De viering van Utrecht 900 jaar stadsrechten gaat donderdag 2 juni beginnen. Nog een paar nachtjes slapen en dan is het zover, maar hoe laat die dag alle activiteiten gaan beginnen, en waar, dat is nog niet bekend. Het overzicht van activiteiten rammelt nog aan verschillende kanten.
Update 20.12 uur: ondertussen blijkt dat de website met het programma aangevuld wordt. Zo is er al meer informatie bekend over het optreden van Kensington.
De gemeente Utrecht heeft samen met Utrecht Marketing een website gelanceerd waarop het actuele programma te vinden is. Maar dat overzicht is een uitdaging, veel informatie ontbreekt nog of mensen moeten via andere websites verder naar informatie zoeken. Voor mensen die minder digitaalvaardig zijn is het daardoor een uitdaging om de informatie te vinden die ze zoeken. Er is meer dan een jaar toegewerkt naar de viering waarbij tientallen organisaties subsidies hebben ontvangen voor Utrecht 900 jaar. We pakten de agenda voor 2 juni, de opening van de viering van Utrecht 900 jaar, erbij.
Kensington
We weten dat Kensington die avond gaat optreden vanaf de Domtoren, wie naar die activiteit gaat in de agenda ziet echter geen tijd staan, of informatie voor mensen die graag komen luisteren. “Het programma met precieze tijden en locaties komt later op deze site”, staat er vrijdagmiddag nog.
Een andere activiteit die dag, volgens het officiële programma, is het concert Utrecht met recht van het Utrechts Kamerkoor. Ook hier staat niet vermeld waar dit is en hoe laat. Ook op de website van het Utrechts Kamerkoor zijn deze details nog niet te vinden.
De derde activiteit; De Domstad deelt uit. Op de aangewezen website van de gemeente staat dat tussen 12.00 en 15.00 uur in totaal negen restaurants de deuren openzetten om 900 hapjes gratis uit te delen. Welke restaurants? Dat staat er niet geschreven. Deze info is wel te vinden via andere websites, maar het staat dus niet op de officiële website van Utrecht 900 jaar.
Over de vierde publieke activiteit, de gratis toegang van musea is wel meer te vinden. Centraal Museum, Spoorwegmuseum, Museum Speelklok, de Domtoren, Catharijne Convent, het Utrechts Archief, Sonneborg en het Volksbuurtmuseum zijn 2 juni gratis te bezoeken.
Er zijn op 2 juni nog andere activiteiten, maar die zijn ook grotendeels niet publiekelijk toegankelijk.
Andere activiteiten
Bovenstaande evenementen zijn allemaal specifiek op 2 juni. In de loop van de maanden zijn er nog veel meer activiteiten. Maar wie via de zoekfunctie daar al specifieke momenten en locaties voor probeert te vinden, komt vaak bedrogen uit. Bij veel activiteiten die bijvoorbeeld van 2 juni tot en met 11 november, de laatste dag van de vieringen, plaatsvinden ontbreekt nog veel informatie. “Verdere informatie volgt nog”, staat er geschreven bij tal van activiteiten die volgens de agenda vanaf 2 juni beginnen.
De gemeente Utrecht laat weten dat er op dit moment nog gewerkt wordt aan de agendafunctie. Op hoofdlijnen is het programma bekend, maar inderdaad moeten precieze tijden en locaties nog veelal bekend worden gemaakt.
24 Reacties
ReagerenUtrecht Marketing maakt reclame met ‘Eeuwenoud, jong van geest’. Maar minder dan een week vóór de dag van de viering een sluitend en adequaat vastgesteld en gecommuniceerd programma samenstellen is kennelijk te veel gevraagd. Communicatie, communicatie, communicatie… Straks blijven die restaurants nog met die amuses zitten. Hoewel, wanneer het in Utrecht gratis is, weten de Utrechters het meestal snel te vinden… Zoals ik een Utrechter eens hoorde zeggen (ik hoop dat ik het goed vertaal): Utreg lóóp allíín warem as ‘t vur niks is.
Een schande dat de rood witte vlag van Utrecht niet gebruikt wordt.
