Medewerker gemeente beschadigt ecologische trap door planten weg te branden Medewerker gemeente beschadigt ecologische trap door planten weg te branden

Medewerker gemeente beschadigt ecologische trap door planten weg te branden

Medewerker gemeente beschadigt ecologische trap door planten weg te branden
Foto: Robert Oosterbroek
Een medewerker van de gemeente Utrecht heeft het kunstwerk, de Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer, beschadigd. Met een brander brandde de medewerker op 22 april de planten in de voegen van de ecologische trap weg, terwijl die niet weg moesten. Het was de bedoeling dat de natuur in de loop van de jaren de trap zou overnemen. Aan de stenen zelf is verder geen schade.

Een medewerker van de gemeente Utrecht heeft het kunstwerk, de Vanishing Staircase van Birthe Leemeijer, beschadigd. Met een brander brandde de medewerker op 22 april de planten in de voegen van de ecologische trap weg, terwijl die niet weg moesten. Het was de bedoeling dat de natuur in de loop van de jaren de trap zou overnemen. Aan de stenen zelf is verder geen schade.

“Drie jaar werk in vijftien minuten verwoest”, schrijft bewonersgroep Vergroening Singel op hun Facebook-pagina. De trap werd de afgelopen jaren door vrijwilligers onderhouden. “Vergroening Singel030 heeft besloten niet bij de pakken neer te gaan zitten, maar te proberen de vrijwilligers weer te motiveren om de trap te herstellen. De rekening daarvoor zal bij de gemeente worden neergelegd.”

De gemeente zegt inderdaad de nieuwe inrichting volledig te betalen. “Samen met alle betrokken partijen stellen we zo snel mogelijk een plan op voor de nieuwe, groene inrichting van de trap. Ook kijken we samen met de betrokkenen naar een toevoeging bij het kunstwerk om nog explicieter te maken dat het hier gaat om een kunstwerk met een groen element”, schrijft wethouder Kees Diepeveen in een raadsbrief.

Meer biodiversiteit
De Verdwijnende trap tussen de singel en het Centraal Museum werd in 2018 geopend. De treden zijn gekanteld en maar moeilijk te bewandelen. Het kunstwerk is een folly: een bouwwerk dat met opzet nutteloos is en voornamelijk dient ter decoratie. Het initiatief voor een kunstwerk kwam vanuit een groep omwonenden die graag meer biodiversiteit in en langs de singel wilden.

Ecologen zochten toen passende planten uit. Samen met de bewonersgroep en de kunstenaar plantten zij in 2018 het eerste groen. Verschillende vrijwilligers begeleidden de afgelopen jaren het vergroeningsproces en deden het onderhoud.

Gekoppelde berichten

46 Reacties

Reageren
  1. Lexus

    Misschien had er beter een bordje ‘Kunstwerk’ bij kunnen worden geplaatst. Dat is sowieso bij veel moderne kunst niet overbodig. Het wegbranden van de flora staat overigens wel symbool voor het ‘groenbeheer’ van de gemeente Utrecht, hoewel meestal het gebruikelijke snoeien, kappen en rooien, en niet te vergeten het aanleggen van miezerige plantsoentjes niet per ongeluk maar met opzet gebeurt.

  2. Wies

    Misschien heeft het kunstwerk op deze manier onbedoeld nog een extra laag gekregen? Het wegbranden van natuur door de mens staat symbool voor het verdwijnen van bossen door menselijk toedoen!

  3. Lachgas

    De natuur de trap overnemen. Waarom dan zo’n dure trap aanleggen?
    Bovendien als iemand op de begroeide trap was uitgegleden was er gerede kans op schadeloosstelling of boete voor de gemeente.

  4. Koekfabriek

    Stukje performance art, de reappearing staircase.
    Dat mag ook wat kosten.

