapport kun je lezen dat bomen al eeuwenlang een rol spelen rond de werven en grachten: https://erfgoed.utrecht.nl/fileadmin/uploads/documenten/zz-erfgoed/publicaties/rapporten-cultuurhistorie/Rapport_Bomen_langs_de_utrechtse_grachten_2003-2009_1_.pdf

  Ik hoop in elk geval dat de gemeente bomen zal herplanten. In lijn met de campagne ‘Zaailing Gewenst’: herplanting gewenst!

 8. Utrechtvoorutrecht

  Volgens mij stonden er bomen voordat er uberhaupt een werf of een stadje was?

  Maar kan iemand me een plaats aanwijzen in de binnenstad waar bomen herplant zijn, en waar die bomen het ook tot nu toe overleefd hebben? Ik vind dit het typische resultaat van herplant: https://www.google.com/maps/@52.0980988,5.1124684,3a,19.8y,104.6h,82.87t/data=!3m7!1e1!3m5!1s94PrC4qTIk_EAkmmnFNThQ!2e0!6shttps:%2F%2Fstreetviewpixels-pa.googleapis.com%2Fv1%2Fthumbnail%3Fpanoid%3D94PrC4qTIk_EAkmmnFNThQ%26cb_client%3Dmaps_sv.tactile.gps%26w%3D203%26h%3D100%26yaw%3D196.3846%26pitch%3D0%26thumbfov%3D100!7i16384!8i8192

 9. WV

  @ W.

  Dank voor het opsporen van dit uiterst boeiende rapport.
  Om te huilen, als je dan ziet hoe rommelig er tegenwoordig met het herplanten van de bomen op de werven wordt omgegaan.

  Ik lees dat er al sinds 1660 sprake was van een regelmatig bomenbeeld, bestaande uit Linden, langs de Nieuwegracht.
  Bij afbeelding 44 lees ik een oproep deze laanstructuur te respecteren en versterken.
  Toen begonnen werd met het herstel van de kades en werven is er een bomenvisie opgesteld. Dit uitgangspunt (behoud laanstructuur) was ook in de bomenvisie een uitgangspunt.

  Het is diep droevig om te zien dat hier, om het maar plat te zeggen, geen zak van is terecht gekomen. De bomenrij op de Nieuwegracht zit vol met gaten. De onderlinge plantafstand van 7 m is op meerdere plaatsen (zie bijvoorbeeld werf westzijde tussen Quintijnsbrug en Magdalenabrug) in de verste verte niet aangehouden.

  Ik doe een oproep aan de gemeenteraad B&W weer bij de les te trekken en toezicht te laten houden op het nakomen van afspraken die er liggen over bomenbehoud op de werven.

 10. Pee

  Hup en nog meer bomen kappen.
  Maar wel de mond vol hebben over groen , wat ze zo belangrijk vinden zogenaamd.

 11. Sjaak

  Bomen verwoesten de werven. Weg ermee!

 12. Barend

  @ WV

  Het is inderdaad droevig. Die bomenvisie was bedoeld om de groenstructuur op de werven in stand te houden na de hersteloperatie.
  In de praktijk wordt er een potje van gemaakt en komt er bijzonder weinig van die afspraken terecht.

 13. Jacob

  Een zeer genuanceerd en afgewogen oordeel Sjaak. Een waardevolle bijdrage. Bijzonder goed beargumenteerd ook, echt. Hulde man.

 14. Erik

  Bomen hebben ruimte nodig net als mensen. Anders vallen ze om of gaan ze dood. Meer groen vraagt een andere aanpak van de openbare ruimte dan alleen maar de eene boom vervangen door een ander.

 15. Koel Hoofd

  ABC-tje van het groen duurzame circulaire denken en handelen:
  A De 100 (?) jaar bomen worden gekapt omdat ze de kades langzaam slopen.
  B De kades worden voor heel veel meer dan een miljard (het gepland budget zal heel fors overschreden worden) hersteld in ‘originele staat’.
  C Herplant bomen die over 100 jaar wederom de kades zullen slopen
  = A maar dan tegen een paar triljard aan kosten.

  Gezien het huidige ‘groeien vanwege het populaire klimaat beleid’ (lokaal, nationaal, EU), is het over 100jaar veel te heet voor bomen in Utrecht.

 16. Sjaak

  @jacob: nieuws over de werven een beetje gevolgd de laatste jaren? Niet echt blijkbaar

 17. Binnenstadbewoner

  Veiligheid voorop. De binnenstad is geen bos waar je grote bomen kunt laten staan tot ze omvallen, maar een zeer druk gebied met gemiddeld circa 30 miljoen bezoekers per jaar.

  Als je kijkt naar de nieuwe aanplant van bomen aan de Oude Gracht dan zie je dat die jonge bomen heel snel groeien en het heel goed doen. Geen probleem.

 18. wollie

  bomen ❤️

 19. Nina

  Kunnen we nu dan eindelijk polder Rijnenburg gaan volbouwen i.p.v. de laatste stukken groen in de stad vol te zetten met hoogbouw?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).