Filmtheater ’t Hoogt gaat weer films vertonen op een vaste plek in de binnenstad. Na het vertrek uit de panden aan de gelijknamige straat leidt ’t Hoogt een zwervend bestaan totdat ze in De Machinerie kunnen trekken. Vanaf donderdag gaan ze dagelijks films vertonen in de bibliotheek aan de Neude.
In de filmzaal van de gloednieuwe bibliotheek gaat Hoogt on Tour – zoals het dakloze ’t Hoogt is gaat heten – van dinsdag tot en met zondag bijzondere, onalledaagse films vertonen. De focus ligt hierbij op documentaires, films van eigen bodem, films voor specifieke doelgroepen en jeugdfilms. Ook boekverfilmingen krijgen de aandacht.
’t Hoogt vertrok eind 2018 uit de panden in de binnenstad. Vanaf 2019 ging het filmtheater films vertonen op verschillende locaties in Utrecht onder de noemer Hoogt on Tour, ter overbrugging van de verhuizing naar een nieuwe locatie. Deze nieuwe plek moet De Machinerie worden in het huidige Central Studios. De gemeente Utrecht heeft daar miljoenen euro’s voor vrijgemaakt.
Openingsweekend
Maar nu heeft ’t Hoogt dus wel weer een vaste filmzaal in de binnenstad. “We kijken er ontzettend naar uit om weer op dagelijkse basis onze films te kunnen gaan vertonen”, zegt Rianne Brouwers, directeur van Hoogt on Tour. “De samenwerking met Bibliotheek Utrecht geeft ons een geweldige kans om meer aanwezig te zijn in de stad en onze bezoekers weer op een vaste plek te ontvangen.”
Ton van Vlimmeren, directeur Bibliotheek Utrecht: “Bibliotheken bieden al lang veel meer dan alleen boeken. Naast debat en ontmoeting zijn ook films en documentaires onderdeel van het veelzijdige aanbod. Daarom zijn we heel blij met de samenwerking met Hoogt on Tour.”
De openingsweek start op donderdag 27 augustus met meerdere filmvertoningen. Het programma is hier te bekijken.
Gekoppelde berichten
Raad keurt plan De Machinerie goed: 3,5 miljoen euro voor nieuwe uitgaansplek voor film- en beeldcultuur
Evenementenhal Central Studios gaat dicht en wordt omgebouwd tot de plek voor film- en beeldcultuur…
Vier vragen over het nieuwe centrum voor beeldcultuur De Machinerie
Het is nu nog een plek waar grote evenementen worden georganiseerd, maar Central Studios moet…
15 Reacties
ReagerenBizar dat deze subsidievreter weer verder kan. Heeft er vast niets mee te maken dat eigenaar van ‘t Hoogt al jaren de baas is van de kiescommissie van Groenlinks. Dit jaar heeft ‘t Hoogt alweer dik 440.000 euro uit de subsidieruif kunnen eten. Wat mij betreft is dat een oneerlijke concurrentie ten opzichte van de tenten Louis Hartlooper en Springhaver die zonder subsidie draaien.
Het is ze weer gelukt! Met steun van……….
Is de Utrechtse raad hiermee akkoord?
Hoe doen ze de exploitatie? Weer met zoveel subsidie? Laat ze lekker verkassen uit de Binnenstad en iets moois opbouwen in De Machinerie.
Is toch oneerlijke concurrentie met het Louis Hartloper Complex en Springhaver.
Wat een ontiegelijke zuurpruimen, sorry hoor jongens , die zeuren over subsidie voor dit kleine filmtheater. Misschien kunnen we dan ook de sloten geld die jaarlijks naar het voetbal gaan betrekken in deze discussie? Politie en veiligheidsdiensten, gefinancierd door de lokale overheid die iedere twee weken de zaak rond Galgenwaard in de hand moeten houden. Wat “W” en “Utrechtse Sjoerd” vergeten is dat cultuur, of dat nu hoge of lage cultuur is, m.a.w. het hele scala van sport t/m filmhuizen en concertpodia – het zout in de pap is, of beter de vitaminen in ons dagelijks mentale voedsel. Zonder cultuur krijgt een mens geestelijke scheurbuik. Het mag best wat kosten wat mij betreft. En ja, ook de voetballerij mag wat mij betreft voor een deel uit “de ruif” eten.
@hans: het gaat om de oneerlijke concurrentie. Ander filmhuizen krijgen ook geen subsidie.
Het zou ook raar zijn als de AH wel, en de Jumbo geen subsidie zou krijgen.
@ Hans
👍👍
@ Erwin
Beste Erwin, je vergelijkt de spreekwoordelijke appels met peren. Een supermarkt is geen culturele instelling maar een winkel. Cultuur, van hoog tot laag, van sport tot en met podiumkunst moet deels met overheidsgeld gestimuleerd worden. Dat komt omdat cultuur niet op aarde is om geld te verdienen of om de concurrentie aan te gaan met wie of wat dan ook. Ze is ervoor bedoeld om onze blik te verruimen, om kleur te geven aan het leven, om plezier te geven maar ook om problemen te relativeren of te duiden en om ervoor te zorgen dat we het goed hebben met z’n allen in een stad als Utrecht. En omdat smaken en mensen verschillen moet het aanbod ook divers zijn. En ja, soms moet daar bij een kleine niche een beetje geld bij. Dan kunnen jij en ik ons toegangskaartje blijven betalen. Noem het voor mijn part een collectieve voorziening. We leven niet bij brood alleen.