  5. JdV

    Tja. 250k voor een moeilijk te belopen trap, een folly. Opzettelijk nutteloos. Dat dekt de lading prima. Net zoals de gemeente die hier geld van burgers aan uitgeeft opzettelijk nutteloos is.
    Er zijn nog zo goed als nieuwe roltrappen over vanuit het Jaarbeursplein. Ff met de shovel deze trap verwijderen en vervangen door roltrap wellicht?

  6. Herman

    Jammer, maar 250k schade (niet hierboven vermeld, maar dit is inmiddels landelijk nieuws) .
    Sorry hoor, maar dit is echt schandalig belachelijk veel geld. Als anno 2021 hier nog zoveel geld voor beschikbaar is, dan kan er in deze hoek nog veel, heel veel, bezuinigd worden. Di tis allemaal schaars belastinggeld, dat we met z’n allen betalen.

  7. Lexus

    @Wies: inderdaad. Reden te meer om er een informatiebordje bij te plaatsen (al moet je dat niet aan de gemeente toevertrouwen).

  8. Bert

    Wat er niet vermeld wordt, is dat dit “kunstwerk” al ruim 2,5 ton heeft gekost. En aangezien de gemeente ook weer de kosten gaat ophoesten voor het herstel. Dat is dus nog een keer 250k plus alle overhead kosten.

    Dus de tekst kan beter zijn “Ruim half miljoen in de fik gestoken in 15 minuten”. Dat de opzet ervan is dat het nutteloos is, maakt het nog schrijnender.

  9. JdV

    @Wies: Geheel correct. Het weghalen van bomen voor de verbreding van de A27 gaan we dan vanaf nu als kunst bestempelen. Dat zal een hoop protest schelen.

  10. Marcel Gieling

    Werkt een ambtenaar eens lekker door is het weer niet goed

  11. Adriaan

    Ik loop daar 1x per week langs en mij valt iedere keer op hoe beroerd de beplanting het doet. Dan dit maar als een kans zien en andere beplanting in de voegen wurmen.
    Tip: voegen met water open spuiten en er na drogen een nader te bepalen mengsel van zand, compost en zaad in vegen. Dan heel voorzichtig er een tuinsproeier op zetten met weinig water, zaad moet gaan ‘plakken’, niet wegspoelen. Zo vergroende ik een bestaande klinkerplaat.
    Iets klaver kan helpen bij natuurlijke groenbemesting, dat brengt stikstof in. Tenzij er soorten moeten groeien die niet van stikstof houden…..
    Ik ben dol op follies, deze kan apart worden, ik zou er een bord met uitleg bij zetten…. Ook goed tegen aansprakelijkheidsstelling vd gemeente door gebroken enkels….. Tja, de klassieke Zocher follie is echt wat anders. Kijk maar eens in het magazijn der Tuinsierraaden van Gijsbert van Laar: https://www.ru.nl/ubn/bibliotheek/bijzondere-collecties/uitgelicht/hoveniersboeken-tuinsieraden-gijsbert-laar/

  12. Rob Huibers

    Waarmee anonimus JdV het vervaardigen en het kapot maken achteloos verwisselt.

  13. Henk

    Hoe komen ze aan dat mega- bedrag van 2,5 ton?

  14. Lexus

    Zoals met de meeste zogeheten city marketing het geval is, is het belangrijkste doel van de moderne kunst(enmakerij), naast het binnenharken van veel geld, het creëren van publiciteit. Dat is hier weer perfect gelukt.

  15. Karla

    OK. Dus de vernieler komt er gewoon mee weg, en de gedupeerden (gemeente = wij de belastingbetalers) draaien op voor de schade?
    Lekker dan.
    Blijkbaar heeft de gemeente genoeg geld, dat ze dit zo makkelijk zeggen. De gemeentelijke belastingen kunnen dus best omlaag, mensuh! 😁

    Overigens ook wel een superstomme onkruidwieder. Je ziet 1. een onbegaanbare trap, die 2. tussen een museum en een singel ligt, met 3. een enorme diversiteit aan plantjes, en dan denk je niet: “goh, zou dit met een bedoeling gedaan zijn, laat ik eerst ff vragen of ik dit wel moet wegbranden”?

