Geheimen van de stad: Neerkijken op Mozart in de Minrebroederstraat | De Utrechtse Internet Courant Geheimen van de stad: Neerkijken op Mozart in de Minrebroederstraat | De Utrechtse Internet Courant

Geheimen van de stad: Neerkijken op Mozart in de Minrebroederstraat

Geheimen van de stad: Neerkijken op Mozart in de Minrebroederstraat
Kijk omlaag op de stoep in de Minrebroederstraat. Een speciale straatsteen herinnert aan het bezoek dat een muzikaal wonderkind eeuwen geleden aan Utrecht bracht.

Kijk omlaag op de stoep in de Minrebroederstraat. Een speciale straatsteen herinnert aan het bezoek dat een muzikaal wonderkind eeuwen geleden aan Utrecht bracht.

Rondleiders van Gilde Utrecht vertellen over verborgen en onbekende plekken in de stad.

Dit doet geen enkele liefhebber van klassieke muziek: neerkijken op Mozart. Zelfs rapper Mac Lethal niet: zijn rap Incredible Mozart op het Ronda alla Turca is meer dan 2,5 miljoen keer bekeken op YouTube. Maar in de Minrebroederstraat in Utrecht kijk je wel degelijk op Wolfgang Amadeus Mozart neer – letterlijk dan, want daar ligt in het trottoir een gedenksteen voor zijn bezoek aan Utrecht in april 1766.

De steen ligt voor nummer 11, waar het Schiller Theater gevestigd is, en de tekst die erop staat luidt als volgt: ‘Wolfgang Amadeus Mozart, (componist 1756-1791) verbleef als kind in het logement Plaets Royael aan de Minrebroederstraat tijdens zijn tournee in ons land in 1766 / 27 januari 2006, 250e geboortejaar van W.A.M.’. De naam Plaets Royael staat, hoewel nu gespeld als Place Royale, nog steeds op de etalageruit van het theater.

In het logement Plaets Royael dat hier was gevestigd, had vader Leopold Mozart met zijn twee kinderen Nannerl (14) en Wolfgang (10) zijn intrek had genomen. De huidige intieme theaterzaal was de danszaal in een dependance van het eigenlijke logement en Wolfgang schijnt daar geoefend te hebben op het klavecimbel. Het logement, dat zich verder richting Korte Jansstraat uitstrekte, heeft van 1835 tot 1877 nog de functie van Katholiek Burgerweeshuis gehad, toen is het afgebroken en nu staat daar de neogotische St. Willibrordus kerk (die na alle verwikkelingen van de laatste tijd geen geheim meer genoemd kan worden…). In het Pater Winand Cour van de kerk hangt nog een afbeelding van het logement annex weeshuis, gemaakt in 1875 door C.W. Hoevenaar.

Tournee

Piet Verwijmeren vertelt in zijn boek Mozart op reis over het uitgebreide tournee dat de familie Mozart door Nederland maakte, en hij geeft zelfs de vermoedelijke route aan die ze op 19 april 1766 per trekschuit vanaf Amsterdam gevolgd hebben. Over de Vecht langs Zuilen kwamen ze bij de Rode Brug de stad Utrecht in.

Op maandagmiddag 21 april gaven de kinderen Mozart een concert in het Bijlhouwersgildehuis, tussen de Zakkendragerssteeg en de Drieharingstraat, met daarbij ook een compositie van het wonderkind zelf (dit valt ook te lezen op een informatiebord in de steeg). Ze werden bijgestaan door enkele dilettanten van het Collegium Musicum Ultrajectinum op viool, altviool en hoorn. Zoveel als Leopold zijn kinderen (terecht) ophemelde, zo kritisch was hij over de begeleiders: in zijn aantekeningen staat achter hun namen een accolade en de tekst ‘Capitale Esel’ (grote ezels). De toegang tot het concert kostte drie guldens voor ‘een Heer en een Dame’ en twee guldens voor een ‘enkel Persoon’ – waarschijnlijk was dat dan een heer. Vader Leopold verkocht zelf de kaartjes – ze waren duur voor die tijd – in het logement van Sieur (monsieur) Mos, de eigenaar.

Wat de familie Mozart verder van de stad gezien heeft, weten we niet. Maar natuurlijk zijn ze van de Minrebroederstraat, langs de Stadskraan, over de Oudegracht, door de steeg, naar het muziekgebouw gelopen. En zouden ze ook niet even een kijkje hebben genomen bij de ruïne van het middenschip van de Domkerk? Die was vlakbij – en de storm was toen maar twee jaar geleden.

3 Reacties

Reageren
  1. Rogier Overkamp

    De storm die de Domkerk verwoestte was in 1674, dus niet 2 maar 97 jaar geleden. De ruïnes lagen er overigens nog wel!

  2. Ouwe henk

    Leuk stuk
    Binnenstad van utrecht is geweldig

  3. Frits van Riel

    Ja, Rogier Overkamp heeft natuurlijk gelijk. Maar wellicht heeft de auteur dyslexie en las het jaartal 1674 zodoende als 1764.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).