Raad keurt plan De Machinerie goed: 3,5 miljoen euro voor nieuwe uitgaansplek voor film- en beeldcultuur Raad keurt plan De Machinerie goed: 3,5 miljoen euro voor nieuwe uitgaansplek voor film- en beeldcultuur

Raad keurt plan De Machinerie goed: 3,5 miljoen euro voor nieuwe uitgaansplek voor film- en beeldcultuur

Raad keurt plan De Machinerie goed: 3,5 miljoen euro voor nieuwe uitgaansplek voor film- en beeldcultuur
Central Studios in Utrecht wordt Kabul a Gogo
Evenementenhal Central Studios gaat dicht en wordt omgebouwd tot de plek voor film- en beeldcultuur in Utrecht. Partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok gaan zich er huisvesten. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de 3,5 miljoen euro subsidie die er voor nodig is.  

Evenementenhal Central Studios gaat dicht en wordt omgebouwd tot de plek voor film- en beeldcultuur in Utrecht. Partijen als ’t Hoogt, Nederlands Film Festival en Fotodok gaan zich er huisvesten. Een meerderheid in de gemeenteraad heeft donderdagavond ingestemd met de 3,5 miljoen euro subsidie die er voor nodig is.  

Aan de Gietijzerstraat in het Werkspoorkwartier worden nu nog regelmatig grote feesten gegeven. Daar komt echter een einde aan. Central Studios gaat voor miljoenen euro’s verbouwd worden om een nieuwe plek te worden voor beeldmakers, studenten en liefhebbers op gebied van film- en beeldcultuur. In de plannen wordt het een ‘grote publiekstrekker’ genoemd.

Om dit allemaal mogelijk te maken is er wel geld nodig. De eigenaar van het gebouw heeft toegezegd voor 4 miljoen euro het pand te verbouwen. Om De Machinerie dan nog verder in te richten is nog zo’n 3,5 miljoen euro nodig. Dat bedrag komt van de gemeente. Dit staat los van de subsidie die de partijen, die in het pand komen te zitten, al krijgen van de gemeente. Een meerderheid van de gemeenteraad stemde voor de subsidie.

Uniek

In het nieuwe paleis voor film- en beeldcultuur moeten zowel professionals, studenten en publiek komen. Leerlingen van verschillende onderwijsniveaus moeten er bijvoorbeeld komen voor scholing, maar ook komen er cursussen en masterclasses voor professionals. Daarnaast komt er een lab waar mensen uit de sector aan innovaties kunnen werken. Voor het publiek komen er tal van vertoningen en exposities in De Machinerie. De locatie moet een ‘levendige uitgaansplek’ worden voor de omliggende wijken en de stad.

Wethouder Anke Klein schreef eerder: “Talentvolle makers van films, games en interactieve installaties verdienen een plek in onze stad. We zijn heel blij dat de ontwikkelaar van de Werkspoorkathedraal (EWU), ons en de film- en beeldcultuursector deze mogelijkheid biedt. Het unieke aan De Machinerie is dat cultuur, educatie en ondernemerschap onder één dak samenkomen en elkaar versterken. Daarmee ontstaat een inspirerend klimaat voor talentontwikkeling en innovatie.”

De miljoenensubsidie moet overigens wel aan meerdere voorwaarden voldoen om geen ongeoorloofde staatssteun te zijn. Zo bleek uit onderzoek van advocatenkantoor AKD. Het risico is anders onder meer dat de eigenaar van het huidige gebouw Central Studios kan meeprofiteren van de subsidie. De subsidie gaat namelijk in zijn pand zitten. Als er aan voorwaarden wordt voldaan moet het geen probleem zijn.

Gekoppelde berichten

27 Reacties

Reageren
 1. Jonas

  In het meest inspiratieloze gebouw van Utrecht? Dat wordt nog wat. Ook niet echt makkelijk bereikbaar voor de gemiddelde bewoner van de stad. Best wel veel geld voor een film-lab waar insiders lekker kunnen knutselen aan allerhande projectjes. Moet dat van mijn belastinggeld?

 2. Willemradio

  Alleen jammer dat per 15 december 2019 het OV daar verdwenen is, waardoor dit en ook de Werkspoor kathedraal slecht bereikbaar is.

 3. Paul

  Toch werkelijk onvoorstelbaar dat er zoveel geld naar deze onzin gaat op zo een graflocatie

 4. Lombokker

  ” In de plannen wordt het een ‘grote publiekstrekker’ genoemd.”

  En als dat publiek wegblijft? Wordt het dan weer gesloten? Of blijven we er dan nog jarenlang belastinggeld in pompen?

 5. Mo

  Verwacht maar alvast een lading commentaren die het jarenlange VVD-beleid na papegaaien dat de cultuursector steevast bestaat uit subsidietrekkende hobbyisten die geen enkele bijdrage leveren. Opvallend genoeg doet niemand dit bij de peperdure sportevenementen die de stad organiseert.