  16. Scherpschutter

    Dit is wel echt ‘next level’ taxpoetverbranding! LOL.

    Wilt u meer….of minder Gemeente? Laten we deze nutteloze kliek nu eindelijk eens gaan decimeren, jongens en meisjes. Als we de grens niet trekken bij op hol geslagen ambtenaren die 250k(!) belastingpoet uitgeven aan een trap laten overwoekeren met onkruid (koop je een Lamborghini voor!), waar trek je dan wel een grens?

    Een Gemeente die bestaat uit 10 man en alleen paspoorten uitgeeft en wat administratie verricht is voldoende. Tijd om deze ambtelijke zwijnenstal te gaan uitmesten.

  17. Engel van dienst

    Waar ik benieuwd naar ben, is of die medewerker geïnformeerd was dat dit een kunstwerk is waar hij/zij van weeg moest blijven.

  18. Ger

    als het net als in mijn tuin is groeit er binnenkort weer van alles tussen de stenen

  19. Yoshua

    Een paar maal per maand wandel ik daar langs met de hondjes, heb me vaak geërgerd aan het verwaarlozen van de trap met onkruid.
    Op de Artist Impressie zie je een groene trap, in werkelijkheid zie je onkruid bij de treden.
    Hoe moeilijk is het om graszoden erop te leggen, heb je direct een groene trap ondertussen kun je die plantjes laten groeien tot het gras overbodig wordt.
    Ik begrijp de hovenier volledig, het zag er gewoon niet uit.
    De mensen die hier achter zitten hebben fouten gemaakt, een bordje plaatsen met kunstwerk in wording lijkt me een kleine moeite.

  20. Hns

    Dus ipv geld over de balk gooien, of in het water, maken we nu er geld in een kunstwerk steken van. Dan kunnen we van het storten van vulles in plantsoenen ook wel kunstwerken maken!! Die ambtenaren zien toch het verschil niet

  21. Len

    Zo zie je maar dat kunst een geheel subjectief gegeven is en de betekenis je niet opgelegd kan worden. In de filosofie is er het gezegde: Hij die zegt dat hij wijs is, is het per definitie niet. Dat kun je voor het gros van de zelfbenoemd kunstenaars wat mij betreft ook toepassen.

  22. Don

    Een door de gemeente Utrecht tonnen kostende onbegaanbare trap die in de loop van de tijd door onkruid overwoekerd moet worden. Een kustwerk dat met opzet nutteloos is wordt door een medewerker van de gemeente Utrecht in vijftien minuten verwoest. Nieuwe inrichting wordt volledig betaald door de gemeente Utrecht. En dan hebben we het over overwoekeren met onkruid. Nou beste gemeente Utrecht dat gaat vanzelf kom een keer kijken in de buurten waar de gewone belasting betalende Utrechter woont. Hoef je iets aan te doen hoeft ook geen geld te kosten. Maar daar wil de elitaire kunst kliek in Utrecht natuurlijk het glas niet heffen. En dan als gemeenteraad verbaasd zijn dat er geen 2 miljard overgemaakt wordt voor infra hoe naïef kun je zijn. Welk weldenkend mens gaat geld geven aan deze geld vernietigingsfabriek genaamd de gemeente Utrecht.

  23. WvR

    “… De trap werd de afgelopen jaren door vrijwilligers onderhouden…”

    Hoe onderhoud je een trap waarvan de bedoeling is dat deze door de natuur wordt overgenomen? Met vereende krachten intensief niks doen? Eens per week jonge korstmossen die schuchter hun eerste schreden in het leven zetten luidkeels aanmoedigen?

  24. De Optimist

    Ik vind de vernieler zelf een kunstenaar. Een daad van verzet tegen de spendeerdrift van ambtenaren zelfgenoegzaam losgeweekt van wat een stad nodig heeft, maar ook tegen een buurt die zichzelf weer een leuke hobby heeft toegeeigend op een plek waar verderop de dak- en/of thuislozen hun heenkomen zoeken. Privilege ten top, klagen over een 250k ‘kunstproject’…..