Zou het geen goed idee zijn om voor de komende grote jubileumdag, donderdag 2 juni, voor de binnenstand een eenvoudige lijst van activiteiten met de daarbij horende tijden te publiceren, zoals dit vroeger voor de culturele zondagen gebeurde? Dan hoef ik niet doelloos rond te lopen en maar af te wachten wat ik tegenkom. Of denk ik nu te ouderwets en gaat het allemaal veel flitsender? Of kan ik als oudere beter gewoon thuisblijven om narigheid te voorkomen?
Few! Ik ben het helemaal met u eens!
Jan van Zanen en onder andere ook Annie Brouwer hadden het gebruik van die regenboogvlag bij dit historische feest van Utrecht zeker nooit toegestaan!
Waar is toch het historische besef in het Stadskantoor voor deze gebeurtenis gebleven? Wat een gemiste kans van dit bestuur!
En iedereen St.Maarten terecht eren op 11 november als onze beschermheilige! Deze festiviteiten, rond 900 jaar stadsrechten, eindigen ook op 11 november!
Door het afscheuren en weggeven van een helft van zijn mantel hebben wij RoodWit in onze Utrechtse vlag staan. En daar ben ik trots op.
En ja, ik onderschrijf het belang van de regenboogvlag in onze samenleving maar niet voor dit historisch moment.
Zeer verkeerde kleurenkeuze en waarschijnlijk door importUtrechters genomen, ben ik bang voor.
Ik heb helaas onze roodwitte kleuren nog nergens gezien!
Dat gaat vast een bruisend feest worden!
Met de museumjaarkaart mag ik overigens altijd “gratis” in musea. Dat doe ik dan wel op een andere dag, als het niet druk is met mensen die echt gratis willen.
Als je op een activiteit klikt voor meer info, kan je daarna nier meer ‘terug’ naar de plek in het activitetenoverzicht waar je was, maar moet je weer bovenaan de lijst beginnen.
Het is ook erg handig als je kan filteren op wandelingen – musea – varia ed. en dan wel zo dat elke programmabijdrage bij minimaal een (1) filter naar boven komt.
Hopelijk komt dit snel goed. Dank.
Ik heb vanochtend, zaterdag, in de binnenstad gezien dat alle winkels in het kader van 900 jaar Utrechts stadsrecht een hele mooie vloermat hebben gekregen. Symbolisch: hieronder kan een heleboel worden weggeveegd? Er gebeurt dus toch nog wat concreets.
Een activistisch symbool als de regenboogvlag is kennelijk veel belangrijker dan de historische kleuren van de stad. Typisch links.
Waar is de originele utrechtse vlag?
Die hoor je als eerste te herkennen maar ze hebben hem gewoon in zijn geheel weggelaten.
Als de rest van het feest ook zo verloopt dan word het niets.
Ik ben geen Utrechter maar ik wil heel graag de Utrechtse vlag zien !!!! geen regenboog gewoon bezopen idee er zijn voor de gay beweging zat andere momenten. Utrecht 900 laat zien aan iedereen dat dit Utrecht is !!!
op papier misschien een stad, maar gevoelsmatig een dorp, begrijp mij niet verkeerd, ik ben in Utrecht geboren, maar voel mij geen Utrechter, dus dat roodwitte sentiment doet mij niks, Utrecht is het leukste grote dorp, dat wel!
Ach het zal voornamelijk het feest zijn voor de import Utrechters, niet voor de geboren en getogen inwoners van Utrecht.
Het zijn geen regenboogvlaggen beste reaguurdertjes, het zijn feestkleurtjes.
Feest, vrolijk weet u wel.
Het anti-woke-gedachtengoed creëert zelf maar zaken waar ze zich boos over kunnen maken die in het geheel verzinsels zijn van hun boze en gefrustreerde hersenpannetjes.
Verder is Utrecht Marketing een non-club die veel te veel subsidie krijgt en die in hub basistaak> communicatie> verzaakt.
Dé historische Utrechtkleuren! zijn RoodWit! En die vinden we nergens terug. Daar gaat het om.
Waarschijnlijk hecht u, Confucius, niet zoveel waarde aan de Utrechtse historie, maar héél véél Utrechters namelijk wél!
Of denk je dat bij voorbeeld Amsterdam 900 jaar stadsrechten zou herdenken zonder de drie kruisen? Denk het niet.
Tot onze verbazing en teleurstelling weigerde utrecht900 de voorstelling op 29 mei van Utrechts Theaterkoor Vingerinjeoor in en over het Stadsklooster in de Kanaalstraat op te nemen in de agenda. Reden: er zou niet genoeg verband zijn met het feestthema en het was ‘te vroeg’, want het feestjaar start op 2 juni… tja.
