Oud-burgemeester Jan van Zanen onthult eigen portret in stadhuis Utrecht Oud-burgemeester Jan van Zanen onthult eigen portret in stadhuis Utrecht

Oud-burgemeester Jan van Zanen onthult eigen portret in stadhuis Utrecht

Oud-burgemeester Jan van Zanen onthult eigen portret in stadhuis Utrecht
Foto's: Anna van Kooij
De voormalige burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, heeft donderdag zijn eigen portret onthuld in het stadhuis. Sinds 1903 is het gebruikelijk in Utrecht dat de burgemeester na beëindiging van zijn of haar termijn geportretteerd wordt.

De voormalige burgemeester van Utrecht, Jan van Zanen, heeft donderdag zijn eigen portret onthuld in het stadhuis. Sinds 1903 is het gebruikelijk in Utrecht dat de burgemeester na beëindiging van zijn of haar termijn geportretteerd wordt.

In september 2021 plaatste de gemeente Utrecht een open oproep aan professionele Utrechtse kunstenaars om zich aan te melden dat portret te maken. Vijftig kunstenaars gaven hier gehoor aan en maakten een schets van Van Zanen.

De oud-burgemeester poseerde twee keer een uur om kunstenaars de mogelijkheid te geven hem persoonlijk te schetsen. De inzendingen waren erg verschillend: van (houtskool)tekeningen, schilderijen, foto’s en schetsen voor installaties tot sculpturen.

Tekst gaat verder onder afbeelding

Burgemeester Sharon Dijksma, kunstenaar Nico Heilijgers en oud-burgemeester Jan van Zanen met zijn portret.

De jury was positief verrast door de ‘hoeveelheid en de kwaliteit van de inzendingen’. Van Zanen vertelde eerder over de vele inzendingen: “Ik was al onder de indruk van de poseersessie met de kunstenaars en ik ben nu zeer geroerd door al deze inzendingen.”

De jury gaf uiteindelijk Nico Heilijgers de opdracht om het definitieve kunstwerk te maken. Het portret werd donderdag onthuld. Alle inzendingen zijn nog tot 24 februari te zien in het stadhuis. Het definitieve portret hangt in de eregalerij.

Wil jij DUIC steunen en een prachtig boek met de beste fotografie en verhalen van Utrecht in 2021 ontvangen? Voor 24,95 euro is DUIC in 2021 te bestellen en daarmee steun je direct onze journalistieke werkzaamheden.

Gekoppelde berichten

7 Reacties

Reageren
 1. Peter van Zoest

  Ok, dus het fotobijschrift luidt: Jan van Zanen na de onthulling met Nico Heilijgers en burgemeester Sharon Dijksma.

 2. Scherpschutter

  LOL! De proporties tussen het hoofd, het lichaam en de armen kloppen werkelijk voor geen ene meter…

  Wellicht wel toepasselijk ook voor een burgemeester van een modaal stadje die na een grauw, nietszeggend en vroeg onderbroken dienstverband de totaal ongepaste exuberantie van het optrommelen van 50 kunstenaars voor een portretje niet als moreel bezwaarlijk zag.

 3. jos stelling

  Begrijp er niets meer van. Is het de bedoeling dat van Zanen nog een beetje burgermeester van Utrecht blijft? Staat de Dom erop om te voorkomen dat het schilderij ook naar Den Haag vertrekt?

 4. Massegast

  Mooi hoor, Jan. Laat Scherpschutter maar praten, die woont vooralsnog slechts in een boerengat heb ik begrepen

 5. Nina

  Mooi schilderij !

 6. Anne Marie ten Berge

  Sinds 1903 is het gebruikelijk in Utrecht dat de burgemeester na beëindiging van zijn of haar termijn geportretteerd wordt. En dan? Waarom geen standbeeld dat we omver kunnen trekken als de ware aard van de door de politiek voorgedragen burgemeester naar buiten is gekomen? In september 2021 plaatste de gemeente Utrecht een open oproep aan professionele Utrechtse kunstenaars om zich aan te melden dat portret te maken. Zaten we toen niet midden in een epidemie met ongekend leed? Wie denkt er dan aan het schilderen van een zo’n onbelangrijk persoon? Tegeltjes wijsheid: “Niks zijn en niks lijken is helemaal niks”.

 7. L. Mevissen

  Mooi resultaat 👍

Plaats een reactie

Lees voor u reageert onze algemene voorwaarden. Alle reacties worden vooraf gemodereerd. Uw IP adres is geregistreerd (wordt niet gepubliceerd).