    Next dumb thing: het gedrocht dat binnenkort de Neude zal ontsieren, nu mét ‘dit is kunst’-bordje.

  25. Koel Hoofd

    Doet er iemand gewoon zijn werk: het park netjes maken
    Beginnen die ecoisten te gillen: er is onkruid vermoord!
    Ik ga straks gillen als de belastingen weer omhoog gaan door dergelijke onzin!

  26. Lexus

    @Karla: als die gemeentelijke onkruidverdelger op zijn hark geleund was blijven gestaan, zoals nogal eens kan worden waargenomen, was het ook verspilling van gemeenschapsgeld geweest. Laten we het maar op miscommunicatie houden, die schijnt in de hogere regionen ook wel eens voor te komen, wanneer er tenminste geen sprake is van echte bestuursboosaardigheid naar de burgers toe.

  27. HArry

    Trots om in het grootste verspildorp van Nederland te wonen!

    Ik zeg college en gemeente. Het kan nog veel gekker!

    Kom op en gooi nog meer belastinggeld in de gracht. Tonnen, miljoenen wat maakt het uit. Na de half miljard voor de Faallijn dan nu een kwart miljoen aan de faaltrap!

    HULDE en ga zo door. Wij steunen jullie.

    De burgers blijven toch op jullie stemmen, toch?

  28. Bromsnor

    Bromsnor denkt niet dat het herstel 2,5 ton gaat kosten. De meeste plantjes komen vanzelf terug. Je moet gerelmatig branden om de planten echt te doden.

  29. Joop

    Onvoorstelbaar dit !
    Als die vrijwilligers die die kunsttrap onderhouden bij Intratuin voor een paar tientjes wat plantjes halen en die er weer tussen zetten, is de schade toch weer hersteld ? De natuur doet verder wel zijn werk.
    Waarom moet dit 250.000 euro kosten ? waanzin !!

  30. De echte hovenier!!

    Bij de action verkopen ze potten met bloeiend zaadmengsel .het zou mij verbazen dat deze simpele aanschaf geen oplossing bied .ik heb namelijk zelf ook dit idee in mn tuin , en ik moet zeggen al jaren geen omkijken na.voor 25 euro is het over 3 maanden weer een bloeiende trap.
    Daarbij,, het wegbranden van beplanting is niet resoluut was dat maar waar . over 3 weken is de beplanting weer terug hoor het gedeelte van de plant dat tussen de trede zit zal volgende week zijn eerste nieuwe blaadjes tonen en de natuur zal zich herstellen .

  31. Scherpschutter

    Het is hier af en toe echt net Parks & Recreation. Man man man, wat een ambtelijk geblunder weer. Dit voegt wel een geheel nieuwe dimensie toe aan aan ambtenaren die taxpoet verbranden. 😂😂

  32. Kadoendra

    @Adriaan 30/4/2021 – 11:16

    “Ik loop daar 1x per week langs en mij valt iedere keer op hoe beroerd de beplanting het doet.”

    Beste Adriaan,

    Door een eerdere reactie van jou weet ik dat jij een hovenier bent die over veel beroepskennis beschikt.
    Het kunstwerk is bedacht op de tekentafel en alles wat op de tekentafel bedacht wordt moet nog blijken of het bij de uiteindelijke uitvoering zo gaat worden als gehoopt.
    Jouw reactie als hovenier waar ik een grote waarde aan hecht geeft blijk van niet.

  33. Moniek

    Ik heb vanochtend een prachtige en unieke bult vuilniszakken buitengezet. Gemeentelijke dienst: laat ze alsjeblieft staan, want het is kunst. Niet in de vuilniswagen kieperen dus, want de waarde is 50.000 euro. Breng de gemeente niet opnieuw op hoge kosten!