Dankzij onze eigen pr op de socials hadden we enthousiaste, volle bak. En werd het een sprankelende middag.
@ W
We? Jij bent schizofreen? Jij praat graag namens anderen?
Dat de Utrechtse vlag tijdens de festiviteiten geen rol speelt is een dikke aanname. Van mij hoeft die vlag niet in een logootje te zitten. Hij zit al standaard in de huisstijl van de gemeente. Waarom altijd dat spiegelen aan A’dam? Kap daar eens mee. En het dan hebben over echt Utreg…tsss.
Die vlag komt trouwens keurig iedere 25 jaar van stal heur. Want iedere 25 jaar is er een feessie. Hoe zagen de vorige logo’s er eigenlijk uit?
Ik vind de feestkleurtjes wel geinig en fris. Het is immers feest. Wel typisch Utregs is het geklaag over alles. Fijn dat jij/ jullie deze traditie in ere houden.
Er zit een leuke knipoog naar de stadsvlag in het feestelijke logo!
@Geen@Stijl en ConfusiusL: ik hoop dat deze reactie, anders dan mijn vorige, door de redactie wel geplaatst wordt. Waar ik op wilde wijzen is dat het programma vooral ingesteld is op de jongeren, die nauwelijks geschiedenisonderwijs hebben genoten en dus ook niets met de viering van het jubileum hebben. Het gaat bij deze groep vooral om festivals waar ze pillen kunnen slikken, staan te springen op boenkeboenkeherrie en zichzelf lam zuipen. En hierin voorziet Utrecht Marketing in, ook in het kader van deze viering.
@ Lexus
Als een ware boomer scheer je alle jongeren over 1 kam en dat slaat echt werkelijk nergens op.
Overigens is het de boomergeneratie die zelf begonnen is met schoppen tegen oudere generaties en heilige huisjes en met vrij drugsgebruik is begonnen. De basis van ooit de gedoogcultuur in Nederland. Ook toen stond dat niet voor de gehele generatie jongeren op dat moment.
@Confucius: enige nuancering wil ik best accepteren. Maar dat die minimale historische kennis is algemeen voor wie de afgelopen decennia Nederlands onderwijs heeft genoten. En de eventuele zelfeducatie van deze jongeren richt zich slechts voor een enkeling op verrijking van de historische kennis. Zo genuanceerd genoeg?
@ Lexus
Nee, dat is geen nuance.
Als ex-geschiedenisleraar merk ik dat er onder jongeren behoorlijk veel interesse voor geschiedenis is. Op alle onderwijstypen en niveaus. Geldt niet voor iedereen, maar je chargeert wel erg gemakkelijk.
@Confusius: u haalt belangstelling en kennis door elkaar. Ik merk trouwens zelden iets van die belangstelling. Maar misschien kom ik de verkeerde mensen, overigens niet alleen jongeren, tegen.
@lexus: klagen over de jeugd van tegenwoordig is al 2500 jaar in de mode. Dus wat dat betreft ben je wel historisch verantwoord bezig.
@Jb: gelukkig word ik niet, zoals Socrates, veroordeeld tot de gifbeker. Maar ik wil, ten behoeve van Confusius, ook nog wel een opmerking maken over de historische belangstelling. Toen ik, inmiddels al weer een halve eeuw geleden, begon met het geven van lezingen, trof ik, vooral bij de historische verenigingen, vrijwel altijd een zeer vergrijsd publiek aan. Ik verkeerde in de veronderstelling dat de belangstelling letterlijk zou uitsterven. Maar ik heb geconstateerd dat de historische belangstelling groeit met de leeftijd. Wel moeten de geïnteresseerden, wat historische kennis betreft, steeds meer vooraan beginnen, omdat het geschiedenisonderwijs in de loop van de decennia onvoorstelbaar is verarmd (dat kan ook Confusius zich aantrekken, al is hij daar als ex-geschiedenisleraar vanzelfsprekend niet in de eerste plaats debet aan, maar vooral de opeenvolgende regeringen). Het is verbazingwekkend wat je tegenwoordig allemaal moet uitleggen voor je aan je eigenlijke onderwerp kunt beginnen. Zelfs de meest elementaire historische kennis ontbreekt doorgaans.