  Het is goed dat in economische hoogconjunctuur EINDELIJK weer eens wordt geinvesteerd in de eigen cultuur na een lange periode van totale verwaarlozing.

 6. G. de Vries

  ’t Hoogt en het Nederlands Film Festival in die uithoek van de stad? Ver weg van de gezellige binnenstad! Rijdt er een bus door het het Werkspoorkwartier ?

 7. Jolanda

  Weggegooid geld. Er rijdt geen OV heen, dat komt niet handig uit voor dit ‘groene’ en zogenaamd inclusieve college. Een cultuurprojectje van dit pretparkcollege waar weer oeverloos geld ingepompt gaat worden, dat aan veel betere doeken gegeven kan worden zoals woningbouw en zorgwoonprojecten voor ouderen. Schande vind ik het. Ik zie weer een blunder aankomen over een paar jaar…

 8. Rick

  Wat een zure pruim reacties allemaal zeg. Niet in de binnenstad, etc blabla. Allemaal korte termijn denken. Wanneer je dergelijke initiatieven verspreid over de stad creëer meer levendigheid over de stad ipv alleen gecentreerd langs de oude gracht.

 9. Erwin

  @G de Vries: al een keer in het werkspoorkwartier geweest? Supergezellig hoor, brouwerijen, db’s, wskathedraal… veel leuker dan de binnenstad.

 10. Joris

  dat is toch om de hoek bij het afvalscheidingsstation?

 11. Jeroen

  Er rijdt geen OV heen? Station Utrecht Zuilen ligt op acht minuten wandelen hiervandaan. Dus hoezo geen OV?

 12. MJPD

  3,5 miljoen euro subsidie wordt weer in een bodemloze put gegooid genaamd “cultuur”. Geld wat veel beter kan worden besteed aan verbetering infrastructuur, ouderenzorg, het onderwijs en woningnood.

  Partijen als Netflix worden toch verplicht om een percentage van de omzet uit Nederland te investeren in Nederland, zoals de NL-serie “Ares”? Laat men daar die miljoenen vandaan halen.

  @Mo
  Onzin, ook over de geldverslindende Vuelta wordt kritiek geuit.

  @Rick
  U bent vast geen belastingbetaler…

 13. Scherpschutter

  Als er vraag naar was geweest dan had de markt er wel opgesprongen. Als er geen vraag naar, waarom investeert een Gemeente dan miljoenen van uw en mijn geld in dit soort hobbyisme?

  Over 5 jaar sluiten de deuren weer. Als het al zolang zal duren op deze locatie. Weg geld.

 14. Paul

  Een goed initiatief met hoge ambitie nivo , dat is wat Utrecht niet alleen verdient maar zonder de bereidheid hierin te investeren kun je niet verwachten kwalitatieve organisaties en talent vast te houden of te stimuleren.
  Dit een bouwsteen in de bijzondere cultuur stad die Utrecht is en bij haar genen past.
  maar al te vaak is cultuur in Utrecht vooral door particulier initiatieven gedragen ipv een visie van hoe essentieel cultuur is voor een dynamisch sterk groeiende stad.
  wil je hoog ontwikkelde bewoners een goede woon context bieden dan is cultuur breed van groot belang.
  Het werkspot gebied is idd nog niet het meest aantrekkelijke gebied maar ligt zeer strategisch .Station zuilen en toekomstig gepland station Majella maken deze wijk goed beteilbaar vanuit Amsterdams en Rotterdam.
  Uiteraard dient een bus verbinding terug te komen. Wat ik mis nog is een ontwikkeling plan en gemeente commitment na deze wijk.
  ook is wonen voor de levendigheid een zeer waarde volle toevoeging. Bijvoorbeeld aan de haven kades zou een soort Docklands kunnen ontstaan.

 15. JdV

  @Scherpschutter: Waarom investeert een gemeente geld in dit soort hobbyisme? Omdat vriendjes van de leden van de partijen in de raad wel gebruik moeten kunnen blijven maken van de subsidiepotten zodat ze een mooie kerst hebben uiteraard. De baantjescarrousel draait nou eenmaal op nepotisme en subsidie, dus moet er wel regelmatig een nieuw project worden gestart, ook al weet elk weldenkend mens dat dit een kansloze zaak is.

 16. Don

  De ene keer hebben de raadsleden het over menstuatiearmoede en de nadere keer stemmen ze hier mee in bijzonder.

 17. Jelle

  de échte cultuurdieren gaan wellicht wel komen, maar medium-geïnteresseerden zoals ik vinden dit waarschijnlijk te ver weg en te ver uit de route. Ik denk dat ze heeeeeeeel hard moeten werken om hier een succes van te maken. En ik vrees… nou ja. We zien het wel.

