Michael P. krijgt 28 jaar celstraf voor doden en verkrachten Anne Faber | De Utrechtse Internet Courant Michael P. krijgt 28 jaar celstraf voor doden en verkrachten Anne Faber | De Utrechtse Internet Courant

Michael P. krijgt 28 jaar celstraf voor doden en verkrachten Anne Faber

Michael P. krijgt 28 jaar celstraf voor doden en verkrachten Anne Faber
Michael P. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden en verkrachten van de Utrechtse Anne Faber. Dat heeft de rechter zojuist bekendgemaakt. Michael P. werd een ‘gewetenloze man’ genoemd. De officier van justitie had 28 jaar cel en tbs geëist.

Michael P. is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar en tbs met dwangverpleging voor het doden en verkrachten van de Utrechtse Anne Faber. Dat heeft de rechter zojuist bekendgemaakt. Michael P. werd een ‘gewetenloze man’ genoemd. De officier van justitie had 28 jaar cel en tbs geëist.

Michael P. is niet veroordeeld voor moord. De rechter vindt dat er te weinig bewijs is voor handelen met voorbedachten rade; hij zou niet met een vooropgezet plan te werk zijn gegaan. De rechter: “Het is niet bewezen dat hij uit de instelling is vertrokken met het idee om iemand te doden.” De dood van Anne kwam voort uit angst voor ontdekking nadat hij haar ontvoerd en verkracht had.

De rechtbank gelooft ook niet alle verklaringen van de Michael P. Hij verklaarde namelijk dat het verkrachten en doden impulsief was, maar volgens de rechtbank was er wel zeker sprake van een bepaalde doel- en planmatigheid. Ook gelooft de rechter niet dat Michael P. is gaan verklaren uit medelijden. Zijn verklaringen komen bij de rechtbank onecht en berekenend over. “Hij heeft geen volledige openheid van zaken gegeven […] ook heeft de verdachte geen openheid over de verdwenen sieraden willen geven.”

De rechter: “De verdachte heeft heel veel mensen leed aangedaan. Zijn handelen heeft gezorgd voor angst in de maatschappij. De gruwelijkheid van de zaak vragen om een lange gevangenisstraf.” Michael P. is veroordeeld voor gekwalificeerde doodslag, vrijheidsberoving en verkrachting.

Vermissing

Anne verdween op 29 september 2017. Tijdens deze stormachtige avond besloot ze om een rondje door de regio te gaan fietsen. Niet ongebruikelijk voor de 25-jarige vrouw, dat deed ze regelmatig. De Utrechtse kwam nooit meer terug.

Haar lichaam werd op 12 oktober gevonden nabij Zeewolde op aanwijzingen van Michael P. Aan de arrestatie van de verdachte en de vondst van haar lichaam ging een intensieve zoektocht vooraf waarbij honderden vrijwilligers dagenlang zochten naar de Utrechtse vrouw.

Eerdere verkrachtingen

Michael P. zat al een celstraf van elf jaar uit voor onder meer twee gruwelijke verkrachtingen en vijf afpersingen. Op Koninginnedag 2010 bedreigde P. in Nijkerk twee meisjes van zestien en zeventien jaar oud met een nep-vuurwapen terwijl hij ze dwong hun kleding uit te trekken en seksuele handelingen bij hem te verrichten.  Hij verkracht de twee minderjarige meisjes op brute wijze. Berouw toonde de 27-jarige Michael P. niet.

In het kader van deze straf was P. geleidelijk aan het terugkeren in de samenleving en daarom verbleef hij in de forensisch psychiatrische kliniek Altrecht Aventurijn in Den Dolder. Michael P. kon zich regelmatig buiten de kliniek begeven.

 

Gekoppelde berichten

4 Reacties

Reageren
 1. Lombokker

  Volkomen terecht, en ook duidelijk gemotiveerd door de rechtbank. Het is te hopen dat hij niet in hoger beroep gaat, want dan moet de familie van Anne de ellende nog een keer meemaken.

  Het wordt wel een dure kostganger voor de staat; een gewone gevangene kost ongeveer € 300 per dag, een tbs-er zelfs € 800. En dan moet je nog maar afwachten of hij echt ‘genezen’ is als ze hem weer loslaten.

 2. Jeroen

  @Lombokker, deze man gaat regelrecht naar de longstay. Die komt nooit meer vrij.

 3. Scherpschutter

  @Lombokker 17/7/2018 – 12:22

  Een dure kostganger voor de belastingbetaler bedoel je! Een overheid heeft geen eigen geld dat verdiend is door economische inspanning. Iedere Eurocent die door haar handen gaat is een Eurocent die door een productieve verdiend is. De belastingbetaler….

  En ja, dat levert een aardige kostenpost op voor de belastingbetaler. Liefst € 292.000 euro per jaar, op basis van uw tbs-gegevens, wat neerkomt een totale kosten over een periode van 28 jaar van € 8.176.000. Een fors bedragje, me dunkt. En voor wat? Wat krijgt een belastingbetaler daarvoor? Deze man is niet te redden…Moet je ook niet willen proberen ook.

  Precies wat er mis is met deze ‘rechtsstaat’. Deze man zou simpelweg moeten worden opgesloten in een gevangenis met de absoluut minimale voorzieningen (water, brood en daglicht) en dwangarbeid moeten verrichten om in ieder geval de kosten van zijn eigen levensonderhoud te voldoen. Het is ronduit weerzinwekkend om belastingbetalers (waaronder dus ook de nabestaanden) te laten opdraaien voor het voorzien in de luxe behoeften van dit beest.

  Vier muren, een kraan, twee keer per dag droog brood van een paar dagen oud en verder zou dit monster het van mij mogen uitzoeken. Een plafond, bed, toilet en dekens gaat hij maar voor aan het werk.

 4. Geenstijl@Utrecht

  Laten we echt hopen op een longstay afdeling, gezien zijn vertroebelde geest.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).