Dakloze “eetpiraat” weigert te betalen in De Rechtbank en loopt vrolijk de deur uit | De Utrechtse Internet Courant Dakloze “eetpiraat” weigert te betalen in De Rechtbank en loopt vrolijk de deur uit | De Utrechtse Internet Courant

Dakloze “eetpiraat” weigert te betalen in De Rechtbank en loopt vrolijk de deur uit

Dakloze “eetpiraat” weigert te betalen in De Rechtbank en loopt vrolijk de deur uit
Restaurant De Rechtbank

Uitgebreid eten, maar weigeren te betalen. Dat deed een dakloze man gisteren in restaurant De Rechtbank. De politie komt pas bij signalen van beroep of gewoonte. Het personeel van De Rechtbank staat versteld en waarschuwt iedereen op Facebook.

Martijn van Tent, bedrijfsleider van De Rechtbank, maakte het hele incident mee. “Ik dacht in eerste instantie dat het gewoon een hotelgast was, die komen wel vaker in hun eentje eten. Hij was helemaal alleen binnen want iedereen zat verder natuurlijk buiten met het mooie weer, maar hij deed heel normaal. Hij bestelde een voorgerecht, dronk een biertje, nam een hoofdgerecht en daarna nog koffie. Vervolgens vroeg hij om de rekening.”

Geen geld

Toen de man de rekening een tijdje liet liggen besloot van Tent hem te vragen hoe hij wilde betalen. “Toen zei hij dat hij geen geld had. ‘Had u zich dat niet eerder kunnen bedenken?’ vroeg ik, ‘Ja nee, ik ben dakloos’ zei hij. Waarop ik heb gezegd dat ik dan maar de politie ging bellen. ‘Moet je doen’, zei hij nog.”

Politie komt niet

Helaas voor van Tent zei de politie niet voor dit soort zaken te komen. “Ik belde gewoon het 0900 nummer en werd doorverbonden met de meldkamer. Die zeiden dat ze pas komen als er meerdere meldingen zijn over dezelfde persoon. Ik liep terug naar de man en zei dat hij precies wist waar hij mee bezig was. ‘Dat klopt’, zei hij. Toen heb ik een foto van hem gemaakt met mijn telefoon en is hij weg gegaan.”

Diefstal versus flessentrekkerij

Van Tent: “Ik baal er achteraf wel van dat ik niet zo ad rem was om de politie te vragen hoe het kan dat iemand wel kan worden ingerekend voor het stelen van een blikje cola, maar niet voor een maaltijd van tachtig euro.”

Politiewoordvoerder Leo Dortland kan dat wel uitleggen. “Er is hier sprake van flessentrekkerij en niet van diefstal. Bij diefstal wordt er iets weggenomen met het oogmerk om het zich toe te eigenen. Een restaurant is geen winkel, men vraagt om een maaltijd, dat wordt gegeven en dan wordt er een betaling verwacht. Het is een civiel rechtelijke overeenkomst, vergelijkbaar met die tussen een aannemer en opdrachtgever.”

112

Toch is het volgens Dortland niet geheel waar dat de politie niet komt opdagen in dit soort gevallen. “Als meneer 112 had gebeld, was er een politie-eenheid van de noodhulp gekomen, er is namelijk sprake van heterdaad. Maar wanneer je het 0900 nummer belt kom je eerder in de wachtstand en gaat het allemaal wat langzamer. In de tussentijd kan de eetpiraat dan weglopen, je kan als restaurant moeilijk iemand vast gaan houden.”

Geringe pakkans

Dortland vervolgt: “Dit soort zaken zijn erg moeilijk te voorkomen. De daders weten dat de pakkans en de gevolgen klein zijn. Geen enkel restaurant gaat voor een bedrag van 70 à 80 euro een gehele rechtszaak op poten zetten. Wat meneer van Tent nog zou kunnen doen is aangifte doen van flessentrekkerij.”