@Hans:
Ik ben voorstander van subsidies voor culturele instellingen, maar ‘t Hoogt heeft jaren lang bewezen er een potje van te maken en vooral geld over de balk te smijten. De Eu. 440.000 subsidie is geen klein beetje. Daar kun je een hoop culturele instellingen mee overeind houden. Dat er een doel voor ‘t Hoogt is, dat geloof ik, maar dat kan zonder de Machinerie, gebruik makend van de faciliteiten die er al zijn in Utrecht. Voor een fractie van die 440k aan subsidie.
Fijn dat er hier ook eens een ander geluid klinkt dan het eeuwige anti-subsidiegemekker, als het om ‘t Hoogt gaat.
@hans: als het hoogt een culturele instelling is (quod non), dan is lhc dat ook. Edoch, lhc ontvangt geen cent subsidie, evenmin als springhaver.
440.000€ vind ik overigens geen “klein beetje geld”.
@Hans
Er is niets mis met subsidie geven aan cultuur. Er is wel iets mis met een jaarlijks 440.000 euro weggeven aan miniclubje ‘t Hoogt en hun ook nog eens gratis A-locatie te geven terwijl andere culturele parels zoals het prachtige Springhaver zijn eigen broek op houdt.
Als het echt alleen zou gaan om het laten zien van obscure onafhankelijke films, dan zijn er buurthuizen genoeg. Persoonlijk vind ik een alternatieve locatie ook beter passen bij alternatieve films. ‘t Hoogt heeft het te hoog in hun bol gekregen en zou wat mij betreft per direct van de subsidiekraan gehaald mogen worden.
T hoogt maakt er een kunst van om subsidie te krijgen en te verspillen….
@Hans
Wat jij nu als argument opvoert komt neer om elke kleuter die met klei speelt een zak belastinggeld te geven.
Eigenlijk vind ik een zaaltje in de Bieb een prima plek voor ‘t Hoogt. Mag het wat mij betreft bij blijven. En dan inderdaad de subsidie navenant terugbrengen, want voor die 10 bezoekers per film zijn er – zeker nu – bestemmingen te verzinnen die die tonnen belastinggeld beter kunnen gebruiken.
Ik ben het eens dat ‘t Hoogt als organisatie te veel geld opslokt en dat voor een orgsnisatie met nu maar 2-4 mensen op de loonlijst, een exorbitant hoog directiesalaris en een organisatie die langs een kwalitatatieve en kwantitatieve meetlat gelegd onderpresteert.
LHC en Springhaver doen het verder prima, maar die draaien hun omzetten voor het grootste deel als horecabedrijf, niet als filmbedrijf. Zij zullen niet snel, veel en vaak echte moeilijke arthouse voor een marginaal publiek draaien. Zelfs Jos vindt dat ‘t Hoogt wel een functie heeft. Een voor een groot deel gesubsidieerd filmhuis mag niet (wetgeving) volgens de werkwijze van LHC en Springhaver werken, dus het is wel appels met peren vergelijken.
Daarnaast is het een onjuiste aanname door te veronderstellen dat LHC en Springhaver helemaal geen subsidie krijgen. Voor festivals en evenementen hebben zij in het verleden provinciale en gemeentelijke en/ of landelijke subsidie ontvangen en men is aangesloten bij Europa Cinemas van de EU waardoor men via die weg ook subsidiegeld binnenkrijgt. Men krijgt alleen geen structurele subsidie vanuit de gemeente binnen, maar vanuit andere subsidiepotten stroomt er wel degelijk geld binnen.
@Hans, voetbal mag zeker zelf zijn maatschappelijke kosten zelf gaan betalen. Daar zit geld genoeg, dan maar wat lagere salarissen.
Die filmzaal mag zich zelf ook bedruipen, daar zitten meestal enkele tientallen mensen naar onbegrijpelijke films te kijken, die ze pas na veel alcohol snappen. Dat kunnen ze ook prima thuis en niet op kosten gemeenschap.
Beste filmkenner, ben geneigd om deze jarenlange zinloze discussie te negeren, maar soms komt er iets voorbij dat smeekt om een correctie. Dat wij toch via via een landelijke of plaatselijke instantie toch subsidie zouden ontvangen is niet waar.
Wij subsidiëren zelfs zelf jaarlijks voor zo’n € 60.000,- culturele evenementen of activiteiten. Het LHC en Springhaver krijgen 0,8% van de entreeomzet (6 cent per kaartje) subsidie uit Europa (Europa Cinemas) omdat wij met een hardprestatiecontract een bepaald percentage Europese films vertonen. Dat wij aan de horeca wat geld overhouden om dit te kunnen doen is logisch en daar waren voor ‘t Hoogt ook alle kansen voor. Overigens zijn de tot op heden geprogrammeerde films of all bij ons te zien geweest of gelijktijdig bij ons te zien. Wij vertonen dezelfde films als alle andere filmhuizen in Nederland, zonder enige uitzondering.
En dan het goede nieuws: het gaat heel goed met het nieuwe theater in de Slachtstraat (in het voormalige ‘t Hoogt, vlakbij de bibliotheek).