Gemeente Utrecht toont begrip, maar zegt op te treden tegen culturele instellingen die uit protest openen Gemeente Utrecht toont begrip, maar zegt op te treden tegen culturele instellingen die uit protest openen

Gemeente Utrecht toont begrip, maar zegt op te treden tegen culturele instellingen die uit protest openen

Gemeente Utrecht toont begrip, maar zegt op te treden tegen culturele instellingen die uit protest openen
Archieffoto DUIC van Museum Speelklok
De gemeente Utrecht heeft aangegeven te gaan optreden tegen culturele instellingen die woensdag de deuren openen. Onder meer het Centraal Museum, Rietveld Schröderhuis, Museum Speelklok, Het Huis Utrecht en Villa Concordia doen mee aan het landelijke protest.

De gemeente Utrecht heeft aangegeven te gaan optreden tegen culturele instellingen die woensdag de deuren openen. Onder meer het Centraal Museum, Rietveld Schröderhuis, Museum Speelklok, Het Huis Utrecht en Villa Concordia doen mee aan het landelijke protest.

Het kabinet heeft vrijdag tijdens de coronapersconferentie bekendgemaakt dat onder meer winkels, sportclubs en bijvoorbeeld kappers de deuren weer mogen openen. De lockdown blijft echter nog wel gelden voor onder andere musea, theaters en horecazaken.

Afgelopen weekend openden al enkele Utrechtse horecazaken tijdelijk de deuren om te laten zien dat ze het niet eens zijn met het besluit. Woensdag is het de beurt aan culturele instellingen.

Het Centraal Museum opent een winkel die hoort bij de tentoonstelling De botanische revolutie, bij het Rietveld Schröderhuis wordt geschaakt, Villa Concordia is woensdag een massagesalon, Het Huis Utrecht geeft yogales en Museum Speelklok opent als ‘Museum Gym’.

Bittere pil

“Het is een bittere pil voor culturele instellingen dat zij nog steeds gesloten zijn, terwijl voor andere sectoren afgelopen weekend verlichting is gekomen”, zegt burgemeester Sharon Dijksma. “De financiële steun vanuit de Rijksoverheid voor culturele organisaties en zzp’ers schiet te kort. Mede namens mij heeft het Veiligheidsberaad gisteren bij het kabinet aangedrongen op sneller duidelijkheid voor onder andere cultuur en ruimhartiger steun.”

De gemeente laat weten dat demonstreren binnen de kaders van de wet openbare manifestaties is toegestaan. Het openen van een instelling zou hier echter niet onder vallen. Handhavers gaan dan ook op de ‘gebruikelijke wijze opereren’ wanneer theaters en musea besluiten de deuren wel te openen.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
 1. cOEN

  Buitengewoon zielig van de burgemeester.

  Was ze niet van plan de demo van winkeleigenaren WEL toe te staan afgelopen zaterdag, als die niet toevallig op diezelfde dag open hadden gemogen?

  Het is een ludiek protest, niet meer of minder.

  De musea en theaters zijn niet “open”.

  Buitengewoon zielig gedrag, opgelegd vanuit de landelijke VVD in het kabinet aan het veiligheidsberaad. Triest dat de burgemeester in dezen geen ballen heeft.

  De burgemeester van Hoorn bijvoorbeeld wel.

 2. Baliekluiver

  Mensen, bedrijven en organisaties die menen dat je regels mag overtreden als je het maar ‘protest’ noemt begeven zich op een helend vlak. Zij hebben allemaal baat bij onze behoorlijk goed georganiseerde maatschappij en daar hoort door de politiek bepaalde wet- en regelgeving bij die voor iedereen geldt. Als je dat principe los wilt laten omdat het je nu even niet zo goed uitkomt kun je je er de volgende keer ook niet meer op beroepen als je het juist weer hard nodig hebt.

 3. Otto Nelemans

  Overbodig om te zeggen, maar ik noem de ervaringen toch nog eens. De afgelopen twee jaren bezocht ik zodra dit kon veel tentoonstellingen, ook over onze landsgrenzen. Nergens heb ik mij zo veilig gevoeld als in de musea, theaters en bioscopen. Vergeleken met de noodzakelijke bezoekjes aan supermarkten, waar de eigenaren zelf hun uiterste best doen het volgen van de regels te belemmeren (producten steeds op een andere plaats neerzetten, zodat onhandige zoekexercities noodzakelijk zijn en vakkenvullers die de gangpaden versperren).
  Goed te zien is dat het zorgen voor een veilige omgeving ook eigen belang is en er wordt dan ook uitstekend en slim georganiseerd. Omdat helaas vele reguliere bezoekers en toeristen weg bleven, was het bovendien een weldaad om tentoonstellingen volledig geconcentreerd te kunnen beleven. Ook de horeca had het om dezelfde reden voor elkaar. De kroegen waar het mis ging omdat de bezoekers het niet begrijpen heb ik gemeden.
  Neemt niet weg dat het voor de sectoren ook in de beperkte omstandigheden een schraalhans is die keukenmeester speelt. Droevig dan ook dat wanneer er een goed en op voorhand veilig georganiseerd protest naar de letter der wet gesmoord wordt. Dat de overheden CDtjes en DVDtjes propageren is prima maar nu even niet. Ik zag al die types toch al nergens. Op Bolkestein na, die was altijd overal Niet van mijn partij, maar wel met hart voor de cultuur. Potdorie treedt en uit jullie pluche comfortzone. Twee jaar mensen. Echt twee jaar!