Van Tent is van plan om nog contact op te nemen met de wijkagent. Leon Prins, sous-chef bij het restaurant heeft de foto, met bijbehorend verhaal, inmiddels op zijn Facebookpagina gezet. Prins hoopt met zijn Facebookbericht horecacollega’s attent te maken op de dakloze.

29 Reacties

Reageren
 1. Floris

  Waar o Waar is de ouderwetse schandpaal op het marktplein, kan de eigenaar van het restaurant nog wat euro’s verdienen aan het verkopen van het gooiwaar.

 2. Erwin in 't Veld

  Lang gelee toen wij nog restaurant voeren aan de Catharijnesingel hetzelfde meegemaakt. Personeel erg ontzet, je kunt niets doen. Er wordt ons normen en waarden door de strot geduwd. Politie treedt alleen op als je schuin oversteekt. En ouderwets ‘billenkoek’ staat ook zo ‘raar’ in je zaak….

 3. Kelder

  Als hardwerkende belastingbetaler van zo’n ambtenaar horen dat uitvreten mag. En de politie maar volhouden dat wat ze doen voor onze bestwil is.

 4. Tom

  Net even de kaart bekeken van dat restaurant. Voorgerecht, hoofdgerecht, biertje en koffie. Kom je echt niet aan 80 euro. Neemt niet weg dat het een schande is.

 5. Pimmo

  Heel simpel..

  Meneer zn schoenen, broek en kleding afnemen en verder halfnaakt de straat opsturen. Zijn kleding houd je dan als onderpand cq betaling.

 6. Johan Vrijheid

  Voor een homgerige dakloze altijd een win-win situatie, gratis het buikje rond en toedeloe. Mocht ooit de politie wel komen en hem een nacht vastzetten, prima toch, is hij een nacht niet dakloos. s’winters als het koud is gooit hij bij een juwelieer de ramen in stopt wat spul in zijn zak en wacht op de politie. Lekker warm in de cel en 3 maaltijden daags, wat wil je nog meer als dakloze? Voor dit soortgasten moet je weer lijfstraffen invoeren, maar ja zeg daar zijn we veel te beschaafd voor. Eet Smakelijk en Welterusten op kosten van de samenleving, U dus!

 7. Theo

  Frituurtenthouders lossen dit soort zaken op met een pollepel heet frituurvet…

 8. Jeroen

  Je had hem nog een heet kopje thee moeten aanbieden.
  Oh sorry meneer struikel ik toch per ongeluk.
  Sorry hoor…..

 9. Hap Slik Weg

  Als ik het interieur zo bekijkt, kan ik mij niet voorstellen dat daar überhaupt mensen willen gaan eten. Laat staan een dakloze. En dan een maaltijd voor €80 ?! Dat vraagt om een faillissement!

 10. De Neus

  http://i41.tinypic.com/n6udd4.png

 11. Henk

  Als ik restaurateur was zou ik in plaats van de politie bellen een stel vrienden bellen en dit figuur alle hoeken van het restaurant laten zien, zodat hij voorlopig geen trek meer heeft. Wat een uitschot.

 12. Ik begrijp hem wel

  Ach ik begrijp hem wel, heb één keer gegeten in de Rechtbank en het was niet te eten. Slechte Plateau de fruits de mer mijn disgenoot schrok van de slechte kwaliteit als vishandelaar.

 13. Ik begrijp hem wel

  Ach ik begrijp hem wel, heb één keer gegeten in de Rechtbank en het was niet te eten. Slechte Plateau de fruits de mer mijn disgenoot schrok van de slechte kwaliteit als vishandelaar. Ik had ook graag niet afgerekend.

