Zoektocht naar nieuwe locatie voor skatepark Jaarbeursplein blijkt niet eenvoudig Zoektocht naar nieuwe locatie voor skatepark Jaarbeursplein blijkt niet eenvoudig

Zoektocht naar nieuwe locatie voor skatepark Jaarbeursplein blijkt niet eenvoudig

Zoektocht naar nieuwe locatie voor skatepark Jaarbeursplein blijkt niet eenvoudig
Skatepark Jaarbeursplein. Foto: Bas van Setten
Het is niet eenvoudig om een alternatieve locatie voor het skatepark Jaarbeursplein te vinden. Op den duur moet deze plek namelijk plaatsmaken voor een nieuw gebouw en vanwege het succes wil de gemeente in het stationsgebied of daarbuiten en vergelijkbare plek aanleggen.

Het is niet eenvoudig om een alternatieve locatie voor het skatepark Jaarbeursplein te vinden. Op den duur moet deze plek namelijk plaatsmaken voor een nieuw gebouw en vanwege het succes wil de gemeente in het stationsgebied of daarbuiten en vergelijkbare plek aanleggen.

Het skatepark op het Jaarbeursplein werd in 2019 geopend. Toen was al bekend dat het een tijdelijke invulling zou zijn, omdat op een gegeven moment het Jaarbeurspleingebouw op dezelfde plek zou verrijzen. In oktober van dit jaar werd bekend dat het skatepark nog zeker twee zomers op het Jaarbeursplein in gebruik blijft, omdat de werkzaamheden aan het nieuwe gebouw vertraging hebben opgelopen.

Succes

Skaters maken veel gebruik van het park en de gemeente zegt blij te zijn met het succes. Het zou een goed voorbeeld zijn van hoe sport in de openbare ruimte een ‘slimme plek’ krijgt in de stad. De gemeente zet zich naar eigen zeggen dan ook in om de functie te behouden.

De afgelopen twee jaar is daarom gezocht naar alternatieve locaties. In eerste instantie werd dit gedaan in de omgeving van het Beurskwartier en het toekomstige Lombokplein omdat skaters hier al veel gebruik zouden maken van de openbare ruimte om te skaten. Dit wordt onder meer gedaan bij de Rabobank, het Forum en Fietsbrug. “Helaas is hier geen geschikte alternatieve locatie gevonden om een skatevoorziening van gelijke omvang te realiseren”, aldus de gemeente.

Prins Clausbrug

Daarna is de zoektocht verplaats naar plekken buiten het stationsgebied. “Ook hier is het niet eenvoudig om een ruimte te vinden waar een skatepark van vergelijkbare grootte kan landen.” Een locatie die mogelijk in aanmerking komt is de plek onder de Prins Clausbrug aan de kant van Papendorp. Het platform Skate Utrecht zou hebben gezegd dat deze plek ‘kansrijk’ is, maar dat er twijfels zijn over de bereikbaarheid.

Daarnaast wordt momenteel een definitief skatepark aangelegd in het Willem Alexanderpark op het dak van de A2. Deze vervangt de skateplek in Leidsche Rijn Centrum en ligt op ongeveer 15 minuten fietsen van het Jaarbeursplein.

Tijdelijk

Ondertussen blijft de gemeente verder zoeken naar geschikte locaties, ook in het stationsgebied. “Dit kunnen ook nieuwe tijdelijke locaties zijn.” Het huidige skatepark kan dus nog zeker twee jaar op het Jaarbeursplein blijven. De verwachting is dat de bouw van het Jaarbeurspleingebouw eind 2024 of begin 2025 van start gaat.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Erwin

  Waarom niet verhuizen naar het paardenveldpark bij roost?

 2. Plankiev

  Jaaa,,daar zat ik ook aan te denken bij paardeveld bij roost

 3. GeeWee

  Onder de Prins Clausbrug is inderdaad veeeeeeel ruimte. En voor een groot deel is het ook nog eens overdekt. Verder heeft niemand last van geluidsoverlast daar want ‘s avonds is het er lekker desolaat 🙂
  Volgens mij ga je er alleen weinig skaters vinden straks. Zo’n Jaarbeursplein is ook juist leuk omdat het ‘zien en gezien worden is’.

 4. Rob H.

  De mensen die Paardenveld voorstellen hebben blijkbaar het skatepark bij CS nooit gezien.

 5. Sk8er

  Het dak van centraal station zou een mooie skatebaan kunnen zijn.

 6. RABE

  Wat gaat er gebouwd worden??? Er staan nog wel een aantal gebouwen leeg in Utrecht, die kunnen toch misschien eerst in gebruik genomen worden. Laat de skaters lekker buiten spelen. Bewegen is goed, of de lucht daar schoon is……??

 7. Hetty

  Ze kunnen dat nieuwe bouwwerk, dat op het Jaarbeursplein moet verrijzen, toch op poten zetten, letterlijk, en daaronder de skatebaan laten staan? Leuke kroeg er naast. Wellicht s nachts afsluiten met een hek eromheen, mocht er dan overlast zijn.

 8. Herman

  Berlijnplein is het antwoord!

  Daar kan en mag alles wal elders minder gewenst is.

 9. jan

  Er is een giga skatebaan in aantocht die momenteel wordt gebouwd naast het Berlijnplein
  Een hele coole

 10. Ihsan

  Jammer dat het weg moet. Is het nieuwe ‘spoorpark’ in de zuidoost-punt van het wisselspoor terrein niet de ideale locatie voor een nieuw permanent skatepark. Ook jammer dat het niet is opgenomen in het PVE voor Merwede. En laten wij beter gebruik maken van de daken van winkelcentra, verzamelgebouwen en parkeergarages. In Japan zijn er leuke skateparks op daken, en in Amsterdam-Zuidoost wordt er ook een ontwikkeld op een parkeergarage. Is er echt niet één gebouw van de Jaarbeurs geschikt? Het hoeft natuurlijk ook niet één groot park te zijn. Als je er twee kleinere maakt vallen niet zo veel locaties af. Utrecht mist trouwens nog een ‘vert’ (de dichtstbijzijnde staat nu in Maarssen, terwijl er vroeger meerdere in de stad stonden), en er is ook geen mooie indoor skate-rink. Past zo’n rink niet perfect in het oude Holland Casino? Ik ben blij dat de gemeente investeert in sport, maar het skate-beleid is helaas erg georiënteerd op skateboarders. Het mag wel wat breder en inclusiever.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).