Criminele families in Utrecht hebben leidende rol in drugshandel | De Utrechtse Internet Courant Criminele families in Utrecht hebben leidende rol in drugshandel | De Utrechtse Internet Courant

Criminele families in Utrecht hebben leidende rol in drugshandel

Criminele families in Utrecht hebben leidende rol in drugshandel
Archieffoto
Er zijn criminele families in Utrecht die een leidende rol hebben in de drugshandel en zich bezig houden met andere criminele activiteiten als plofkraken. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de raad.

Er zijn criminele families in Utrecht die een leidende rol hebben in de drugshandel en zich bezig houden met andere criminele activiteiten als plofkraken. Dat schrijft burgemeester Jan van Zanen in een brief aan de raad.

Er is een onderzoek gedaan naar ondermijning (de vermenging van boven- en onderwereld) door het Regionaal Informatie- en Expertisecentrum (RIEC) in Utrecht. In dat onderzoek vallen vooral de criminele families op die een leidende rol hebben in de drugswereld.

De families zouden vooral in Kanaleneiland, Overvecht, en rond de Kop van Lombok en de Amsterdamsestraatweg actief zijn. In Kanaleneiland zou er tussen de families ook veel rivaliteit zijn. Op de Amsterdamsestraatweg zijn er ook signalen van illegale prostitutie. Bij alle genoemde aandachtsgebieden is er sprake van drugscriminaliteit.

Vertrouwen van burgers

Het onderzoek toont ook aan dat bij woonwagenkampen er veel problemen te zien zijn, vooral bij de handel in softdrugs. Deze gesloten wereld resulteert ook in afpersing, illegale handel en misbruik van uitkeringen.

Criminelen gebruiken of misbruiken, volgens het onderzoek, legale instituties voor hun criminele activiteiten. “Ze tasten daarmee de formele rechtsstaat aan én het vertrouwen van onze burgers in die rechtsstaat”, aldus Van Zanen. “De bovenwereld loopt daardoor het risico, al dan niet bewust, gedwongen of verwijtbaar criminele activiteiten te faciliteren.”

Door middel van groepsinterviews met 98 professionals van verschillende organisaties die in de stad werkzaam zijn, is een beeld gevormd van de situatie in Utrecht. De productie van en handel in drugs valt op in Utrecht. Daar gaat vaak fraude en witwassen bij gepaard. Daarbij zijn stichtingen in relatie tot ondermijnende criminaliteit, vaak met stroman-constructies, in opkomst. Ondernemingen worden ook gebruikt als dekmantel voor criminele activiteiten, zoals drugscriminaliteit, illegaal gokken en witwassen.

Aanpak

De aanpak van ondermijning vraagt om intensieve samenwerking met veel partijen en een lange adem. Van Zanen: “Het gaat ons niet alleen om symptoombestrijding, maar om het duurzaam verstoren van criminele activiteiten, netwerken en structuren.”

9 Reacties

Reageren
 1. [email protected]

  Ik lees niets over foute ambtenaren of andere VVD fraudeurs in de politiek, dat is eveneens zeer zorgelijk, en voor de bühne haal je even een Nederlandse minderheids-groep erbij omdat die nou eenmaal zo lekker scoren in de media.
  Ik zou wel eens willen weten wie die zgn professionals zijn waar dit schrijven op gebaseerd is, o nee dat zijn natuurlijk de mensen die straks hun zakken gaan vullen aan de preventie om dit probleem op te lossen.
  Het is een niets zeggend schrijven en zeer tendentieus/ stigmatiserend naar de woonwagenbewoners toe, die wel als bevolkingsgroep worden genoemd in dit schrijven.

 2. Lombokker

  Fijn zo’n rapport, wel jammer dat de politieke correctheid er van af druipt.

  Dat woonwagenbewoners hier als enige expliciet genoemd worden is opmerkelijk, omdat zij maar een kleine bijdrage leveren aan de totale criminaliteit in Utrecht.

  En zo wordt Nederland voor de gek gehouden. Niet alleen door de media, maar ook door wetenschappers. Carriére en vervolgopdrachten wegen kennelijk zwaarder dan wetenschappelijke integriteit.

 3. Berend

  Man en paard zou ik zeggen en op de huid zitten. Camera’s in de straat en de auto’s volgen.

 4. Sjaak

  In plaats van nog meer rapportages zouden de opsporingsdiensten en andere instanties ook eens een begin kunnen maken met het aanpakken van die families/clans. Het is al jaren duidelijk welke dat zijn. Hop, aan het werk nu!

 5. Yoshua

  Dit was al in de jaren 90 precies het zelfde.
  Men kent de namen en rugnummers uit het hoofd.
  Een familie die bedrijven heeft in de uitzendbranche, horeca, makelaardij en zorg.
  Een familie die zes telefoon/internet winkels in de stad exploiteert.
  Daarvoor hebben ze advies nodig van 98 professionals.
  Over tien jaar is he6t nog steeds hetzelfde, de overheid durft niet door te pakken.

 6. Socialist

  Begrijp überhaupt niet dat Van Zanen de ene groep wel niet noemt, en de andere groep niet bij naam noemt, of is hij bang voor aangiftes ala Wilders.
  Ik zou zeker een advocaat hiernaar laten kijken, als ik een woonwagenbewoner zou zijn.

 7. @Feynman

  Feynman en/of Feiten – Het OM faalt enorm
  Hard rijden: hoge pakkans. Kraken? Nope. Illegaal in Nederland zijn ook niet. Overvallen niet. Winkeldiefstal evenmin.
  De Europese flitsmarathon is ongeveer halverwege. De snelwegen raken richting de nacht steeds leger, waardoor de struikrovers misschien minder slachtoffers maken, maar wel steeds hogere bedragen innen.