 4. Gbrie

  @baliekluiver: inderdaad een helend oftewel genezend vlak! Jammer dat grote woonwinkels wel open mogen en dit niet kan. Overigens begrijp ik dat helend een verschrijving is.. @cOEN: Overigens is het ook niet de VVD maar het kabinet die de culturele sector dicht houdt in dit land. Onze burgemeester is van PVDA signatuur!

 5. Speak Up

  @Baliekluiver.

  De grap is nu juist dat de culturele instellingen bij dit ludieke proterst zo’n beetje als enige in de samenleving de regels naleven. De NS bijv. handhaaft niet en hoeft nog niet eens aan afstand te doen. De treinen zitten vol met mondkapjesweigeraars en kuchende mensen bijv..

  Sterker nog, de overheid zelf heeft steeds minder of nagenoeg geen juridische gronden om de culturele sector dicht te houden. Wellicht overtreed ze zelfs haar eigen regels.

  De cultuursecror is zelfs zo braaf dat ze al veel eerder de ene na de andere rechtszaak tegen het gezag had kunnen aanspannen. Deed ze niet. Ze werkten braaf mee. Ook als het allemaal nergens op sloeg.

  Er is nagenoeg geen besmettingsbrandhaard, GEEN, terug te herleiden tot de culturele sector. Nagenoeg GEEN op miljoenen besmettingen in zo goed als 2 jaar tijd.

 6. Balthasar

  Sportscholen open: uitslovers die elkaar in de nek hijgen.
  Musea dicht? bijna 100% gevaccineerden die rustig en zonder gehijg door de zalen schuifelen.
  wellicht hebben de Peppies en Kokkies in Den Haag nog nooit n museum bezocht.

 7. Moniek

  Inderdaad, de regels doen hier en daar willekeurig aan, zeker als je sectoren vergelijkt. Dat krijg je nu eenmaal nooit eerlijk verdeeld. Aan de andere kant: als je nu niet handhaaft, is de geest uit de fles en kunnen we wel ophouden met alle maatregelen en bepaalt ieder voor zich welk complot hij of zij gelooft en wat hij of zij voor zichzelf handhaaft of niet.
  Dit land heeft 17 miljoen deskundigen waarvan velen het beter denken te weten. Ga je gang jongens, maar zo duurt het alleen maar langer.

 8. Theo

  Dat ‘begrip’ van onze gemeente is dus maar een holle kreet.

 9. Jake

  Met mensen die begrip hebben kun je de gracht dumpen.

 10. Terence

  Waarom kan Ikea wel open, En het Rijksmuseum niet?

 11. Scherpschutter

  @Baliekluiver

  “Mensen, bedrijven en organisaties die menen dat je regels mag overtreden als je het maar ‘protest’ noemt begeven zich op een helend vlak.”

  Helemaal met u eens. Mensen die zich verzetten tegen tirannie bevinden zich inderdaad op een “HELEND” vlak ja. LOL

 12. Binnenstadbewoner

  Ach de grote musea komen de lockdown prima door. Dicht of open maakt niet zoveel uit. Een dicht museum krijgt gewoon meer subsidie of coranasteun. No way dat een groot museum als het Spoorwegmuseum of Centraal Museum failliet gaat. Al zouden ze het hele jaar dicht moeten.

 13. Terence

  @binnenstadbewoner , Misschien zijn er nog heelveel andere redenen dan geld waarom een museum zsm weer open moet?

 14. Kunstliefhebber

  @Binnenstadbewoner: een faillissement zal er inderdaad misschien niet zo gauw in zitten voor de grotere musea, maar daar gaat het nu niet om. Denkt u ook eens aan die ‘tig’-duizenden mensen die regelmatig een museum bezoeken. Zij staan nu al bijna twee jaar voor gesloten deuren. Droevig is het, een enorm gemis!
  Tel daar nog alle zzp’ers bij op, die in het museumwezen werkzaam zijn. Die staan noodgedwongen al heel lang op non-actief door dit sluitingsbeleid. Zij hebben geen inkomsten zolang de musea gesloten blijven en de zogenaamde ‘staatssteun’ hieromtrent? Dat is een wassen neus gebleken.
  Hoogste tijd dat de musea weer open mogen, het is veiliger dan naar de winkel gaan en minder risicovol dan een ritje met de trein. En geeft ook stukken meer plezier. Dat hebben de mensen nodig, in deze barre tijden. Kunst en cultuur zijn essentieel!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).