Lichtproject Keys of Light siert vanaf vanavond wekenlang Domtoren | De Utrechtse Internet Courant Lichtproject Keys of Light siert vanaf vanavond wekenlang Domtoren | De Utrechtse Internet Courant

Lichtproject Keys of Light siert vanaf vanavond wekenlang Domtoren

Lichtproject Keys of Light siert vanaf vanavond wekenlang Domtoren
Het lichtproject Keys of Light start dinsdagavond om 21.00 uur. Door grote projectoren wordt de Domtoren in het licht gezet en kunnen pianisten op het Domplein de lichten bedienen. Het project blijft tot en met 21 december staan.

Het lichtproject Keys of Light start dinsdagavond om 21.00 uur. Door grote projectoren wordt de Domtoren in het licht gezet en kunnen pianisten op het Domplein de lichten bedienen. Het project blijft tot en met 21 december staan.

Op het Domplein staat een piano waarmee projectoren worden bediend die gericht staan op de Domtoren in de steigers. Afhankelijk van de muziek die gespeeld wordt verschijnen er verschillende projecties op het Utrechtse icoon.

Christiaan Kuyvenhoven, bekend van onder meer de Nationale Opera, is de eerste pianist die op het Domplein in Utrecht speelt. Hij is vanavond vanaf 21.00 uur te horen.

“Vanaf 16 oktober tot 21 december biedt ‘Keys of Light’ allerlei pianisten, van jong tot oud en van amateur tot professional, de gelegenheid te spelen en op die manier hun eigen projecties te creëren. ‘Keys of Light’ is in principe elke avond te zien en te horen, op de woensdag- en zondagavonden na”, aldus de organisatie.

Keys

Het project is een initiatief van Stichting Utrechts EigenDom en vervolgens gecreëerd door het Utrechtse bedrijf Mr. Beam, onder andere bekend van de projectie op het nijntje museum. “Een intiem gebaar op de piano wordt groots zichtbaar op de Domtoren”, zei Mo Assem, directeur van Mr. Beam, eerder al tegen DUIC. “Alles heeft invloed op de projectie. Hoge noten en lage noten, de combinatie van noten én ook hoe hard en hoe snel er gespeeld wordt.”

Een kunstwerk als ‘Keys of Light’ is volgens de organisatoren nooit eerder op deze schaal in Nederland vertoond.

De Domtoren staat in de steigers en wordt gerestaureerd. Naar verwachting duurt de restauratie vijf jaar. Het natuursteen en baksteen aan de binnen- en buitenzijde van de toren moet worden gerestaureerd en vervangen. Daarnaast is er onder meer werk aan de balustrades, het voeg- en houtwerk, lood en leien dak van de spits en het uurwerk.

5 Reacties

Reageren
 1. M.v.d. Hulst

  Een geweldig initiatief. Ik hoop dat de boel niet vernield wordt door vandalen met vuurwerk !
  Want enige beschaving is soms ver te zoeken bij die `geflipte figuren `.

 2. zooi

  @M.v.d. Hulst: wat ontzettend negatief weer. Ik heb geen idee waar u het vuurwerk ineens vandaan trekt. Maar de piano staat afgeschermd van het publiek en de projecties zitten op een hoogte waar niemand bij in de buurt kan komen.

 3. Harry

  Vuurwerk? Dat is pas 31 december vanaf 21.00 uur. Dan kan je je nog beter zorgen maken om de klimaatreddertjes die al dit licht zien als een duivelse energieverspilling en als zeer kwetsende CO2 en lichtvervuiling. Dat wordt nog wat met het bezetten van het Dom plein 😉

  Hoop alleen dat het beter is dan het gemiddelde Amsterdamse lichtfestival. Dat is pas echt treurig. Maar als het geïnspireerd is op het Gentse of Brusselse lichtfestivals dan wordt het echt helemaal geweldig.

  Ben alleen bang dat het geld bijna op is door de al die overschrijdende GL projectjes. En is er waarschijnlijk nog ergens een stichttinkje actief die de vergunning zal gaan aanvechten vanwege de veroorzaakte Stikstof.

 4. Rethep

  Mooi initiatief! Ik ben benieuwd.
  @M.v.d.Hulst: Laten we de vandalen niet uitdagen met dit soort opmerkingen.

 5. Kadoendra

  @Harry

  Nou Harry kortgeleden liet het eerste vuurwerk zich weer op zeer negatieve wijze van zich horen bij mij in de wijk.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).