Tweetakt en Het Nederlands Filmfestival (NFF) krijgen weliswaar geen subsidie meer van de gemeente Utrecht, maar van het Rijk krijgen beide organisaties waarschijnlijk wel geld. Dat geldt niet voor BAK basis voor actuele kunsten, na de adviescommissie van de gemeente adviseert nu ook de Raad voor Cultuur om geen subsidie te geven.
Vorige maand maakte de gemeente bekend welke culturele instellingen en festivals de komende vier jaar subsidie krijgen, en wie naast de pot met geld grijpt. Onder meer Het Nederlands Filmfestival, Tweetakt, Het Huis Utrecht, De Coöperatie, BAK, IMPAKT, Museum van Zuilen en tientallen andere partijen krijgen geen geld meer van de gemeente.
De gemeente Utrecht heeft zich voor dit besluit laten adviseren door een onafhankelijke commissie die alle aanvragen beoordeeld. Ook het Rijk laat zich adviseren door zo’n partij. Deze Raad voor Cultuur heeft woensdagmiddag het rapport waarin de adviezen zijn te lezen naar buiten gebracht.
NFF en Tweetakt
Daarin is te lezen dat het NFF 1.265.000 euro subsidie heeft aangevraagd en dat de raad adviseert daar 1.252.253 van toe te kennen. Ook de aanvraag van Festival Tweetakt wordt door de Raad van Cultuur positief beoordeeld. Beide organisaties krijgen de komende jaren geen subsidie meer van de gemeente.
“Juist nu komt dit positieve advies als een enorme erkenning waarin de adviescommissie van het Rijk het NFF op zo veel onderdelen een belangrijke waarde toekent”, zegt Marjolijn Bronkhuyzen, zakelijk directeur van NFF. “Het laat zien dat ons festival, sinds jaar en dag in thuisstad Utrecht, een prominente plek inneemt in het landelijke culturele ecosysteem.”
Naast het NFF en Tweetakt wordt ook de aanvraag van Het Filiaal theatermakers, Centraal Museum, Het Literatuurhuis, DOX, Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst, Nederlands Kamerkoor, Nederlandse Bachvereniging, Organisatie Oude Muziek en Storm positief beoordeeld door de Raad van Cultuur. Al deze organisaties staan in Utrecht geregistreerd.
BAK
Er zijn ook partijen waarover de raad negatief oordeelt. Dat geldt onder andere voor BAK. “Helaas heeft BAK […] een aanvraag ingediend waarin zij haar kerntaak zo summier beschrijft en toelicht, dat deze in feite niet te beoordelen is”, is te lezen in het rapport. Ook Crafts Council Nederland en Holland Baroque Society, wederom organisaties die in Utrecht geregistreerd staan, krijgen waarschijnlijk geen subsidie uit Den Haag.
Gekoppelde berichten
De cultuurknoop is doorgehakt; dit is de definitieve verdeling van subsidies aan instellingen en festivals in Utrecht
Het bitterzoete besluit is genomen; de gemeente Utrecht heeft bekendgemaakt welke culturele instellingen en festivals…
14 Reacties
ReagerenLijkt me het beste het filmfestival en de BAK activiteiten door ‘t Hoogt te laten organiseren. Je kan veel van ‘t Hoogt vinden maar ze weten als geen ander hoe de subsidiemolen draait en ze hebben korte lijntjes met de gemeente
Gelukkig, en hopelijk ziet ook de Gemeente en Provincie Utrecht in dat NFF waardevol bij Utrecht echt hoort!
Niet alleen is Utrecht de oprichtings stad, waar ook The Walk of Fame is ( die nooit bij de VVV wordt vermeld ! ) en de Gouden Kalf hoort erbij. Die een permanente positie verdient op het Neude.
‘Gouden Kalf permanent op de Neude’ lijkt mij wat overdreven. Eerts maar eens wat ruimte maken daar door de schreeuwerige horeca en de fietsen te ‘skippen’.
Maar goed, dat het NFF landelijke subsidie krijgt. Die hebben beter in de gaten hoe belangrijk dat is.
@Abe: hoe naïef! Het NFF kan zijn eigen subsidieboontjes wel doppen!
