Utrechtse musea openen woensdag de deuren uit protest tegen coronamaatregelen Utrechtse musea openen woensdag de deuren uit protest tegen coronamaatregelen

Utrechtse musea openen woensdag de deuren uit protest tegen coronamaatregelen

Utrechtse musea openen woensdag de deuren uit protest tegen coronamaatregelen
Foto: Bas van Setten
Het Centraal Museum en Museum Speelklok openen woensdag voor een dag de deuren. De culturele instellingen doen dit uit protest tegen de gedwongen coronasluiting van theaters en musea.

Het Centraal Museum en Museum Speelklok openen woensdag voor een dag de deuren. De culturele instellingen doen dit uit protest tegen de gedwongen coronasluiting van theaters en musea.

Het Centraal Museum opent de winkel die hoort bij de tentoonstelling De botanische revolutie. “Nu de winkels open mogen, grijpen we de kans om weer even leven te brengen in de nu al zo lang stille tentoonstellingszalen. Musea hebben de afgelopen twee jaar bewezen dat ze veilig zijn voor bezoekers. Ook het Centraal Museum heeft alle maatregelen genomen die daarvoor nodig zijn. Kunst en cultuur zijn essentieel”, laat het museum weten.

Museum Speelklok opent woensdag als ‘Museum Gym’. Bezoekers kunnen aan een orgel draaien en daarmee hun ‘spierballen trainen’. Ook is de tentoonstelling Toeval Bestaat Niet te bezoeken. “Hiermee komt Museum Speelklok samen met andere musea in actie uit protest tegen de sluiting van theaters en musea”, is te lezen op de website van het museum.

Horeca

Zaterdag hielden Utrechtse horecazaken een vergelijkbaar protest. De gemeente heeft toen vier mondelinge en twee schriftelijke waarschuwingen gegeven aan ondernemers.

Het kabinet heeft vrijdag tijdens de coronapersconferentie bekendgemaakt dat onder meer winkels, sportclubs en bijvoorbeeld kappers de deuren weer mogen openen. De lockdown blijft echter nog wel gelden voor onder andere musea, theaters en horecazaken.

Gekoppelde berichten

10 Reacties

Reageren
 1. Baliekluiver

  Dat platte ‘ja-maar-hullie-mogen-wel-open’ argument valt me knap tegen van van die musea. Daar had ik toch een iets intelligentere opstelling van verwacht, met meer begrip voor de maatschappelijke context van de pandemiebestrijding. Maar kennelijk is het daar nu ook iedereen voor zichzelf en god voor ons allen. Zo ga je toch wel anders kijken naar die branche als ze straks weer met gemeenschapsgeld museumpje mogen spelen.

 2. Speak Up

  @ Baliekluiver

  Wat een bullshit weet jij hier toch steeds neer te pennen.

  Ik ben geen wappie. Ben voor maatregelen. Voor mondlapjes, vaccinatie, 1g, voor boosters, maar…..

  De culturele sector vormt geen bedreiging voor de volksgezondheid. Zalen draaien op beperkte capaciteit, mondkapjes zijn verplicht, net als vaccins en er wordt op gechecked. Als de sector tenminste open is. Ze is al voor de 6e keer dicht en is steeds maanden een stuk dicht. De besmettingen komen daar dus ook overduidelijk niet vandaan. Ook wordt er met reserveringen/ tijdslots gewerkt en gebouwen beschikken over de modernste en geavanceerdste luchtverversing in het land, die je in geen winkel, schoolgebouw, of overheidsgebouw aantreft. In gebouwen in de culturele sector kan je met gemak tientallen meters afstand van elkaar houden. In musea al helemaal. Mag je niet meer leven ofzo? Wel massaal naar de Ikea, de Burger King of het Tuin Centrum of de Primark? Hoezo vreemd?

  In het buitenland zijn er sinds de omikronvariant geen lockdowns geweest en net als in ons land zie je geen extra overbelasting van de zorg. Oftewel, in de open sectoren vinden geen extra besmettingen plaats. Die vinden wel plaats in huiselijke kring, ouders worden besmet door hun kinderen of op illegale feestjes raken mensen besmet (of in slecht geventileerde huiskamers). Sterker nog. In eigen land daalt de ziekenhuisbezetting al weken op rij. Hoofdzakelijk veroorzaakt door de booster. Sociale interactie tussen mensen is ondanks de lockdown ook groot gebleven, alleen niet de in de culturele sector.