  Onder het mom van veiligheid wordt in Nederland voor snelheden geflitst die in Duitsland, België en Verenigd Koninkrijk niet vervolgd worden.

  Zo stond Koos Spee op TV te verkondigen dat in ruim negentig procent van alle verkeersongevallen snelheid een factor was. Vanaf die dag doe ik onderzoek naar botsingen tussen objecten die stilstaan. Het eerste experiment kan nog even duren. Ondertussen doet de ACM eindelijk invallen bij bedrijven die eenzame reaguurders oplichten.

  Het meest sneue is dat het de verkeerspolitie nog steeds niet is opgevallen dat de meeste verkeersslachtoffers voetgangers en fietsers zijn. Die sterven bij aantallen die al decennia nauwelijks dalen. Die zitten niet op snelwegen. Dronken rijden, appen achter het stuur, negeren van zebrapaden en verlichting hebben nauwelijks pakkans. Fietsers ervaren een vrijstaat.

  Mede met het sleepnet maken we een maatschappij waar eerzame burgers dankzij hun kentekens, telefoonnummers, IP-adressen en sofinummers onder continu toezicht van hun regering staan. De tienduizenden bestuurders met valse kentekens hebben vrij spel. Tunnelvisie op big data.

  Een sleepnet dat slecht werkt. De Tweede Kamer-springer stond eerst weken te protesteren voor het Binnenhof, plaatste netjes op het openbare Facebook zijn afscheidsbrief, liep moeiteloos langs de beveiliging en deed zijn zelfmoordpoging.

  Een man die keurig geruïneerd werd door de Opiumwet. Hij dacht zaken te doen die gedoogd werden: Het bezit van vijf hennepplanten. Hij kreeg een veroordeling zonder strafoplegging, waardoor hij niet meer naar zijn eigen bedrijf in Canada kan. Dankzij de wet Bibop mag hij ook zijn investeringen in Nederland niet uitbaten.

  Sommige deelstaten van Canada hebben cannabis gelegaliseerd, eind 2017 stemde hun federale Tweede Kamer voor legalisering, hun senaat stemt daar in juni over. De beste man is op papier crimineel voor een delict dat hier geen straf opleverde, en daar gelegaliseerd wordt. Terwijl de politie tuintjes aan het slopen is, ontspringen echte criminelen de dans.

  Volgens het OM is er namelijk altijd schaarste en moeten we keuzes maken waar de prioriteiten liggen. Voor kleinere delicten zoals winkeldiefstal, moeten maar opgelost worden door detectiepoortjes en beveiligers. Misschien moeten die beleidsmatige en financiële keuzes een keer langs de Kamer en de kiezer. Zodat het niet alleen ambtenaren zijn die uw aangiften archiveren.

  Frank Buis en Jaime van Gastel maakten vele reportages over buitenlandse zakkenrollers die opgepakt werden. Binnen een paar uur weer vrij, later bij verstek veroordeeld met straffen die zelden worden betaald of uitgezeten. Een papieren belasting van de strafrechtketen zonder enige strafdreiging richting de crimineel. Dweilen met de kraan open.

  Winkeliers leggen inmiddels zonder tussenkomst van de rechter boetes op van 151 euro. Wat officieel geen boete is, maar een factuurtje voor de administratiekosten, iets wat de politiek in de grote steden volledig ontgaat. De NS pakt het veel groter aan en verhaalt miljoenen euro’s aan vandalismeschade.

  Hier zit ook een ontwikkeling om criminelen niet meer via het strafrecht te pakken, maar slachtoffers tegen hoge kosten uit pure wanhoop via de civiele weg een kale kip proberen te plukken. Woningbouwvereniging Ymere werd gedwongen de basispolitiezorg te privatiseren. Normale huurders en medewerkers worden bedreigd en geïntimideerd, asocialen beloond.

  Geweld door psychiatrische patiënten wordt niet vervolgd. Dat zorgt er ook voor dat deze daders onvoldoende dossier opbouwen, waardoor noodzakelijke maatregelen niet genomen worden. Zoals een gedwongen opname of celstraf ter bescherming van de persoon en samenleving. Onderbetaald personeel is vogelvrij verklaard.

  Syriëgangers werden niet vervolgd, en mochten ook niet bij verstek vervolgd worden. Daarmee worden deze jihadisten keurig buiten schot gehouden. Als crimineel niet in het beeld van de rechtbank, als strijder niet in beeld bij het leger. Een scherpe scheiding tussen politie & defensie is een waardevol principe dat schaamteloos tegen ons wordt gebruikt.

  Qua MH17 is er nog niets opgelost. Geen dader voor het hekje. Geen vrede tussen de EU, Oekraïne, de Donbass, de Krim of Rusland. Maar ook in de andere proxyoorlog in Syrië geen akkoord tussen dezelfde buitenlandse mogendheden. Toch is de EU (waar wij lid van zijn) bij de VS aan het aandringen om sancties op Rusland te verlichten.

  Deze casussen hebben allemaal 1 ding gemeen: Nette burgers die hoge kosten maken om andere burgers te volgen en te laten betalen, terwijl criminelen, terroristen en dictators vrij baan krijgen.

  Misschien is het niet alleen tijd voor “PO in actie” en “Zorg in actie”, maar ook voor OM in Actie.

 8. [email protected]

  Er worden in veel van deze zaken fouten gemaakt door het OM waardoor dit soort families niet echt vervolgd gaan worden, ondanks veel politiewerk en inzet.
  Misschien eens een bezem door het OM, want aan de politie ligt het niet.

 9. Jojo

  Drugs Legaliseren beter toezicht via de overheid

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).