Met het opheffen van ‘t Hoogt kan de subsidie aan NFF en Tweetakt in stand blijven.
Twee eerlijke en open culturele organisaties mogen niet het slachtoffer worden van de grootschalige geldverspilling door ‘t Hoogt. Nogmaals lezers. ‘t Hoogt heeft er in haar hoogmoed € 5.000.000 doorheen gejast met plannen die allemaal niet zijn gerealiseerd.
Ik deel ook punten uit. -1.000 punten voor het financieel beleid van ‘t Hoogt. Daarmee voldoet deze politiek georiënteerde club niet aan de eisen. Met cultuur heeft ‘t Hoogt helemaal niets meer van doen.
Laat t Hoogt maar een subsidie indienen bij de Raad voor Cultuur van het Rijk, die is objectiever en prikt vast door t Hoogt heen.
Zucht Goossens. Volledig off topic. Dit gaat over rijkssubsidie aan NFF en Tweetakt. Niet aan gemeentesubsidie voor ‘t Hoogt.
Het NFF: een incrowd feestje dat een select groepje overbetaalde grachtengordel types met theatrale persoonlijkheidsstoornis in staat stelt hun portie te krijgen van ons belastinggeld.
Jan Modaal kan de volgende dag bij diezelfde kassa gewoon weer aftikken.
Ook het Utrechtse gezelschap Frisse Oren kreeg gisteren een positieve uitslag van het Fonds Podiumkunsten / Performing Arts Fund NL, de Gemeente Utrecht zag binnen de cultuurnota geen toegevoegde waarde in cultuuraanbod voor de allerjongste cultuurdeelnemers binnen het ‘culturele ecosysteem’.
Ik ben nooit een fan geweest van het NFF. Dit komt omdat het een beetje een festival is dat de omvang van Madurodam nauwelijks overstijgt. Door het beperkte aantal en de doorgaans matige kwaliteit van het gebodene sta ik elke keer weer verbaasd over het aantal prijzen dat er wordt uitgereikt. Omdat er in Nederland eigenlijk elke dag wel in de wereld van theater, literatuur en muziek een prijzenfestival plaats vindt, heeft uiteindelijk iedereen wel ens een prijs ontvangen, hetgeen de waarde van die prijs in mijn ogen minimaal is Dit leidt tot een inflatoir proces van elkaar aardig vinden in stand. Omdat er in mijn ogen na de film Fanfare van Bert Haanstra nooit meer een film van enig formaat is geproduceerd lijkt me dat subsidiëren van het NFF vooral bedoeld is voor een incrowd. Dit stukje lijkt wat zuur, maar ik heb denk ik nog wel eens een aardige Nederlandse film gezien. Geef het geld daarom aan de filmmakers en niet aan het festivalwereldje.
meer dan een miljoen euro?! Holy smokes dat is veel geld.
Cultuur is groot goed.
Maar er spelen nu grotere problemen die meer prioriteit verdienen.
Zet de hele cultuur subsidies maar op 0 euro. Zodra we allemaal een huis hebben, achterstallig onderhoud weggewerkt is en het begrotingstekort gedekt is, gaan we weer eens aan subsidie denken.
Ben benieuwd wat voor gevolgen dit heeft, zou wel eens heel verfrissend en verassend kunnen zijn hoe de sector zich ontwikkeld zonder subsidie.
Beste Herman, die weg had Halbe Z. al ingezet. We zoeken in algemene zin binnen de cultuur eerder een weg terug. Nu gaat dit beslist de verkeerde kant uit. En realiseer je dat de zon niet altijd zal schijnen. Als iedereen, maar dan ook echt iedereen een graantje mee kan blijven pikken en we de zwakke plekken (dus zeker ook de cultuur) wat extra stimuleren., dan is het met culturele activiteiten nog best uit te houden. Ik vrees alleen dat we met dat zootje in Den Haag nog wel even moeten wachten tot de dreigende zonsverduistering weer voorbij is.
Beste Otto, heb je verhaal 3 keer gelezen en snap er eerlijk gezegd nog niets van.
Zal vast aan mij liggen, of is dit de taal van de hoogopgeleide witte cultuur scene?
He, Otto, je moet Alleman eens proberen, veel beter dan fanfare.