 14. Henk

  Beste “Ïk begrijp hem wel” Kan zijn dat uw diner het niet geheel naar wens was, maar dit kun je als klant gewoon aan de uitbater aangeven.Een goede uitbater zal hier ook goed op reageren. Het rechtvaardigt niet dat je dan gewoon maar niet betaalt. Dit doen alleen klaplopers en criminelen naar mijn mening.Deze man was er schijnbaar bij voorbaat al op uit om gratis te eten (eigenlijk te stelen) en hoort in ieder geval voor enige tijd niet los rond te lopen in onze maatschappij.

 15. palmi

  toch te gek voor woorden, dit? Je wordt tot aan de hel achterna gezeten voor minieme overtredinkjes, maar dit wordt gewoon weggelachen. Echt hoor, ik ben zo blij dat ik op verjaardagen niet hoef te proberen uit te leggen waarom ik bij de politie ben…
  Het is niet te verkopen

 16. Olivier

  Dn die daar,…das d’n bruur vannuhhh diej fietsert Mollema ofiets. Ziede zo al wel.
  Met z’n snavel.

 17. Joop

  Een tand vertegenwoordigd een waarde van zo’n 50 euro. Ik zou zeggen, mep er 1,5 uit die smoel van hem. Wel goed mikken.

 18. Ton

  Goh, wat een agressieve reacties zitten er tussen. Let wel, ik praat het niet goed, maar als goed opgeleidde eigenaar van een eetgelegenheid kun je weten dat het zo werkt. Dus Dortland moet niet zo verongelukt en verbaasd doen. Wellicht moet hij eens met zijn branche organisatie gaan praten en moeten zij gaan lobbyen in Den Haag om de wet te veranderen.

 19. Ronald

  Nee, stel je voor dat je als politie even langs komt als het een civielrechtelijk geschil betreft. Juridisch geneuzel, het zijn toch agenten die dienstbaar zijn, geen juristen?
  Ze hadden het de oplichter op zn minst moeilijk kunnen maken en ook vast wel kunnen inrekenen voor het niet tonen van ID o.i.d.
  Nog een deuk in het vertrouwen in politie…

 20. Hans

  Ik begrijp de verontwaardiging, maar de reacties zijn wel wat overtrokken. Het verlies is geen 80 euro, maar hooguit de inkoopprijs van het eten. Het personeel krijgt er geen euro meer of minder om. Veel restauranthouders komen er bovendien goed mee weg als de gast netjes betaalt voor een maaltijd die tegenvalt.

 21. Vilseledd

  Als ze dan ook niet komen, als die eigenaar hem even die ogen dichttimmert, dan is er recht geschied, maar voor het zwerverdom loopt er een heel legertje door ons duur betaalde advocaten, die moord en brand voor zo’n nutteloos stuk vreten gaan schreeuwen.

 22. Vilseledd

  Ton, de agressieve reacties zijn te verklaren vanuit de gelatenheid, waarmee die vuilniszak reageert op opmerkingen van de restauranteigenaar. Voor mij mag het stuk vreten doodvriezen in de winter.

 23. Van Pimpelen

  … hij zou een voorbeeld kunnen nemen aan ene Madoff die ten eigen faveure de wereldeconomie lam legt. Of, dichter bij huis, nieuwbouw Lunetten tot laat jaren tachtig onverkoopbaar. ‘Klein’ begrotingsoverschotje TivoliVredenburg. Plannen Utrecht Centrum overstijgen begroting ruimschoots en leidt tot ‘afsterving’ in de periferie. Een planologische ramp die Leidsche Rijn heet spreekt voor zich; handhaving voorziet in arbeidsinzet door ambtenaren van politie (salariëring versus kosten relevante voorzieningen).
  En toch wordt er gemekkerd over €80,= verkoopprijs, inkoop mogelijk €10. Je auto in de binnenstad parkeren met de tijdsduur van een lekker etentje overstijgt die 10 euro ruimschoots; daar hoort men niemand over…
  Morgen wil ik schrijven over autochtone hollanders die graag voor een dubbeltje op de eerste rij zitten doch op hun schaamdeel getrapt zijn als geld wordt gevraagd…

 24. Kees

  Goed dat de foto van de dader op Facebook staat zodat anderen hem kunnen herkennen. Mocht deze persoon zich dan opnieuw in een horecagelegenheid melden maak dan een maaltijd waar zo gods gruwelijk veel laxeermiddel in zit dat hij zich de volgende keer wel bedenkt. Het wordt tijd dat mensen het recht in eigen hand gaan nemen, want de rechtstaat NL faalt op een enorme wijze.