  34. Wim Vreeswijk

    De trap was juist een prima middel om een frisse duik te maken in de Tolsteegsingel en niet om uit te glijden over onduidelijke plantjes tussen traptreden. Plantjes horen gewoon niet tussen betonnen traptreden en kunnen door burgers ook beoordeeld worden als achterstallig onderhoud. Collega-schrijver ‘lachgas’ merkte al terecht op dat de gemeente Utrecht heel wat uit te leggen heeft bij de rechtbank als iemand zijn of haar nek breekt over de plantjes tussen de stenen traptreden. Zoals men weet heeft de gemeente Utrecht voor dit soort letsel een WA-verzekering.

  35. Teunemans

    Het is weggebrand om dat het eruitziet als onkruid.

  36. Pieter

    2.5 ton voor onkruid en dan weer een keer opnieuw aanleggen vooruit wat maakt het uit 5 ton !
    deze
    links idiote gemeente maakt dat niks uit
    Een bord er bij zetten met vermelding niet betreden,is niet te belopen,scheelt als er claims van valpartijen komen
    Knetter zijn ze op het stadhuis

  37. Anne Marie ten Berge

    Zo’n soort betonnen kunst-werk -trap hoort niet thuis in een beschermde landschapstuin zoals het Zocherplantsoen 200jaar geleden bedoeld is. en zoals het bestemmingsplan aangeeft. Er zijn bomen weggehaald zonder vergunning. Er zijn geen nieuwe bomen gepland en geplant. Het Zocherplantsoen is overal een onderdeel van vrij te betreden stadsgroen.

  38. Pol

    Maar de passant met hondje is niet weg te branden…..!
    (https://www.duic.nl/cultuur/nieuw-kunstwerk-verdwijnende-trap-verschijnt-langs-de-singel/)

  39. Martin

    Ik heb nog een paar moestuintjes over. Ik stel deze gratis beschikbaar.

  40. Luuk Upuuk

    Heel veelzeggend dit artikel, de oorzaak ervan en de reacties. We zijn met zun allen de weg kwijt en hebben er een onbruikbare trap voor teruggekregen.

  41. Wim

    @ Anne Marie ten Berge

    Het punt is off topic maar wel waar. Het grote aantal gekapte bomen waarvoor geen herplant plaatsgevonden heeft.

  42. HArry

    Graag zouden wij deze man willen voordragen voor een lintje.

    Zonder hem hadden we de laatste subsidiezwendel nooit geweten!

  43. Pee

    Maar wat heeft dan 2,5 ton gekost?

  44. ACTK

    Dat gezeur over dat geld is natuurlijk onzin. Moet je eens kijken hoeveel lol we er met zijn allen van hebben. Voor zo’n bedrag kan je niet eens een goeie reclamespot produceren…
    Mensen met humor hebben even kunnen grinniken, alle zuurpruimen hebben kunnen mopperen (zij dus ook blij) en de rechtse belastingbetaler heeft weer kunnen toeteren dat het goede geld van zijn bergje zinloos is verschoven naar het putje van de kunstenaarswereld. Ik noem het een win-win situatie. Het geld is goed besteed.
    Laten we hier een traditie van maken. Past ook bij het kunstwerk. Elke vijf jaar laten we, onder grote belangstelling van het toegestroomde publiek, de plantsoenendienstmedewerker van het jaar, de natuur op deze trap vernietigen. Waarna het proces opnieuw begint. Het lijkt me een fantastische toevoeging aan het kunstwerk. En laten we nou eerlijk zijn: € 50.000 euro per jaar voor een stukje Utrecht en natuurpromotie… Je kan er over vijf jaar niet eens een huis van huren in Utrecht 😉 Koopje!

  45. Nina

    Heel spijtig, maar een kwart miljoen euro om de plantjes te herplanten?

    Laat dan maar even zitten, want dat geld kunnen we beter gebruiken om de economische schade door corona op te vangen.

  46. Ome Jan

    Vraag mij af hoe de kosten zijn opgebouwd om aan die 250.000 (nu dus x 2) te komen. Is dat ergens terug te halen?
    Vind het een schandalig bedrag voor een met onkruid overwoekerde trap.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).