Metershoge muurschildering van Pyke Koch in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant Metershoge muurschildering van Pyke Koch in Utrecht | De Utrechtse Internet Courant

Metershoge muurschildering van Pyke Koch in Utrecht

Metershoge muurschildering van Pyke Koch in Utrecht
Foto's: Robert Oosterbroek
Op de Asch van Wijckskade is een grote muurschildering aangebracht van een van de werken van Pyke Koch. In het Centraal Museum begint in november een tentoonstelling van deze kunstenaar.

Op de Asch van Wijckskade is een grote muurschildering aangebracht van een van de werken van Pyke Koch. In het Centraal Museum begint in november een tentoonstelling van deze kunstenaar.

De schildering van acht meter hoog, gemaakt door het Utrechtse collectief De Strakke Hand, toont een portret van de vrouw van Koch. Stefan van den Heuvel, Susan Mertens, Eric Wijnvoord en Michiel Meulemans van De Strakke Hand zijn vijf dagen bezig geweest met het werk.

Het schilderij waarop de muurschildering is gebaseerd hangt binnenkort ook in het Centraal Museum. Kirsten Doornbos, marketeer Centraal Museum vertelt: “We vinden het een mooie gedachte dat we het werk van deze kunstenaar ook buiten de museummuren kunnen tonen, zo is dit erfgoed voor iedereen beschikbaar. De muur bij de Asch van Wijckskade staat op een prominente plek en is een soort poort van de stad, het is dus een prachtige locatie.”

Het Centraal Museum wijdt vanaf november dit jaar een grote tentoonstelling aan de kunstenaar. Koch (1901-1991) is een van de belangrijkste vertegenwoordigers van het neo- of magisch realisme in Nederland. Hij werd in geboren in het dorpje Beek maar verhuisde begin jaren twintig naar Utrecht voor een studie rechten.

Afwisselende tentoonstelling

Bart Rutten, artistiek directeur Centraal Museum: “Het werk van en de persoon Pyke Koch blijven tot op de dag van vandaag fascineren. We zijn dan ook enorm trots dat we meer dan zestig werken van hem kunnen laten zien, aangevuld met nog eens veertig schilderijen van tijdgenoten waaronder werk van grootmeesters als Otto Dix, George Grosz, Henri Rousseau en een persoonlijke favoriet Christian Schad, om er vast een paar te noemen. Het belooft een prachtig afwisselende tentoonstelling te worden.”

De Strakke Hand plaatste al eerder metershoge kunstwerken op verschillende muren in Utrecht in opdracht van het museum. Toen ging het om posterwerken die tijdelijk waren. Het nieuwe werk is een schildering en blijft dus voorlopig te zien.

Fotoverslag

2 Reacties

Reageren
  1. Straatvogel

    Higher level Street Art! Top!

  2. Alex

    Heel mooi. Prima plek ook.

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).