  Ongeveer 1 op de 17400 mensen belandt in het ziekenhuis momenteel. 1 op de 58000 mensen belandt momenteel op een IC in Nederland. Dat zijn de actuele cijfers. Volgens mij is de kans op sommige loterijen winnen ook 1 op 10.000 ofzo?

  De culturele sector kan gewoon open, want mensen hebben ook voeding voor de geest nodig.

  Je kan niet steeds het hele leven stil leggen en waarom eigenlijk? Eerdere lockdowns hadden zin, de omikronlockdown heeft niet het gewenst effect, omdat het virus zich anders gedraagt. Aangezien er geen effect is, kan de culturele sector gewoon open, zeker nu winkels waar wel massa’s mensen komen open zijn.

  De culturele sector hoeft allerminst de laatste sector te zijn die open gaat. Had dan het winkelen op afspraak volgehouden. Dat haalt gezondheidstechnisch nog iets uit. Sterker nog. Plekken waar veel mensen komen zouden met 1 g kunnen werken> echt 1 g met goede testen. Dan kan je gewoon veilig naar iets als een concert toe, Ook nu. Het aantal besmettingen zal dan te verwaarlozen zijn.

  Er zijn vandaag 9 mensen met een zwakke gezondheid overleden. Dat worden er iedere dag minder. Deze mensen waren hoe dan ook vaak ergens dood aan gegaan. De stijgende lijn is nog steeds zichtbaar. Waarom dan vasthouden aan niet werkende maatregelen?

  Ga eerst eens werk maken van mondkapjes in het OV en toezien op het dragen van mondkapjes op plekken waar veel mensen komen. Dat heeft zin. Inzetten op ventilatie heeft zin. Zorgen dat jongeren zich eens aan maatregelen heeft zin.

  De cultuursector dichthouden heeft geen zin. behalve dat zij failliet gaat.

 3. JdV

  Prima. Musea gaan open en overtreden daarmee wet- en regelgeving.
  1e actie vanuit de overheid (landelijk en lokaal) is uiteraard het stoppen van de geldstromen naar deze hierdoor criminele organisaties. We gaan tenslotte niet met belastinggeld organisaties sponsoren die zich door hun gedrag buiten/boven/naast de wet plaatsen lijkt me.
  Dus geen subsidie meer. Failliet gaan ze dan zeker.

 4. Joehoe

  @JdV

  Hup de geldkranen naar de commerciële werelden dicht dan. Daar gaat de meeste noodsteun naar toe en daar heeft men het meest lak aan regels.

 5. Theo

  Aan @Speakup is niets toe te voegen.

 6. JdV

  @joehoe: helemaal mee eens. Bedrijven die steun vragen maar zich niet aan de regels houden en open gaan? Geen steun en reeds betaalde steun terugvorderen.

 7. Steun voor deze Actie !

  Gelukkig zijn er een aantal mensen gekomen voordat de politie het weer sloot.
  De culturele sector wordt onnodig hard getroffen. De regering onderbouwt haar besluit om niet te mogen open niet….. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat de culturele sector geen wezenlijke besmettings gevaar creëert dankzij strakke maatregel die ze goed handhaven.
  @ Baliekluiver heeft het Centraal museum waarschijnlijk nóóit van binnen gezien….

 8. Peter

  @Joehoe
  Ook grote vervuilers zoals KLM aanpakken. Daar dumpen we zelfs miljarden terwijl ik het nut daarvan nog moet zien.

 9. Speak Up

  Speciaal voor Baliekluiver:

  https://fb.watch/aEWXaYljPG/

  En kijk nu eens echt eventjes, zonder meteen een oordeel klaar te hebben.

 10. Nina

  Gelukkig is het Boymans Van Beuningen museum in Rotterdan nu jaren dicht zonder inkomen voor een megaverbouwing met 169 miljoen euro (…) subsidie van inwoners van de gemeente Rotterdam. Hoeft dat museum alvast niet mee te doen met dit protest, want zij zaten toch al op nul inkomsten.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).