 25. Edwin Enklaar

  Schandelijke wetsinterpretatie weer. Civiele overeenkomst hier en lastig wat aan te doen daar. Binnenkort moeten restauranteigenaars ter voorkoming dus vooraf gaan afrekenen met de gasten. Minder gastvrij en buitengewoon onhandig, maar misschien beter te begrijpen voor ordehandhavers.

 26. mesup

  Wat lopen mensen te klagen?
  het heet de rechtbank?
  lok je dan niks uit?
  daarbij iemand heeft niks.
  en blijkbaar honger?
  ik geef hem gelijk.
  want er is niks zo oneerlijk als het leven.
  wat mij prikkelt is het zo geven om naasten en bekende.
  nou meer het gebrek ervan.(een naaste is al je buurman landgenoot en eigenlijk iemand die op de zelfde aardkloot leeft)
  ik geef hem gelijk aangezien je genees meer in de container mag graaien dan maar risico van opgepakt worden met een maaltijd van 80 euro in je maag.
  mensen denk eens niet alleen aan jezelf.
  wij zijn allemaal hier.
  en er is genoeg.
  is dit dan de vrede van utrecht?
  ik wordt gewoon misselijk van jullie.
  want doe je er iets aan?
  ken je de nomaden wet?
  nee
  je stopt het gewoon in het fraude netwerk van leger des heils etc.
  echt goed bezig jongens echt waar.
  ik hoop dat meer mensen het doen!
  laat die economie maar lekker instorten!
  fok fictief!

 27. Nicky Brandhorst

  Beste mensen, de meeste hier zijn geen haar beter, die willen de beste man voor + – 80 euro ”in elkaar meppen”,
  Proviciat, daar wordt nederland echt beter van,
  Misschien moeten we wat doen aan het probleem dat er hier mensen lopen die niets te eten hebben terwijl we miljarden tegelijk naar de maan sturen???? met zulks onrecht zou ik wellich ook overwegen om aan flessentrekkerij te doen, immers is eten bij de supermarkt wel stelen???
  Denkt u allen alstublieft na voor te komen met middeleeuwse maatregelen, daar wordt dit land ook niet mooier van,
  M.v.g. Nicky

 28. Van Pimpelen

  … ik word er een beetje stil van, het aantal reacties op dit artikel. En dat terwijl ‘iedereen’ wel eens probeert ergens gratis binnen te komen…
  Ooit scheurde ik kaartjes bij de entree van een niet nader te duiden ‘happening’. Opvallenderwijs waren het lieden m/v goed van snit (dwz netjes gekleed en verzorgd uiterlijk; innerlijk kom ik later op terug) die poogden voor nop binnen te komen.
  Daarom mijn stelling: zij die menen vertrouwen uit te stralen op grond van hun kleding/uiterlijke verschijning staan ook in hun blootje onder de douche. Nadere uitweidingen hieromtrent vallen buiten de context van deze bijdrage.
  Overmorgen -zondagsrust- kom ik te schrijven over het feit dat de gemiddelde recipiënt valt over ‘dubbeltjes-fraude’ terwijl ‘n half triljard euro’s ontfutseld wordt aan de ‘belastingbetaler’ om de euro als munt in stand te houden…

 29. Pietje Puk Schaafkaas

  Nicky Brandhorst heeft gelijk. Dat er mensen in dit land nog steeds dakloos zijn en voedsel moeten jatten, dat is pas schandalig.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).