Nijntje museum verhuist tijdens verbouwing tijdelijk naar voormalig pand van de bibliotheek Nijntje museum verhuist tijdens verbouwing tijdelijk naar voormalig pand van de bibliotheek

Nijntje museum verhuist tijdens verbouwing tijdelijk naar voormalig pand van de bibliotheek

Nijntje museum verhuist tijdens verbouwing tijdelijk naar voormalig pand van de bibliotheek
Foto: Wessel Spoelder
Het nijntje museum gaat tijdens de verbouwing die aanstaande is tijdelijk weg uit het vertrouwde pand aan de Agnietenstraat. Het kindermuseum opent naar verwachting half november de deuren in de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht 167.

Het nijntje museum gaat tijdens de verbouwing die aanstaande is tijdelijk weg uit het vertrouwde pand aan de Agnietenstraat. Het kindermuseum opent naar verwachting half november de deuren in de voormalige bibliotheek aan de Oudegracht 167.

Het Centraal Museum heeft naar eigen zeggen een alternatieve locatie voor het museum gezocht zodat bezoekers geen last hebben van de werkzaamheden en het museum tijdens de verbouwing niet hoeven te missen. De locatie aan de Oudegracht werd uiteindelijk gevonden met hulp van binnenstadondernemers en de gemeente Utrecht.

Alle themaruimtes die het nijntje museum nu heeft, zijn straks ook te bezoeken in het tijdelijke pand. De komende periode werken een ontwerper en het museum samen om het museum verder vorm te geven. Wel is al duidelijk dat de ticketcontrole, winkel en garderobe op de begane grond komen. Op de eerste verdieping komt een kleine horecavoorziening.

Win-winsituatie 

Wethouder Eelco Eerenberg is blij met de tijdelijke verhuizing. “Het is prachtig om te zien hoe dingen soms samen kunnen komen. Als gemeente hebben we een Rijksmonument, dat iedere Utrechter kent, op een unieke centrale locatie waar wij een huurder voor zochten. […] Tegelijkertijd zochten nijntje en haar vriendjes een tijdelijk nieuw onderkomen, omdat hun eigen museum verbouwd wordt. Een win-winsituatie met een prachtig Utrechts sausje erover heen.”

Het Centraal Museum werkt aan de uitbreiding en herinrichting van het nijntje museum omdat het huidige museum te klein is voor het aantal bezoekers dat het trekt. In het nieuwe museum komen onder meer een theater en nijntje café. Het vernieuwde nijntje museum in de Agnietenstraat opent naar verwachting in de zomer van 2022.

7 Reacties

Reageren
 1. Johan

  Bijzonder spijtig is dat met de verbouwing van het museum en de ontwikkeling van een hotel op die plek, het binnengebied achter de hoek Lange Nieuwstraat/Agnietenstraat volgepropt gaat worden met hoge nieuwbouw. De aanvraag omgevingsvergunning voor de ontwikkeling van het hotel is vandaag gepubliceerd. Utrechters, teken bezwaar aan!

 2. Tim

  Mooie oplossing en mooie centraal gelegen locatie. Dat ze daar maar veel gasten mogen blijven ontvangen.

 3. Marco

  Is het oude bibliotheekgebouw misschien niet DE plek voor het Nijntje Museum (ipv Agnietenstraat)? Mooie trekpleister met positief imago in het centrum. Misschien kan dan op de Agnietenstraat wat meer moderne kunst (uit)gestald worden door het CM?

 4. W.

  Schitterende locatie voor het Nijntjemuseum. Ik sluit me helemaal aan bij Marco. Lijkt me goed voor de stad en het museum als dit op zo’n centrale en mooie plek komt.

 5. bawang putih

  ik sluit mij aan, maak deze verhuizing permanent aub, geweldige locatie voor Nijntje museum

 6. Wim

  @ Johan

  Eens. Op dat binnenterrein komt een 20 meter hoog torentje.
  Doodzonde dat dit gebied niet vriendelijker wordt ingevuld.

 7. Henri

  Een « museumhotel » moet het worden, met 84 kamers, bedoeld voor toeristen. De meeste bewoners hebben niets aan toenemend toerisme.
  https://www.utrecht.nl/wonen-en-leven/bouwen/bouwprojecten/museumhotel-en-uitbreiding-nijntje-museum/

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).