Na bijna 7 jaar was er weer een viering in de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht Na bijna 7 jaar was er weer een viering in de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht

Na bijna 7 jaar was er weer een viering in de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht

Na bijna 7 jaar was er weer een viering in de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht
Foto's: Bas van Setten
Na bijna zeven jaar werd zondagochtend weer een viering georganiseerd in de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht. Op de agenda stond de viering van de Eerste Advent met pater Schrama. Ruim honderd mensen waren daarbij aanwezig.

Na bijna zeven jaar werd zondagochtend weer een viering georganiseerd in de Sint-Augustinuskerk aan de Oudegracht in Utrecht. Op de agenda stond de viering van de Eerste Advent met pater Schrama. Ruim honderd mensen waren daarbij aanwezig.

De kerk is bijna zeven jaar gesloten geweest omdat in 2016 een stuk gips van het plafond naar beneden viel. De brandweer besloot daarop het pand te sluiten. Vervolgens is besloten het indrukwekkende pand, dat voor het eerst de deuren opende in 1840, te restaureren. Dit verliep niet zonder slag of stoot en nadat de oplevering een aantal keer werd uitgesteld werd de Sint-Augustinuskerk in oktober van dit jaar heropend.

Het interieur van de kerk is de afgelopen decennia meerdere keren veranderd. Onderzoeker en restaurator Claudia Junge heeft de kleuren van het hoogaltaar naar de oorspronkelijke kleurstelling gebracht. Daarnaast is onder meer het fresco gerestaureerd, het plafond hersteld, ornamenten in het gewelf verankerd, glas-in-lood is gereinigd en hersteld en de orgelombouw is vernieuwd.

Tekst loopt door onder afbeelding

Advent

Zondag stond de eerst viering sinds jaren op de agenda van de kerk. De Advent is de voorbereiding op het kerstfeest. Zondag was de eerste, maar er volgen deze maand nog meer adventsvieringen.

“We hopen dat de Augustinus weer opnieuw een bloeiende gemeenschap wordt, met een dagelijkse viering, zondagsvieringen […] en ook met nieuwe initiatieven zoals de Eettafel Tinus voor mensen uit de binnenstad met een smalle beurs”, zegt het beraad van de Sint-Augustinuskerk tot slot.

Gekoppelde berichten

8 Reacties

Reageren
 1. echte Utrechter

  Ik ben ben blij dat deze kerk behouden gebleven en niet aan de horeca o.i.d. is versjacherd.
  Werkelijk prachtig opgeknapt!! Veel familie uit Wijk C heeft hier destijds hun doop/trouwen en begrafenis meegemaakt.

 2. Peter van Zoest

  Volgend jaar krijgt deze kerk de functie van kathedraal. De huidige hoofdkerk van het aartsbisdom, de Catharina, wordt onderdeel van Museum Catharijneconvent: https://rkboulevard.wordpress.com/2019/03/03/kardinaal-regisseur-kathedrale-klucht/

 3. Herman

  Prachtig gebouw!
  Maar dan heropent zo’n kerk, en dan is ie lang niet vol.. Deze bestemming lijkt weinig toekomst te hebben.

 4. Hoera

  @Peter,
  Ondertussen is dat fake news, sowieso wordt de kardinaal teruggefloten vanuit Rome.

 5. Peter van Zoest

  @Hoera Vertel! Misschien ook handig om te weten wie ‘Hoera’ is.

 6. Hoera

  Waarom moet je weten wie ik ben? Dat doet toch helemaal niet ter zake?
  Jij komt aan met een bericht uit 2019 terwijl daarna een heleboel is gebeurd: https://www.duic.nl/algemeen/hoe-een-dreigende-sluiting-nieuw-leven-blies-in-de-catharinakathedraal/
  Dus tenzij je met bewijzen komt, is wat je nu meldt alleen maar fake.

 7. Peter van Zoest

  @Hoera Met zo’n juichverhaal ‘preken voor eigen parochie’ aan komen zetten is pas echt ‘fake’. ‘Hoera’ is ‘n laf anoniempje. Trol van kardinaal Eijk.

 8. Hoera

  Huh? Integendeel zelfs. Jij preekt juist wat Eijk wil, ik niet.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).