Herstel beplanting ecologische trap aan de singel vrijdag van start Herstel beplanting ecologische trap aan de singel vrijdag van start

Herstel beplanting ecologische trap aan de singel vrijdag van start

Herstel beplanting ecologische trap aan de singel vrijdag van start
Foto: Robert Oosterbroek
De beplanting op de ecologische trap achter het Centraal Museum wordt vandaag en morgen teruggebracht. Het gaat om ruim duizend planten die in de 400 meter voegen van de trap en erlangs worden geplant. Het kunstwerk, de Vanishing Staircase, raakte eind april beschadigd toen een medewerker van de gemeente de planten per ongeluk wegbrandde. 

De beplanting op de ecologische trap achter het Centraal Museum wordt vandaag en morgen teruggebracht. Het gaat om ruim duizend planten die in de 400 meter voegen van de trap en erlangs worden geplant. Het kunstwerk, de Vanishing Staircase, raakte eind april beschadigd toen een medewerker van de gemeente de planten per ongeluk wegbrandde

Een deel van de planten herstelde, maar het grootste deel is niet meer terug gekomen, zegt bewonersgroep Vergroening Singel 030. Vrijwilligers van die groep plaatsen op 4 en 5 juni weer nieuwe beplanting op de ecologische trap. Ook Birthe Leemeijer, de ontwerper van het kunstwerk, en medewerkers van Culturele Zaken van de gemeente Utrecht helpen mee.

Het was de bedoeling dat de natuur in de loop van de jaren de trap zou overnemen. Aan de stenen zelf was geen schade door de brander. De vrijwilligers van Vergroening Singel 030 waren erg teleurgesteld dat de planten weg waren gebrand. “Drie jaar werk in vijftien minuten verwoest”, schreven ze op hun Facebook-pagina. De trap werd de afgelopen jaren onderhouden door vrijwilligers.

De gemeente zegde toe het herstel van de trap volledig te betalen. “Samen met alle betrokken partijen stellen we zo snel mogelijk een plan op voor de nieuwe, groene inrichting van de trap”, schreef wethouder Kees Diepeveen in een raadsbrief.

Verschillende habitats

De ecologen van Vergroening Singel 030 hebben ‘met enige moeite’ weer veel van de plantensoorten kunnen aanschaffen. “Deze zijn door gespecialiseerde bedrijven zonder gebruik van bestrijdingsmiddelen opgekweekt en zijn gegarandeerd van inheemse oorsprong”, zegt de groep.

“De ecologen hebben de planten geselecteerd voor de acht verschillende habitats die op de trap zijn te onderscheiden. Deze grote verschillen in milieus maken dat de trap een enorme diversiteit aan begroeiing kan laten zien.”

De Verdwijnende Trap werd in 2018 geopend. De treden zijn gekanteld en maar moeilijk te bewandelen. Het kunstwerk is een folly: een bouwwerk dat met opzet nutteloos is en voornamelijk dient ter decoratie. Het initiatief voor een kunstwerk kwam vanuit een groep omwonenden die graag meer biodiversiteit in en langs de singel wilden.

Gekoppelde berichten

14 Reacties

Reageren
  1. Binnenstadbewoner

    Triest dieptepunt dat de gemeente hier nog ons gemeenschapsgeld in wil steken. Laat opkomen wat opkomt. Gratis en voor niks en is ook leuk voor biologen om te bestuderen. De gewone voorbijganger ziet het verschil toch tussen wat wordt geplant en wat spontaan op is gekomen en interesseert dit ook niet.

  2. Lexus

    Bij dit soort conceptuele kunst lijkt me juist ook de geschiedenis van het kunstwerk vanaf zijn ontstaan essentieel. Daarom dient de ‘trap’ mijns inziens verder met rust gelaten te worden. Het geld voor de ‘restauratie’ kan beter besteed worden.

  3. Koel Hoofd

    Hoeveel belastinggeld kan onze gemeente eigenlijk over de balk kwakken?

    Is er achter de schermen tussen stedelijke bestuurders een wedstrijdje geldverspilling gaande, waar de bevolking nog niets van af weet?