 18. Bert

  Ik denk dat ik ook een film ga maken. Over de complete gekte van deze raad. Over de idiote gang van zaken en besluiten. Ik noem: Tramlijn, nieuwe Tivoli, Vredenburgplein (die stenen) ‘t Goylaan, NRU (zoek maar op), A27 Amelisweerd, 20 jaar lange bouwput Hoog Catharijne, enzovoorts enzovoorts . Ben benieuwd of ik die film mag vertonen als die toko klaar is.
  Laat ik trouwens alvast verklappen dat de verbouwing duurder wordt dan begroot.

  Stem ze weg!

 19. Harry

  @ Bert

  Dat wordt een interessante trilogie dan.

  Mag ik een titel voorstellen:

  THE INCOMPETENCE OF THE CHOSEN

 20. Mo

  @MJPD: Er wordt wel kritiek geuit op de sportevenementen (niet alleen de Vuelta), ze komen toch iedere keer naar de stad, betaald met belasting. En dan nog de massale politiebeveiliging van de voetbalclub worden betaald door inwoners. Het is dus zeker geen onzin-argument.

  Cultuur een ‘bodemloze put’ noemen is nou juist een clichematig drogreden dat iedere keer wordt genoemd. De gezondheidszorg, onderwijs en al die andere zaken zijn ook allemaal ‘bodemloze putten’ als je een negatieve bril opzet. En dat verhaal over geld weghalen bij Netflix slaat al helemaal nergens op, Netflix is geen onderdeel van de Nederlandse overheid. En door ze te verplichten om in Nederlandse producties te investeren, haal je er al miljoenen vandaan.

 21. Cico

  Waar wonen al deze reaguurders? Dit gebouw ligt pal naast een station, meerdere bushalte eromheen, het is nog niet eens 10 minuten fietsen vanaf Centraal en het is zelfs op loopafstand. Een ander begint over een afval station, iemand anders weer over menstruatie en een derde raakt overstuur omdat de gemeente meerdere projecten initieert.
  Er worden echt spelden op laag water gezocht om ‘kritisch’ te zijn.

 22. Toine Goossens

  Talentvolle makers van games verdienen een plek in onze stad, aldus de wethouder. Al 20 jaar lang willen ambtenaren en een filmhuisje film in utrecht op de kaart zetten. Nu gamen in is, gaan we dat ook doen.
  Iedere keer opnieuw deugde er niets van de zakelijke opzet. Maar het geld brandde de ambtenaren de zak uit. Voor fraude en misleiding bij eerdere initiatieven werden zij niet afgestraft. Politieke vriendjes bleven hen steunen. De governance en het toezicht zijn weer ondergeschikt gemaakt aan politiek wensdenken.

  Ondertussen opent Team Liquid in 2020 naast CS de 1e Europese trainingsfaciliteit voor professionele gamers. Team Liquid gaat meer voor Utrecht betekenen dan de Machinerie. In de tijd dat het filmhuisje met plannetjes stoeide groeide Team Liquid uit tot het best georganiseerde E-sports bedrijf ter wereld. Op eigen kracht en zonder ambtelijke beeldbeleidsbedenkers.

 23. Bert

  @paul Bullshit bingo! Knap, veel buzz woorden er uit gooien zonder daadwerkelijk iets te zeggen.

  @cico mensen zijn kritisch omdat de Gemeente Utrecht een torenhoge schuld heeft, grote projecten nogal eens uit de klauwen lopen hier en ‘t Hoogt omgeven is door collusie. En dan is er nog niet eens begonnen over het feit dat ‘t Hoogt totaal onnodig is, omdat er al twee filmhuizen zijn in Utrecht.

 24. trol

  Werkspoorkwartier wordt inderdaad levendig. Er is alleen één probleem. Dat soort locaties werkt alleen als daar spontaan iets door ondernemers of creatieven is ontstaan, zonder enige bemoeienis. Niet doordat de gemeente vindt dat het daar hoort. Ik noem het altijd maar: de gemeente wil Berlijntje spelen…..tja en dat werkt niet.

  Bodemloze put of niet: Cultuur is wel belangrijk, echter worden de instellingen geleid door personen die voor eigen gewin (links lullen, rechts vullen) gaan, of gewoon weg incapabel zijn, net als een groot deel van de ambtenarij die dit mogelijk maakt. Het is niks nieuws, maar gewoon weer een herhaling van zetten. Aan de andere kant, er is geen particulier/ondernemer die iets aandurft (zelf zoiets opzetten, maar dan beter/scherper), omdat hij weet dat de subsidiepotjes toch al onderhands verdeeld zijn.

 25. Jorn

  No way dat ik voor deze clubs ga stemmen de volgende gemeenteraads

 26. Eric en Allart

  Ik heb Netflix, met goede Amerikaanse series… love it. Dit shitinitiatief is niet nodig.

 27. JM

  En ondertussen wacht ik geduldig op het nieuwe filmhuis ‘slachtstraat’. Dat pand verdient gewoon om als filmhuis te blijven fungeren!

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).