Tijdelijke camera’s bij Hieronymusplantsoen in Utrecht vanwege toenemende overlast van verslaafden Tijdelijke camera’s bij Hieronymusplantsoen in Utrecht vanwege toenemende overlast van verslaafden

Tijdelijke camera’s bij Hieronymusplantsoen in Utrecht vanwege toenemende overlast van verslaafden

Tijdelijke camera’s bij Hieronymusplantsoen in Utrecht vanwege toenemende overlast van verslaafden
Vanwege diverse meldingen van overlast heeft de gemeente twee camera’s geplaatst die het Hieronymusplantsoen in de gaten houden. De nieuwe maatregel moet zorgen dat de criminaliteit en overlast van met name verslaafden vermindert. Het is de bedoeling dat de camera’s na een half jaar weer worden verwijderd.

Vanwege diverse meldingen van overlast heeft de gemeente twee camera’s geplaatst die het Hieronymusplantsoen in de gaten houden. De nieuwe maatregel moet zorgen dat de criminaliteit en overlast van met name verslaafden vermindert. Het is de bedoeling dat de camera’s na een half jaar weer worden verwijderd.

Het Lucasbolwerk en het nabijgelegen Hieronymusplantsoen zijn al langer een punt van aandacht vanwege de grote groep drugsgebruikers en alcoholisten die er verblijven. In het verleden zijn er meerdere stappen ondernomen om het probleem in te perken. Zo is het mogelijk om verblijfsontzettingen op te leggen en geldt er sinds augustus van het afgelopen jaar een verbod op harddrugsgebruik. Tot op heden heeft nog niks het gewenste resultaat opgeleverd. De plaatsing van camera’s is de meest recente actie om overlast tegen te gaan.

Persoonsgerichte aanpak

Los van de camera’s is er ook een brede aanpak vanuit handhaving en zorgpartijen. Zo schrijft de gemeente in een wijkbericht: “Met een persoonsgerichte aanpak wordt per persoon bepaald hoe deze naar andere locaties geleid kan worden en hoe overlastgevend gedrag kan stoppen. Betrokken zorginstellingen spreken hun cliënten aan op de overlast en het drugsgebruik. Ook veldwerkers spreken de doelgroep aan op hun gedrag. Dit heeft in verschillende casussen al geleid tot een mooi resultaat.” Of de nieuwe meldingen komen doordat de groep gebruikers is gegroeid of dat het om aanhoudende overlast gaat, is niet bekend.

Omwonenden van het plantsoen hoeven zich volgens de gemeente geen zorgen te maken om de privacy. De camerabeelden zijn namelijk beveiligd met software die een grijs vlak over de woningen legt. Op die manier zijn de huizen niet zichtbaar. De beelden worden daarnaast alleen bekeken onder politieaansturing. Na 28 dagen worden de beelden automatisch verwijderd.

Gekoppelde berichten

9 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    “Of de nieuwe meldingen komen doordat de groep gebruikers is gegroeid of dat het om aanhoudende overlast gaat, is niet bekend.” ….

    Nou dat is bij alle binnenstadbewoners en iedereen die daar regelmatig komt of werkt wel bekend … . De groep gebruikers is gegroeid en groeit nog steeds. En daarmee dus ook de overlast.

  2. Nico

    Ik krijg het idee dat dit ook niet gat werken. Bij controle verplaatsen ze zich naar een andere plek in de stad volgens mij. geregeld lees je overlast dan de camera en controle en niet veel later ergens anders overlast.

  3. Joris

    Heel vervelend om langs die groep verslaafden te moeten lopen als oudere.

    Ik ben bang dat het plaatsen van camera’s weinig effect zal hebben op deze groep en hun gedrag in de openbare ruimte. Het probleem verschuift zich zo’n 100 meter richting Lepelenburg, daarna is het Servaasbolwerk aan de beurt en dan de sterrenwacht etc etc

    Vang deze mensen op. Zorg dat onze stad leefbaar blijft.

  4. W

    Vanochtend geen verslaafde te zien. De camera’s werken! Nu staan ze voor djakarta.

  5. Annelies

    nee, heeft geen zin, er lopen er altijd wel 17 op bijna elke uur van de dag rond diverse bankjes…en dan liggen er ook nog permanent daklozen bij de muren bij het dijkstukje achter Veritas

  6. Cico

    En dan jaag je ze weg uit dit plantsoen, duiken ze op in een ander schemerig hoekje. Dit hebben we allemaal al meerdere keren meegemaakt in Utrecht, eerst lagen ze in Hoog Catharijne. Daar werden ze weggejaagd, toen lagen ze in die ‘junkentunnel’. Dat was de aanleiding om gebruikersruimtes te openen, zoals die bij de sijpesteijnkade. Pas toen werd de overlast minder.

    Behandel verslaafden als patienten, niet als criminelen.

  7. Utrechtse Jantje

    Helemaal met jou eens @ Joris , ik denk continu wat Toezichthouders die elkaar aflossen ter plaatse houden , zodat er voor de mensen die daar ter goeden trouw wandelen , in ieder geval veilig zijn …..

  8. Jankanerwatvan

    @cico: zeker niet alle verslaafden zijn criminelen, echter vertoond deze groep bovengemiddeld veel overlastgevend gedrag. De gebruikersruimtes bestaan nog steeds, echter kiest deze groep ervoor daarvan geen gebruik te maken. Daarnaast wordt deze groep de hand gereikt door de instanties, hier doen zij echter weinig mee. Het houdt een keer op, repressie is dan geen ongepast middel

  9. Roderick de Blyer

    En nu liggen ze in mijn voortuin……. ellendelingen.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).