  4. Nina

    Dus we moeten met krijtstrepen de paardenbloemen op onze stoepen beschermen, terwijl dat voor deze trap te minderwaardig is?

  5. herman

    Die buurtbewoners hadden met een gewone groenstrook ook prima tevreden geweest. Het bespaarde geld (enige honderdduizenden euro’s) had nuttiger besteed kunnen worden.

  6. Stuurvrouwtje aan wal

    Stuurvrouwtje vindt de naam ‘ecologisch kunstwerk’ tamelijk hypocriet.

    Eerst een lap groep weghalen om er een stenen trap neer te leggen en dan die willen laten begroeien onder het mom ‘ecologisch’.

    Net als de ‘lichtkunst’ aan het oude postkantoor is dit maar moeilijk te volgen voor ‘gewone burgers’ zoals ik en velen met mij.

  7. Lexus

    Wat me altijd weer verbaast, is dat er kennelijk niemand bereid is dit soort kunst te verdedigen, noch de bedenkers — want zelf maken doen ze het niet — noch de geldschieters. Zou dat de arrogantie zijn van bedenkers die weten dat ze het geld ervoor zonder moeite weten binnen te harken, omdat de geldschieters, in de meeste gevallen de overheid, in ieder geval niet voor kleinburgerlijk willen doorgaan?

  8. Pee

    Het heeft twee en een halve ton gekost om dit te bekostigen voordat de gemeentewerker de boel schoonmaakte.
    Hoeveel gaat daar nu bovenop komen?
    Wat heeft er trouwens zoveel geld gekost ,waar is het aan uit gegeven?.
    Die trap overwoekerd toch wel als er verder niets aan gedaan word daar zorgt de natuur zelf voor.
    Bovendien is het nog een gevaarlijk project ook .
    Er gaan er iig weer een paar mensen grof geld verdienen aan een ”kunstproject”wat eigenlijk geen kunst is.
    Om te bezuinigen wil ik het ook wel doen en kost het de gemeente maar de helft van wat het nu kost.

  9. John

    Het woord folly geeft aan dat dit idee uit Britain komt. Daar heb ik dit soort paden en trappen vaker gezien. Het is daar alleen niet zo duur, want het wordt gewoon door de tuinman ontworpen en aangelegd. En de liefdevolle vrijwilligers kosten ook niets. Maar omdat het kunst is mag het ineens heel veel kosten.
    Overigens is het leuker als je er wel op kan lopen en de geuren van bijvoorbeeld mint en tijm vrijkomen.

  10. Lauk

    Eerst vond ik het maar een raar ding, die onbeloopbare treden, maar nu ik zie dat het bedoeld is als een eco-kunstwerk ben ik toch erg benieuwd. Gewoon een van de vele kunstwerken in de open ruimte. De een vindt dit, de ander dat, maar dat hoort bij kunst. Kortom: niet te benauwd…

  11. Moniek

    Eigenlijk vind ik het als kunstwerk volmaakt oninteressant. Laat het maar overwoekeren en ruim het over tien jaar op, als zijnde mislukt.
    De gemeente Utrecht heeft geen gelukkige hand in het plaatsen van kunstwerken.

  12. RABE

    Binnenstadbewoner, ik ben het helemaal met je eens. Gewoon de natuur z’n gang laten gaan. Natuurlijk en gratis.

  13. Teunemans

    Ik kom er dagelijks langs en ik heb er al die jaren nog geen plant zien groeien. Als je een groene trap wil kan je hem beter groen schilderen.

  14. Nina

    “De ecologen hebben de planten geselecteerd voor de acht verschillende habitats die op de trap zijn te onderscheiden. Deze grote verschillen in milieus maken dat de trap een enorme diversiteit aan begroeiing kan laten zien.”

    Heel mooi hoor, maar zullen we anders eerst even de economische crisis van de corona pandemie het hoofd bieden…. Ik ga toch ook geen tuinplanten kopen, als ik mijn inkomen zie verdampen?

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).